Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca pe tot globul, masurile impuse de autoritati si organele competente ale fiecarui stat pentru a-i incetini efectele si a minimiza potentialele daune prezinta diverse forme si abordari.
Atunci cand aceste masuri vin pe fondul unei recesiuni de mult anticipate, confruntarea cu o criza financiara in era COVID-19 este inevitabila.
Este cunoscut faptul ca, in timp ce economiile intra in declin si rata ocuparii fortei de munca scade drastic, cazurile de frauda cresc in timpul recesiunilor. Lucrand in domeniul criminalisticii si al conformitatii de peste doua decenii, am fost martori a patru crize majore.
Dupa fiecare criza, am observat fenomene de crestere a fraudei, precum si daunele aduse de acestea companiilor, institutiilor si statelor.
In cazul crizei care va urma acestei pandemii, asteptarile sunt similare. Un sondaj realizat de Deloitte a aratat ca peste 60% dintre companii se asteptau la o crestere a fraudei ca urmare a crizei financiare globale din 2008.
Chiar daca in ultimul deceniu s-a discutat intens despre conformitate in zona AML (Anti-Money Laundering- combaterea spalarii banilor) si KYC (Know Your Customer - cunoasterea clientelei), domeniul propriu-zis si profesiile aferente acestuia sunt relativ noi.
Cel mai probabil, majoritatea profesionistilor care lucreaza astazi in acest domeniu nu au avut experienta unei recesiuni sau a unei incetiniri economice reale cat au lucrat in departamente... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:22
Criptomonedele, in special Bitcoin, Ethereum si Monero, sunt folosite din ce in ce mai mult de infractorii cibernetici. Acestea constituie in prezent principala modalitate de plata folosita pentru operatiunile pietelor dezvoltate in Darknet si pentru incasarea rascumpararilor in cazurile de santaj online.
Concluzia apartine procurorilor DIICOT specializati in criminalitate infomatica. Detaliile apar in raportul institutiei pe anul 2017, obtinut de Ziare.com si care urmeaza sa fie dat publicitatii astazi, la ora 13:00.
Potrivit sursei citate, numarul grupurilor infractionale specializate in atacuri directe si complexe asupra ATM-urilor sau sistemelor bancare este de asemenea in crestere, prejudiciile inregistrate fiind din ce in ce mai importante.
Noua tendinta in ce priveste echipamentele de copiere a datelor inscriptionate pe banda magnetica a cardurilor bancare, "deep insert skimming", a afectat si Romania. Este vorba de o tehnica noua de fraudare, un dispozitiv de citire a cardurilor, foarte subtire, este introdus in bancomat si citeste datele de pe cardurile victimelor.
Santajati cu datele din calculator
Potrivit DIICOT, atacurile ransomware au eclipsat alte forme ale criminalitatii informatice, in special prin formele auto-propagatoare, ransomworms (WannaCry, Petya). In esenta, ransomware-ul este un software care, dupa ce se instaleaza pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), cripteaza datele victimei tinandu-le "ostatice". Cei care-l folosesc... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 11:04
Procurorii DIICOT efectueaza joi 16 perchezitii in judetul Calarasi, precum si intr-o comuna din judetul Vaslui, in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari specializate in fraude cu credite luate de la banci, dar si fonduri UE pentru o ferma agricola, prejudiciul fiind de aproximativ 24 milioane euro.
Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au loc in localitatile Floroaica si Valcele din Calarasi, precum si in comuna Dragomiresti din judetul Vaslui.
Anchetatorii sustin ca, din anul 2006 pana in prezent, a fost constituit un grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune ...citeste mai departe despre "Frauda uriasa cu credite bancare si fonduri UE. Prejudiciu de 24 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 11:04
Procurori DIICOT si ofiteri de politie judiciara au surprins trei cetateni bulgari in timp ce montau/demontau mai multe dispozitive electronice destinate copierii datelor cardurilor bancare (tip skimming) impreuna cu datele continute de acestea de la trei ATM-uri apartinand unor banci de pe raza municipiului Bucuresti.
Cetatenii bulgari au fost retinuti de procurorii DIICOT, ei fiind apoi arestati preventiv de Tribunalul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, efectuarea de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice si detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cursul lunii mai, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, cei ...citeste mai departe despre "Bulgari arestati pentru tentativa de frauda la bancomate din Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 14:52
Un preot din Ialomita si unul din Calarasi au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT Slobozia, fiind suspectati ca ar fi pus bazele unei retele infractionale.
Slujitorii Domnului ar fi obtinut 3 milioane de lei prin metode mai putin ortodoxe, dupa ce au inselat 30 de unitati bancare din Ialomita, Calarasi si Bucuresti, accesand mai multe credite de nevoi personale, transmite Adevarul.
Eugen Robert Alexe, preot in satul ialomitean Paltinis si Dumitru Cojocaru, care slujeste in biserica din satul calarasean Cucuieti, erau in vizorul anchetatorilor de mai bine de 7 ani, timp in care procurorii au strans dovezi pentru a le proba vinovatia.
O sesizare facuta de reprezentantii unei banci Slobozia a scos la iveala faptul ca preotul Alexe din Paltinis l-a fortat pe un elev de la Seminarul Teologic din oras sa ia un credit de nevoi personale de 5.000 de euro.
Pentru ca banca sa ii acorde creditul, parintele i-a facut rost ...citeste mai departe despre "Preoti acuzati de fraude bancare: Puneau credinciosii sa ia credite cu acte false" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:49
ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest.
Masurile si sanctiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. Controalele au inceput pe 8 ianuarie si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, iar la SSIF Broker in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF.
In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.
In privinta Bancii Comerciale Romane, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out (vanzare fortata, cand un broker nu poate deconta tranzactiile - n.r.), precum si cele corelate cu acestea, derulate de banca in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.
"ASF a... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:14
Zeci de perchezitii au loc, joi dimineata, in judetul Mehedinti, intr-un caz de evaziune fiscala in care ar fi implicata familia sefului Politiei Locale din Drobeta Turnu Severin si mai multi oameni de afaceri, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 10 de milioane de euro.
Seful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micsoniu, si sotia acestuia au fost ridicati de oamenii legii de la locuinta lor din Drobeta Turnu Severin.
La iesirea din casa, Nicolae Micsoniu a salutat jurnalistii, refuzand sa faca declaratii.
El si sotia lui au fost dusi la audieri.
Oamenii legii au descins si la sediul firmei de paza detinute de familia sefului Politiei Locale Drobeta Turnu Severin - Vigilent Security.
Vigilent Security, cu sediul in Drobeta Turnu Severin, are contracte de prestari servicii cu institutii publice, intre care Spitalul Judetean din municipiu si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare.
Procurorii DIICOT si ofiterii de la Crima Organizata fac, joi dimineata, 85 de perchezitii in judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Timis, Dambovita si municipiul Bucuresti, fiind vizata o retea specializata in evaziune fiscala.
Potrivit unor surse din cadrul anchetei, reteaua, in acest caz ar fi implicata si familia sefului Politiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micsoniu, precum si mai multi oameni de afaceri, inregistra facturi fictive la firmele pe care le aveau in calitate de actionari majoritari sau asociati.
"In cauza exista suspiciunea rezonabila... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 10:33
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati pentru prinderea mai multor persoane acuzate ca au obtinut ilegal datele de acces la conturile clientilor bancii Poste Italiane SPA, de unde au sustras peste 500.000 euro.
In urma perchezitiilor, procurorii vor cere judecatorilor arestarea a 14 persoane iar alte 9 persoane au primit interdictia de a parasi tara.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea procurorilor vizeaza destructurarea unei grupari compuse din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializata in savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
Membrii gruparii au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.
Cum era organizata gruparea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:56
Averea lui Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, unul dintre invinuitii in cazul celei mai mari fraude bancare din Romania, cu prejudiciu evaluat la 20 milioane de euro, are o avere estimata la 97.000 de euro.
Procurorii analizeaza implicarea a peste o suta de persoane, bancheri si angajati ai ministerului Economiei, printre care se numara Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD-SocGen.
Directorul FNGCIMM are terenuri, case in Bucuresti si Snagov, dar si bijuterii, tablouri si o colectie numismatica, in valoare de 97.000 de euro, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Saramet detine, conform declaratiei de avere, un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan.
Sursa foto: Mediafax
Pe langa aceste bunuri, Saramet este proprietarul a doua case: una in Bucuresti, cu o suprafata de 272 de metri patrati si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobandite in 2002. In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurand ca titular Vladimir Saramet.
Directorul FNGCIMM mai are doua... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:15