Comisia Europeana si Partidul Socialistilor Europeni (PES) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie, a declarat, in cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele CE si candidat la postul de presedinte al Executivului UE.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei; acest lucru este inacceptabil, iar Comisia Europeana va spune 'nu', chiar si familia noastra politica va spune 'nu' in aceasta situatie", a raspuns Timmermans la dezbaterea Euronews.
Iata si mesajul transmis, vineri, de Joseph Daul, presedintele PPE, privind modificarea Codurilor Penale
"Este un fapt ca atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verificari si echilibru, coruptia va creste", a precizat Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
Citeste si:
Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 18:58
Situatia din Romania a ajuns, din nou, in atentia presei straine. De aceasta data, publicatia Financial Times scrie despre evenimente extrem de importante pentru tara noastra, precum sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire, preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE sau sarbatorirea a 30 de ani de la caderea comunismului (in 2019).
Insa toate aceste evenimente cu care romanii se pot lauda sunt umbrite de proasta guvernare de la Bucuresti, apreciaza sursa citata.
"Pe 1 decembrie, romanii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu insusit dupa colapsul Imperiului Habsburgic la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
O luna mai tarziu, Romania va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oara.
In decembrie 2019, tara va marca 30 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.
Romanii au tot dreptul de a se mandri cu aceste momente de referinta din istoria lor moderna. Natiunea a facut progrese considerabile de la caderea comunismului, construind o democratie pluripartita, ridicand nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceausescu si ajungand pana la aderarea la NATO si la UE.
Acestea fac cu atat mai grav faptul ca actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept, impiedicand eforturile de combatere a coruptiei si, astfel, patand imaginea Romaniei", noteaza Financial Times.
Publicatia aminteste de raportul... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 14:21
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a sustinut, miercuri, in Parlamentul European, ca Parlamentul Romaniei nu a dat semne ca raspunde avertismentelor primite de la partenerii externi in ceea ce priveste modificarea Legilor Justitiei.
"E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor Penale aduce ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei. Multi romani sunt ingrijorati ca aceste modificari pot submina Justitia. Aceste ingrijorari Comisia le impartaseste", a declarat Timmermans in plenul PE la dezbaterea care are ca unica tema statul de drept din Romania si la care participa premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Referitor la Legile Justitiei, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca Parlamentul Romaniei nu a dat semne ca raspunde la avizele si semnalele de alarma primite in acest sens.
"In ceea ce priveste Legile Justitiei, cele trei legi definesc organizarea judiciara, a CSM si statutul magistratilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar si raportul preliminar al Comisiei de la Venetia a fost extrem de critic la adresa modificarilor.
Stiu ca Parlamentul European va fi extrem de atent la aviz. Insa Parlamentul Romaniei nu a dat semn ca raspunde la aceste avertismente", a atras atentia Timmermans.
Privind revocarea din functia de... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:48
Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reuneste, luni seara, la Strasbourg, intr-o "sedinta extraordinara" pe tema situatiei din Romania, inaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august si statul de drept.
Potrivit unui anunt oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seara, la Strasbourg, o "sedinta extraordinara" in care va avea loc un "schimb de opinii" intre membrii comisiei si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), despre "situatia din Romania, inclusiv independenta justitiei".
La dezbaterea despre Romania au fost incluse, ca puncte de referinta, doua rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.
Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).
Al doilea punct de referinta din Comisia LIBE, la dezbaterea despre Romania, va fi Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a legilor justitiei - Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.
Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca Parlamentul European a amanat, pentru prima saptamana a lunii noiembrie,... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 07:04
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, dupa intalnirea cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca i-a transmis acestuia ca cerintele CE legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare trebuie sa fie clare, in caz contrar MCV putand fi considerat "un instrument politic".
"In conditiile in care vor fi foarte clare ultimele solicitari ale Comisiei Europene care sa fie indeplinite de Romania, atunci inseamna ca putem discuta in mod realist de a prinde in aceasta viata incheierea MCV-ului.
Daca nu vor fi lucrurile clare, il putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legatura cu ceea ce se intampla in justitie", a declarat Liviu Dragnea.
Acesta a spus ca autoritatile de la Bucuresti nu au ca obiectiv blocarea luptei impotriva coruptiei. "Si noi vom continua intarirea statului de drept si regula legii in Romania, nu regula unor persoane, dar i-am spus (lui Frans Timmermans - n.red.) ca vom continua punerea in legislatie a deciziilor Curtii Constitutionale care sunt obligatorii", a spus Dragnea.
Citeste si: Tariceanu: MCV ar putea fi ridicat in 2018, i-am atras atentia prim-vicepresedintelui CE despre o serie de greseli
Presedintele Camerei a facut o paralela cu problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, pe care Dragnea a caracterizat-o ca fiind "un neverending story".
"Tot ceea ce s-a stabilit sa faca Romania din punct de vedere tehnic, investitional, legislativ s-a facut, insa de fiecare... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 17:22