Parchetul german ancheteaza cu privire la o frauda fiscala in valoare de "cateva sute de milioane de euro" - de origine bancara -, o prelungire a unui precedent urias scandal de frauda, scrie miercuri presa germana.
Mai multe persoane care au participat la aceasta escrocherie au acceptat sa stea de vorba cu Parchetul din Koln, insarcinat cu investigatiile vizand o banca germana, al carei nume nu a fost precizat de cotidianul Suddeutsche Zeitung si postul radioteleviziunii publice WDR, care au dezvaluit scandalul.
Contactat de AFP, Parchetul din Koln nu a dorit sa comenteze aceste informatii de presa.
Acest caz este o forma rafinata a dispozitivului cunoscut sub numele de "cum ex" - in care este vorba despre cumpararea si revanzarea unor actiuni in apropierea zilei platii dividendelor, atat de rapid incat administratia fiscala nu mai poate identifica adevaratul proprietar.
Acest "cum ex" ar fi costat Germania 7,2 miliarde de euro, 1,7 miliarde Danemarca si 201 milioane de euro Belgia.
In noua varianta dezvaluita miercuri, actori financiari au recurs la ADR - "American Depositary Receipts" -, care sunt drepturi negociabile emise de banci cu scopul de a permite intreprinderilor straine sa aiba o cotatie pe pietele americane.
Frauda consta in a emite ADR care nu reprezentau actiuni reale sau reprezentau actiuni doar in parte, iar apoi sa obtina un credit fiscal aferent dividendului.
Potrivit presei germane, "jandarmul" american al pietelor - SEC - le-a... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 22:17
Trezoreria publica a Danemarcei a anuntat miercuri ca a cerut o ancheta in ceea ce ar putea fi cea mai mare frauda fiscala din istoria tarii, de peste 800 de milioane de euro.
"In timpul verii am devenit suspiciosi dupa ce am primit informatii de la autoritatile unei alte tari. Ancheta proprie pe care am efectuat-o ne-a intarit aceste suspiciuni, asa ca am transmis cazul la politie", a explicat intr-un comunicat directorul Trezoreriei, Jesper Roennow Simonsen.
Intrebat de France Presse, un purtator de cuvant al Fiscului a refuzat sa dezvaluie numele tarii in cauza.
Cazul se refera la castiguri realizate de companii pe piata bursiera daneza, inclusiv dividende. Acestea sunt in mod normal impozitate cu 27%, dar conventiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite tari permit beneficiarilor cu sediul in aceste tari sa li ...citeste mai departe despre "Frauda fiscala de 800 de milioane de euro intr-o tara din cercul select al UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 07:36