Promisiunile presedintelui Emmanuel Macron de a redresa economia Frantei si a initia o reforma in interiorul UE au cel putin un pilon de sprijin, acum ca liderul de la Elysse e pe punctul de a avea control asupra Parlamentului, dar acest lucru nu inseamna a sarcina sa va fi usor de dus la capat.
In acelasi timp, prezenta redusa la vot din cadrul alegerilor parlamentare demonstreaza un scepticism major al populatiei, in vreme ce proiectul reformist european s-ar putea lovi de opozitia Germaniei, relateaza CNN Money.
Pe plan intern, Macron are de infruntat un somaj ridicat, o crestere economica anemica si un deficit bugetar ridicat, iar planurile sale de a restructura sectorul bugetar pentru a reduce nivelul cheltuielilor, ca si intentia de a relaxa legislatia muncii s-ar putea izbi de masurile de protest ale sindicatelor.
Insa, o analiza Capital Economics arata ca masurile reformiste ar putea adauga intre 1 si 5 procente la cresterea economica a Frantei pe toata durata mandatului prezidential.
Somajul de 10% este una dintre cele mai serioase probleme si se datoreaza, in principal, sistemului de munca extrem de rigid din Hexagon.
Companiile sunt reticente in a angaja noi persoane, deoarece costul unei eventuale concedieri a acestora se anunta prohibitiv. O eventuala modificare a legislatiei si o flexibilitate adaugata la programul saptamanal de lucru de 35 de ore se vor dovedi piedici serioase in calea lui Macron, cred analistii.
"Ca si alti presedinti... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 08:56
Subiectul Europei cu doua viteze devine tot mai discutat in ultimele zile, de cand au aparut informatii cu privire la acest plan al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La scurt timp dupa ce seful CE a prezentat miercuri cele cinci scenarii privind viitorul UE, Germania si Franta au anuntat ca sustin una dintre optiunile prezente in Carta Alba, scrie Politico.
Ministrii de Externe ai celor doua tari, Sigmar Gabriel, respectiv Jean-Marc Ayrault, s-au exprimat chiar miercuri seara in acest sens, intr-o declaratie comuna, spunand ca trebuie gasite cai "pentru a lua in calcul diferitele niveluri de ambitie ale statelor membre, pentru ca Europa sa raspunda mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni".
Sursa citata aminteste si cele cinci scenarii evocate de Juncker (continuarea actualei directii; nimic altceva in afara pietei unice; cei care vor mai mult sa contribuie mai mult; mai putin, dar mai eficient; mult mai mult impreuna).
Astfel, se pare ca Germania si Franta sustin al treilea scenariu, acela potrivit caruia cei care vor mai mult trebuie sa contribuie mai mult, iar UE continua ca in prezent, dar, in plus, le permite statelor membre sa aiba actiuni suplimentare in anumite zone de cooperare, precum apararea, securitatea interna si dezvoltarea sociala.
Iata, detaliat, ce a spus Juncker miercuri despre acest subiect
Ayrault si Gabriel au numit aceasta viziune a Comisiei "o contributie importanta si pretioasa" adusa discutiei... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 14:30
Guvernele Frantei si Germaniei au incheiat un acord de cooperare in vederea reducerii surselor de finantare a gruparii teroriste Statul Islamic.
Reprezentantii celor doua state au declarat ca au de gand sa incurajeze si celalte 26 de state din UE sa se alature acestui demers, anunta ziarul New York Times.
Miscari rapide
Dupa recentul val de atentate teroriste care au zguduit Parisul, Beirutul si cateva orase din Mali si Egipt, ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a declarat ca guvernul francez va recurge la "miscari mult mai rapide si decisive" impotriva gruparii ISIS.
Urgentarea masurilor luate impotriva retelelor de spalare a banilor construite de Statul Islamic cu ajutorul complicilor occidentali reflecta schimbarea de optica in strategia Parisului de lupta impotriva terorismului.
Initial, planul de masuri creionat de liderii guvernului francez impreuna cu partenerii europeni prevedea aplicarea acestora incepand cu 2017.
"Avem nevoie de un sistem mai rapid si complet de schimb de informatii bancare, tinand cont ca o avertizare venita macar la un interval de trei ore ar putea dejuca un complot terorist", a apreciat Sapin dupa intalnirea cu omologul sau german, Wolfgang Schaeuble.
Cei doi ministri de Finante agreeaza si ideea eliminarii cardurilor bancare care pot scapa controlului privind transferul de bani.
De asemenea, guvernele celor doua tari vor sa opreasca traficul cu obiecte de arta si antichitati puse in vanzare pe piata neagra din... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 18:29
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2Criza prelungita din zona euro are in spate doi factori care pot explica evolutia tumultoasa a inclestarii dintre creditorii europeni si oficialitatile elene.
In primul rand, slabiciunea euro, moneda unica europeana dovedindu-se greu sustenabila pentru economiile mici din zona euro, in lipsa unei politici fiscale comune.
In al doilea rand, moneda europeana a fost, inca de la inceput, mai mult un proiect politic decat unul economic, viziunea aceasta fiind impartasita si de fostii lideri Francois Mitterand si Helmuth Kohl, reflecta o analiza Market Watch.
Rivalitate veche
In ciuda viziunii unioniste impartasite de liderii politicii de acum un sfert de veac, vechile rivalitati de pe continentul european sunt departe de a se fi stins.
Simplificand, Franta si Germania raman doua vechi rivale politice si economice, a caror redresare rapida dupa Al Doilea Razboi Mondial a accentuat si mai mult disputa dintre ele.
In mod particular, oficialii francezi au contestat intotdeauna ambitiile bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, de a da tonul in Europa de vest.
In acelasi timp, politicienii nemti au detestat mereu rolul de vioara principala detinut de Paris in relatiile diplomatice si politice din Europa si din lume.
Pentru o clipa, proiectul zonei euro a parut sa impace ambitiile politico-economice ale celor doua natiuni, Germania parand sa castige un avantaj in fata Frantei si viceversa.
A fost un scenariu tulburator, dupa cum remarca economistul Martin... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 13:15
Dacia a inregistrat in primul trimestru cel mai puternic avans al inmatricularilor de autoturisme noi pe piata franceza, cea mai mare pentru marca romaneasca, de 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 22.598 unitati, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile.
Piata franceza a scazut in primele trei luni cu 14,7% fata de perioada similara a anului trecut, la 433.297 unitati.
Pe langa Dacia, cresteri ale inmatricularilor au mai inregistrat doar Hyundai (24,2%), Lexus (11%), Toyota (3,2%), Fiat (1,3%) si KIA (0,1%).
Evolutia buna a condus la majorarea cotei de piata a marcii romanesti de la 3,58% in primele trei luni ale anului trecut la 5,22%.
Grupul francez Renault, proprietarul Dacia, a consemnat in primul trimestru un declin de aproape 9%, la 104.937 de unitati. Cota de piata a Renault se situeaza la 24,2%.
Crestere de 29,3% la inmatricularile din luna martie
Dacia Sandero se afla pe locul al zecelea in topul celor mai bine vandute modele de autoturisme, cu 9.067 de unitati, in primele trei luni, reprezentand o cota de piata de 2,1%. Top zece este dominat de constructorii francezi, cu opt modele (inclusiv Sandero). Singura prezenta straina este Volkswagen, cu modele Golf si Polo.
SUV-ul Duster ocupa pozitia a 14-a (cu 8.169 unitati si cota de piata 1,9%), Lodgy se afla pe 27 (cu 3.357 masini si cota de 0,8%), Dokker pe 72 (1.534 unitati si cota de 0,4%)
In martie, inmatricularile de autoturisme noi sub brandul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 12:58
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este perceputa mai mult ca oricand drept vocea Europei, pentru ca isi impune discursul de austeritate, considera mai multi analisti.
In primavara acestui an, Grecia vedea in presedintele francez, Francois Hollande, un "Roosevelt european" - potrivit exprimarii cotidianului Ta Nea - capabil sa scoata Europa din criza prin impunerea unui amplu plan de relansare bazat pe investitii publice.
Angela Merkel a fost, insa, primita saptamana aceasta, la Atena, de omologul sau Antonis Samaras si amandoi au pledat pentru reducerea cheltuielilor si pentru reformele structurale cerute de creditorii tarii in schimbul unei noi transe de ajutor financiar.
In acest timp, Franta se zbatea intr-o dezbatere nationala pentru aprobarea tratatului european de disciplina bugetara.
Pe prima pagina in presa internationala, urmarindu-i-se cu atentie fiecare dintre declaratiile susceptibile de a misca pietele, Angela Merkel este pe cale de a face din Berlin noua capitala europeana, potrivit analistilor.
"Berlinul este noul Bruxelles", afirma Ulrike Guerot, din cadrul Consiliului european pentru relatii internationale, subliniind slabiciunea actuala a Parisului.
"Nu avem inca impresia ca Hollande stie ce vrea, ca stie sa guverneze, ca va deveni noul Mitterrand sau ca va fi capabil de asa ceva", a spus Ulrike Guerot.
Ulrike Guerot estimeaza totodata ca presedintele francez 'a stiut sa orchestreze o rezistenta a Sudului in raport cu Angela... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 14:14
Cancelarul german Angela Merkel este liderul cel mai apreciat de cetatenii europeni, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy este cel mai nepopular, potrivit unui sondaj realizat in Germania, Spania, Italia, Franta si Marea Britanie.
Daca Nicolas Sarkozy si Angela Merkel se bucura de o notorietate comparabila in cele cinci tari (93 la suta Merkel si 92 la suta Sarkozy), presedintele francez este apreciat de 33 la suta dintre europeni si strange 58 la suta dintre opiniile nefavorabile, in timp ce cancelarul german este apreciata de 50 la suta dintre persoanele chestionata fata de 41 la suta care ii sunt nefavorabile.
David Cameron, premierul britanic, este cunoscut de 88 la suta dintre persoanele chestionate, iar rata parerilor pozitive este aproximativ aceeasi cu cea a parerilor negative, respectiv de 44 la suta.
Dintre nou-veniti, seful Guvernului italian Mario Monti este cunoscut de 74 la suta dintre persoanele chestionate, iar 36 la suta dintre ele au o parre buna despre el.
Spaniolul Mariano Rajoy este cel mai putin cunoscut dintre cei cinci lideri europeni (63 la suta). El este apreciat de 27 la suta dintre cetateni, in timp ce 34 la suta au o parere nefavorabila despre el.
Sondajul a fost realizat de institutul BVA pentru cotidianul francez 20minutes, in Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, in perioada 20-29 februarie 2011, pe Internet, pe un esantion format din 4.217 persoane cu varste peste 15 ani. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 09:57
Timp de decenii, rolul Germaniei in Europa a fost acela de a asigura banii, nu conducerea, si avand in vedere amintirile legate de razboaiele mondiale, europenii au fost precauti in privinta unei dominatii germane, la fel si germanii insisi, potrivit unei analize a cotidianului Washington Post.
Criza economica a zguduit puternic modelul postbelic al Europei si Germania ia din ce in ce mai mult deciziile. In timp ce multe state se chinuie sa-si plateasca datoriile, doar cancelarul Angela Merkel are destui bani pentru a-i salva, iar pretul cerut - control mai puternic asupra modului cum functioneaza economiile acestor state - declanseaza semnale de alarma in capitalele europene.
La Atena, protestatari imbracati in uniforme naziste se plimba pe strazi, ca aluzie la vechiul model al Germaniei. In Polonia, acuztiile ca Germania are ambitii imperialiste au devenit parte a campaniei pentru recentele alegeri prezidentiale.
Chiar daca liderii germani au cautat in ultimele saptamani sa calmeze temerile inaintea reuniunilor de la Bruxelles din aceste zile, tonul a sunat combativ, scrie Washington Post.
Bancile germane sunt mai putin expuse decat cele franceze la criza din Grecia. Germania s-a angajat, pana in prezent, cu 290 miliarde de dolari la pachetele financiare pentru Grecia, Portugalia, Irlanda si oricine mai are nevoie - mult mai mult decat oricare alta tara din Europa.
Rolul Germaniei in salvarea Europei
Indoielile legate de un rol mai mare in Europa sunt evidente... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 13:24