Fondul Proprietatea (FP) are nevoie cel tarziu saptamana viitoare de aprobarea ASF pentru a se putea lista la Londra in prima parte a lunii decembrie, intrucat vrea sa evite intrarea pe piata britanica in perioada Craciunului, a declarat pentru Mediafax managerul FP, Grzegorz Konieczny.
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a extins pana vineri perioada de consultare publica pentru proiectul de regulament privind listarea pe o piata din alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes a actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania. FP vrea sa se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes (depositary interests).
"Extinderea termenului limita a fost o surpriza pentru FP, dar suntem inca in limitele de timp agreate cu ASF, iar ei stiu termenele care ne-au fost acordate de actionari, astfel ca speram ca saptamana urmatoare sa vedem decizia finala", a spus Konieczny.
Fondul spera astfel sa se listeze la Londra in prima jumatate a lunii decembrie.
"Avem deja aranjamente cu bursa de la Londra. Saptamana urmatoare este aproape ultimul moment pentru obtinerea aprobarii (din partea ASF, n.r.). Orice intarziere ar risca sa fim nevoiti sa facem listarea in timpul Sarbatorilor de Craciun", a spus managerul Fondului.
O situatie in care Fondul Proprietatea s-ar lista chiar inaintea Craciunului pe piata de capital britanica este de evitat, a afirmat el.
"Doar daca nu avem... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 15:44
Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis, miercuri, Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile OMV Petrom.
Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi.
Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.
Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.
Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea.
Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.
Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:53
Fondul Proprietatea ii solicita in instanta Ioanei Sfiraiala, actionar minoritar care a chemat Fondul in judecata in aproximativ 80 de dosare, sa plateasca diferenta intre preturile la care s-ar fi derulat programul de rascumparare a actiunilor anul trecut si cele actuale.
"Am comparat pentru inceput doar primele trei zile, dar vom actualiza suma. Am pornit un proces pentru tragerea la raspundere in pricipal pe ideea ca a abuzat de drepturile procesuale si a abuzat si ca actionar minoritar" , au spus joi reprezentatii Templeton in AGA.
Programul de rascumparare a unui pachet de cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea nu a putut fi derulata deoarece decizia AGA a fost contestata de Sfiraiala.
La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca FP a inceput programul de rascumparare pe 12 aprilie.
Actiunile urmeaza sa fie rascumparate pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei luate in aprilie 2012 de actionari.
In primele trei zile ale programului de rascumparare, Fondul a platit un pret mediu de 0,6642 lei.
Cotatia medie de tranzactionare a actiunilor FP la BVB din ultimul an a fost de 0,5429 lei.
Potrivit prevederilor legale, Fondul poate rascumpara zilnic pana la 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.
FP este o societate de... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:58
Bursa de la Bucuresti avansa cu 0,43% dupa primele operatiuni ale sesiunii de marti, pe o lichiditate sustinuta de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), care acopereau 60% din rulaj.
Pana la ora 10:30, jucatorii au realizat tranzactii cu actiuni de 2,7 milioane lei (590.000 euro), iar operatiunile cu FP totalizau 1,6 milioane lei.
Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului a fost perfectat la 0,505 lei, in crestere cu 1,9% fata de referinta.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,22% peste referinta.
Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,17%.
Bursele europene au deschis in scadere usoara sedinta de tranzactionare de marti, dupa rezultate slabe ale companiilor din sectoarele bancar si energie. Atentia investitorii va fi indreptata in urmatoare doua zile catre sedinta de politica monetara a Rezervei Federale americane. mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 11:00
Onorariile totale care vor fi platite consortiului de banci de investitii care furnizeaza asistenta Fondului Proprietatea pentru listarea la Bursa din Varsovia (WSE) vor fi limitate la 1,075 milioane euro (fara TVA si orice alte taxe
aplicabile), inclusiv costurile Consortiului.
Onorariile datorate consortiului constau intr-un "Onorariu de listare" pentru serviciile prestate pentru listarea tehnica si un "Onorariu de stimulare" datorat la finalizarea fiecarui plasament de actiuni.
La data de 4 aprilie 2012, actionarii Fondului au aprobat, in principiu, listarea secundara a Actiunilor la WSE si furnizarea unei instructiuni catre Managerul de Fond cu privire la prezentarea catre actionari, cel tarziu la data de 31 mai 2012, a unui plan specific care trebuie sa prevada toate actiunile necesare pentru listarea actiunilor Fondului la WSE si programarea unei adunari a actionarilor pentru a vota toate aceste chestiuni necesare cel tarziu la data de 30 iunie 2012.
In urma aprobarii actionarilor, managerul Fondului a finalizat procesul de selectie pentru consortiul de banci de investitii care sa furnizeze asistenta Fondului, fiind selectat Consortiul compus din J.P. Morgan si UniCredit Group in calitate de coordonatori globali comuni si KBC Securities in calitate de co-manager.
La recomandarea Consortiului, listarea actiunilor la WSE va fi realizata mai intai printr-o listare tehnica (listare fara ofertarea simultana de actiuni), in timp ce noii investitori locali... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 11:23
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat miercuri ca Franklin Templeton are o viziune pe cel putin cinci ani in ceea ce priveste administrarea si spera ca actionarii sa aprobe prelungirea mandatului in 2013.
"Noi credem ca valoarea poate fi creata cu adevarat pe termen lung. Speram ca in 2013 actionarii sa ne prelungeasca mandatul si ca noi vom putea continua sa administram Fondul. Am creat aici un sediu nou, avem aproape 30 de persoane, este unul dintre cele mai mari birouri pe care le avem pe pietele emergente. Deci, suntem foarte devotati acestui mandat si tarii", a mentionat Konieczny.
Acesta a adaugat ca Franklin Templeton are o viziune pe cel putin cinci ani in ceea ce priveste administrarea.
"Ne asiguram ca peste cinci ani, acea companie administrata va fi mai mare, mai buna, mai eficienta, iar ca actionari vom castiga bani. Pentru majoritatea fondurilor noastre, perioada medie de pastrare este de cinci ani sau mai mult", a mai spus managerul de fond al FP.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:49
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat miercuri ca listarea secundara a Fondului Proprietatea ar trebui sa se produca pana la finalul acestui an, iar planul de actiune in cazul listarii ar trebui sa fie gata in mai si aprobat pana la sfarsitul lunii iunie.
"Avem un numar de intruniri si de discutii cu banci de investitii, cu autoritatile locale si cu cele din Polonia, deci avem o buna intelegere a ceea ce se poate si a ceea ce nu se poate. Mai exista niste probleme nerezolvate. Trebuie sa finalizam procesul de selectie a bancilor de investitii si speram sa rezolvam acest lucru foarte curand.
Apoi, cu aceste banci de investitii speram sa venim cu un plan final privind modul in care vom proceda pana la sarsitul lunii mai, deci intr-o perioada foarte scurta de timp. Speram sa avem sansa ca planul sa fie aprobat pana la finalul lunii iunie. Acesta este termenul final trasat de actionari. Listarea secundara ar trebui sa se produca la sfarsitul anului 2012", a declarat Greg Konieczny.
El a explicat ca a primit o cerere din partea unor actionari care reprezentau peste 5% din capitalul social al Fondului si ca acestia au cerut sa introduca pe ordinea de zi listarea.
De asemenea, el a declarat ca propunerile au fost aprobate cu sustinere substantiala din partea actionarilor. Astfel, circa 80% dintre actionarii prezenti au fost in favoarea acestor decizii.
"Principalul motiv pentru care vrem sa listam Fondul la Bursa de la... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 21:12
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat miercuri, de principiu, listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia.
Administratorul Fondului, Franklin Templeton, a recomandat la inceputul lunii iulie 2011 actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al acestui an, prin vanzarea a maximum 10% din actiuni.
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, declarase la finalul lunii ianuarie ca obiectivul cheie al listarii Fondului la bursa din Varsovia este acela de a atrage o cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si, implicit, o crestere a pretului pe actiune.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:39
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, miercuri, propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vanzare de active, iar banii respectivi sa fie distribuiti actionarilor.
Elliott vrea ca administratorul Franklin Templeton sa vanda din activele Fondului, banii obtinuti urmand sa fie distribuiti actionarilor, iar administratorul sa primeasca si un comision suplimentar de 1,5% din sumele incasate.
Reprezentantii Elliott mentioneaza, intr-o scrisoare transmisa FP, ca pe masura ce activele sunt vandute si banii sunt distribuiti actionarilor valoarea activelor din portofoliu se va diminua si, totodata, ar fi recomandabila renuntarea la actualul comision de administrare, de 0,479% pe an.
Totodata, actionarii au imputernicit administratorul Fondului, Franklin Templeton, sa depaseasca totalul cheltuielilor prevazute in bugetul pentru acest an. Solicitarea administratorului a avut la baza cheltuielile aferente tranzactiilor pe care FP le-ar putea realiza in 2012, deoarece bugetul a fost intocmit fara a lua in calcul achizitii sau vanzari de participatii.
Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la companii precum OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz sau Translectrica.
Elliott Associates controleaza indirect 13,86% din actiunile FP, prin companiile Manchester Securities si Beresford.
Cea mai recenta raportare arata ca investitorii straini detin 55,23% din actiunile Fondului Proprietatea,... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 17:28