Franta a avertizat miercuri ca nu-si va da acordul pentru viitorul cadru financiar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027) daca acesta nu va avea prevazute suficiente sume pentru atenuarea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19, iar vastul plan european de relansare economica cerut mai ales de aceasta tara si de Spania nu va putea fi convenit de statele UE mai devreme de cateva saptamani.
Franta doreste ca printr-un astfel de plan de relansare sa beneficieze de imprumuturi de cel putin 1.000 de miliarde de euro, iar Spania de cel putin 1.500 de miliarde de euro. Insa statele membre sunt inca profund divizate cu privire la necesitatea masurilor de sprijin, amploarea acestora, finantarea si distribuirea lor, relateaza agentiile Reuters si AFP.
"Discutiile se vor prelungi timp de mai multe saptamani. Va fi nevoie de o reuniune fizica a sefilor de stat si de guvern pentru a o schita, probabil in iunie", pentru a se putea incheia un acord "in timpul verii", estimeaza presedintia franceza intr-un mesaj transmis presei de catre un oficial al acestei institutii.
Parisul noteaza insa ca nu doreste "un acord incheiat in graba" si ca, pe de alta parte, "nu-si va da acordul pentru un buget european care nu va oferi un raspuns in fata crizei". Franta doreste de asemenea ca masurile de relansare sa nu cuprinda doar imprumuturi destinate tarilor aflate in dificultate, ci si transferuri de fonduri in cadrul unui mecanism de solidaritate.
"Daca piata noastra unica,... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 20:04
Franta a iesit in fata, saptamana trecuta, ca una dintre performerele cresterii economice din zona euro, cu 0,6% crestere inregistrata in primul trimestru al acestui an.
Insuficient insa pentru a distrage atentia FMI de la deficitul bugetar major inregistrat cu consecventa in ultimii ani.
Raportul FMI de saptamana aceasta atrage atentia Parisului asupra efectului pe care cheltuielile enorme din sectorul public le-au avut asupra sistemului fiscal in ultimele decenii, relateaza reporterii The Telegraph.
Deficit constant
Franta trebuie sa tina in frau cheltuielile administratiei centrale, sa isi reduca gradul de indatorare si sa rezolve problema somajului ridicat, arata expertii FMI in raportul intocmit recent.
Nu sunt singurii care sesizeaza aceste probleme. Deficitul bugetar de peste 3% a fost constant una din chestiunile reclamate Parisului de Comisia Europeana in ultimii trei ani.
Numai ca de aceasta data reprezentantii Fondului iau taurul de coarne si le explica oficialilor de la Paris ca potentiala crestere economica din urmatorii ani este pusa in pericol de gradul ridicat de indatorare si eterna gaura din buget.
Vestea buna este ca efectul prabusirii pietei petrolului si politica monetara favorabila a Bancii Centrale Europene vor intarzia intr-o oarecare masura deznodamantul, in urmatorii 5 ani fiind prognozata o contractie de doar 1,25% a economie franceze.
Probleme cronice
"Sunt necesare eforturi continue pentru a scapa de problemele... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:26
Uniunea Europeana se pregateste sa respinga proiectul de buget al Frantei pentru 2015, potrivit unor oficiali europeni, decizie care ar declansa cel mai important test de pana acum al noilor prerogative ale autoritatilor de la Bruxelles, menite sa previna repetarea crizei datoriilor.
Ministrul francez de Finante Michel Sapin a declarat luna trecuta ca proiectul de buget pentru 2015 va fi conceput cu un deficit bugetar de 4,3% din PIB, cu mult peste nivelul de 3% asumat anterior de autoritatile de la Paris, in conditiile in care economia se afla in stagnare, relateaza MarketWatch.
Reducerile de costuri se vor ridica la doar 0,2% din PIB, nivel inferior celui de 0,8% convenit cu Comisia Europeana.
Potrivit oficialilor europeni, proiectul de buget al Frantei "contravine grav" cu regulile UE, fiind probabil ca Executivul comunitar sa il retrimita la Paris pentru revizuire.
Pana in prezent, guvernul francez a sustinut ca nu va lua masuri suplimentare de austeritate, dincolo de cele anuntate in primavara, indicand ca este pregatit pentru un conflict public cu Comisia Europeana.
Conflictul cu Franta al Comisiei ar putea fi insotit de un altul cu Italia, care a anuntat la randul sau ca va rata tintele bugetare. Italia are totusi mai mult spatiu de manevra, intrucat deficitele din bugetele precedente au fost mai mici decat cele ale Frantei. mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 08:50
Presedintele Frantei, Francois Hollande, a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute marti, masurile prin care isi propune sa revitalizeze economia Frantei, promitand o scadere a taxelor pentru mediul privat si reducerea cheltuielilor bugetare.
France 24 scrie ca, de la preluarea puterii acum un an si jumatate, esecul lui Hollande in redresarea economiei nationale a dus la atingerea celor mai scazute cote de popularitate ale unui presedinte francez din istorie. Tara se zbate sa reduca rata somajului de 11% si datoria publica situata la 95% din produsul intern brut, timp in care oamenii de afaceri sustin ca pretul ridicat al fortei de munca incetineste cresterea economica.
Hollande: Franta n-are de ce sa roseasca in legatura cu rromii
Inca din debutul conferintei, presedintele a tinut sa-si exprime punctul de vedere cu privire la situatia actuala a tarii pe care o conduce: "Daca Franta doresta sa isi pastreze influenta in lume, daca Franta doreste sa influenteze ...citeste mai departe despre "Cum planuieste Hollande sa revitalizeze economia Frantei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 22:59
Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.
Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.
"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.
Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.
Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.
In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an,... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Francois Hollande, presedintele Frantei, vrea sa reduca deficitul bugetar si va introduce, in primul proiect de buget pentru 2013, cresteri semnificative de taxe si reducerea cheltuielilor bugetare.
Reducerea deficitului bugetar de la 4,5%, in 2012, la 3% se va face printr-o crestere a taxelor in valoare de 20 de miliarde de euro. Majorarea taxelor ii vizeaza mai ales pe miliardarii cu venituri de peste un milion de euro. Acestia vor fi impozitati cu 75% pentru tot ce depaseste pragul mentionat, relateaza Bloomberg.
Performantele presedintelui Hollande
Aprecierile asupra performantei lui Hollande, in cele patru luni de cand a preluat puterea, au fost impartite.
Randamentul bondurilor franceze a fost intr-o continua scadere, atingand un record minim de 2,002%, in august. Mai mult, Franta a reusit chiar sa vanda obligatiuni pe termen scurt cu randament negativ, pentru prima data, in iulie.
In schimb, cresterea economica a stagnat, iar, pentru prima data in ultimii douazeci de ani, francezii au asistat la inchiderea unei fabrici de automobile. Dupa ce, initial, a considerat inchiderea fabricii Peugeot drept "inacceptabila", Hollande a trebuit sa accepte ca inevabitabila aceasta solutie, scrie The Economist.
In plus, somajul din Franta a atins cel mai inalt prag din 1999, adica trei milioane de someri, si este in crestere, conform BBC.
Nivelul consumului, care a fost, pana acum, motorul cresterii economice franceze, a scazut si el, francezii preferand... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:04
Guvernul de la Paris vrea sa faca economii bugetare prin renuntarea la mai multe proiecte culturale ale precedentului guvern francez, a anuntat luni actualul ministru al culturii, Aurelie Filippetti.
Sunt vizate proiectele care nu au fost bugetate de Guvernul Sarkozy si cele ale caror cheltuieli totale depasesc un miliard de euro, a anuntat Aurelie Filippetti, pentru cotidianul Le Monde.
Unele proiecte vor fi oprite, unele suspendate, iar altele amanate, a precizat oficialul francez.
Printre proiectele la care se va renunta se numara construirea unei sali suplimentare la Comedia Franceza, infiintarea unui muzeu al fotografiei la Paris, a unei Case a istoriei Frantei, crearea unui spatiu dedicat reconstituirii grotei de la Lascaux si a picturilor si gravurilor sale rupestre vechi de 17.000 de ani.
Guvernul francez va reduce in 2013 cheltuielile publice cu zece miliarde de euro, pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% din PIB.
Presedintele Francois Hollande a anuntat, duminica, cresteri de impozite pentru anul viitor de 20 miliarde de euro, o majorare fara precedent in ultimii 30 de ani, ce vizeaza jumatate din gospodarii si jumatate din intreprinderi. mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:18
Economia Frantei ar putea creste cu 1-1,5% in 2010, insa bugetul a fost calculat avand in vedere un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 0,75%, a declarat ministrul Bugetului, Eric Woerth, citat de publicatia online Nouvelobs."Cred ca avansul va fi intre 1% si 1,5%, chiar 1,5% daca lucrurile merg cum trebuie. Nu am fost nici prea optimist si nici pesimist cand am stabilit bugetul", a afirmat Woerth, la postul de radio Europe 1.
Estimarile ministrului sunt conforme cu cele ale premierului, Francois Fillon.
Acesta a indicat in noiembrie 2009 ca Franta ar putea inregistra in 2010 una dintre cele mai bune performante economice din Europa.
Fondul Monetar International anticipeaza ca PIB va avansa in acest an cu 0,9%. mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 00:02