Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul al doilea, sustinuta de exporturile care au rezistat neasteptat de bine la presiunea francului puternic.
PIB-ul elvetian a avansat cu 0,2% fata de primul trimestru, depasind cele mai optimiste asteptari ale analistilor, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, relateaza Reuters.
Estimarile medii ale analistilor indicau ca economia Elvetiei se va contracta cu 0,1% in trimestrul al doilea, declin care ar fi marcat prima recesiune din ultimii sase ani a tarii.
Importurile au scazut mai mult decat exporturile, in timp ce cheltuielile de consum si investitiile in echipamente si constructii au crescut.
Exporturile de ceasuri, bijuterii si ale industriei farmaceutice au avut contributii pozitive, potrivit autoritatilor.
"Economia dovedeste o rezistenta puternica la aprecierea puternica a francului", a declarat Janwillem Acket, economist sef la Julius Baer.
Francul s-a apreciat masiv in ...citeste mai departe despre "Economia Elvetiei rezista: Surpriza din Tara Cantoanelor, in ciuda francului puternic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:12
Elvetia ar putea vedea partea goala a paharului dupa ce a luat decizia de a lasa liber francul: va intra in recesiune.
In urma cu 7 luni, banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la paritatea maxima intre moneda locala si euro, aminteste Bloomberg.
Drept consecinta, in prezent, tara se confrunta cu o scadere a exporturilor, o stagnare a productiei si ieftinir masive.
Economistii preconizeaza ca produsul intern brut s-a micsorat cu -0,1% in perioada aprilie-iunie 2015, fiind al doilea trimestru consecutiv de contractie economica, ceea ce inseamna intrarea in recesiune tehnica.
Elvetia ar putea intra in recesiune, din cauza aprecierii ...citeste mai departe despre "Francul s-a apreciat masiv in fata euro: Elvetia intra in recesiune" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 20:43
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.
Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.
La limita
O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.
Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.
"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.
"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.
Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.
Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44
Cutremurul pietelor valutare inregistrat saptamana trecuta prin decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul fix de schimb euro/franc tinde sa fie urmat de alte replici.
Cel putin asa anunta presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, conform datelor prezentate de Wall Street Journal si citate de publicatia Leap Rate.
Veste socanta
Pentru intreg sistemul financiar vestea nu este deloc imbucuratoare, investitorii, analistii economici si strategii avand in fata o perioada agitata care vine dupa un soc puternic resimtit de oscilatiile inregistrate in piata la sfarsitul saptamanii trecute.
Oficialii Bancii Nationale a Elvetiei sustin ca au fost nevoiti sa isi revizuiasca politica monetara privind evolutia tandemului euro-franc elvetian la un curs fix de 1,200 franci din cauza peisajului economic sumbru din zona euro si a riscului major reprezentant de supra-acumularea unei rezerve uriase in moneda europeana.
"Banca centrala va continua sa monitorizeze situatia si sa intervina daca este cazul", a admis Thomas Jordan in fata reporterilor cotidianului elvetian Neue Zuercher Zeitung.
"Am spus adio ratei minime de schimb. Vom continua sa observam evolutia cursului valutar si suntem gata sa intervenim in piata daca interesele ne dicteaza acest lucru", a mai spus presedintele bancii elvetiene. Jordan a recunoscut ca in acest moment francul elvetian este supraevaluat si spera ca dobanda negativa pentru depozitele la vedere sa tempereze... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:35
Economia Elvetiei a stagnat in mod surprinzator in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, inregistrand cea mai slaba evolutie din ultimii doi ani, din cauza problemelor economice din zona euro, care i-au afectat exporturile, transmite Bloomberg.
Datele au fost publicate marti de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.
Analistii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat in primele trei luni ale acestui an.
In urma cu trei ani, Banca Nationala a Elvetiei a introdus un plafon care sa limiteze aprecierea francului, masura care a ajutat economia sa aiba o evolutie mai buna decat zona euro in noua din ultimele 12 trimeste.
Francul a fost tranzactionat marti in stagnare la 1,2071 unitati pentru un euro.
Presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanta acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia si Ucraina si a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.
"Din pacate, trebuie sa constatam ca economia elvetiana a facut un pas inapoi, daca nu doi. Principala mea ingrijorare este ca economia elvetiana a incetinit mai rapid decat am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners in Zurich.
Cresterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, in timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru. Investitiile in constructii au scazut cu 0,7%.
Economiile Germaniei si... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 11:30
Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a apreciat joi ca nivelul francului ramane "ridicat", iar pragul minim impus monedei nationale este important pentru a proteja economia intr-un mediu vulnerabil la tensiuni.
Presedintele Bancii Centrale a Elvetiei, Thomas Jordan, a afirmat ca SNB va mentine un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in luna septembrie 2011, deoarece aceasta masura este importanta pentru a evita o inasprire nedorita a conditiilor monetare.
De asemenea, Banca Elvetiei a decis sa mentina, pentru franc, un interval de 0-0,25% pentru rata dobanzii LIBOR la 3 luni.
Campania SNB de mentinere a pragului minim impus francului a dus la majorarea detinerilor in valuta, la peste 400 de miliarde de franci elvetieni (435 miliarde de dolari). Anul trecut, SNB a cheltuit 188 de miliarde de franci elvetieni in interventii pentru mentinerea cursului de schimb, de 10 ori mai mult decat in 2011.
Pe fondul cresterii ingrijorarilor fata de criza din zona euro investitorii s-au indreptat spre francul elvetian, considerat, traditional, o valuta sigura. Insa un franc supraevaluat afecteaza competitivitatea industriei si exporturilor elvetiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoita sa intervina in 2011.
In primul trimestru din 2013, economia elvetiana a crescut cu 0,6%, in conditiile in care zona euro, principalul sau partener economic, este intr-o recesiune prelungita.
SNB estimeaza ca economia Elvetiei va creste cu 1-1,5% anul... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 17:16
Cresterea economica a Elvetiei se va incetini considerabil in 2012 pe masura ce francul se apreciaza si criza globala dauneaza exporturilor, conform unui institut economic.
Economia statului european va creste cu 0,2 procente in 2012 si 1,9 procente in 2013, conform Institutului Economic KOF, cu centru in Zurich, reducand astfel prognozele anterioare, relateaza Bloomberg.
Presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Philipp Hildebrand urmeaza sa se intalneasca cu Guvernul, vineri, dupa ce joi a trebuit sa intervina pentru a mentine cursul valutar al francului la 1,2 fata de euro, intr-o incercare de a stopa deflatia si a ajuta exportatorii.
Hildebrand a declarat ca nu poate sa nu ia in calcul o inflamare a problemelor financiare ale Europei, care ameninta tari din India si pana in Marea Britanie. Banca centrala a Angliei a redus asteptarile de crestere economica pentru anul viitor. De altfel, Banca Indiei s-a abtinut de la cresterea dobanzilor, pentru prima oara in ultimile opt sedinte, avertizand asupra "mediului economic global nesigur".
"Problemele zonei euro trag pe toata lumea in jos iar Banca Nationala a Elvetiei nu poate evita acest lucru. Au aceleasi probleme ca toti ceilalti in incercarea de a se proteja impotriva crizei," a declarat un economist din Stuttgart.
Deciziile Bancii Nationale s-au intors impotriva francului
Moneda elvetiana s-a depreciat vineri fata de 12 din 16 monede majore. Joi, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei in legatura cu... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:36
Banca Centrala a Elvetiei a mentinut dobanda de politica monetara la zero, pentru a reduce pericolul unei recesiuni, si a anuntat ca este pregatita sa adopte "noi masuri", daca va fi nevoie, pentru a impiedica aprecierea francului in raport cu euro, transmite Mediafax.Institutia, condusa de Philipp Hildebrand, a mentiut la zero rata tinta Libor la trei luni, dupa ce luna trecuta a surprins prin reducereea acesteia de la 0,25%.
Analistii consultati de Bloomberg au anticipat decizia. Banca a reiterat ca va apara plafonul impus pentru cursul francului cu "maxima determinare" si a avertizat ca se asteapta la stagnarea economiei in a doua jumatate a anului, respectiv la declinul preturilor de consum anul urmator.
Banca a impus, saptamana trecuta, un plafon de 1,2 franci pentru euro si s-a angajat sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta pentru a proteja economia tarii. Aprecierea monedei la un nivel record in august a avut un impact puternic asupra marilor companii din Elvetia, precum Nestle, si a cauzat o incetinirea economiei in trimestrul al doilea la un avans de 0,4%.
"Sunt foarte, foarte pesimisti. Prognoza de deflatie pentru anul urmator pare exagerata. Ar putea servi doar ca justificare pentru introducerea plafonului monetar", a spus Ulrike Rondorf, analist la Commerzbank.
Francul, considerat un plasament sigur in perioade de instabilitate financiara, a atins un record de 1,0075 franci pe euro la 9 august, din cauza temerilor investitorilor ca guvernele europene ar... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:16
Dupa o perioada de incercari repetate si inutile de a opri ascensiunea francului, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a decis, saptamana aceasta, o interventie dramatica pentru stabilizarea cursul franc - euro. Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului. Istoria ne arata, insa, ca masura nu va functiona.Aceasta nu a fost prima data cand banca a recurs la masuri drastice pentru a devaloriza francul.
Intre 1970 si 1981, instituatia s-a luptat sa tina sub control ascensiunea monedei, fiind fortata sa aleaga intre a tine in frau inflatia sau moneda.
Un raport recent al Merrill Lynch scoate in evidenta efectele acestor interventii ale Bancii Nationale a Elvetiei, relateaza BusinessInsider.
La inceputul anilor '70, inflatia a scapat de sub control, crescand cu 12% anual. In acel moment, banca mentinea o rata de schimb fixa. SNB a restrictionat imprumuturile externe si a intervenit asupra cresterii monedei cu scopul de a opri ascensiunea preturilor.
Insa eforturile nu au dat rezultate, inflatia continuand sa creasca.
Banca a abandonat, in 1973, masurile de constrol asupra cursului, permitand francului sa evolueze liber. Drept urmare, inflatia a scazut usor cu pana 1% in urmatorii trei ani. Francul si-a continuat ascensiunea, ceea ce ameninta cresterea economica.
SNB a implementat numeroase masuri pentru a stopa fenomenul, inclusiv cea prin care a interzis "achizitia de obligatiuni elvetiene de catre... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:47