Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea, a declarat luni presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite MarketWatch.
"Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann intr-o conferinta la Madrid.
Weidmann nu s-a referit si la perspectivele politicii monetare europene.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri sperantele pentru o suplimentare a lichiditatilor mai agresiva, daca inflatia nu va accelera in curand spre tinta institutiei, de aproape 2%.
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie, iar unii analisti anticipeaza ca indicatorul a incetinit la 0,3% in noiembrie.
Multi analisti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregatirea terenului pentru posibile achizitii de catre BCE de obligatiuni guvernamentale sau ale unor companii, in luniile urmatoare.
In prezent, BCE cumpara obligatiuni bancare garantate si obligatiuni garantate prin active, prin programe aprobate in septembrie, in pofida opozitiei lui Weidmann.
Seful... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:45
Redresarea zonei euro nu este nici solida nici suficient de puternica, se arata intr-un raport anual al FMI privind situatia din regiune, in care estimarea de crestere economica este redusa cu 0,1 puncte procentuale, la 1%, transmite AFP.
FMI a mentinut neschimbata prognoza pentru 2015, la 1,5%.
"Redresarea este in curs, dar dupa opinia noastra este inca prea slaba", a declarat Mahmood Pradhan, director adjunct al departamentului pentru Europa al FMI.
Potrivit FMI, redresarea nu este nici solida nici puternica, in special din cauza cererii reduse la nivel mondial, care afecteaza economia reala si incetineste inflatia. Raportul explica faptul ca pietele sunt inca fragmentate, cu o contractie a creditarii si un cost ridicat al imprumuturilor.
Cresterea economica a zonei euro este expusa mai multor tipuri de riscuri, in special faptul ca posibile noi socuri, interne sau externe, ar putea afecta increderea pietelor, opri redresarea economica si declansa deflatie, avertizeaza FMI.
Institutia propune trei tipuri de masuri, respectiv sustinerea cererii, consolidarea capitalului bancilor si aplicarea de reforme structurale.
Fondul saluta totodata masurile de stimulare economica anuntate recent de Banca Centrala Europeana si considera ca BCE ar trebui sa faca achizitii masive de active, daca inflatia se va mentine la un nivel scazut.
FMI sustine pozitiile unor sefi de state si de guverne, in special din Franta si Italia, considerand ca politicile bugetare... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 09:15
Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.
Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
Piata financiara fragmentata din Europa a dus la divizarea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, a afirmat marti, la Frankfurt, Mario Draghi, presedintele BCE.
"Asa cum toti constientizeaza, efectele perturbatoare ale fragmentarii severe a pietei financiare din zona euro are consecinte evidente, cum ar fi costurile de finantare diferite pentru banci", a declarat Draghi, potrivit Reuters.
Oficialul BCE a adaugat ca aceste evolutii au dus la rezultate inegale ale deciziilor de reducere a ratei dobanzii pentru persoanele fizice si juridice din zona euro. "Din acest motiv, BCE a trebuit sa identifice cele mai eficiente instrumente de politica monetara pentru a repara aceste disfunctionalitati si de asemenea sa ramana in cadrul mandatului sau", a spus presedintele BCE.
Principala prioritate a BCE o reprezinta imbunatatirea aplicarii politicii sale monetare in zona euro, a explicat Mario Draghi, adaugand ca in prezent gospodariile si firmele de la periferia zonei euro se confrunta cu costuri de imprumut mai ridicate decat in centrul regiunii, in ciuda ratei dobanzii de 0,75%.
De aceea, sustine seful BCE, bancile centrale din zona euro fac eforturi pentru imbunatatirea accesului bancilor la finantare, pentru a stimula creditarea si cresterea economiei zonei euro. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:18
Companiile din Franta, Germania, Belgia si Olanda au fost principalele beneficiare ale politicilor Bancii Centrale Europene de a relaxa conditiile de finantare din Uniune si au profitat cel mai mult de promisiunea lui Mario Draghi ca institutia pe care acesta o reprezinta va face "tot ce este nevoie" pentru salvarea zonei euro.
Ca urmare a anuntului BCE, firmele din aceste patru tari au imprumutat de pe piete, la o dobanda foarte mica, 37 de miliarde de euro, se mentioneaza intr-o analiza a bancii britanice Barclays, conform Financial Times.
Firmele din tarile de la periferia UE, Italia, Spania, Portugalia si Grecia, au reusit, in comparatie, sa stranga doar 12 miliarde de euro si doar marile companii, precum Telecom Italia sau Telefonica, au avut acces la pietele de capital.
Mai mult, bancile din aceasta zona si-au redus creditarea cu 65 de miliarde de euro, in incercarea de a-si consolida situatia financiara.
Nivelul creditarii a scazut si in tarile din zona centrala a Uniunii (Franta, Germania, Olanda, etc), dar aceasta reducere a fost compensata, intr-un grad mai mare, de imprumuturile de pe piata de capital.
"Companiile germane si franceze par sa fi beneficiat intr-o maniera disproportionata (n.r. de actiunile BCE). BCE a imbunatatit clar situatia, dar exista inca dovezi de fragmentare (n.r. a zonei euro)", a declarat Julian Callow, economist-sef la Barclays.
Diferentele dintre centru si periferie
Spania a suferit o scadere cu 43 de miliarde... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 16:36
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Destramarea zonei euro ar putea aduce un scenariu apocaliptic la nivel global, iar riscurile nu se rezuma doar la nivel economic. Pe langa intrarea statelor in incapacitate de plata, sansele de a se naste un nou razboi civil ar deveni foarte mari, judecand dupa exemplul istoriei."Zona euro nu functioneaza in structura actuala si membrii actuali, tocmai de aceea trebuie actionat in consecinta: fie se schimba structura, fie membrii acesteia" se arata intr-un raport prezentat de banca elvetiana UBS si citat de Zero Hedge.UBS cuantifica adevaratele costuri de oportunitate pentru orice tara care ar parasi in acest moment zona euro."Daca o tara atat de puternica precum Germania ar parasi zona euro, consecintele ar include intrarea in default a marilor corporatii, recapitalizarea sistemului bancar si colapsul pietelor internationale", se arata in raport.Daca Germania ar iesi din euro, costurile estimate de UBS ar fi de aproximativ 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetatean german in primul an, si o medie de 3.500-4.500 de euro de persoana, in anul urmator. Asta inseamna aproximativ 20-25% din PIB, in primul an"."Cu toate aestea, costurile economice reprezinta cea mai mica ingrijorare a investitorilor in cazul unei destramari a zonei euro. Fragmentarea acestei uniuni va genera si costuri politice, iar influenta pe care Europa o are la nivel international va scadea drastic. In plus, merita luat in considerare faptul ca aproape nicio 'despartire' recenta de uniune monetara nu s-a... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 15:13
Angela Merkel este vinovata pentru evolutia crizei euro, apreciaza miliardarul George Soros , in opinia caruia cancelarul german nu a gestionat corespunzator criza din zona euro.Miliardarul George Soros a dat vina pe cancelarul german Angela Merkel pentru modul in care a gestionat criza din zona euro si a subliniat faptul ca unele tari se afla in situatia tragica de astazi din cauza directiilor gresite oferite de oficialul german.
Declaratiile lui Soros sunt pe cat de scurte pe atat de directe si dure.
Acesta este de parere ca Merkel a preferat sa-si salveze propriile institutii germane decat sa ajute economiile sa iasa din colaps, potrivit Business Insider.
"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi.
Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".
Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.
In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.
Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.
Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 18:14