Va exista o relatie foarte buna intre institutiile financiare internationale si Romania indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, a declarat Jeffrey Franks, seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania.
"Nu ma astept ca, indiferent de schimbarile de cabinet si de guvern, sa existe schimbari radicale in directia luata de politicile economice ale Romaniei. Exista un sprijin larg, pentru un acord, in continuare, cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si am toate asteptarile corespunzatoare, ca orice s-ar intampla si in urmatoarele alegeri, sa existe o relatie de cooperare foarte buna, cu Romania", a declarat marti, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.
Acesta a exprimat disponibilitatea reprezentantilor FMI de a se intalni cu noul prim-ministru, dar, deocamdata, "asteapta confirmarea acestuia si a noului Cabinet".
"Intotdeauna suntem disponibili pentru a ne intalni, in Romania, dar cred ca trebuie sa asteptam procesul de confirmare a noului prim-ministru, a noului Cabinet; dar, vom fi intotdeauna disponibili pentru a ne intalni cu el. Nu este o problema pentru noi sa ne reintoarcem. Avem, de asemenea, un birou in Bucuresti, un reprezentant al Fondului, care este intotdeauna aici - Tony Lybeck - astfel incat vom putea sa fim disponibili pentru discutii, in orice moment", a precizat Jeffrey Franks.
Responsabilul FMI a subliniat ca, regulat, au loc intalniri si cu Opozitia si... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:49
Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Revizuirea in jos a prognozei de crestere economica va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, insa misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre imbunatatirea colectarii veniturilor.
Un alt punct pe agenda discutiilor va fi reducerea arieratelor. In timp ce arieratele la nivelul administratiei centrale si locale sunt tinute sub control, o problema o ridica arieratele companiilor de stat. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
In septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub tinta de 19,2 miliarde lei, iar in decembrie 17 miliarde lei, peste tinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International se afla la... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 11:29
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare.
La ultima evaluare din luna august, UE si FMI au cerut autoritatilor romane sa mentina disciplina bugetara si sa continue reforma in sectorul public, in conditiile in care Romania urmeaza sa revina pe crestere economica in acest an, dupa doi ani consecutivi de recesiune.
Pentru 2011, cresterea economica era estimata la 1,5%, iar in 2012 la 3,5 - 4%. Insa, recent, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global.
"Este posibil sa ajustam prognoza fata de cat s-a stabilit in vara, cat am discutat cu FMI si CE, adica 3,5% din PIB. Sa speram ca ajustarea nu va avea o diferenta semnificativa. Imi doresc sa fie noua prognoza cat mai aproape de 3,5%, dar nu vom reusi. Vedeti ca toate tarile din UE au facut ajustari in jos privind prognoza de crestere economica", a spus, pe 18 octombrie, seful de la Finante.
Referitor la 2011, ministrul Ialomitianu si-a exprimat convingerea ca Romania va incheia anul in curs cu o crestere economica de 1,5% din PIB, in timp ce alte estimari indica 1,7% din PIB.
Intr-un interviu pentru AGERPRES, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va trebui sa isi pastreze angajamentele fata de... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 12:12
Liderul PSD, Victor Ponta, i-a cerut lui Jeffrey Franks sa constate incalcarea angajamentelor luate de Romania fata de FMI privind restructurarea companiilor cu capital de stat, in conditiile in care, pe de o parte, sunt concediati oameni, iar pe de alta parte sunt angajati directori membri ai UNPR, conform Mediafax."Am adresat, vineri, o scrisoare lui Jeffrey Franks si spre stiinta premierului Boc despre situatia punctuala din Gorj, in societatile cu capital de stat in care se fac disponibilizari. La Rovinari 800 de persoane au fost trimise in somaj, dar s-au creat functii de director pentru cei de la UNPR.
Acest gen de semnal, ca dai multi oameni afara, dar faci functii de conducere politice in societati cu capital de stat, reflecta nemultumiri. De ce pentru unii de la UNPR se fac functii de director, iar daca esti om simplu ai parte de disponibilizari?", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj-Napoca, presedintele PSD, Victor Ponta.
El a adaugat ca ii cere lui Jeffrey Franks "sa constate ca angajamente Romaniei fata de FMI privind restructurarea companiilor cu capital de stat sunt incalcate pe criteriile cele mai josnice politic".
"Sa creezi functii de directori, sa le dai la unii doar pentru ca au tradat, sunt contrare total acordurilor Romaniei cu FMI. Din punctul de vedere al USL, daca asemenea acorduri nu se respecta si taierile care se fac sunt la oamenii amarati, care nu sunt membri ai PDL sau UNPR, inseamna ca aceste acorduri sunt... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 12:51
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va face o vizita la Bucuresti intre 25 octombrie - 7 noiembrie, pentru a realiza cea de-a treia evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat vineri Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, citat de NewsIn."Autoritatile au decis sa trateze acordul ca unul de preventiv, mai exact nu intentioneaza sa retraga resursele disponibile. Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
Reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronate, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile", a precizat Lybek.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.
Jeffrey Franks va ramane in Romania inca o zi dupa incheierea misiunii, urmand sa plece pe 9 noiembrie.
La sfarsitul lunii septembrie, directorul general adjunct al FMI, David Lipton, a declarat ca autoritatile romane sunt pe cale sa isi indeplineasca obiectivele fiscale pentru 2011, dar, in acelasi timp, atrage atentia ca atingerea tintei de deficit pentru 2012 ramane o provocare.
Consiliul Director al FMI a finalizat in septembrie a doua evaluare a acordului stand-by, punand la dispozitia Romaniei a treia transa in valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel incat suma totala disponibila se ridica la 1,06 miliarde euro. Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acest... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 12:47
Presedintele Senatului le-a propus oficialilor FMI, BM si CE, aflati la Bucuresti, instituirea unui management privat pentru fondurile europene, conform NewsIn.Geoana a afirmat ca "revenirea economica in acest moment nu este capabila sa stavileasca valul de scumpiri si erodarea puterii de cumparare a populatiei", fapt pentru care trebuie instituite masuri care sa sporeasca puterea de cumparare.
Presedintele Senatului le-a facut reprezentantilor misiunii o serie de "sugestii".
"Am pledat ca pe langa management privat si competent la firmele de stat sa avem management privat si competent la fondurile europene, atunci se vor rezolva multe din problemele care par sa fie insurmontabile pentru administratia noastra", a afirmat Geoana.
De asemenea, el a reiterat ideea instituirii unui Consiliu de Dezvoltare care sa ajunga la un pact intre putere si opozitie pe o serie de proiecte de investitii.
"Am sugerat ca intr-un dialog dintre putere si opozitie sa identificam pentru Romania pentru anii care vin primele 20 de mari proiecte nationale de infrastructura, de energie, de dezvoltare, primele 100 de proiecte la nivel regional si 500 la nivel local pe care orice Guvern al Romaniei, indiferent cum s-ar numi, sa fie obligat sa le finanteze in integralitate si cu prioritate", a mai aratat presedintele Senatului.
Totodata, el a criticat modul de alocare a resurselor guvernamentale pe criterii politice.
"Am pledat pentru limitarea drastica a cheltuielilor guvernamentale discretionare,... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 09:45
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca tintele de deficit bugetar pentru 2011 si 2012 sunt realizabile,datorita politicilor actuale,insa trebuie continuate reformele, mai ales in ce priveste imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor, informeaza NewsIn."Noul acord se va concentra pe promovarea cresterii economice si crearea locurilor de munca si pe mentinerea, in acelasi timp, a acelei sustenabilitati.
Tintele de deficit fiscal cash vor ramane neschimbate, la 4,4% din PIB in 2011 si 3% in 2012. Politicile actuale fac ca aceste obiective privind deficitul sa fie realizabile.
Cu toate acestea, reformele trebuie continuate, mai ales in ceea ce priveste imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor existente in sectoarele sanatate si cheltuieli de capital", a mentionat Franks.
Acesta a adaugat ca, pentru a genera o crestere sustenabila mai mare, trebuie imbunatatita functionarea sectorului public, mai ales in ceea ce priveste intreprinderile de stat, creand, in acelasi timp, conditii pentru investitii majore ale sectorului privat.
Totodata, Jeffrey Franks a precizat ca inca exista probleme majore la nivelul arieratelor, numai cele ale companiilor de stat totalizand 5% din PIB, iar noul program va cuprinde un criteriu de performanta privind arieratele. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 12:33
Urmatorul acord care va fi semnat de Romania cu Fondul Monetar International va cuprinde tinte privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice, a declarat seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax. El a afirmat, la sesiunea dedicata Romaniei din cadrul conferintei Euromoney - The Central & Eastern European Forum, de la Viena, ca neplata datoriilor de catre marile societati de stat creeaza blocaj la nivelul economiei, furnizorii care asteapta sa-si incaseze banii fiind la randul lor datornici la banci.
In ceea ce priveste arieratele autotitatilor locale, Franks a aratat ca legislatia care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie isi va produce primele efecte in cateva saptamani, dar un impact clar al noilor reglementari se va vedea abia in cateva luni.
Pe de alta parte, seful misiunii FMI spune ca in privinta datoriilor neachitate de catre institutiile administratiei centrale s-au obtinut "ceva succese", in ciuda faptului ca FMI a acordat nu mai putin de sase derogari pentru neatingerea tintelor de catre autoritati.
Franks a recunoscut ca eliminarea arieratelor a fost dificila deoarece neplata datoriilor este o problema veche, care s-a rostogolit in timp.
In ceea ce priveste derularea actualului acord, Franks a reiterat ca ar fi fost mai oportuna o ajustare solida inca din 2009, criticand si desele amanari sau actiuni insuficiente, care au impus... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 19:12
Aprobarea de catre consiliul FMI a unui nou acord poate facilita finantarea pe piata privata, chiar daca Romania nu utilizeaza fondurile disponibile, intrucat arata investitorilor ca statul este pe calea cea buna, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, citat de Mediafax." Romania va decide daca vrea sau nu un nou acord cu FMI. Noi nu vom impune un acord. Ar trebui sa-l intrebati pe presedintele Basescu ce crede.
In multe cazuri, statele cred ca a avea aprobarea din partea FMI, a trece prin revizuiri din partea expertilor, arata ca sunt pe calea buna si se fac schimbarile cerute", a spus Franks la un post de televiziune.
El a explicat ca obtinerea unei aprobari din partea consiliului FMI poate facilita finantarea pe piata privata, pentru ca multe banci de investitii si investitori in obligatiuni analizeaza si observa ca acordul cu FMI este pe drumul cel bun si "spun da pentru o anumita tara".
"Chiar daca nu utilizati banii FMI pentru finantarea deficitului, imprumuturile pot fi mai ieftine daca ai un program cu FMI, (...) care spune investitorilor ca FMI este acolo", a continuat Franks.
El a precizat ca pentru Romania, al carui acord cu FMI se va incheia anul viitor, exista doua optiuni: linia de credit flexibila sau un acord stand-by precautionary.
Oficialul FMI a aratat ca linia de credit flexibila este un instrument dezvoltat recent de institutie pentru statele ale caror politici sunt in stare buna, dar care ar putea fi expuse la... mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 09:32