Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna afirma ca chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile cu derogari, nu pe bucatele, ea adaugand ca este "o ipocrizie politica si sociala maxima" sa se vorbeasca numai de pensionarile din magistratura.
"Despre pensiile speciale si varsta de pensionare, as avea de spus intai ca este o ipocrizie politica si sociala maxima sa vorbim numai de magistratura. Reamintesc ca in vreme ce din magistratura se poate iesi la 48 de ani in cazul cel mai fericit, la Interne se poate iesi la 39 de ani. Chestiunea varstei de pensionare trebuie rezolvata in bloc, pentru toate profesiile unde exista derogari, nu pe bucatele", a scris Raluca Pruna joi seara, intr-o postare pe pagina sa de facebook.
Ea adauga ca in magistratura pensionarea trebuie sa fie permisa exclusiv pentru anii de munca din sistemul judiciar si ca magistrat.
"Adica 25 de ani vechime ca judecator sau procuror - nu in avocatura, nu in diplomatie, nu la invartit hartii prin CSM in functii care nu necesita mai mult decat un bacalaureat luat pe bune. Daca anii din avocatura continua sa fie considerati vechime in magistratura, vom avea in continuare magistrati deveniti avocati si reintorsi in magistratura exact cat sa iasa la pensie de acolo si sa ia pensia speciala. Bun simt nu exista - de la avocati trecuti vreo cateva luni pe la ICCJ inainte de pensionarea din magistratura, la avocati reintorsi la parchete de pe langa judecatorii am vazut... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:07
Ministrul american al Justitiei, Jeff Sessions, a calificat drept o "minciuna detestabila" ideea ca a avut vreo legatura cu interferentele ruse in campania electorala prezidentiala din 2016.
Sessions si-a sustinut vehement pozitia in fata senatorilor democrati care il presau sa vina cu detalii ale discutiilor sale cu presedintele Donald Trump.
Audierea lui Sessions, care a fost si consilier al lui Trump in timpul campaniei, a durat circa doua ore si jumatate, incluzand si o serie de momente tensionate in care democrati din Comisia de informatii a Senatului au insistat, zadarnic, ca Sessions sa spuna daca a discutat cu seful statului despre ancheta privind presupusele conexiuni ruse ale campaniei din 2016, relateaza Reuters.
"Ati ridicat mana dreapta aici astazi si ati jurat solemn sa spuneti adevarul si numai adevarul. Acum nu raspundeti la intrebari. Puneti bete in roate acestei investigatii" - i-a reprosat senatorul democrat Martin Heinrich.
Ministrul a refuzat, insa, sa declare daca a discutat cu Trump despre cum a gestionat fostul director FBI James Comey ancheta privind o posibila coordonare intre campania lui Trump si Rusia, in timpul campaniei electorale, inainte ca liderul de la Casa Alba sa-l demita pe Comey, la 9 mai.
Sessions nu a spus nici daca presedintele s-a declarat preocupat de decizia sa din martie de a se recuza din ancheta privind interferenta rusa si nici daca oficiali din Ministerul Justitiei au discutat despre o posibila gratiere de... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 17:35
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, spune ca nu ea va fi nominalizarea pentru postul de ministru al Justitiei deoarece, judecator fiind, nu poate ocupa o asemenea functie.
Ea confirma ca a avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu, precizand ca au discutat despre buna functionare a justitiei si ca a gasit din partea acestuia "o deschidere privind rezolvarea problemelor din justitie".
"In urma mai multor solicitari din partea presei, reafirm public ceea ce am spus si altor jurnalisti care mi-au cerut un punct de vedere: nu voi fi eu nominalizarea pentru functia de ministru al Justitiei deoarece, judecator fiind, nu pot ocupa o asemenea functie", a scris Dana Girbovan pe Facebook.
Ea confirma ca a avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu, precizand ca au discutat si aspecte care privesc buna functionare a justitiei si care au fost cuprinse inclusiv in "Memorandumul privind justitia".
"Am gasit din partea premierului o deschidere privind rezolvarea problemelor din justitie si astept din partea viitorului ministru o colaborare institutionala eficienta pentru implementarea solutiilor incluse in Memorandum", mai spune Girbovan.
Numele presedintelui Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, a fost vehiculat, in ultima perioada, pentru portofoliul Justitiei.
Citeste si:
Judecatorii condamna modul profund netransparent in care Guvernul a ales sa modifice Codurile PenalePresiunea serviciilor... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 15:55
Fostul ministru pentru Antreprenoriat, Florin Jianu, a declarat ca nu se putea opune proiectului Ordonantei 13 in sedinta de Guvern din 30 ianuarie, pentru ca "ministrii nu voteaza, nu se pot opune proiectelor prezentate de initiatori".
"Daca un proiect este prezentat din timp, atunci departamentul tehnic al ministerului poate formula un punct de vedere, dar cand proiectul este prezentat direct, nu ai cum sa te opui. Un pas inapoi?
Altcineva trebuia sa faca acel pas inapoi, respectiv ministrul de Justitie de atunci, daca a vazut ca este pus in fata faptului implinit", a spus Florin Jianu, care in sedinta in care Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 13 era ministrul pentru Antreprenoriat, Mediul de Afaceri si IMM, iar ulterior si-a prezentat demisia.
Citeste si Ministrul care a demisionat dupa ce Guvernul a dat OUG 13 isi face firma
El a participat, marti, la conferinta de presa a Consiliului National al IMM-urilor, federatie patronala pe care o conduce din 2016.
Intrebat daca intregul Guvern ar trebui sa-si prezinte demisia, Jianu a raspuns: "Cand ti-ai pierdut credibilitatea, e greu sa mai continui in aceeasi formula; alta-ntrebare". ...citeste mai departe despre "Fostul ministru Florin Jianu: In sedintele de Guvern nu se voteaza, ministrii nu se pot opune proiectelor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 13:42
Noul ministru interimar american pentru Justitie, Dana Boente, a declarat, imediat dupa numire, ca va face astfel incat ordinul executiv al presedintelui Donald Trump de limitare a imigratiei sa fie aplicat.
Dana Boente, procuror federal, a fost numit de Trump in locul lui Sally Yates, din fosta administratie Obama, demisa de presedinte deoarece a refuzat aplicarea decretului, care a atras critici in SUA si in numeroase tari, transmite AFP.
El a anulat imediat instructiunile date de Sally Yates.
"Le-am dat barbatilor si femeilor din Ministerul de Justitie instructiunea de a-si face datoria asa cum am jurat si de a apara decretele legale ale presedintelui nostru", a precizat Boente intr-un comunicat.
Luni seara, presedintele Trump a demis-o pe Sally Yates, apoi l-a inlocuit pe seful interimar al Serviciului de imigratie si vami (ICE), Daniel Ragsdale, de asemenea un fost reprezentant al administratiei Obama. ...citeste mai departe despre "Decretul anti-imigranti va fi pus in aplicare: Noul secretar de stat pe Justite a jurat sa apere legile lui Trump" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 13:38
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, sambata seara, la Antena 3, ca a vazut, in ultima perioada, cum procurorul general, Augustin Lazar, a comentat despre legi, precizand ca Parchetul trebuie doar sa aplice legile, in timp ce elaborarea lor este atributia Parlamentului.
"Pana la urma, legislatia in Romania o face Parlamentul, ca si modificarea legilor. Pentru ca am vazut in ultima perioada organe ale statului care isi dau cu parerea despre legi. Am vazut procurorul general care spune ca o lege e buna sau nu e buna. Parchetul trebuie sa aplice legea. Legile in Romania trebuie sa le faca Parlamentul", a spus ministrul Justitiei.
Precizarea a venit in contextul in care Florin Iordache a fost intrebat despre stadiul Legii raspunderii magistratilor.
"Legea raspunderii magistratilor face parte din pachetul legilor de justitie, este vorba de legile 303, 304, 317. CSM, pana in data de 15 februarie, are termen sa le reanalizeze, pentru ca ele au fost elaborate de vechiul CSM. Ministerul Justitiei, fara indoiala, va avea propriile observatii pe aceste legi, iar ele vor ajunge la Parlament", a mai spus Iordache.
Parchetul instantei supreme, condus de Augustin Lazar, a transmis, in 25 ianuarie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere critic fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codului penal, initiate de Ministerul Justitiei, considerand ca adoptarea acestor reglementari in regim de urgenta ar putea avea drept... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 11:08
Florin Iordache, ministrul Justitiei, a reactionat, joi, dupa avizul negativ dat de CSM pe proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificari ale codurilor penale.
Intrebat daca va tine cont de acest aviz negativ dat de CSM, Iordache a raspuns evaziv, declarand ca ministerul pe care il conduce va lua o decizie cand se va termina perioada de consultare publica.
"Se vor termina consultarile luni si, in urma acestor consultari, va anuntam punctul de vedere al ministerului. Mai asteptam si alte puncte de vedere, nu doar al CSM-ului. (...) Luni, cand vom termina dezbaterile, anuntam un punct de vedere", a declarat Florin Iordache.
Iordache a mai declarat ca avizul negativ al CSM, dat miercuri, se refera doar la caracterul de urgenta al celor doua proiecte. In rest, spune el, oportunitatea si modul in care se vor face modificarile nu au fost contestate.
"Acesta este un aviz consultativ, inteleg ca s-au pronuntat pe urgenta, aici este singura discutie. In rest, oportunitatea este clara si modul in care consideram sa modificam cele doua proiecte", a mai spus ministrul.
Plenul CSM a dat, miercuri, un aviz negativ pentru cele doua proiecte de ordonanta de urgenta referitoare la gratierea colectiva si la modificarea Codurilor Penale. CSM a aratat, insa, ca procedura adoptarii incalca Constitutia si ca, din acest motiv, nici nu a mai analizat continutul acestor ordonante.
"Constitutia Romaniei prevede, in cuprinsul art. 115 alin. (4), ca guvernul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 14:49
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton s-a prezentat marti la DNA dupa ce saptamana trecuta i-a fost ridicata imunitatea pentru a fi anchetat in dosarul ''Gala Bute".
Ion Ariton a fost chemat pentru a i se comunica ca procurorii au inceput urmarirea penala in cazul sau, scrie Agerpres.
In 12 februarie, senatorii au aprobat solicitarea DNA in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ariton.
"Senatul cere urmarirea penala a senatorului Ariton Ion, fost ministru al Economiei si actual membru al Senatului Romaniei, pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 50/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in Hotararea Senatului.
Potrivit raportului Comisiei juridice, supus atentiei plenului Senatului, in timpul audierii Ion Ariton a precizat ca "sumele care au facut obiectul contractelor de sponsorizare a evenimentului prin care se urmarea 'promovarea Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national, pe plan national si international, in cadrul Galei Internationale de Box Profesionist', si pe care l-a sustinut, 'au ajuns la Federatia Romana de Box'".
Potrivit aceluiasi document, Ion Ariton a explicat senatorilor juristi faptul ca "o sponsorizare se face intr-un cadru legal, pentru o suma care este calculata la suta din cifra de afaceri".
"Pentru o sponsorizare dintr-o companie, exista o comisie care analiza oportunitatea si legalitatea... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 10:24
Fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica a declarat marti, la procesul privind schimbul de terenuri Becali-MApN, ca el a dat un raspuns din partea Ministerul de Justitie fara referiri concrete la problema Ministerului Apararii, ci doar la regimul general al bunurilor proprietate publica a statului.
Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a reluat, marti, audierile in cazul recursului facut de procurorii anticoruptie impotriva deciziei de achitare a inculpatilor din dosarul privind schimbul de terenuri in care sunt judecati fostul ministru al apararii, Victor Babiuc, omul de afaceri George Becali si Dumitru Cioflina, fost sef al Marelui Stat Major General.
Care era interesul Armatei
Stoica a mai declarat ca Armata nu i-ar fi cerut niciodata sa raspunda concret asupra unei chestiuni fixe, interesul MApN la acea vreme fiind acela de a se lamuri daca poate sau nu sa instraineze terenul vizat cu cel din Stefanesti-Ilfov.
In acelasi context, fostul ministru al Justitiei a aratat ca nu a dat "un raspuns concret" referitor la solicitarea MApN, "ci doar la regimul general al terenurilor proprietate publica".
Intrebat de ce a fost nevoie de un al doilea raspuns din partea Ministerului Justitiei catre MApN, Stoica a aratat ca al doilea raspuns al sau nu a venit sa-l contrazica sub nicio forma pe primul, semnat de subalternul sau, Flavius Baias, secretar de stat in MJ pe atunci, ci sa il completeze.
Astfel, a explicat Stoica, raspunsul semnat de el nu... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 17:00