Masurile de austeritate lansate in 2009 au permis Romaniei sa-si asaneze economia, slabita de deficite si inflatie, dar Bucurestiul trebuie de acum sa se concentreze asupra cresterii, semnaleaza miercuri France Presse, citand un inalt responsabil al Fondului Monetar International (FMI).
"Romania a facut lucruri foarte grele intr-o perioada foarte dificila", a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru AFP.
"In ceea ce priveste macrostabilitatea economica, rezultatele sunt remarcabile", a subliniat Jeffrey Franks, care a mentionat in acest sens reducerea deficitului de cont curent si a deficitului public.
Reprezentantul FMI a semnalat, de asemenea, scaderea dobanzilor la imprumuturi pe pietele internationale, semn al unei increderi sporite a investitorilor straini in economia romaneasca, precum si scaderea inflatiei la un minim istoric sub 3%.
Totusi, "stabilitatea nu este sinonima cu cresterea si este nevoie acum de o concentrare asupra reformelor vizand stimularea economiei", a subliniat Jeffrey Franks, in contextul in care dezbaterea privind virtutile austeritatii este in toi in Europa si in afara ei.
Liderii Uniunii Europene, din care face parte si Romania, urmeaza sa se intruneasca la 23 mai in incercarea de a stimula cresterea.
Economia romaneasca a crescut cu 2,5% in 2011 dupa doi ani de puternica recesiune si ar urma sa creasca cu 1,5% in 2012, adauga AFP.
FMI: Romania are nevoie de o crestere de 4% - 5%... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 17:43
Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat joi, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, ca evaluarea Fondului arata ca Romania "rezista mai bine" decat majoritatea statelor din Uniunea Europeana.
"Abia am inceput, de cateva zile sa lucram la elaborarea unei noi prognoze macroeconomice, vrem sa vedem cum s-au schimbat lucrurile in ultimele cateva luni de zile. Asa cum Stiti, sunt inca probleme in Europa, dar Romania rezista anul acesta mai bine decat majoritatea statelor europene din punctul de vedere al cresterii economice. Nu va fi o crestere mare, dar va fi o crestere peste media europeana", a declarat Jeffrey Franks.
Franks a fost insotit de olandezul Erik De Vrijer, cel care va prelua conducerea delegatiei Fondului la Bucuresti.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania pentru a cincea evaluare a acordului stand-by cu tara noastra. Delegatia a inceput marti cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania, ultima misiune sub conducerea lui Jeffrey Franks.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei. mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 15:24
Conditiile meteorologice au franat cresterea economica pe primul trimestru din acest an, dar daca acestea sunt singurele probleme, atunci este de asteptat o revenire rapida in trimestrul al doilea, spune seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit The Money Channel.
"In primul trimestru din 2012, Romania a fost afectata de conditiile meteo si fara indoiala va afecta cresterea economica. Nu stiu daca va fi negativa sau nu, dar va fi mai mica decat ne-am asteptat. Daca conditiile meteorologice sunt singurele probleme, ne asteptam la o revenire rapida in trimestrul al doilea", a afirmat Jeffrey Franks.
In tara avem sperante, dar furtuna nu a parasit inca Europa, a avertizat seful delegatiei FMI in Romania.
"Sa spunem ca norii negri nu sunt la fel de negri ca in urma cu cateva luni. Dar nu am iesit inca din furtuna. Inca exista posibilitatea sa avem turbulente considerabile in 2012", sustine Franks.
Cu toate acestea, seful delegatiei FMI in Romania crede ca situatia putea fi mai rea. El a dat drept exemplu restructurarea datoriei Greciei, care reprezinta un mare pas inainte, in opinia sa.
Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in 9 martie, ca este posibila, din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune in T1, ca urmare a conditiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrarile de marfuri, dar ca la nivel de an se mentine prognoza de crestere de 1,5-2%.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in ultimul... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:55
Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.
Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.
De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume considerabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.
Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transe de catre boardul FMI.
In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:30
Raiffeisen Bank a revizuit in scadere estimarea de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 1,8% la 0,5% si anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, informeaza The Money Channel.
Banca revizuise recent in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2011 de la 1,5% la 2,5%.
Raiffeisen anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est si contractia PIB-ului mai multor state, din cauza unei posibile recesiuni in zona euro.
Astfel, economia Cehiei ar urma sa se contracte cu 1,2%, cea a Ungariei cu 2%, in timp ce PIB-ul Sloveniei va scadea cu 1,5%. Pentru Polonia, Raiffeisen anticipeaza o crestere economica de 2,2%.
Banca noteaza ca exporturile, care au facilitat revenirea economiilor din regiune in 2010 si 2011, vor incetini anul viitor din cauza problemelor din zona euro. In plus, cresterea aversiunii la risc ar putea reduce fluxul investitiilor straine directe catre regiune.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, la finalul vizitei in Romania, ca, in acest an, cresterea economica va fi de 1,5%, insa, pentru 2012, perspectivele s-au inrautatit, avansul economic urmamd sa se situeze intre 1,8-2,3%.
Totodata, Comisia Europeana a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, la 2,1%, fata de estimarea din primavara, de 3,7%, potrivit prognozei de toamna. Pentru 2011, estimarea CE privind cresterea economica este si ea revizuita, insa in crestere, de la... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:05
Raiffeisen Bank a revizuit in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2011, de la 1,5% la 2,5%, chiar si in cazul unei cifre slabe in trimestrul al patrulea, se arata intr-un raport al bancii.
"Cu o cifra substantial mai buna decat asteptarile pentru trimestrul al treilea, cresterea economica din 2011 ar trebui, in ansamblu, sa fie cu mult peste prognoza noastra de 1,5%, chiar si in cazul unei cifre slabe in trimestrul al patrulea. Produsul Intern Brut (PIB) real a crescut deja cu 2,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, credem ca PIB-ul ar putea creste cu 2,5% in 2011", potrivit raportului Raiffeisen.
Analistii Raiffeisen sustin ca, anul viitor, agricultura ar putea avea o contributie negativa.
"Contributia insemnata a agriculturii la cresterea PIB in 2011, posibil de pana la un punct procentual, implica riscul unei contributii negative in 2012 din cauza efectului de baza", se mai spune in raport.
De asemenea, ca urmare a incetinirii activitatii pe pietele externe, exportul ar putea avea o contributie scazuta in 2012 la PIB. Totodata, analistii Raiffeisen precizeaza ca anul viitor am putea inregistra o crestere economica mai mica de 1,8%.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 1,9% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2010, avansul a fost de 4,4%, in serie bruta, potrivit primelor estimari... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 14:20
Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.
Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.
De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".
Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.
La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.
"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.
Nimic din precedenta vizita si... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.
El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.
"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a afirmat Franks.
Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.
Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
In ultima perioada, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:00
Reprezentatul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca economia Romaniei va incepe sa revina pe crestere din 2011, transmite Mediafax.Economia va inchide 2010 cu o crestere negativa de -2%, desi revenirea va incepe chiar de la sfarsitul acestui an, potrivit lui Franks.
"Apreciem ca spre sfarsitul acestui an cresterea va incepe situandu-se la un nivel de -2% in 2010, inainte de a ajunge la 1,5% anul viitor", a spus Franks. mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 12:16