Jeffrey Franks a declarat in cadrul unui interviu ca deficitul Romaniei a scazut foarte mult in ultimul an si ca, in comparatie cu celelalte state ale Uniunii Europene, este redus:
"Deficitul pe 2012 a scazut substantial. Este un deficit foarte mic in UE. Cheltuielile publice vor ramane la un nivel la care se pot respecta angajamentele. Nu exista un minopol al unui guvern de dreapta sau de stanga asupra modului in care se pot gestiona banii", a declarat Jeffreu Franks, seful misiunii FMI in Romania. mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:17
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat miercuri ca cea de-a doua majorare a salariilor bugetarilor, pana la recuperarea lor, va avea loc anul viitor, urmand ca la jumatatea acestui an sa fie operata o majorare de 8%.
"Noul guvern a decis sa acorde o crestere de 8% a salariilor, urmand ca ceea ce ramane pana la recupere sa fie acordat anul urmator", a spus Franks.
Declaratia acestuia vine dupa ce noul premier Victor Ponta a anuntat ca intregirea salariilor bugetarilor se va face in doua transe, in iunie si la inceputul lunii decembrie. Ulterior, Franks a confirmat intr-o emisiune televizata ca in ultima luna a lui 2012, bugetarii isi vor primi salariile reintregite.
Prezent la ultima misiune in Romania, in calitate de reprezentant al FMI, Jeffrey Franks a laudat Romania pentru eforturile depuse in plina criza economica, insa nu a scapat ocazia sa atraga atentia asupra riscurile majore care pot aparea la orizont din cauza instabilitatii economice din zona euro, dar si din cauza presiunilor electorale de pe plan intern.
Printre prioritatile care ar trebui sa se regaseasca pe masa Guvernul in imediata apropiere se numara problema arieratelor, dar si managementul privat la companiile de stat.
Iata cele mai importante declaratii ale sefului misiunii FMI in Romania:
- Programul va disponibiliza 375 milioane de euro asistenta din partea FMI dintr-o suma de 3,5 mld euro. Suntem incurajati de sprijinul larg pe care Romania l-a demonstrat fata de acest... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 10:41
Institutiile financiare internationale au stabilit cu autoritatile romane doar o anvelopa bugetara, Guvernul fiind cel care decide cum distribuie resursele, a afirmat marti, la Pitesti, negociatorul sef al misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.
"Noi am discutat cu Guvernul doar despre o anvelopa bugetara si Guvernul este cel care decide cum cheltuie acei bani. Asadar in termeni concreti, de pensii sau alte lucruri, Guvernul decide cum utilizeaza cel mai bine resursele", a declarat Franks.
El a evitat sa dea detalii despre modul de esalonare a banilor retinuti de la pensionari, iar referitor la cresterea salariilor din sistemul bugetar, a spus doar ca s-a stabilit o transa in iunie si alta "mai tarziu".
"Voi face mai multe comentarii la conferinta de presa de maine de la Bucuresti", a precizat reprezentantul FMI.
Jeffrey Franks a sustinut miercuri, la Universitatea din Pitesti, o conferinta cu tema "Repere economice romanesti, compatibile politicilor financiare ale FMI". mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 21:12
Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat joi, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, ca evaluarea Fondului arata ca Romania "rezista mai bine" decat majoritatea statelor din Uniunea Europeana.
"Abia am inceput, de cateva zile sa lucram la elaborarea unei noi prognoze macroeconomice, vrem sa vedem cum s-au schimbat lucrurile in ultimele cateva luni de zile. Asa cum Stiti, sunt inca probleme in Europa, dar Romania rezista anul acesta mai bine decat majoritatea statelor europene din punctul de vedere al cresterii economice. Nu va fi o crestere mare, dar va fi o crestere peste media europeana", a declarat Jeffrey Franks.
Franks a fost insotit de olandezul Erik De Vrijer, cel care va prelua conducerea delegatiei Fondului la Bucuresti.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania pentru a cincea evaluare a acordului stand-by cu tara noastra. Delegatia a inceput marti cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania, ultima misiune sub conducerea lui Jeffrey Franks.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei. mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 15:24
O misiune FMI, ultima condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Franks va sosi la Bucuresti miercuri, 25 aprilie, si va parasi Romania la data de 9 mai, se spune in comunicat.
Jeffrey Franks va fi insotit de Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii FMI in Romania pentru urmatoarea evaluare.
Delegatia FMI va fi insotita de echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile, se arata in comunicat. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:44
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International, se apropie de finalul mandatului, urmand sa fie inlocuit dupa misiunea de evaluare programata la sfarsitul acestei luni cu un expert olandez al FMI.
Viitorul negociator-sef urmeaza sa le fie prezentat autoritatilor romane in cadrul vizitei pe care Franks urmeaza sa o faca la Bucuresti incepand cu 24 aprilie, scrie ZF, citat de Ziare.com.
Jeffrey Franks este cetatean american si a inceput activitatea la FMI ca economist in cadrul Directiei pentru Probleme Fiscale.
A detinut pozitii importante in cadrul Directiilor Europa si Emisfera Vestica si a fost reprezentant al FMI in Ecuador si Ucraina. In decembrie 2008 a fost numit Sef de misiune pentru Romania.
Franks a obtinut titlul de doctor in economie la Harvard University, licenta in economie (summa cum laude) la Washington State University si doua titluri de master de la Oxford University, respectiv Princeton University, in domeniile teoria dezvoltarii si economie si politici publice.
Ziarul Financiar scrie ca Franks urmeaza sa fie inlocuit de un expert olandez al Fondului. Este de notorietate relatia incordata dintre Romania si Olanda determinata de decizia guvernului de la Haga de a bloca intrarea Bucurestiului in spatiul Schengen. Ramane de vazut daca raceala diplomatica actuala se va rasfrange si asupra viitoarelor negocieri cu FMI. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:01
Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
Majorarea salariilor bugetarilor ar trebui sa fie modesta, a avertizat miercuri seara seful Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu la postul de televiziune Money Channel.
Pentru a-si respecta angajamentul unui deficit bugetar redus, convenit cu FMI, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa controleze cu strictete cheltuielile bugetare. Tinand cont de acest lucru - a declarat seful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks - o eventuala majorare a salariilor in sectorul public ar trebui sa fie modesta.
Board-ul FMI a aprobat, miercuri, cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania si a pus la dipozitie o noua transa, de 505 milioane euro.
Presedintele Traian Basescu, a aratat, recent, la B1 TV, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala.
Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in urma cu doua saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi.
De asemenea, acesta a declarat ca... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 17:29
Conditiile meteorologice au franat cresterea economica pe primul trimestru din acest an, dar daca acestea sunt singurele probleme, atunci este de asteptat o revenire rapida in trimestrul al doilea, spune seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit The Money Channel.
"In primul trimestru din 2012, Romania a fost afectata de conditiile meteo si fara indoiala va afecta cresterea economica. Nu stiu daca va fi negativa sau nu, dar va fi mai mica decat ne-am asteptat. Daca conditiile meteorologice sunt singurele probleme, ne asteptam la o revenire rapida in trimestrul al doilea", a afirmat Jeffrey Franks.
In tara avem sperante, dar furtuna nu a parasit inca Europa, a avertizat seful delegatiei FMI in Romania.
"Sa spunem ca norii negri nu sunt la fel de negri ca in urma cu cateva luni. Dar nu am iesit inca din furtuna. Inca exista posibilitatea sa avem turbulente considerabile in 2012", sustine Franks.
Cu toate acestea, seful delegatiei FMI in Romania crede ca situatia putea fi mai rea. El a dat drept exemplu restructurarea datoriei Greciei, care reprezinta un mare pas inainte, in opinia sa.
Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in 9 martie, ca este posibila, din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune in T1, ca urmare a conditiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrarile de marfuri, dar ca la nivel de an se mentine prognoza de crestere de 1,5-2%.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in ultimul... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:55