Vasile Crestin, liderul gruparii din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, si alte cinci persoane urmarite penal in acest caz raman in arest, a decis instanta suprema, care a respins recursurile acestora la masura preventiva luata impotriva lor.
Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva.
In 7 martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis prelungirea duratei arestarii preventive, pana la 12 aprilie, pentru Vasile Crestin, Sava Tipa, Adrian Martis, Andrei Nanu, Andrei Suditu si Claudia Peter.
Hotararea a fost atacata cu recurs la ICCJ, care a mentinut decizia Curtii de Apel.
Frauda bancara de proportii: Trei directori de banci, retinuti
La 15 si 16 decembrie 2012, in dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv:
Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD,
Andrei Suditu,
Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD),
Daniel Sandu,
Diana Mihaela Gireada (evaluator),
Sava Tipa,
Ioan Repede,
Alexandru Ploscaru,
Bogdan Florin Dinu
Livia Bobu.
Volksbank, implicata in frauda bancara: Am sesizat autoritatile inca din 2010 mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:40
Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a sapte persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Potrivit deciziei instantei, au primit mandate de arestare Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Un alt complet de la Curtea de Apel Bucuresti va relua sambata dimineata judecarea cererilor de arestare formulate de procurorii DIICOT pentru un alt lot de 13 persoane, acuzate in acelasi dosar, respectiv Marius Locic, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camelia Damiela Pop (notar).
In cazul acestora, magistratul care se ocupa de caz a decis vineri seara sa amane dezbaterile pentru sambata dimineata, avand in vedere starea de oboseala a inculpatilor si avocatilor.
Cum ordonantele de retinere de 24 de ore emise de procurorii DIICOT au expirat, Marius Locic si ceilalti inculpati au parasit arestul Politiei Capitalei, urmand ca ei sa se prezinte sambata la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 13:56
Un nou scandal de frauda zdruncina piata bancara din Romania. Prejudiciul este unul record, de 85 milioane de euro, iar printre persoanele implicate se numara bancheri de la unele dintre cele mai mari banci din Romania, oameni de afaceri, notari, politicieni si evaluatori imobiliari.
Procurorii DIICOT cerceteaza o grupare infractionala formata din 58 de persoane. Potrivit informatiilor aparute in presa, capii acestei grupari ar fi controversatul om de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati sapte directori de banci de la BRD, Volksbank, dar si oameni politici ca Vasile Blaga sau Oana Mizil.
Persoanele implicate isi vindeau intre ele imobile. Dupa aceste tranzactii, apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Business24 iti prezinta cele mai importante importante informatii din cea de-a doua zi de ancheta:
- BRD: Am sesizat organele penale si am desfacut contractele de munca ale angajatilor care nu respectau normele Reprezentantii BRD au precizat, intr-un comunicat de presa, ca schemele de finantare ilegala au fost descoperite cu cateva luni in urma si ca banca a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
- 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:36
Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister.
Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri.
In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.
Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.
Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:15
Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut, vineri dimineata, de procurorii DIICOT, iar sotia acestuia a primit interdictie de a parasi tara, ambele masuri fiind dispuse in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Sotii Locic sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, aderare si sprijinire de grup infractional si spalare de bani.
Avocatul lor a aratat, la iesirea de la DIICOT, ca sotii Locic sunt acuzati de aceste fapte in legatura cu modul in care au vandut un imobil din cartierul bucurestean Dorobanti.
Aparatorul celor doi a mai spus ca imobilul a fost vandut cu 6,4 milioane de euro unei societati Prod Conserv care, pentru achizitionarea acestuia, a facut contract cu o banca.
Totodata, avocatul a aratat ca, la audieri, procurorii nu le-au aratat sotilor Locic nicio proba directa care sa probeze acuzatiile ce le sunt aduse.
Intrebat despre implicarea sotiei lui Locic, avocatul a spus ca aceasta a semnat fara sa aiba cunostinta actele de vanzare a imobilului.
Avocatul a mai precizat ca procurorii vor cerere vineri Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a lui Marius Locic.
Pana la acest moment, a mai precizat avocatul, procurorii au emis peste 10 ordonante de retinere in dosarul fraudelor bancare, printre care una in cazul unui notar public, ceea ce atrage, dupa caz, competenta Curtii de Apel.
Joi seara, cand a fost adus pentru audieri la DIICOT, Marius Locic declarase presei ca este absolut nevinovat, are o... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 08:29