Franta va deveni a sasea putere economica a lumii in 2019, depasind Marea Britanie, din cauza impactului Brexitului, potrivit un studiu publicat de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR).
"Subminarea" economiei britanice este inevitabila, in urma scaderii investitiilor, ca efect al iesirii tarii din UE. Dar pana in 2020 Regatul Unit va redeveni a sasea putere economica a lumii, o pozitie pe care ar urma sa o mentina pana in 2033, conform studiului.
In cursa pentru depasirea economiilor dezvoltate, tarile emergente, cum ar fi China, India si Brazilia, au inregistrat dificultati in acest an, iar PIB-ul lor va creste mai lent decat se estima anterior, tendinta care se regaseste la nivel global, avertizeaza CEBR.
"Pe termen mediu, nu aproape la fel de optimisti cum eram in urma cu un an, dar ne asteptam la obstacole mai ridicate in calea avansului economiei mondiale decat in urma cu 12 luni", se arata in raportul care acopera evolutia a 193 de tari pana in 2033.
China va depasi probabil SUA, devenind prima economie mondiala in 2032, cu doi ani mai tarziu decat previziunea initiala, din cauza politicii monetare mai relaxate si a deprecierii cursului de schimb. Si Brazilia ar urma sa ajunga in fata Italiei in 2020, si nu in 2018.
India ar putea depasi Marea Britanie si Franta in 2019, dar cel mai probabil in 2020, si nu in 2018 asa cum se estima in urma cu un an.
Efectele razboiului comercial au incetinit anul acesta cresterea... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 10:28
India se pregateste sa devanseze Marea Britanie si Franta pentru a deveni, in 2018, cea de a cincea economie a lumii, potrivit un studiu publicat marti de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR), transmite AFP.
In conditiile in care in prezent se situeaza pe locul 7 in topul marilor economii ale lumii, India va urca pana pe locul cinci in anul 2018 pentru ca in 2032 sa ajunga pe pozitia a treia, afirma CEBR.
Ascensiunea Indiei face parte dintr-o tendinta mai larga care, in urmatorii 15 ani, ar urma sa se traduca printr-o dominatie a tarilor asiatice in topul celor mai importante economii ale planetei.
"In pofida unor esecuri temporare, economia Indiei a ajuns din urma economiile Frantei si Marii Britanii, iar in 2018 le va depasi pentru a deveni a cincea putere economica mondiala calculata in dolari", a declarat vicepresedintele CEBR, Douglas McWilliams.
Acesta a apreciat ca ritmul de crestere a Indiei a fost franat de restrictiile privind circulatia bancnotelor cu valoare mare, precum si de o noua taxa pe vanzari. Ritmul de crestere a coborat la 5,7% in al doilea trimestru, pentru a reveni la un avans de 6,3% in trimestrul al treilea.
La nivel general, studiul CEBR ofera o imagine optimista asupra economiei globale, care in 2018 va fi stimulata de preturile reduse la energie si revolutia digitala.
CEBR adauga ca SUA, prima economie a planetei, ar urma sa fie depasita de China in anul 2032.
"Pentru ca impactul... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 19:11
Franta a intrecut Marea Britanie in topul celor mai mari economii mondiale, urcand pe locul 5 dupa referendumul de joi, cand britanicii au decis in mod surprinzator iesirea din Uniunea Europeana.
Dupa anuntarea rezultatului final si confirmarea Brexit-ului, lira sterlina s-a prabusit la cel mai mic nivel de la jumatatea anilor '80 incoace, scrie Metro.
Potrivit Reuters, caderea este cea mai mare din timpurile noastre.
La scurt timp, peste 73 de miliarde de lire sterline au iesit din cele mai mari companii britanice. Desi poate fi interpretata ca o reactie rapida si defensiva, bancile anticipeaza si alte ...citeste mai departe despre "Marea Britanie a fost depasita de Franta, ca putere economica, intr-o singura zi, din cauza Brexit" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 13:46
Lentoarea motoarelor economiilor germana si franceza se constituie intr-o frana pentru redresarea economica a celorlalte state din regiune, se arata intr-o monitorizare facuta publica de agentia Associated Press.
Monitorizarea lunara efectuata de compania de informatii financiare Markit arata ca finalul de an a prins zona euro pe o "nota calduta", in ciuda celor cateva semnale de revenerire in parametri normali transmise de economiile din Spania si Irlanda, tari incercate destul de greu de criza economica.
Lucrul acesta se poate transforma intr-o adevarata bataie de cap pentru principalii actori de pe scena politica a zonei, care se confrunta deja cu amenintarea deflatiei si o reducere a prognozei de crestere economica pentru trimestrele urmatoare, ca si cu presiune exercitata asupra monedei europene de o eventuale iesirea Greciei din zona euro.
Un prim soc se resimte deja prin devalorizarea euro in fata dolarului american si scaderea cotatiei pretolului.
Crestere minimala
Nu sunt sanse prea mari ca zona euro sa se confrunte cu o crestere economica exploziva in urmatoarele luni. Inca de la mijlocul anului 2013, moment care a marcat sfarsitul crizei, economiile din zona euro se plaseaza pe un trend de crestere economica minimala.
Peisajul este si mai bine ilustrat de indicii puterii de cumparare expusi in analizele Markit.
In perioada noiembrie-decembrie 2014, indicele principal a crescut de la 51,1 la 51,4 puncte, cu 50% mai putin decat estimarea de... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
Membrii Guvernului francez prognozeaza ca Franta va deveni pana in 2025 o tara fara somaj, cu datorii mici, locuinte pentru toata lumea si o industrie de invidiat in intreaga lume.
Ministrii au primit ca tema de vacanta din partea presedintelui Francois Hollande sa isi exprime viziunea despre Franta anului 2025 inainte de noua sesiune parlamentara.
Guvernul s-a reunit luni la Paris, organizand un seminar avand ca tema viitorul Frantei.
Saptamanalul Le Point a obtinut cinci dintre aceste esee optimiste, predate in avans de cei mai zelosi elevi, comenteaza AFP.
Analiza ministrului de Finante Pierre Moscovici este extrem de optimista, chiar daca este temperata de predictia ca pozitia Frantei in randul marilor puteri ale lumii va cobori de pe locul 5 pe 8 sau 9, "in cazul in care cresterea economiilor emergente va continua in acelasi ritm".
Moscovici se asteapta ca in 2025 Franta sa fie intr-o situatie mult mai buna decat in prezent, cu locuri de munca pentru toata lumea si eradicarea datoriei publice.
"Riscurile sunt mari, dar orice este posibil", a scris Moscovici.
Ministrul pentru Locuinte, Cecile Duflot, anticipeaza ca datorita planurilor pe care le pune in practica Franta va beneficia de 6 milioane de locuinte noi, "toata lumea va avea un acoperis deasupra capului intr-un mediu de calitate, iar accesul la locuinte nu va mai fi un factor de stres".
In opinia ei, gasirea unei locuinte va deveni un pas placut in viata oamenilor.
Duflot considera... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 08:29
Franta a anuntat joi o crestere a economiei de 0,2%, in ciuda ingrijorarilor analistilor si institutiilor de prognoza, privind evolutia acesteia.
Mentinerea acestui trend pozitiv va depinde insa de capacitatea administratiei Hollande de a implementa o serie de reforme pentru cresterea competitivitatii celei de-a cincea economii ca marime din lume.
Pe ce baza a crescut economia franceza
Consumul casnic, motorul economiei franceze de doua trilioane de euro, a crescut cu 0,3% in trimestrul trei, dupa ce anterior se micsorase cu 0,2%, scrie Reuters.
Productia industriala din iulie - septembrie a reusit si ea sa creasca simbolic cu 0,1%, dupa ce anterior suferise un usor declin.
Pe de alta parte, scaderea investitiilor si reducerea stocurilor companiilor, pe fundalul temerilor privind evolutia cererii in 2013, au incetinit economia in aceasta perioada.
Cresterea exporturilor s-a accelerat in T3 cu 0,5%, fata de 0,3% pe trimestrul doi, in timp ce importurile au scazut cu 0,6%, dupa ce anterior se marisera cu 1,6%.
O "gura de aer proaspat" pentru Presedintele Hollande
Cresterea economica de pe trimestrul trei a constituit o "gura de aer proaspat" pentru Francois Hollande care s-a straduit marti, timp de trei ore, sa convinga jurnalistii si publicul de coerenta masurilor economice pe care le-a luat in cele sase luni de cand se afla la conducerea Frantei, potrivit The Wall Street Journal.
"Misiunea mea este simpla: sa reiau cresterea si sa reduc... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 14:40
Pe masura ce aliatii sai politici dispar sau isi pierd din putere, scaunul cancelarului Angela Merkel din capul mesei europene devine din ce in ce mai inconfortabil.
Insistenta Germaniei asupra solutiei austeritatii ca rezolvare a crizei datoriilor europene este vazuta cu ochi critici de tot mai multi lideri politici, relateaza mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:07
Brazilia va ramane una din tarile care vor inregistra cea mai rapida crestere economica in urmatorii ani dupa ce a devenit in 2011 cea de-a sasea mare economie, devansand Marea Britanie.
"Tarile care vor creste cel mai multr in urmatoarea perioada sunt pietele emergente precum Brazilia, China, India si Rusia. Brazilia va ramane o economie de top", a declarat ministrul Finantelor al Braziliei, Guido Mantega.
Potrivit studiilor realizate de Centrul de Economie si Cercetare in Afaceri, cu sediul la Londra, economia Braziliei de 2.500 de miliarde de dolari ar fi depasi Marea Britanie, pentru a deveni a sasea din lume, ca marime.
FMI se asteapta ca Brazilia sa urce in top si sa devanseze Franta, ajungand pe locul 5 in clasamentul celor mai puternice economii pana in 2016.
Aparitia Braziliei in topul puterilor economie a consolidat cererile tarii de a obtine un loc permanent in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.
De asemenea, cresterea salariilor si a boom-ul creditelor au alimentat cererea consumatorilor brazilieni in ultimii ani, determinand aparitia unei clase de mijloc in curs de dezvoltare.
Investitiile straine directe au crescut in luna noiembrie la un record de 75 de miliarde de dolari, fata de 38 de miliarde de dolari anul trecut.
Cu toate ca perspectiovele de crestere al;e Braziliei par asigurate, tara mai are multe de facut pentru a imbunatati conditiile de trai ale populatiei.
"Tarile europene au venitul pe cap de... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 09:02
Daca in anul 1860, de pilda, ai fi sustinut ca secolul al XX-lea va fi dominat politic, economic si militar de SUA, probabil ca cei mai multi dintre observatori ti-ar fi ris in nas. SUA era o natiune relativ tinara, care cu doar patru decenii in urma era cit pe ce sa fie rasa de harta continentului de Imperiul Britanic (ofensiva a fost oprita la Baltimore). In plus, se afla in pragul unui razboi civil cu efecte impredictibile. Intreaga istorie a umanitatii ne invata insa ca balanta puterii se schimba in permanenta. Cine va domina secolul al XXl-lea? Putem oferi si alte exemple in istorie. Unul ar fi acela al Prusiei, care a coagulat incepind cu "Regele-Sergent" farimitatul spatiu german in jurul sau si a inceput sa domine tot mai accentuat Europa centrala.
Saraca in resurse - landul era poreclit "nisiparnita Imperiului" - Prusia a jucat cartea militara si a cistigat, contruindu-si in doar doua decenii cea mai buna armata din Europa acelor vremuri.
"Sturm und Drang" a coagulat spiritul intelectual german si i-a dat forma si sens. Practic, o Germanie care aproape ca incetase sa existe dupa Razboiul de Treizeci de Ani, a renascut cu o energie care nu s-a epuizat nici astazi.
Exemplul contrar ar fi Spania imperiala, care a fost prima natiune care a jucat cartea hegemonica in Europa.
Singura beneficiara a "Tratatului Marilor" cu Vaticanul, alaturi de micul regat vecin al Portugaliei, s-a imbogatit in urma exploatarilor coloniilor din Lumea Noua si si-a construit o armata... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:10