Ingineria sociala este tipul de frauda care necesita anumite talente din partea infractorilor, mai ales ca aceasta consta in manipularea ta prin telefon sau prin e-mail. In general, infractorii vor incerca sa te convinga sa le dai informatii personale precum CNP, datele de identitate sau chiar informatii bancare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te feresti de raufacatori.
Daca ai descoperit ca ai fost victima unei astfel de fraude, in care ti-a fost folosit cardul bancar, spre exemplu, va trebui sa suni la numarul de pe spatele cardului pentru a-l bloca, astfel prevenind orice alta tentativa de inselaciune.
Expertii in securitate spun ca veriga slaba in lantul de siguranta este chiar omul. Noua ne este mai usor sa avem incredere intr-o voce umana decat intr-un e-mail pe care-l primim pe laptop, sa spunem. De aceea, infractorii incearca sa afle parola de la contul tau bancar pe cale directa, decat sa incerce sa o descopere ei, asta daca nu cumva ai o parola foarte usoara.
Printr-o conversatie foarte placuta la telefon, cu o persoana necunoscuta, te vei trezi ca ii dai informatii confidentiale, fara sa iti dai seama, doar pentru ca aceasta s-a folosit de niste informatii generale pe care le-a manipulat pentru a-ti castiga tie increderea.
Experinete de genul acesta s-au facut in SUA, in care anumiti angajati erau sunati de persoane necunoscute si, printr-o simpla discutie, ajungeau sa vulnerabilizeze conturile companiei sau... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 09:30
28 de persoane, din care 10 angajati, la data faptelor, ai Bancii Comerciale Romane (BCR) - Sucursala Alba Iulia si diversi oameni de afaceri, trimisi in judecata in 2014 intr-un dosar de frauda de peste 11,3 milioane euro, au fost achitati de Tribunalul Alba de acuzatiile abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale.
Potrivit unui comunicat al Tribunalului Alba, hotararea luata in "Dosarul creditelor la BCR - Alba Iulia" nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, iar competenta de solutionare a acesteia revine Curtii de Apel Alba Iulia.
Conform minutei hotararii pronuntata luni in acest caz, postata pe portalul Tribunalului Alba, lucratorii bancari in cauza au fost achitati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, aceeasi hotarare fiind luata si pentru inculpatii acuzati de infractiunea de complicitate la abuz in serviciu.
4 dintre inculpati acuzati de spalare de bani au fost, de asemenea, achitati.
Instanta a decis disjungerea cauzei privind pe inculpatii trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si a dispus formarea unui nou dosar in vederea continuarii judecatii.
In vara lui 2014, inculpatii in cauza au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, de catre DNA, intr-un dosar de frauda.
BCR s-a constituit parte civila in cauza cu echivalentul in moneda nationala a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentand prejudiciu efectiv produs... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 12:05
Cinci sefi de la BCR Asigurari sunt anchetati de procurorii DIICOT, fiind suspecti intr-un caz de frauda cu asigurari, cu prejudiciii de peste sase milioane de euro. In acest moment, procurorii fac peste 160 de perchezitii in Bucuresti si 26 de judete din tara.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate, marti, de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.
Sursele citate au precizat pentru Mediafax ca doua dintre filialele la care au fost facute perchezitii sunt din Bucuresti si cate una din Bihor, Cluj, Constanta, Iasi, Maramures, Sibiu si Vaslui.
BCR Asigurari de Viata: Sprijinim actiunea DIICOT
BCR Asigurari de Viata a predat DIICOT Targu Mures inscrisuri si informatii in cadrul investigatiei, sprijina aceasta actiune si coopereaza cu reprezentantii institutiei, a anuntat asiguratorul, care precizeaza ca "niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata".
"In cursul zilei de marti, 9 iulie, BCR Asigurari de Viata a raspuns solicitarilor DIICOT Targu Mures de predare a unor inscrisuri si informatii in cadrul unei actiuni de investigatie pe care aceasta institutie o desfasoara. Din documentele prezentate de DIICOT pana la acest moment, rezulta ca societatii noastre nu i se aduc invinuiri.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:43
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21
Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.
"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.
Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.
In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23
Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Cea mai mare frauda din sistemul bancar romanesc, anuntata joi, in care peste 100 de angajati din cadrul BCR, BRD si CEC sunt acuzati ca au acordat credite unor companii fantoma si ca au creat un prejudiu de cel putin 20 de milioane de euro, ridica intrebari cu privire la implicarea BNR.
Intrebat cum a fost posibil ca Directia de Supraveghere din cadrul BNR sa nu remarce actele false, analistul financiar Ilie Serbanescu a declarat, pentru Business24: "Sa speram ca din necontrol si nu din complicitate". In opinia analistului, banca centrala "tine foarte putin cu Romania si mai mult cu bancile straine, carora le-a facut icoana".
Pe de alta parte, fostul director in cadrul BRD, Aurelian Dochia, sustine ca, de fapt, este posibil ca banca centrala sa fie cea care a anuntat procurorii DIICOT si, datorita acestei interventii, ancheta sa se fi declansat.
Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare
Desi frauda din sistemul bancar este evaluata, momentan, la 20 de milioane de euro, Ilie Serbanescu sustine ca nu este impresionat, pentru ca, "la sutele de mii de furturi din aceasta tara, acest scandal este doar o gainarie".
Analistul compara situatia cu scandalul in care au fost arestati mai multi vamesi, dar atrage atentia ca, in ciuda arestarilor efectuate atunci, furturilor de la vami "nu s-au oprit si nici nu se vor opri".
Serbanescu sustine ca, in Romania, se fura cinci miliarde de euro pe an, nu doar din sectorul bancar. In opinia... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:38
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41
O angajata a BCR Prahova este urmarita penal pentru delapidare si distrugere, fiind acuzata ca a intrat fara autorizatie in camera de tezaur, de unde au disparut 150.000 de euro.
Conform anchetatorilor, in 30 noiembrie femeia a intrat fara a avea autorizatie in camera tezaurului din sediul BCR situat in centrul Ploiestiului, iar la iesire nu a anuntat ca in incinta camerei are loc un incendiu.
Dupa incendiu, din banca lipseau 150.000 de euro
Ulterior, in timpul anchetei deschise la banca pentru stabilirea cauzei incendiului anchetatorii si reprezentantii bancii au constatat ca din camera tezaurului lipsesc trei teancuri a cate o suta de bancnote de 500 de euro, acestea nefiind gasite insa nici arse, desi cu o zi inainte fusese confirmata prezenta celor trei teancuri in camera de tezaur a bancii.
Joi, femeia a fost retinuta, insa i s-a facut rau si a fost internata la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti.
Procurorul Alina Comanita a precizat ca starea de sanatate a acuzatei este "destul de grava" si ca, avand in vedere aceasta situatie, in acest moment nu se pune problema ca procurorii sa ceara arestarea preventiva a femeii.
E posibil ca femeia sa fi avut un complice
Conform unui comunicat dat publicitatii, vineri, de Politia Prahova, Carmen Danila a avut un complice, si anume un barbat angajat in postul de coordonator centru procesare.
Potrivit sursei citate, cei doi ar fi sustras suma de 150.000 de euro din Camera de Tezaur a bancii,... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 21:38