Socul transmis de referendumul pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana este cu atat mai mare cu cat britanicii au beneficiat mereu de cea mai avantajoasa relatie cu UE dintre toate statele membre si asta fara sa renunte macar la moneda proprie, in favoarea euro.
Cu toate acestea, nimic nu i-a oprit pe insulari sa opteze pentru despartirea de Uniune, remarca miliardarul George Soros, intr-un comentariu publicat in Project Syndicate.
In opinia sa, temele crizei refugiatilor si Brexit s-au alimentat una pe cealalta ducand la un deznodamant care marcheaza inceputul disolutiei UE.
Scenariu catastrofal
Lentoarea manifestata de liderii europeni in gestionarea crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa a generat scene de cosmar, precum cele din tabara de la Calais, permitand partizanilor Brexit-ului sa speculeze aceasta slabiciune a Europei.
Decizia cancelarului Angela Merkel de a permite intrarea masiva a refugiatilor in Germania a alimentat si mai mult starea de nesiguranta a europenilor, iar lipsa controalelor in calea fluxului de migranti a fost in masura sa starneasca panica atat in randul localnicilor si autoritatilor, cat si in cel al refugiatilor indreptatiti sa ceara azil.
Lipsa de actiune a autoritatilor europene a pavat si calea iesirii la rampa a partidelor xenofobe pe intreg teritoriul Uniunii, un bun exemplu fiind cel al gruparii UKIP din Marea Britanie, ai carei exponenti militeaza inclusiv pentru blocarea accesului europenilor... mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 13:28
Britanicii au votat, joi, intr-un referendum istoric, cu un scor de 51,9% la 48,1%, pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana. Acum, liderii europeni cer Regatului Unit sa demareze cat mai repede procedurile pentru iesirea din blocul comunitar si lanseaza un avertisment transant: nu va fi nicio negociere!
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj ferm Londrei: "Nu va mai fi nicio negociere!". Acesta a cerut Marii Britanii sa lanseze procedura de parasire a blocului comunitar "cat mai rapid posibil, chiar daca este dureros".
"Germania si Franta ar trebui sa adopte pozitii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau sa fie clar, evident, pentru toata lumea, ca procesul incertitudinii in care am intrat nu trebuie sa dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie sa fie accelerate", a spus seful executivului comunitar.
Si presedintele ...citeste mai departe despre "Marea Britanie divorteaza de UE. Junker e radical: Sa plece cat mai repede!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:26
Dupa Franta, Olanda si Italia, si in Germania sunt voci care cer organizarea unui referendum privind apartenenta la UE.
Copresedintele partidului eurosceptic si antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD), Joerg Meuthen, cere ca si in tara sa se organizeze un astfel de referendum, arata DPA.
"Ei au avut de ales, noi nu. Referendum! Timpul pentru schimbare!", a scris pe Facebook Joerg Meuthen, care conduce partidul alaturi de Frauke Petry.
Partidul AfD a obtinut o victorie importanta si a intrat in trei parlamente regionale, in urma alegerilor din martie 2016.
Partidul ...citeste mai departe despre "Se cere referendum pentru iesirea din UE si in Germania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 13:25
Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, in urma referendumului desfasurat joi, iar acest lucru a fost ultima scanteie care a aprins discursurile euroscepticilor din alte tari UE.
Franta, Olanda si Italia sunt trei dintre cele mai importante tari europene si ale lumii, ai caror politicieni de extrema dreapta vor de asemenea o iesire din Uniunea Europeana.
Liderul Frontului National din Franta, Marine Le Pen, a salutat cu entuziasm decizia majoritara in urma referendumului, relateaza Times of Israel.
"Victorie pentru libertate! Asa cum am cerut de multi ani, trebuie acum sa avem acelasi referendum in Franta si in tarile UE", a scris Marine Le Pen pe Twitter.
De asemenea, europarlamentarul de extrema dreapta Geert Wilders a cerut si el organizarea unui astfel de referendum in Olanda.
"Si poporul olandez merita un referendum. Partidul Libertatii cere un referendum Nexit (Netherlands Exit - n.red.), o iesire a Olandei din UE. Vrem sa ne controlam propria tara, propriii ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: S-a deschis Cutia Pandorei? Apeluri pentru referendumuri similare in alte tari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 11:37
Oficialitatile britanice sunt in totala deruta privind seria de actiuni pe care ar trebui sa le intreprinda in cazul declansarii Brexit-ului in urma referendumului organizat pe 23 iunie.
Toate privirile pe care Londra le arunca spre Bruxelles nu folosesc cu nimic membrilor cabinetului Cameron, oficialii UE avand ordin sa nu puna niciun scenariu pe hartie, de teama ca acestea ar putea ajunge in mainile presei, dupa cum a recunoscut un oficial al Comisiei Europene, citat de The Independent.
Anxietate globala
Socurile economice si geopolitice pe care le poate declansa iesirea Marii Britanii din UE ar fi greu de gestionat chiar si cu un indrumar pus la dispozitia autoritatilor.
Un prim efect se resimte deja in pietele financiare, pe masura ce creste teama investitorilor fata de impactul pe care Brexit-ul il poate avea asupra economiei globale.
Este un eveniment care ar putea distruge intreaga cultura politica occidentala a Europei, dupa cum s-a exprimat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, facand referire la varianta abandonarii proiectului comun european de catre un stat membru.
De altfel, un astfel de deznodamant parea de neconceput la inceputul constructiei care avea sa devina Uniunea Europeana, amendamentul privind dreptul statelor de a parasi UE fiind introdus abia in 2009.
Scenariul de cosmar al Brexit-ului ia in calcul propagarea unei unde de soc in toata Europa pentru o buna perioada.
Vinerea neagra
Referendumul privind mentinerea... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:18
1Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
O iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar reprezenta o infrangere pentru aceasta tara comparabila cu cea a lui Napoleon Bonaparte la Waterloo, scrie, joi, ziarul francez Le Monde intr-un editorial fara precedent in limba engleza.
Franta si Marea Britanie, care sarbatoreste 200 de ani de la victoria asupra imparatului francez din 1815, s-au bucurat de o realizare spectaculoasa a bataliei de la Waterloo - doua secole de pace anglo-franceza.
Pericolele care pandesc Marea Britanie daca va iesi din UE
"Niciodata nu am mai fost de atunci in razboi unii cu altii, cu exceptia terenurilor de rugby", scrie Le Monde.
"Tara care l-a incoltit pe Napoleon nu poate ceda in fata lui Nigel Farage. ...citeste mai departe despre "Le Monde, despre Brexit: Tara care l-a incoltit pe Napoleon nu poate ceda in fata lui Farage" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:05