Anuntul Parchetului privind frauda din banci, care ar fi cuprins 80% din sistem, reprezinta o problema de siguranta nationala si trebuia discutat in CSAT, sustine seful supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, precizand ca investitorii straini au cerut lamuriri la roadshow-ul din februarie.
"Astfel de anunturi nu fac bine unui potential investitor. Daca ati avea o suma de bani si ati vrea s-o investiti in Romania si auziti astfel de anunturi, va mai ganditi daca veniti, pentru ca banii astia ii rulezi prin sistem. Pai, 80% e viciat? Atunci e o problema de securitate nationala. Dupa parerea mea trebuia sa se discute in CSAT", a spus directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, la un seminar economic organizat la Sinaia.
El a reluat discutia privind modul in care parchetul a comunicat publicului anchetarea fraudelor bancare la BRD si Volksbank, aratand ca vehicularea unor informatii total nerealiste, precum aceea ca 80% din sistem este fraudat poate dauna foarte mult imaginii Romaniei si va indeparat investitorii straini.
"Pana si la prospectul de emisiune al obligatiunilor in dolari a aparut o intrebare: ce e domnule cu dauna asta? (..) Cifra e provizionata, nu mai produce efecte. A produs atatea necazuri, si procentul ala de 80%, si numele, dosarul bancherilor (...) Vino nene de la inceput si spune ca e vorba de suma asta. Mai ales ca banca a anuntat de la inceput ca toata suma este provizionata", a spus Cinteza.
Seful supravegherii a opinat ca in... mai mult
Duminica, 24 Februarie 2013, ora 14:01
Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a sapte persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Potrivit deciziei instantei, au primit mandate de arestare Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Un alt complet de la Curtea de Apel Bucuresti va relua sambata dimineata judecarea cererilor de arestare formulate de procurorii DIICOT pentru un alt lot de 13 persoane, acuzate in acelasi dosar, respectiv Marius Locic, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camelia Damiela Pop (notar).
In cazul acestora, magistratul care se ocupa de caz a decis vineri seara sa amane dezbaterile pentru sambata dimineata, avand in vedere starea de oboseala a inculpatilor si avocatilor.
Cum ordonantele de retinere de 24 de ore emise de procurorii DIICOT au expirat, Marius Locic si ceilalti inculpati au parasit arestul Politiei Capitalei, urmand ca ei sa se prezinte sambata la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 13:56
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21
Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", sustine Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
ARB isi exprima ingrijorarea fata de modul in care a fost prezentata opiniei publice evolutia anchetei efectuate de DIICOT privind fraudele bancare si considera ca aprecieri precum "caracatita bancara" sunt fortate si extrem de periculoase.
"Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie, la discernamant si responsabilitate, avand in vedere ca orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar romanesc, cu ecouri semnificative in economia tarii.
Conform comunicatului de presa al DIICOT, ancheta este in derulare, factorii implicati beneficiind de prezumtia de nevinovatie", subliniaza ARB.
ARB a reactionat in urma aparitiei unor formulari care fac referire la "destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor" si a unor acuzatii, pe care le considera nefondate, privind "virusarea sistemului bancar in proportie de 80%".
Asociatia bancherilor arata ca o companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:21
Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca bancile vor suporta fraudele comise, iar clientii bancilor nu trebuie sa se teama.
Oficialul BNR a spus ca sistemul bancar romanesc "nu este zdruncinat" si ca fraudele bancare au fost initiate de "o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop: sa obtina credite".
"Nu putem decat sa ne inchipuim cum s-a lucrat, dar eu vreau sa sublineie ca intr-un sistem bancar ca al Romaniei sunt foarte multe milioane de conturi, sute de milioane de conturi. Banca Centrala nu poate verifica cont cu cont", a spus Adrian Vasilescu.
"Fiecare banca isi va suporta fiecare leu si fiecare euro care va fi fraudat. Nu se va admite ca vreun cost sa fie suportat de clientela bancii. Vor suporta actionarii, nu managementul bancii".
Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro. mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:01
Averea lui Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, unul dintre invinuitii in cazul celei mai mari fraude bancare din Romania, cu prejudiciu evaluat la 20 milioane de euro, are o avere estimata la 97.000 de euro.
Procurorii analizeaza implicarea a peste o suta de persoane, bancheri si angajati ai ministerului Economiei, printre care se numara Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD-SocGen.
Directorul FNGCIMM are terenuri, case in Bucuresti si Snagov, dar si bijuterii, tablouri si o colectie numismatica, in valoare de 97.000 de euro, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Saramet detine, conform declaratiei de avere, un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan.
Sursa foto: Mediafax
Pe langa aceste bunuri, Saramet este proprietarul a doua case: una in Bucuresti, cu o suprafata de 272 de metri patrati si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobandite in 2002. In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurand ca titular Vladimir Saramet.
Directorul FNGCIMM mai are doua... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:15
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), condus de Aurel Saramet, anchetat de procurorii DIICOT in cazul unei fraude bancare de peste 22 de milioane de euro, estima in luna februarie a acestui an ca va plati intre 23 si 24 de milioane de euro in 2012 catre banci, pentru credite acordate si nerambursate, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011.
Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT
In 2011, FNGCIMM a platit bancilor 33 de milioane de euro, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului.
Reprezentantii institutiei estimau ca in 2012 aproximativ 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de 10.000 inregistrate in 2011.
Cele mai afectate companii pentru care Fondul a platit bancilor garantii au fost cele din comert si industrie.
Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.
Cadrul legal
FNGCIMM a fost infiintat in decembrie 2001 prin H.G. nr. 1211/2001 in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).
Ca societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, FNGCIMM este un instrument al Guvernului Romaniei pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltarii acestui sector ce constituie o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:27
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41