Franta, prima destinatie turistica mondiala, a primit 81,4 milioane de turisti straini in 2011, inregistrand un nou record, potrivit raportului anual al Directiei generale a competitivitatii industriei si serviciilor.
Recordul precedent a fost de 77,6 milioane de turisti in 2010, inregistrandu-se o crestere de 4,8% in 2011, in pofida unui context international instabil pe plan economic si politic, potrivit studiului.
Cetatenii din tari emergente - Rusia, China si Brazilia - raman motorul cresterii turismului strain in Franta, numarul acestora avansand cu 17%, mentioneaza studiul. Numarul turistilor chinezi in Franta a crescut cu 23,9%, dar nu reprezinta decat 1,1 milioane de persoane.
Numarul turistilor americani este in crestere cu 14%, ajungand la 3,3 milioane de persoane, dupa trei ani de scadere. In pofida situatiei cauzate de tsunami din 2011, prezenta turistilor japonezi a inregistrat o dinamica pozitiva (4,3%).
Dar clientela europeana este cea care furnizeaza de departe cel mai numeros contingent de turisti straini (83,3% in total), crescand cu 3,1% intr-un an si ajungand la 67,8 milioane.
Portugalia, Irlanda si Grecia, afectate de criza economica, acuza in comun o diminuare cu peste 15% a numarului de turisti cu destinatia Franta, in timp ce Italia si Spania, afectate de asemenea, inregistreaza cresteri ale numarului de turisti straini ce depasesc usor 10%.
Global, turistii straini au cheltuit cu 8,4% mai mult in raport cu 2010, ajungand la... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:28
Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei, potrivit unei retrospective a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se precizeaza in comunicatul ANAT.
Potrivit sursei citate, peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanta in tara mea" sau din programele "Inscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanta".
De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii iar turismul de incoming (sosirile de turisti straini), desi inca aflat la valori mici, a avut cresteri sensibile. Pe de alta parte, vacantele de tip sejur pe Litoral au scazut in medie cu 15-20%, in timp ce achizitionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o usoara crestere.
Piata de corporate travel a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:25