Dupa ce mii de romani s-au ars cu creditele in franci elvetieni, acum este timpul sa sufle si in iaurt cand vine vorba de aceasta moneda. Articolul acesta este despre depozitele in CHF si nu vorbeste despre deprecierea leului in fata francului, care, in cazul nostru, ar fi reprezentat un avantaj.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce sa fii atent cand faci un depozit in franci elvetieni.
Depozitele in franci elvetieni sunt extrem de paguboase prin prisma comisioanelor pe care bancile le practica in acest caz. Astfel ca, daca alegi, din varii motive sa iti faci un astfel de depozit, trebuie sa stii ca vei iesi pe minus cu banii.
Iata mai jos un exemplu extrem de simplu:
In cazul in care ai depus 1.000 de franci elvetieni la banca, la scadenta vrei scoate doar 997 de franci elvetieni din cauza comisionului de administrare lunara de 0,5 franci.
Dobanzile la aceste depozite sunt foarte mici, sa zicem, ca in medie ajung la 0,3% pe an.
Asta va face ca, la final de an, tu sa scoti, neluand in calcul comisionul de administrare, aproape 1.003 franci. Din acestia scazi si comisionul de administrare, care mai inseamna 6 franci elvetieni (0,5 franci x 12 luni) si ajungi sa iei in mana 997 de franci elvetieni, doar pentru ca ti-ai tinut banii la banca un an.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 10:30
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi in favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, permitandu-le sa ceara tribunalelor din Polonia sa le converteasca imprumuturile in moneda locala.
"In contractele de creditare in valuta incheiate in Polonia, conditiile inechitabile legate de diferenta de curs valutar nu pot fi inlocuite de prevederile generale ale legislatiei civile poloneze. Daca, dupa retragerea conditiilor inechitabile, va fi modificata natura continutului de baza ale acestor contracte, prin faptul ca nu vor mai fi indexate la cursul unei valute desi raman supuse unei rate a dobanzii bazate de cursul valutar, legislatia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.
Presedintele Asociatiei de lobby a sectorului bancar din Polonia, Zdzislaw Pietraszkiewicz, a avertizat insa ca decizia de joi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind creditele ipotecare in franci elvetieni ar putea costa bancile poloneze cel putin 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu avem motive in acest stadiu sa modificam evaluarile si calculele noastre, desi impartasim opinia ca aceste costuri se vor fi intinde pe o anumita perioada", le-a sus jurnalistilor Pietraszkiewicz cand a fost intrebat de costurile deciziei CJUE.
La Bursa de la Varsovia, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat joi actiunile BNP Paribas Bank Polska (minus -7,7%) si Santander Bank... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:32
Banca Transilvania anunta ca a fost semnat primul contract de conversie din cadrul ofertei destinate clientilor Bancopost cu credite in franci elvetieni cu garantii imobiliare.
Potrivit institutiei bancare, in primele doua saptamani ale campaniei au avut loc 1.025 de intalniri intre echipele mixte Bancpost - BT si clientii Bancpost, ceea ce inseamna aproximativ 85 de intalniri/zi, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
32% dintre clienti au acceptat oferta de conversie a creditelor din CHF in euro sau lei, urmatoarea etapa fiind semnarea documentelor. Campania continua pana in 31 august.
Banca Transilvania si Bancpost au lansat la inceputul lunii iulie o oferta dedicata clientilor Bancpost care au imprumuturi in franci elvetieni cu garantii imobiliare.
Intr-o prima etapa, cei circa 2.250 de clienti Bancpost eligibili pentru oferta au fost contactati telefonic si invitati la o intalnire, la una dintre unitatile Bancpost incluse in campanie, pentru a afla detaliile ofertei.
Dupa intalnirea cu echipa Bancpost - BT, clientii au la dispozitie 15 zile pentru a se hotari cu privire la acceptarea conversiei, dupa care este necesara o noua programare, tot la Bancpost, pentru semnarea documentatiei aferente.
Oferta inseamna pentru clientii Bancpost cu credite in franci elvetieni cu garantii imobiliare o reducere de 18%, aplicata soldului curent, din care sunt scazute eventuale obligatii de plata restante si sumele calculate datorate de client si neajunse la... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 12:54
Numarul persoanelor fizice din Romania cu credite in franci elvetieni s-a redus cu 25% in perioada iulie-decembrie 2016, ajungand la 38.519 la finalul anului trecut, arata datele publicate vineri de banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza informatiilor raportate de banci.
Datele BNR arata ca numarul romanilor cu credite in moneda elvetiana s-a redus in ritm accelerat in ultimii doi ani, de la 75.412 in noiembrie 2014 pana la 61.833 in luna noiembrie 2015 si 51.334 in luna iulie 2016.
"Datele operative arata in plus ca, la finele lunii decembrie 2016, bancile aveau in bilant 12.289 credite ipotecare si 12.786 credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atat credite de consum cat si credite imobiliare, a scazut cu 0,3 miliarde lei, la 5,4 miliarde lei, de la 5,7 miliarde de lei, in perioada iulie-decembrie 2016", a precizat banca centrala, intr-un comunicat.
La finalul anului trecut, bancile romanesti mai detineau 241 credite in franci elvetieni acordate unui numar de 211 de companii, in valoare de circa 120 milioane lei.
Scaderea acelerata a numarului de credite catre persoanelor fizice s-a realizat in principal prin acorduri de conversie intre banci si clienti.
Conversia a fost stimulata de cresterea puternica a cursului francului elvetian in raport cu celelalte monede, la inceputul anului 2015, evolutie care a marit substantial povara ratelor pentru persoanele cu credite in moneda elvetiana.
Creditele in franci elvetieni au fost... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:55
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a calificat, marti, decizia CCR pe Legea conversiei creditelor in franci elvetieni drept una "corecta".
"O decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca, legat de cei care au credite in franci elvetieni, solutia e prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune", a explicat guvernatorul BNR, mentionand ca pentru cei cu astfel de credite, "se pot gasi solutii" pentru "impartirea poverii" direct cu banca.
Intrebat despre cum se rasfrang protestele si situatia actuala politica din Romania asupra economiei, Mugur Isarescu a declarat ca "instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara".
Totusi, el a punctat ca, pentru moment, nu sunt probleme. "Dupa cate vedeti, economia isi vede de treaba, dar nu trebuie sa o punem la incercare", a spus Mugur Isarescu, citand un titlu folosit de un cotidian marti.
Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala, a anuntat, marti, presedintele CCR Valer Dorneanu.
Magistratii CCR au admis, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos in toamna.
Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive.
"Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 16:16
Curtea Constitutionala (CCR) este asteptata sa se pronunte marti asupra sesizarii de neconstitutionalitate privind legea conversiei creditelor in franci elvetieni, daca discutiile nu vor fi din nou amanate, asa cum s-a intamplat pana acum de doua ori.
O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.
"Am amanat-o pentru acea formula magica, pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie si in consonanta, nu in sensul solutiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am facut-o acolo (Legea darii in plata - n.red.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, daca se aplica si aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simtim nevoia unei aprofundari a motivelor pentru care vom da o solutie sau alta", a precizat ultima data presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.
Sesizarea a fost trimisa de Guvernul Ciolos la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.
Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori
Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.
Guvernul a considerat ca... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:46
Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarea de neconstitutionalitate privind legea conversiei creditelor in franci elvetieni, depusa de Guvern. Asta dupa ce in noiembrie discutiile au fost amanate.
Potrivit presedintelui CCR, Valer Dorneanu, decizia a fost amanata pentru ca judecatorii sa "aprofundeze" dosarul si sa il "coreleze" cu decizia privind neconstitutionalitatea partiala a Legii darii in plata, care era in acel moment inca in faza de redactare.
"In privinta unor puncte, cum ar fi unul foarte delicat cum e retroactivitatea, sa nu dam solutii care nu sunt foarte corelate. Asteptam motivarea, pentru ca unele chestiuni s-au si pus in ambele legi", a explicat el.
Dorneanu a mai precizat ca judecatorii au luat o decizie privind retroactivitatea din cazul Legii darii in plata, iar ele sunt conexe. "Nu putem sa luam decizii punctuale, definitive, le vom discuta pe toate", a mai spus Dorneanu.
Sesizarea a fost facuta de Guvern pe 24 octombrie, dupa adoptarea de ...citeste mai departe despre "Conversia creditelor in franci elvetieni, pe masa CCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 07:11
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a eliminat luni din proiectul legii privind conversia creditelor plafonul de 250.000 de franci elvetieni.
In forma in care a fost modificat proiectul, de prevederile acestei legi beneficiaza toate persoanele fizice care au calitatea de consumator.
A fost eliminat, cu unanimitate de voturi, alineatul care spunea ca de aceasta lege beneficiaza consumatorul ale carui credite are valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractului de credit.
Citeste mai multe despre controversa creata in jurul proiectului de lege:
De ce nu e de acord BNR cu Legea conversiei creditelor in franci: E discriminatorie si ar ...citeste mai departe despre "Conversia creditelor: Comisia juridica a eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 19:23