Modificarile Codurilor Penale votate in Camera Deputatilor in ceea ce priveste prescriptia raspunderii penale constituie o modalitate mascata de impunitate in special pentru infractiunile de serviciu, pentru infractionalitate economico-financiara si pentru faptele in cazul carora cooperarea internationala presupune o perioada lunga de timp.
Acesta este punctul de vedere al asociatiilor Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor in cazul modificarilor legislative, potrivit unui comunicat transmis Ziare.com.
Magistratii sustin ca Guvernul si Parlamentul nu iau masuri pentru functionarea instantelor si parchetelor, dar ca blocheaza anchetele.
"Avand in vedere ca puterea legislativa si puterea executiva nu iau nicio masura privind dimensionarea si cresterea capacitatii logistice a sistemului judiciar, desi tehnologizarea, informatizarea si dimensionarea schemelor de personal sunt atributul lor exclusiv singurul efect pe care aceste dispozitii il vor avea va fi imposibilitatea solutionarii cauzelor complexe aflate fie in urmarire penala fie in faza de judecata la acest moment", sustin magistratii.
Citeste si: Modificarea Codurilor Penale a trecut si de deputati, in procedura de urgenta: "Astazi, hotia a castigat in Parlament!"
"Nu au legatura cu deciziile CCR"
Din analiza modificarilor Codului penal, magistratii au constatat ca in mare parte acestea nu au nicio legatura cu deciziile pronuntate de Curtea... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 16:29
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a adresat un apel Curtii Constitutionale pentru valorificarea opiniilor Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Comisia de la Venetia reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale, fiind recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta, care contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea patrimoniului constitutional comun, jucand un rol unic in acordarea prompta a unor solutii constitutionale pentru statele in tranzitie, conform standardelor si bunelor practici in domeniu, arata FJR.
Judecatorii sustin ca in acest context Curtea Constitutionala are obligatia de loialitate constitutionala de a astepta si de a valorifica opiniile Comisiei de la Venetia pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei.
"Recomandarile formulate de Comisia de la Venetia nu sunt utile doar legiuitorului, in procedura parlamentara de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci si Curtii Constitutionale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentala, tinand seama de dispozitiile art.11 din Constitutia Romaniei, invocat in toate obiectiile de neconstitutionalitate vizand legile anterior indicate", arata FJR.
Curtea Constitutionala ar urma sa discute joi ultima sesizare a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 13:33
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania saluta decizia luata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei de a sesiza Comisia de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.
Judecatorii spun ca Parlamentul are obligatia sa astepte si sa in considerare in intregime avizele Comisiei de la Venetia, pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei, stergand cu buretele eforturile autoritatilor de a respecta partenerii europeni, desfasurate constant in ultimii 20 de ani.
Asociatia precizeaza ca a realizat si ea nenumarate demersuri in acest sens, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
"Forumul Judecatorilor din Romania a realizat numeroase demersuri in acest sens, catre toate subiectele de sezina, nationale sau europene/internationale, inclusiv catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, cu convingerea ca punctul de vedere al expertilor Comisiei de la Venetia va putea fi lamuritor pentru respectarea standardelor statului de drept in Romania.
Comisia de la Venetia, creata in 1990, reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale. Comisia este recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta. Comisia de la Venetia contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 20:04
Comisia speciala pentru Legile Justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, incepe marti, la ora 15:00, sa voteze modificarile la Codul Penal. Schimbarile de substanta, mai ales cele facute in cazul infractiunilor de coruptie, nu au fost insusite de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Multe dintre propunerile facute de parlamentari la Codul Penal sunt controversate si au iscat reactii din partea societatii civile sau a asociatilor de magistrati.
Pe masa membrilor comisiei speciale a ajuns si punctul de vedere al CSM. Potrivit acestuia, magistratii nu si-au insusit cele mai importante modificari aduse Codului Penal.
Citeste si: Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata
Membrii CSM care fac parte din Comisia nr. 1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala - au avut trei intalniri in care au analizat propunerile de modificare a Codului Penal: pe 4 mai, 7 mai si 8 mai.
Ei au analizat atat proiectul de lege, cat si observatiile si propunerile trimise de instantele si parchetele din tara.
In actele transmise la CSM de Comisia Iordache nu se arata in ce fel urmeaza sa fie modificata infractiunea de abuz in serviciu, in contextul in care mai multi lideri PSD au declarat ca aceasta urmeaza sa primeasca o noua definitie sau un prag valoric pentru incriminarea infractiunii.
Anuntul lui Olaru
Pe 8 mai, vicepresedintele Consiliului Superior al... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 00:00