Germania vrea ca statele alpine sa tina inchise statiunile de schi pentru a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, dar va fi greu de gasit un acord in acest sens cu vecina sa Austria, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel, relateaza Reuters si dpa.
"Sezonul de schi se apropie. Vom incerca sa ne coordonam in Europa in ce priveste o posibila inchidere a tuturor statiunilor de schi", a declarat Merkel in parlament.
"Din pacate, auzind declaratiile din Austria, se pare ca nu va fi prea usor, dar vom incerca din nou", a adaugat ea.
In "primul val" de coronavirus de la inceputul acestui an, se considera ca multi germani s-au infectat in statiunea de schi austriaca Ischgl.
Luna trecuta, Germania a emis avertismente de calatorie in privinta regiunilor de schi din Austria, Italia si Elvetia. Atat Germania, cat si Austria, Italia si Franta au ordonat ca si partiile de la cele mai mari altitudini sa ramana inchise, deocamdata, in speranta ca toate statiunile sa poata beneficia apoi din plin de sezonul de varf - daca rata infectiilor va scadea.
Austria, unde noul lockdown national urmeaza sa fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat in ultimele luni ca vrea sa permita desfasurarea sporturilor de iarna, cu precautiile corespunzatoare, si a respins vehement ideea de a inchide statiunile de schi. Germania este principala sursa de turisti straini a Austriei, mentioneaza Reuters.
Zilele trecute, si premierul italian Giuseppe Conte le-a cerut italienilor sa... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 15:13
Ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, a declarat joi ca este ingrijorat de un al doilea val de infectii cu coronavirus in Europa, subliniind ca guvernul de la Londra nu va ezita sa revina la masurile de carantina daca va fi necesar pentru a asigura securitatea sanitara in Marea Britanie, informeaza Reuters.
"Sunt ingrijorat de un al doilea val (al epidemiei). Cred ca puteti vedea ca un al doilea val a inceput sa se propage in Europa si trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a-l impiedica sa ajunga pe aceste tarmuri ca sa-i facem fata", a spus Hancock in cursul unui interviu pentru Sky News.
"Avem preocupari semnificative cu privire la cel de-al doilea val care incepe sa se propage in Europa. Si nu este doar Spania... ci sunt si alte tari unde numarul de cazuri este in crestere. Suntem absolut hotarati sa facem tot ce putem pentru a mentine aceasta tara in siguranta", a spus el.
Marea Britanie a reimpus de saptamana trecuta o perioada de carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc din Spania.
Alte tari europene preferate de turistii britanici pentru vacantele lor de vara, cum ar fi Franta, raman exceptate de la masura de carantina in stadiul actual al situatiei epidemiologice, dar avand in vedere ca se observa o crestere a contaminarilor cu SARS-CoV-2, exista temeri ca si cei care vin de acolo vor fi in curand supusi unor masuri de carantina.
Hancock nu a nominalizat nicio alta tara in afara de Spania in declaratia sa.
Marea Britanie... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 11:17
Franta incheie oficial, luni, perioada stricta de izolare care a durat 54 de zile din cauza coronavirusului, dar multe restrictii raman in vigoare.
Francezii vor putea acum sa iasa din case fara sa aiba la ei o declaratie pe proprie raspundere cu privire la motivul pentru care se afla pe strada si majoritatea magazinelor si a altor locuri de munca vor fi redeschise.
Dar, avand in vedere ca tara are unul dintre cele mai ridicate bilanturi de deces din Europa din cauza COVID-19 (26.380, duminica), autoritatile doresc sa mentina contactele sociale reduse la minimum deocamdata.
Oricine poate continua sa lucreze de acasa ar trebui sa faca in continuare acest lucru, spune Guvernul.
Cafenelele si restaurantele vor ramane inchise pentru moment, relateaza dpa.
Scolile se vor redeschide treptat incepand din aceasta saptamana pentru clasele primare, in timp ce clasele gimnaziale isi vor relua cursurile saptamana viitoare doar in zonele mai putin afectate de epidemie.
Declaratiile pe proprie raspundere vor fi in continuare necesare pentru oricine va folosi transportul public la ore de varf in regiunea Parisului, a carui utilizare este rezervata navetistilor si celor aflati in calatorii esentiale.
La nivel national, mastile vor fi necesare in transportul public.
Restrictiile de calatorie raman in vigoare intre Franta continentala si insula Corsica din Mediterana si in teritoriile de peste mari.
La Paris si in nord-estul Frantei, care sunt clasificate drept... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 12:33
Romania economica risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, in conditiile in care autoritatile intarzie sa ofere solutii concrete la criza fara precedent care se instaleaza odata cu pandemia de coronavirus, arata o analiza realizata de Frames si Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).
In ritmul in care efectele economice se amplifica, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fara joburi si cu o recesiune severa din care ne va fi greu sa iesim. Romania risca sa piarda cursa pentru competitivitate in fata tarilor din regiune, precum Polonia, Ungaria si Bulgaria, care vin cu masuri concrete de sustinere a economiei, menite sa asigure continuarea business-ului dincolo de perioada starii de urgenta.
Romania economica arata precum un pacient ajuns la spital in coma, cu multiple traumatisme, caruia medicii, in loc sa il duca in sala de operatie, ii administreaza o aspirina si ii pun pansamente, pentru a-i acoperi ranile grave.
Fara tratamente medicale de specialitate, pacientul Romania risca sa moara, iar daca va fi totusi salvat printr-o minune, va ramane cu dizabilitati care nu ii vor mai permite sa duca o viata normala.
Asa arata, potrivit analistilor, radiografia economiei romanesti dupa o luna de,, coronacriza economica''.
Estimarile Frames, anuntate la inceputul crizei, privind numarul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge in somaj tehnic, considerate la vremea respectiva de politicieni ca fiind hazardate, au fost... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:29
Produsul Intern Brut al Frantei va inregistra o cadere de aproximativ 6% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, afectat de pandemia de Covid-19 care a paralizat o mare parte a economiei si a aruncat a doua economie a zonei euro in recesiune, conform unei estimari publicate miercuri de Banca centrala a Frantei, transmite AFP.
Aceasta ar fi cea mai proasta performanta trimestriala inregistrata de economia franceza dupa 1945. PIB-ul Frantei s-a contractat deja cu 0,1% in trimestrul patru al anului trecut, conform datelor oficiale publicate de Institutul national de statistica (Insee), ceea ce inseamna ca Franta este, tehnic in recesiune.
"Ar trebui sa ne intoarcem la cel de al doilea trimestru din 1968, marcat de evenimentele din lume mai, pentru a gasi o scadere trimestriala a activitatii de asemenea amploare", a detaliat Banca Frantei. Atunci PIB-ul Frantei a inregistrat o cadere de 5,3% de la un trimestru la altul, din cauza protestelor studentilor si grevelor generale.
Potrivit unei anchete realizate de Banca centrala a Frantei in randul a 8.500 de companii, activitatea economica a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal in ultimele 15 zile din luna martie. In aceste conditii, fiecare doua saptamani in care Franta este in carantina ar putea reduce activitatea economica anuala cu 1,5 puncte procentuale, estimeaza Banca Frantei.
Cu toate acestea, Banca Frantei subliniaza ca aceasta cifra nu trebuie extrapolata abuziv,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:00
In timp ce Austria relaxeaza treptat masurile anti-COVID-19, Berlinul mentine restrictiile adoptate. Aceasta, tocmai pentru ca masurile par a avea efect.
"N-as fi o cancelara buna daca as numi o data pentru revenirea la normal", declara, luni dupa-amiaza, Angela Merkel la Berlin. Deocamdata deci nu se schimba inca nimic si nu se stie cand germanii se vor putea intalni din nou cu prietenii, cand vor putea merge din nou la restaurant sau cand se vor redeschide numeroasele magazine inchise din motive de pandemie. Altfel decat in Austria, Merkel nu prezinta un plan de revenire la normal, in etape.
Deja la finele saptamanii trecute, cancelara ii pregatea pe germani pentru ceea ce va veni: "Vom trai un altfel de Paste decat pana acum." Aceasta a fost una din afirmatiile cheie din video-podcast-ul Angelei Merkel, in care sefa Executivului de la Berlin mai enumera ce nu este inca permis acum, in preajma sarbatorilor de Paste pentru catolici si protestanti: nu se va putea merge la slujbe religioase in biserica, nu se vor face vizite rudelor, nu se va iesi afara in grup mare, nu se vor putea intreprinde calatorii - nici in tara, nici in strainatate.
Toate acestea, desi cancelara a admis ca cifrele prezentate de Institutul Robert Koch privind evolutia pandemiei de coronavirus in Germania "dau mici motive de speranta", dat fiind ca numarul infectiilor cu coronavirus a scazut usor.
Dar cifrele absolute ale cazurilor de COVID-19 sunt inca ridicate si ar putea sa mai creasca,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:37
Compania TAROM a suspendat, incepand de miercuri, ora 12:00, operarea curselor interne pentru urmatoarele 14 zile, ca urmare a noilor restrictii impuse pentru limitarea raspandirii infectarii cu COVID 19, conform unui anunt publicat pe pagina de Facebook.
De asemenea, incepand de joi, vor fi suspendate zborurile inspre/dinspre Franta si Germania, pentru cel putin doua saptamani.
"Toti pasagerii afectati de suspendarea acestor curse pot opta pentru reprogramarea pe date ulterioare a calatoriilor fara penalizare sau rambursarea integrala a biletelor/tronsoanelor neutilizate", subliniaza reprezentantii companiei.
TAROM isi cere scuze pentru raspunsul cu intarziere la solicitarile clientilor si semnaleaza ca, avand in vedere numarul foarte mare de solicitari din aceasta perioada, desi personalul suport a fost suplimentat, va dura o perioada pana cand se va da curs tuturor solicitarilor.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus ...citeste mai departe despre "TAROM a suspendat cursele interne timp de doua saptamani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 16:01
Noi bilanturi, noi masuri, fapte marcante - AFP prezinta ultimele evolutii ale pandemiei COVID-19 care s-a soldat, pana acum, cu peste 14.700 de morti in lume.
Un miliard de oameni izolati
Peste un miliard de persoane din intreaga lume sunt de-acum inchise in locuinte, potrivit sursei citate.
Franta se pregateste sa prelungeasca izolarea dupa sfarsitul lui martie. Un proiect de urgenta sanitara adoptat in weekend permite angajatorilor sa impuna o saptamana de concediu platit salariatilor izolati, in urma unui acord de intreprindere sau de bransa, o masura criticata de mai multe partide din opozitie.
In Spania, Guvernul urmeaza sa prelungeasca izolarea pana la 11 aprilie.
In Regatul Unit, unde scolie, pub-urile si cinematografele sunt deja inchise, un proiect de lege care da puteri extraordinare in lupta impotriva coronavirusului urmeaza sa fie examinat luni. In vederea evitarii falimentelor, Guvernul urmeaza sa preia liniile feroviare privatizate.
In Rusia, la Moscova, primarul a ordonat pensionarilor sa ramana in casa sau sa plece la casele de la tara.
Arabia Saudita urmeaza sa impuna o interdictie de circulatie pe timpul noptii, pe o perioada de trei saptamani.
Economia are de suferit
Neincrederea era cuvantul-cheie luni pe piete si se inregistrau reculuri pe burse atat in Asia, cat si in Europa, legate de ingrijorari cu privire la uriasul plan de relansare american si la o cascada de avertismente cu privire la rezultate.
In Brazilia, Banca... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 15:30
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Sibiu a comandat, miercuri, cateva mii de masti de protectie de la o fabrica din Cisnadie si halate si capisoane de la o fabrica din Marsa, recunoscuta pentru productia de steaguri, a declarat directorul unitatii medicale, Cornel Benchea.
"Acum am semnat o comanda sa ne faca cateva mii de bucati cum sunt si pe urma le testam. De ieri au facut prima serie", a spus Cornel Benchea pentru Agerpres.
Si ministrul Sanatatii, Victor Costache, a confirmat ca fabrica din Cisnadie a inceput, de marti, productia de masti.
"Astazi s-au produs primele 5.000 de masti in Romania. Colaboram de multi ani cu cei de la Coramed, de langa Sibiu. Am lucrat pentru prima data cu ei in Franta (...). Am dat libertate totala spitalelor sa-si activeze retelele proprii de distributie. Noi le dam fonduri suplimentare", a spus Victor Costache marti seara, la Antena3.
Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cimpean, si directorul SCJU au precizat, pentru Agerpres, ca fabrica de steaguri de la Marsa a inceput sa produca materiale de protectie pentru personalul medical.
"Ei pot sa faca pelerine si capisoane. Ei nu pot face masti, nu pentru prima linie, dar pot fi folosite de celalalt personal. Le-am dat si lor sa faca ceva, dar nu pentru ATI, Infectioase, Urgenta. Le vedem dupa ce ne vin", a explicat Cornel Benchea, referindu-se la productia de la Marsa.
Potrivit acestuia, in urma cu cativa ani, la Cisnadie s-au mai produs masti de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:38