Ministrul francez de finante Francois Baroin a fixat suma pe care o va imprumuta anul viitor Franta la 178 de miliarde de euro, a anuntat marti Trezoreria franceza.
Fondurile sunt necesare pentru a acoperi un deficit bugetar de 78,8 miliarde de euro si a plati datorii pe termen mediu si lung, ce expira in 2012, in valoare de 98 de miliarde de euro.
Suma pe care a fixat-o guvernul francez este putin mai mica decat cea imprumutata in 2011 (184 de miliarde de euro).
Germania intentioneaza sa imprumute anul viitor 26,1 miliarde de euro, pentru a acoperi un deficit bugetar mult mai mic. mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:42
Summitul Uniunii Europene de luna aceasta va permite luarea unor masuri decisive privind contracararea crizei din Zona Euro, a declarat ministrul francez de finante Francois Baroin, dupa reuniunea grupului G20 de la Paris.
El a dat asigurari ca summitul va oferi "raspunsuri clare" si ca bancile centrale vor continua sa le furnizeze bancilor lichiditati.
Potrivit comunicatului dat publicitatii dupa reuniunea de la Paris, ministrii din G20 "isi iau angajamentul ca FMI sa aiba resurse adecvate".
Intalnirea din Franta a intervenit pe fondul temerilor privind propagarea problemei deficitelor in UE. Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta amenintare la adresa economiei lor.
Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au discutat vineri telefonic despre criza.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca economiile emergente, a caror crestere a ajutat la sustinerea economiei mondiale in perioada de criza globala, incep sa fie afectate de problemele cu care se confrunta economiile dezvoltate. "Principala problema este ca situatia s-a deteriorat in loc sa se imbunatateasca in ultimele trei saptamani", a explicat ea. "Am auzit mult din partea pietelor emergente ca sunt foarte ingrijorate in legatura cu riscul unei contagiuni", a adaugat Lagarde.
Detalii despre planul de salvare discutat la Paris includ o stergere mai mare decat s-a prevazut initial a datoriei Greciei, un fond european de salvare mult mai puternic si... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 11:34
Guvernele din zona euro incearca sa convinga bancile sa accepte o pierdere mai mare pe obligatiunile Greciei, fara de care criza datoriilor de stat nu va putea fi rezolvata, a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.
Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au cerut, sambata, Uniunii Europene sa prezinte, la summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani, un plan "complet si decisiv" care sa solutioneze criza datoriilor de stat prin reducerea datoriei Greciei, impiedicarea riscurilor de contagiune si protejarea bancilor europene.
Institutiile de credit se opun insa atat unor pierderi mai mari din expunerea pe Grecia, cat si presiunilor pentru fortarea unei recapitalizari generalizate.
"Detaliile sunt discutate acum. Nu trebuie sa fie gata pana la summit-ul UE, insa principiile trebuie sa fie clare", a declarat Schaeuble la televiziunea germana ARD.
Schaeuble si omologul sau francez, Francois Baroin, au primit, sambata, un avertisment ferm de la G20 si trebuie sa actioneze urgent si decisiv pentru a opri o criza care a inceput deja sa afecteze economia globala.
Germania si Franta, marile puteri ale zonei euro, sustin ca fac progrese bune in privinta unui plan de solutionare a crizei.
Intrebat, in interviul acordat ARD, daca ar trebui ca bancile sa accepte o reducere de pana la 50-60% a datoriei Greciei, Schaeuble a afirmat: "O solutie de durata pentru Grecia nu este posibila fara deprecierea unor obligatiuni, care va... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 10:38
Default-ul Greciei nu este o ipoteza de lucru in zona euro, chiar daca unele tari evoca o astfel de posibilitate, dupa cum a declarat ministrul francez de Finante, Francois Baroin, relateaza Mediafax."Nu este o ipoteza de lucru, default-ul nu face parte din strategia noastra", a insistat Baroin, participant la o reuniune cu omologi africani organizata la Paris.
El a aratat ca strategia este activarea acordului liderilor zonei euro din 21 iulie, privind un al doilea program de finantare pentru Grecia si extinderea rolului Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.
"Aceasta este pozitia Frantei si, inainte de a reflecta, ca unele tari, la o alta strategie, trebuie sa punem in practica acest acord", a explicat ministrul.
Grecia stie ce trebuie sa faca, guvernul elen stie care ii sunt obligatiile, sarcinile, responsabilitatile fata de creditori, a spus Baroin.
"Guvernul grec trebuie sa lucreze cu reprezentantii troicii, care reuneste Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) si asteptam raportul acesteia", a adaugat ministrul.
Intrebat ce se va intampla daca raportul troicii va fi defavorabil, iar creditorii vor bloca urmatoarea transa de imprumut, vitala pentru Grecia in octombrie, Baroin nu a vrut sa anticipeze pe marginea acestei ipoteze. mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 19:32