Ingineria sociala este tipul de frauda care necesita anumite talente din partea infractorilor, mai ales ca aceasta consta in manipularea ta prin telefon sau prin e-mail. In general, infractorii vor incerca sa te convinga sa le dai informatii personale precum CNP, datele de identitate sau chiar informatii bancare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te feresti de raufacatori.
Daca ai descoperit ca ai fost victima unei astfel de fraude, in care ti-a fost folosit cardul bancar, spre exemplu, va trebui sa suni la numarul de pe spatele cardului pentru a-l bloca, astfel prevenind orice alta tentativa de inselaciune.
Expertii in securitate spun ca veriga slaba in lantul de siguranta este chiar omul. Noua ne este mai usor sa avem incredere intr-o voce umana decat intr-un e-mail pe care-l primim pe laptop, sa spunem. De aceea, infractorii incearca sa afle parola de la contul tau bancar pe cale directa, decat sa incerce sa o descopere ei, asta daca nu cumva ai o parola foarte usoara.
Printr-o conversatie foarte placuta la telefon, cu o persoana necunoscuta, te vei trezi ca ii dai informatii confidentiale, fara sa iti dai seama, doar pentru ca aceasta s-a folosit de niste informatii generale pe care le-a manipulat pentru a-ti castiga tie increderea.
Experinete de genul acesta s-au facut in SUA, in care anumiti angajati erau sunati de persoane necunoscute si, printr-o simpla discutie, ajungeau sa vulnerabilizeze conturile companiei sau... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 09:30
Membrii unei grupari internationale de clonare de carduri, din care faceau parte si 13 romani, au fost pusi sub acuzare in SUA pentru fraude, operatiuni de skimmimg, spalare de bani si furt agravat de identitate. Conform Departamentului de Justitie, victime au fost atat institutii financiare, cat si persoane fizice, iar prejudiciul se ridica la 20 de milioane de dolari.
Numarul total al membrilor gruparii este de 18, iar 13 dintre acestia sunt romani. Cei mai multi au fost arestati joi, iar patru dintre ei, toti romani, se aflau deja in custodia autoritatilor, pentru alte infractiuni. Celelate persoane vizate in acest caz sunt patru americani si un grec.
Conform procurorului Manhattanului, Geoffrey S. Berman, "inculpatii au participat la o ampla operatiune internationala de fraudare a bancomatelor si spalare de bani, folosindu-si know-how-ul tehnologic pentru a fura zeci de milioane de dolari de la institutii financiare si persoane fizice".
La randul sau, William F. Sweeney Jr. director asistent al FBI, a apreciat ca este extrem de frustrant sa retragi bani de la un ATM si apoi sa descoperi ca toate informatiile tale bancare au fost furate, iar contul ti-a fost golit.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justitie, in perioada 2014 - septembrie 2019, cei 18 au actionat in cadrul unei retele internationale de skimming al ATM-urilor, obtinand ilegal informatii despre conturile diferitelor persoane, utilizand dispozitive tehnologice avansate pentru a... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2019, ora 11:01
Fraudele cu cardurile bancare au crescut in 2012 dupa patru ani de scadere, in principal din cauza numarului mare de escrocherii pe internet, arata un raport publicat marti de Banca Central Europeana (BCE), transmite AFP.
Studiul vizeaza tarile care fac parte din SEPA, zona unica de plati in euro, care cuprinde cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia si Elvetia.
"Fraudele cu cardurile bancare in cadrul SEPA au crescut in 2012 pentru prima data dupa 2008", se arata in raportul BCE. "Sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura securitatea platilor online cu cardul in conditiile in care cumparaturile pe Internet continua sa creasca", se mai arata in acest raport.
Potrivit BCE, valoarea totala a fraudelor cu cardurile bancare in 2012 s-a ridicat la 1,33 miliarde de euro, in crestere cu 14,8% comparativ cu 2011. Chiar daca este vorba de prima crestere dupa patru ani de scadere, valoarea totala a fraudelor este mai mica cu 9,3% comparativ cu nivelul inregistrat in 2008, chiar daca valoarea tranzactiilor a crescut intre timp cu 17%.
BCE precizeaza ca un euro din fiecare 2.635 euro cheltuiti cu cardurile de credit sau debit emise in SEPA este pierdut din cauza fraudelor. Partea fraudelor din totalul tranzactiilor cu cardul (3.500 miliarde de euro) s-a ridicat la 0,038% in 2012, dupa o pondere de 0,036% in 2011 si 0,040% in 2010, dupa un varf de 0,050% in 2009, adauga BCE.
Raportul mai arata ca aproximativ... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 18:05
Bancile afirma ca victimele fraudelor cu cardul bancar isi primesc inapoi toti banii, insa doar in urma unei anchete care sa stabileasca faptul ca nu au fost vinovati de neglijenta.
De asemenea, institutiile financiare tin sa fie respectata o procedura stricta in vederea recuperarii pagubei.
Asadar, primul lucru pe care il are de facut victima unei fraude este sa contacteze banca, dupa care trebuie sa se prezinte la o unitate a acesteia si sa completeze formularele necesare indicate. In plus, clientul trebuie sa sesizeze cat mai repede organele de urmarire penala.
Urmeaza apoi o perioada de asteptare care variaza de la o institutie la alta si de la un caz la altul, pe parcusul careia banca si politia isi transmit documente, iar la final se da verdictul.
Ce inseamna neglijenta? Neglijenta este asociata cu nerespectarea de catre client a obligatiilor ce ii revin in vederea pastrarii in siguranta a cardului si a elementelor de securitate. De exemplu, clientul nu trebuie sa ...citeste mai departe despre "Ti-au disparut bani de pe card! Ce trebuie sa faci sa ii primesti inapoi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 12:25
Comisia Europeana a prezentat miercuri noile norme propuse in ceea ce priveste serviciile de plata si comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizand limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.
Comisia Europeana vizeaza reducerea costurilor suportate de retaileri pentru platile cu cardul, in speranta ca economiile vor fi transferate mai departe, catre consumatori, prin reducerea preturilor la vanzarea cu amanuntul.
"Astazi, piata platilor din UE este fragmentata si presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-ul UE, si anume 130 de miliarde de euro pe an. Este vorba de un cost pe care economia noastra nu si-l poate permite. Propunerea noastra va promova piata unica digitala prin garantarea de plati pe internet mai ieftine si mai sigure, atat pentru comerciantii cu amanuntul, cat si pentru consumatori.
Modificarile propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o bariera importanta intre pietele nationale ale platilor si vor pune capat, in cele din urma, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, intr-un comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
La randul sau, vicepresedintele CE, Joaquin Almunia, a afirmat ca noile norme propuse de Comisie vor completa aplicarea normelor antitrust, impiedicand aparitia comisioanelor excesive.
Proiectul de directiva vizeaza... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 16:17
O retea infractionala internationala a orchestrat o frauda de peste 200 milioane dolari cu carduri de credit false in SUA, una din cele mai mari descoperite de Departamentul de Justitie, fiind trimisi bani in Pakistan, India, Emiratele Arabe Unite, China, Japonia, Canada, dar si in Romania.
Departamentul de Justitie a pus marti sub acuzare 18 persoane, la un tribunal federal din Newark, statul New Jersey. Liderii retelei erau Babar Qureshi si Muhammad Shafiq. Autoritatile nu au furnizat informatii personale despre acestia, transmite Bloomberg.
Inculpatii au creat mii de identitati false si profiluri de creditare si au contractat imprumuturi mari pe care nu le-au mai rambursat.
Sume de ordinul milioanelor de dolari au fost trimise in Pakistan, India, Emiratele Arabe Unite, China, Japonia, Canada si Romania, potrivit datelor FBI.
"Banii au fost folositi la cumpararea de masini de lux, aparatura electronica, tratamente spa, haine de lux si aur de milioane de dolari", se arata in documentele FBI.
Reteaua se folosea si de afaceri legitime precum magazine de bijuterii detinute de patru dintre inculpati, pentru realizarea de tranzactii. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 08:22
Sapte perchezitii, doua in Ilfov si cinci in Bucuresti, sunt efectuate luni de politisti, care vizeaza o grupare care a produs un prejudiciu de 100.000 de dolari prin cumpararea unor produse cu carduri clonate, a afirmat purtatorul al cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Christian Ciocan.
"E vizata o grupare formata din sapte barbati care, in perioada septembrie - decembrie 2011, cu carduri clonate, a produs un prejudiciu de 100.000 dolari prin cumpararea unor produse din magazine. Acele carduri erau clonate avand in vedere informatiile pe care le luasera de pe alte carduri emise de o banca americana", a declarat Ciocan.
Potrivit acestuia, gruparea folosea femei care copiau datele de pe cardurile clientilor. "Acestea, in momentul in care intrau in relatie cu cetateni straini pentru prostitutie in Bucuresti, copiau (...) datele de pe cardurile pe care cetatenii respectivi, clientii lor adica, le aveau", a precizat Christian Ciocan.
El a mentionat ca perchezitiile sunt efectuate de ofiteri ai IGPR de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe langa Tribunal Bucuresti. mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 10:01
In contextul frecventei cazurilor cu fraude informatice, sfaturile privind utilizarea in siguranta a cardului bancar nu sunt de prisos.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a 19 inculpati, dintre care 8 persoane juridice, acuzati de savarsire de infractiuni electronice, au anuntat recent reprezentantii DIICOT.
Mai exact, membrii gruparii procurau datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora, care erau utilizate impreuna cu echipamente specifice pentru realizarea de carduri falsificate.
In Bucuresti, trei persoane au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce au copiat datele de pe mai multe carduri, prin montarea de dizpozitive speciale pe ATM-uri din Bucuresti si mai multe orase din tara, potrivit reprezentantilor Parchetului General. Pentru pozitionarea corecta a dispozitivelor instalate, inculpatii au folosit un card bancar falsificat.
Cum ne protejam impotriva fraudelor?
Regulile elementare de siguranta indeamna utilizatorii sa semneze cardul imediat ce intra in posesia lui, sa nu divulge nimanui codul PIN, sa distruga copiile chitantelor sau ale oricaror documente care afiseaza numarul cardului si sa verifice firmele catre care se fac plati cu cardul.
Majoritatea emitentilor de carduri stabilesc setari menite sa limiteze abuzul, precum fixarea unei limite privind numarul de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 10:05
Aproximativ 7,5 procente din adultii americani au fost victimele unor fraude financiare anul trecut, in special din cauza unor scurgeri de date, potrivit unui studiu realizat de Gartner. Intr-un sondaj a 5.000 de persoane, 14 procente au declarat ca li s-au folosit informatiile despre cardurile de credit pentru a plati cumparaturi sau pentru a ridica sume de bani, 7 procente au spus ca li s-au folosit cardurile de debit, iar sase procente au declarat ca au fost deschise conturi bancare noi, pe numele lor, scrie Cnet. De asemenea, unui procent de 5% dintre respondenti li s-au transferat bani din conturi fara acord, iar 4% au suferit de pe urma unor cecuri falsificate. Aproximativ 70 de procente au spus ca nu au fost victimele furturilor de identitate. Dintre cei carora li s-au deschis conturi bancare in numele lor, 35% au fost raportati drept datornici si doar putin mai mult de jumatate au reusit sa-si restaureze ratingul, in mai putin de o luna. In schimb, pentru circa 20% dintre ei, a fost nevoie de mai mult de un an sa-si clarifice situatia, iar pentru 9% a luat intre trei si cinci ani. In urma acestor fraude, o mare parte din victime isi schimba comportamentul de consum, optand pentru utilizarea serviciului PayPal (prin care se pot efectua plati online, fara ca informatiile cardurilor sa fie dezvaluite comerciantului), crezand ca este mai sigur. De asemenea, sase procente au spus ca au schimbat banca in urma unor griji in privinta securitatii. Circa 28%... mai mult
Joi, 05 Martie 2009, ora 10:25