Capii grupului de fraude bancare, Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu le-au impus executantilor ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara, arata DIICOT in referatul cu propunere de arestare.
Procurorii DIICOT arata, in documentul citat ca "una din conditiile impuse de liderii gruparii infractionale, inculpatii Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu, a fost ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara".
Pe parcursul derularii activitatii infractionale, mai arata anchetatorii in documentul citat, "au fost acordate credite cu un plafon maxim de 3.000.000 de euro si din acesta s-au platit o parte din creditele acordate unor societati comerciale controlate de membrii gruparii infractionale, pentru a nu se descoperi frauda bancara si pentru ca aceste credite sa nu fie trecute la categoria creditelor neperformante, pentru care trebuiau sa fie constituite provizioane".
"Garantiile instituite in favoarea bancii, ipoteci de grad I si II, erau schimbate intr-un timp relativ scurt cu altele a caror valoare era supraevaluata. Datorita faptului ca transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor implica cheltuieli suplimentare efectuate de catre membrii gruparii, creditele nu erau platite la timp si, pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara si pentru a se optimiza profiturile... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 15:12
Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister.
Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri.
In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.
Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.
Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:15
Omul de afaceri Valentin Nedelcu este care a facut denunt la DIICOT in dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a aratat indicat anchetatorilor persoanele si mecanismele prin care au fost obtinuti nelegal bani, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Surse citate au spus ca cel care a facut denunt la DIICOT in acest dosar este Valentin Nedelcu, fostul sot al artistei Manuela Fedorca, si ca acesta a fost arestat cateva luni, in 2011, pentru acest gen de fapte.
Concret, in februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori si, ulterior, arestat pana in mai 2011, fiind cercetat alaturi de alte sase persoane.
Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a facut un amplu denunt in care a nominalizat persoane, intre care si directori ai unor banci, si le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de acestia.
In 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost deferit justitiei pentru initiere si constituire de grup infractional organizat. Decizia in acest caz nu este definitiva, iar dosarul se afla in prezent in fata judecatorii apelurilor la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit surselor citate, Valentin Nedelcu a mai fost condamnat si in anul 2005 pentru inselaciune.
Valentin Nedelcu este si cel care l-a denuntat, in 2004, pe fostul directorul general in Ministerul Agriculturii... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:06
BRD precizeaza ca de mai multe luni coopereaza cu autoritatile asupra anchetelor privind frauda bancara si continua sa asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetarilor dispuse in acest caz, a declarat Antonita Pascu, director corporate affairs la BRD, intr-un comunicat transmis Bursei.
Reprezentantii BRD precizeaza ca activitatea bancii nu este afectata de aceasta operatiune.
"BRD - Groupe Societe Generale SA a luat la cunostinta in dimineata zilei de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua perchezitii la sediile a doua unitati bancare din Bucuresti, in cadrul investigatiilor de mai mare amploare ce vizeaza obtinerea in mod ilegal de credite de la mai multe institutii financiare", se arata in comuncatul bancii.
Oficialii BRD sustin ca, potrivit prevederilor legale, banca a asigurat conditiile necesare efectuarii prechezitiilor, conform mandatelor emise de autoritati si ca in acelasi timp operatiunile cu clientii bancii au continuat in conditii normale.
Nou scandal de frauda bancara: Prejudicii de 85 mil. de euro; 7 directori invinuiti LIVE TEXT
Procurorii DIICOT fac, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, vizand un grup constituit din 58 de persoane, specializat in fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecti fiind si sapte directori de unitati bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:22
Presedintele PDL Vasile Blaga si parlamentara USL Oana Mizil ar fi implicati in noul dosar de frauda bancara, cu prejudicii record de 85 milioane de euro, au dezvaluit surse pentru Realitatea TV. Ipoteza a fost infirmata de Blaga.
"Nu am intervenit niciodata pentru nimeni, nici nu am luat credit de la banca, nu mi s-a cerut sa intervin. Eu pe acesti frati Crestin nici nu ii cunosc".
In acest caz sunt invinuite 58 de persoane, printre care 7 directori de la BRD, Volksbank si ATE Bank, notari si oameni de afaceri, precum Marius Locic si fratii Crestin.
Si despre Oana Mizil circula zvonuri in presa, conform carora parlamentara USL ar fi contractat un credit cu ajutorul grupului infractional, pe care nu l-a achitat.
Citeste totul despre scandalul fraudei bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 13:12
Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.
"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.
Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.
In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23
Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.
Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.
Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie
Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:
- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.
- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca bancile vor suporta fraudele comise, iar clientii bancilor nu trebuie sa se teama.
Oficialul BNR a spus ca sistemul bancar romanesc "nu este zdruncinat" si ca fraudele bancare au fost initiate de "o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop: sa obtina credite".
"Nu putem decat sa ne inchipuim cum s-a lucrat, dar eu vreau sa sublineie ca intr-un sistem bancar ca al Romaniei sunt foarte multe milioane de conturi, sute de milioane de conturi. Banca Centrala nu poate verifica cont cu cont", a spus Adrian Vasilescu.
"Fiecare banca isi va suporta fiecare leu si fiecare euro care va fi fraudat. Nu se va admite ca vreun cost sa fie suportat de clientela bancii. Vor suporta actionarii, nu managementul bancii".
Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro. mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:01
Gruparea Stan-Ruse infiinta sau prelua societati pe care le "cosmetiza", iar ulterior marea artificial capitalul social, pentru crearea unor situatii financiare care sa le faca eligibile la unitatile bancare unde doreau sa comita fraude, arata procurorii DIICOT in referatul cu propunerea arestarii.
Procurorii DIICOT arata in documentul citat ca societatile comerciale erau infiintate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan si Daniel Ruse.
Totodata, liderii gruparii au preluat firme care au avut in trecut activitati comerciale reale.
Indiferent de modalitatea in care ajungeau sa controleze societatile comerciale, prin infiintare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era "cosmetizarea" acestor societati comerciale.
Astfel, mai intai membrii gruparii schimbau sediul social si infiintau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorari sociale erau insa fictive, fiind intocmite in fals acte bancare, cum ar fi foi de varsamant, extrase de cont sau ordine de plata.
Potrivit anchetatorilor, sediile sociale si punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiatilor liderilor gruparii, in baza unor contracte de comodat fictive, fiind si situatii in care la aceeasi adresa functionau mai multe societati comerciale. Astfel, locatiile alese erau sedii sociale si puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de catre grupare.
Procurorii DIICOT mai arata... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:40