Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Hollande si-a asumat pozitia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinta directa a acestei directii ferme este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor, potrivit unei surse de la Elysee.
Potrivit site-ului postului radio Europe1.fr, un colaborator apropiat al presedintelui francez, caruia nu-i precizeaza identitatea, a declarat ca Romaniei ii va fi refuzata aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece conditiile nu vor fi indeplinite, fara sa ofere alte precizari.
Europe1 citeaza pe site declaratia "majoritatea romilor cu vocatia de a fi escortati in tara de origine" si i-o atribuie lui François Hollande, comentand ca "seamana afirmatiei de marti a lui Manuel Valls" si notand ca nu exista aproape nicio diferenta de pozitie intre seful statului francez si ministrul sau de Interne asupra acestui subiect spions.
"Doar o minoritate cauta sa se integreze", a mai fi declarat presedintele francez intr-un cerc restrans, dupa ce Valls a declansat polemica cu privire la romi, scrie postul.
Insa pozitia merge dincolo de romi, continua Europe1, adaugand ca in opinia presedintelui este vorba, inainte de orice, de a tine cont de dificultatile cu care se confrunta alesii. "Le inteleg", a spus el, amintand in trecere ca exista zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care gazduiesc cele mai importante populatii de romi.
Este o pozitie care trece dincolo de romi si pe care François... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 11:30
Franta se opune, in prezent, alaturi de Germania si Olanda, stabilirii unui termen pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, afirma surse europene citate de site-ul publicatiei austriece Osterreich.
Conform surselor comunitare citate de cotidianul austriac, Franta, Germania si Olanda sunt nemultumite de eforturile insuficiente pentru combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria.
Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor doua state in Schengen, dar ar prefera o aderare etapizata.
La randul ei, Finlanda a anuntat miercuri dimineata ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE.
Potrivit unui oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, care se va desfasura joi si vineri, nu va lua nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre. "Nu va exista niciun vot si nicio decizie", a comunicat presedintia irlandeza a Consiliului UE.
"Deocamdata, nu exista consens" pentru integrarea Romaniei si Bulgariei deoarece "mai multe state au rezerve si preocupari", a precizat o sursa din cadrul presedintiei irlandeze. "Dosarul nu va putea fi solutionat de presedintia irlandeza si va trece la Lituania", care va detine presedintia Consiliului UE incepand din iulie, adauga sursa citata.
O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programata miercuri seara la Bruxelles in incercarea de a... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 08:15
Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim, a declarat ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
"Cred ca deschiderea frontierelor pentru Romania si Bulgaria este imposibila la acest moment", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru cotidianul "Rheinische Post".
Germania si Franta au propus anterior un plan de aderare a celor doua tari in doi pasi care propunea aderarea cu spatiul aerian si maritim si amanarea unei decizii cu privire la frontierele terestre, precizeaza publicatia germana, citata de Bloomberg.
Saptamana trecuta, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 09:36
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat miercuri ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
"Pana la aceasta ora nu s-a modificat nimic din calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. (...) Nu exista nicio schimbare in calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si in martie 2013 cu frontiera terestra. Pana la aceasta ora, initiatorii acestei solutii in doua etape si anume Franta si Germania nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei solutii pe care noi o sustinem au ramas pana la aceasta ora la aceasta solutie", a afirmat la TVR Info Andrei Marga.
El a sustinut ca si Olanda este in favoarea aderarii Romaniei la Schengen in doua etape si ca nu s-a schimbat aceasta pozitie.
Marga: La toamna suntem partial in Schengen.
"In urma ultimelor discutii avute chiar cu nivele inalte ale politicii olandeze este foarte clar ca se vor examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Olanda va tine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV, dar pana la aceasta ora nu exista din partea olandeza o modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta. Asa cum arata... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 09:25
Philippe Gustin, noul ambasador al Frantei, a declarat vineri, pentru RFI, ca decizia in privinta aderarii Romaniei la Schengen este "o chestiune care depinde nu numai de raportul MCV, care va fi facut public in iulie, ci de decizia tuturor tarilor chemate sa isi exprime parerea in acest dosar".
Gustin a mai precizat ca marile companii franceze "pot participa la obtinerea independentei energetice a Romaniei".
Noul ambasador a declarat ca este pentru prima data in Romania si realitatea pe care o vede este "foarte pozitiva".
"Sunt pentru prima data si am citit mult, iar acum sunt pus in fata unei adevarate provocari, care consta in punerea impreuna a cunostintelor deja acumulate in biblioteca si celor pe care le voi gasi pe teren, in realitate. Si vreau sa repet ca aceasta realitate este foarte pozitiva si depaseste din acest punct de vedere ceea ce am gasit scris", a spus Philippe Gustin. mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 19:16
Amenintarile presedintelui francez cu parasirea spatiului Schengen reprezinta de fapt "un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei", au apreciat diplomati europeni.
Nicolas Sarkozy a amenintat duminica cu iesirea Frantei din spatiul european fara frontiere Schengen daca nu va obtine o reforma de fond, care in realitate este deja in curs la Bruxelles si vizeaza sa permita consolidarea controalelor in caz de imigratie masiva.
Aceasta reforma este realizata in tacere la nivel european, dupa ce a fost angajata la cererea mai multor tari, in principal Franta, Italia si Germania, in primavara lui 2011, din cauza afluxului de imigranti clandestini cu ocazia Primaverii Arabe, in particular tunisieni care veneau in Franta via Italia.
De atunci, acest dosar complex a fost preluat de Guverne, in detrimentul Comisiei Europene, ale carei prerogative erau deja limitate in acest domeniu.
Reforma in curs a acestui imens spatiu de circulatie fara pasaport - care include 22 dintre statele UE (cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, Romaniei si Ciprului), plus patru tari asociate, intre care Elvetia - contine doua propunei legislative.
"Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni", a apreciat un diplomat european.
Principala reforma studiata prevede ca, pe viitor si ca ultim resort, statele Schengen sa poata restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen in cazul unui aflux de imigranti... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 09:28
Romania si Bulgaria vor intra in spatiul Schengen in doua etape, respectiv in lunile martie si iulie 2012, au decis tarile participante la summitul de la Bruxelles, a declarat prim ministrul Boyko Borisov.
"Pana la sfarsitul anului, se va gasi o solutie pentru a asigura intrarea Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen in anul 2012. Acest lucru a fost scris in protocol la cererea presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy", a declarat prim ministrul bulgar citat de Novinite.
Solutia in doua etape presupune ca, in una martie, cele doua tari vor intra in Schengen cu granitele aeriene si maritime, iar in luna iulie vor adera si granitele terestre.
"Bulgaria este in mod clar pregatita sa intre in spatiul Schengen, la fel si Romanoa, asa ca niciuna dintre tarile membre nu a avut nicio obiectie", a mai declarat Borisov.
Bulgaria si Romania ar fi trebuit sa adere la spatiul Schengen in primavara lui 2011, insa Germania si Franta s-au opus. Principalele argumente invocate au fost probleme legate de coruptie si crima organizata, nu aspectele tehnice. mai mult
Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 17:59