Replicile taioase intre Moscova si Londra continua, in contextul otravirii unui fost agent rus exilat in Marea Britanie cu o substanta neurotoxica, ministrul rus de Externe ameninand ca va pune in aplicare principiul reciprocitatii.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a amenintat, miercuri, ca Moscova va riposta impotriva Marii Britanii in legatura cu "masurile antiruse", in contextul disputei privind atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost spion rus, informeaza site-ul postului France 24.
"Daca Guvernul britanic continua sa ia unele masuri antiruse, vor riposta in conformitate cu principiul reciprocitatii", a declarat Lavrov, dupa o intrevedere cu omologul sau nipon, Taro Kono.
Oficialul de la Moscova a indemnat autoritatile britanice sa "raspunda cu calm" la atacul neurotoxic, in contextul in Guvernul de la Londra sustine ca Moscova se afla in spatele atacului neurotoxic care l-a vizat in oraselul britanic Salisbury pe Serghei Skripal, un fost agent secret rus, si pe fiica acestuia, Iulia.
Marea Britanie, Statele Unite, Franta si Germania au adoptat, saptamana trecuta, o declaratie comuna in care atribuie Rusiei atacul cu gaz neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus in oraselul britanic Salisbury.
Rusia lui Vladimir Putin are o politica din ce in ce mai agresiva, culminind cu otravirea unui fost spion rus, pe teritoriul Marii Britanii, dar replica e fragila, intr-o Europa unde Germania e lider, dar joaca un tandem de fatada cu... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 09:53
Gazda presedintelui chinez Xi Jinping din aceste zile, premierul britanic David Cameron, afirma sus si tare ca Marea Britanie nu are niciun motiv de a se caciuli in fata Beijingului.
Cu toate acestea, in ultimul an, Cameron a afisat o atitudine mai mult decat binevoitoare in fata Beijingului, iar fastul cu care liderul chinez este primit zilele acestea la Londra starneste ingrijorare in randul partenerilor de la Washington, remarca revista Market Watch.
Un prieten special
"Nu vad niciun motiv pentru care sa nu intretinem o relatie foarte speciala, in care sa fim un partener puternic al Chinei, pe masura ce economia chineza se dezvolta, iar China se afirma ca o putere mondiala", a declarat premierul britanic saptamana trecuta.
Dar apropierea Regatului Unit de Beijing este privita in mod critic de catre partenerii traditionali ai Marii Britanii, in special de catre Statele Unite.
In martie, un oficial american declara ca participarea britanicilor in proiectul Bancii Internationale de Investitii a Asiei (AIIB), demonstreaza faptul ca Londra se acomodeaza constant cu tendintele de sefie manifestate de Beijing la nivel global.
Dar Londra are si interese directe in a cultiva o relatie cat mai stransa cu liderii din China, sapte puncte fierbinti aflandu-se pe agenda discutiilor dintre cei doi lideri.
Intre Brexit si Beijing
In primul rand, amenintarea iesirii din Uniunea Europeana a Marii Britanii pune sub semnul intrebarii si relatiile comerciale si... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 16:23
Inca o saptamana, scotienii vor fierbe la foc mic in cadrul campaniei pentru referendumul care are ca tema separarea tarii de Marea Britanie sau ramanerea in cadrul Regatului Unit. Dupa aflarea rezultatului referendumului din 18 septembrie, nu este exclus ca acest clocot sa se reverse si spre tarmurile Tamisei, unde prim-ministrul David Cameron isi joaca soarta politica in functie de pierderea sau pastrarea ultimei redute a fostului Imperiu Britanic.
Mizele jocului din spatele independentei Scotiei sunt insa mult mai mari decat se vede la o prima vedere. Balanta politica existenta in acest moement in Marea Britanie ar putea fi modificata radical odata cu disparitia unei majoritati laburiste cu fieful in taramurile muntoase ale Scotiei, lasand restul Marii Britanii in mana conservatorilor. Iar asta ar putea da startul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza Reuters.
Adeptii independentei, mai bine organizati
Scotia nu a mai cunoscut o independenta totala din 1707, insa curentul nationalist puternic nu a disparut niciodata din inima scotienilor. Acest lucru poate explica si de ce adeptii independentei statului s-au dovedit de la inceputul acestei campanii mult mai bine organizati decat promotorii unionismului. Pana si vocile politice marcante ale scotienilor Gordon Brown si Alistair Darling, fost prim-ministru, respectiv ministru de finante al Marii Britanii s-au facut auzite la unison destul de tarziu in campania pentru mentinerea... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:10
Cotidianul britanic Daily Express a lansat o petitie prin care ii cere premierului David Cameron sa mentina controlul asupra sosirii lucratorilor romani si bulgari in Marea Britanie si le cere cititorilor sai sa o semneze.
Lucratorii romani si bulgari vor putea munci liber in Marea Birtanie de la 1 ianuarie 2014, iar Cameron insista ca nu poate face nimic in acord cu legislatia europeana pentru a evita ridicarea restrictiilor temporare de munca.
Petitia ii cere lui Cameron sa aiba curajul sa infrunte Bruxelles-ul si sa protejeze lucratorii britanici, mentinand restrictiile actuale.
"Sustin 100 la suta campania Daily Express. Este ceva ce am cerut si eu in Camera Comunelor. Sa spunem UE ca Marea Britanie nu va primi romani si bulgari ar ajuta la renegocierea statului nostru de membru al UE", a declarat parlamentarul conservator Philip Hollobone.
"Este imperativ sa incepem sa tragem la raspundere Guvernul si sa incetam sa mai folosim scuza ca nu se poate face nimic in legatura cu deschiderea granitelor pentru bulgari si ramani", a declarat liderul UKIP, Nigel Farage.
"Mi-ar placea sa il vad pe David Cameron luandu-si inima in dinti si infruntand UE. Avem o crestere a somajului in randul tinerilor, aglomerare scolilor si spitalelor. Pur si simplu nu ne permitem sa avem sute de persoane care vin in Marea Britanie in ianuarie in timp ce noi incercam sa redresam economia noastra fragila", a adaugat el.
Cameron a promis sa renegocieze statutul de membru UE al... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 11:37
David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, a anuntat ca va recurge la solutiile din timpul razboiului cu Germania nazista pentru a rezolva problema birocratiei din aceasta tara si a stimula astfel relansarea cresterii economice.
"Pe vremea cand aceasta tara era in razboi in anii 1940, (n.r. administratia) Whitehall a suferit o revolutie. Regulile normale au fost ocolite, procedurile respinse. Dupa cum sublinia un istoric, au fost facute toate eforturile pentru a atinge obiectivul numarul unu de a-l infrange pe Hitler", a explicat David Cameron, cu ocazia conferintei anuale a organizatiei patronale britanice CBI la Londra, conform Agerpres.
"Aceasta tara se afla in echivalentul economic al unui razboi in prezent si avem nevoie de aceeasi stare de spirit", a apreciat el in contextul in care economia britanica, ce tocmai a iesit din recesiune in aceasta vara, se afla intr-o stare fragila.
"Sa fim clari. In acesti doi ani si jumatate (n.r. de la sosirea sa la putere), am lucrat cu functionari exceptionali care sunt la fel de creativi si intreprinzatori ca orice afacerist si ei sunt la fel de frustrati ca si mine de toate aceste piedici birocratice", a subliniat Cameron. "Administratia se teme prea mult de risc, este mult prea inclinata sa spun 'nu' in loc de 'da'", a adaugat el.
Drept urmare, liderul conservator le-a promis acestor patroni importanti ca va reduce numarul de proceduri in justitie, audite si studii de impact ce preced implementarea unor decizii... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:45
Agentia Fitch Ratings a confirmat ratingul "AAA" atribuit Marii Britanii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si in moneda locala, dar a revizuit perspectiva de la stabila la negativa.
De asemenea Fitch Ratings a confirmat plafonul de tara al Regatului Unit la "AAA" si calificativul pe termen scurt la "F1 plus".
Afirmarea ratingurilor "AAA" atribuite Marii Britanii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si moneda locala reflecta progresele realizate in reducerea deficitului bugetar structural si credibilitatea efortului de consolidare fiscala, apreciaza Fitch.
Ratingul este sprijinit de economia diversificata si flexibila, precum si de stabilitatea politica si sociala. Ratingul suveran al Marii Britanii beneficiaza de asemenea de flexibilitatea macroeconomica si financiara care deriva din politica monetara independenta si statutul lirei sterline de "moneda de rezerva" pe plan international.
Totusi, agentia avertizeaza ca deficitul bugetar structural este al doilea ca marime din lume, fiind depasit doar de cel al SUA, iar gradul de indatorare este semnificativ peste media statelor cu rating "AAA", desi in linii mari este in linie cu cel al Frantei si Germaniei.
Fitch apreciaza ca planul guvernului de reducere a deficitului este credibil si ca asteapta ca viitorul proiect de buget sa reafirme angajamentul guvernului fata de continuarea procesului de consolidare fiscala.
Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei (BoE) a injectat... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 11:02
Fumatul in masina ar putea fi interzis si in Anglia, dupa ce masura a fost deja luata in alte state din SUA sau Africa de Sud.
Propunerea a fost facuta de Asociatia Medicilor Britanici (British Medical Association, BMA), care a cerut guvernului sa interzica fumatul in masina.
Nivelul de poluare creat de fumatorii dintr-o masina este de 23 de ori mai mare decat cel creat de un bar plin de fum.
Copiii si persoanele in varsta, al caror sistem respirator este mai fragil, sunt cei mai expusi caracterului nociv al fumului de tigara din spatiul inchis al masinii.
Propunerea ridica controverse intrucat o astfel de masura atenteaza la libertatea personala, sustine asociatia Pro-fumat Forest.
"De ce sa nu interzicem atunci si fumatul acasa?", se intreaba directorul asociatiei, Simon Clark.
Premierul David Cameron a avut si el rezerve fata de acesta masura, aratand in fata deputatilor ca sustine interzicerea fumatului in locurile publice, dar ca "nu-i este la indemana ideea de a interveni in ceea ce fac oamenii in masina lor".
"Nu credem ca legislatia este cel mai eficient mijloc de a-i convinge pe oameni sa-si schimbe comportamentul", a spus un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.
In unele regiuni din SUA, Canada, Australia si Africa de Sud este interzis fumatul in masina atunci cand sunt prezenti copii. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 14:07
Guvernul german a anuntat luni reduceri bugetare de circa 80 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, in timp ce autoritatile britanice incearca sa pregateasca opinia publica pentru masuri de austeritate similare, relateaza Wall Street Journal, precizeaza NewsIn.Deciziile celor doua tari de a-si scadea deficitele bugetare demonstreaza ca agitatia de pe pietele financiare privind cresterea datoriei publice in Europa determina chiar si cele mai puternice economii din regiune sa se concentreze pe disciplina fiscala, in pofida avertismentelor unor economisti ca reducerea cheltuielilor ar putea afecta o recuperare economica fragila.Cancelarul german Angela Merkel a prezentat planurile de reducere a deficitului bugetar in cea mai mare economie europeana pana in 2014, pentru ca Germania sa respecte limitele impuse prin Constitutie si prin directivele europene.Politica de austeritate va fi lansata in 2011, cand guvernul intentioneaza sa faca economii de 11,2 miliarde de euro, echivalentul a aproape 0.5% din Produsul Intern Brut (PIB), in special prin reducerea cheltuielilor, dar si prin impunerea unor noi taxe.
"Circa 80 de miliarde de euro trebuie economisite pana in 2014, pentru a pune viitorul nostru financiar pe baze solide", le-a spus Merkel jurnalistilor, adaugand ca Berlinul se confrunta cu "vremuri grave, dificile" si ca masurile "sunt necesare pentru viitorul tarii".In 2012, Berlinul intentioneaza sa faca economii de 19,1 miliarde de euro, in 2013 de 23,7 miliarde, iar... mai mult
Marti, 08 Iunie 2010, ora 12:16
Economia britanica a inregistrat in primul trimestru un ritm de crestere cu mult inferior estimarilor analistilor, in contextul in care iarna dificila a afectat revenirea, ceea ce subliniaza fragilitatea procesului de redresare economica, la doua saptamani inainte de alegeri, relateaza Bloomberg.Produsul intern brut a crescut cu 0,2% fata de ultimul trimestru din 2009, cand economia Marii Britanii a iesit din recesiune, cu un avans de 0,4%, a anuntat biroul national de statistica.
Analistii prevedeau ca economia va creste in primul trimestru cu 0,4%.Premierul Gordon Brown a declarat intr-o dezbatere televizata ca economia are in continuare nevoie de stimuli si ca planurile liderului conservator, David Cameron, de a reduce cheltuielile in acest an pun in pericol cresterea.
Castigatorul alegerilor din 6 mai va trebui sa gestioneze un deficit bugetar care a atins cel mai mare nivel dupa Al Doilea Razboi Mondial.Fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia s-a comprimat cu 0,3% in primul trimestru din 2010. Economistii prevedeau un declin de 0,1%.Marea Britanie este prima tara din cadrul G7 care a anuntat date preliminare legate de cresterea economica din primul trimestru.
Datele publicate vineri arata ca economia a fost afectata de conditiile meteorologice dificile, care au dus la incetinirea constructiilor si la reducerea vanzarilor cu amanuntul, dar si de majorarea taxelor. mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 15:48