Davos e o statiune montana pitoreasca din Elvetia care gazduieste in fiecare an Forumul Economic Mondial. Intre timp, elitele nu mai raman doar in cercul lor restrans la Davos.
E atat de usor sa critici Forumul Economic Mondial de la Davos. 3.000 de participanti din intreaga lume se reunesc in acest an, printre care 116 miliardari, consemneaza un ziar, adaugand ca multi sunt sefi ale unor concerne multinationale si reprezentanti ai corporatiei americane BlackRock. Participa si presedintele SUA, Donald Trump, cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, precum si mai multi sefi de guvern, printre care Angela Merkel si premierul italian Giuseppe Conte.
O imagine eronata
Din nou, elitele raman in cercul lor restrans si vorbesc despre probleme pe care nu le inteleg. Probabil mai beau si multa sampanie in timpul acestor discutii. Aceasta imagine e proiectata de multe ori - dar ea nu corespunde realitatii.
Sigur ca se mai bea cate un pahar de sampanie si nu pot exclude ca nu se ajunge si la cate un exces din cand in cand, dar majoritatea celor care vin la Forumul Economic Mondial muncesc din greu. Aici, la Davos, ajung sa stea de vorba niste oameni care se evita reciproc in alte situatii. In viata de zi cu zi, multe dintre persoanele care conduc mari concerne sau guverne sunt atat de ocupate cu problemele proprii, incat nu prea mai observa ce se intampla in jur.
Economia nu e totul...
La Davos, lucrurile stau altfel. Printre subiectele care se discuta se numara... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:54
Cu doar o saptamana inaintea sedintei anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. expertii organizatiei au dat publicitatii un top al primelor 5 riscuri majore cu care se confrunta economia globala in prezent.
Raportul anual WEF contine opiniile a 750 de experti economici, anunta CNBC, acestia identificand primele 5 pericole care ameninta sa produca puternice turbulente in lume.
Anemie economica
Cresterea veniturilor si accentuarea diferentelor intre diferitele tipuri de economii se claseaza pe primul loc in randul riscurilor pe care expertii consultati de WEF le vad ca punand priobleme serioase pentru urmatorul deceniu.
Indelungata perioada in care dobanzile de referinta de pe cele mai importante piete economice s-au transformat din instrumente de sustinere a cresterii econbomice in adevarate pericole, lucru care l-a facut pe Andrew Haldane, economistul sef al Bancii Angliei, sa declare profesia de economist ca trecand "printr-o criza".
Descresterea economica a Chinei, un punct discutat si in ianuarie 2016, ramane inca o sperietoare pentru economistii din intreaga lume. Anul trecut, yuanul a inregistrat cea mai mare depreciere in fata dolarului american din istorie, fapt care a transformat valuta din China in cea mai slab performanta moneda din zona asiatica.
Si mai ingrijorator este faptul ca drumul spre cresterea economica ravnita nu se intrevede inca. Unul dintre expertii intervievati de reprezentantii WEF, Dany Rodrik, economist la Harvard, a... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:42
Un tanar britanic incearca sa schimbe lumea la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia, unde se afla o mare parte dintre cei mai puternici oameni de pe planeta.
Alvin Carpio, in varsta de 28 de ani, s-a nascut si a crescut in Newham, unul dintre cele mai sarace cartiere ale Londrei, relateaza Business Insider.
Mama lui a ajuns in Marea Britanie pe cand avea 19 ani si s-a angajat la un hotel, unde facea curatenie in camere. La scurt timp, sotul sau a urmat-o in Regatul Unit. El s-a angajat ca ospatar, insa a murit cand Alvin Carpio avea doar 9 ani, asa ca familia sa a trait de atunci doar dintr-un singur salariu.
In ciuda traiului dificil, Alvin nu a apucat-o pe cai gresite, asa cum s-a intamplat cu fosti colegi de-ai sai, care au ajuns la inchisoare pentru jaf sau omoruri, ori traiesc din ajutoare sociale.
Alvin Carpio se afla in aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia, eveniment care a adunat 2.500 dintre cei mai influenti oameni ai planetei. ...citeste mai departe despre "A crescut in saracie, iar acum e la Davos si vrea sa schimbe lumea" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 09:37
A 45-a editie a Forumului Economic Mondial ia startul miercuri la Davos, in Elvetia, sub motto-ul "Noul Context Global". Micuta statiune montana va deveni, timp de patru zile, centrul mondial al puterii politico-economice, peste 40 de sefi de stat si guverne urmand sa participe la forum.
Fondatorul si presedintele Forumului, Klaus Schwab, considera ca acesta trebuie sa actioneze ca o platforma de cooperare intre mediul public si cel privat.
"Numeroasele crize cu care ne confruntam, conflictele si problemele economice fac din ideea de cooperare o chestiune vitala, de o importanta fara precedent in istorie", sustine Schwab, citat de Deutsche Welle.
Speranta sa pentru acest an este ca forumul va reusi sa redea increderea la nivel global pentru toti actorii de pe scena politica si economica.
Tematica este variata si, cel putin pentru cancelarul german Angela Merkel se anunta sesiuni de discutii interminabile pe tema problemelor ridicate de terorism, probleme de mediu si, bineinteles, cele legate de comertul mondial si criza financiara din zona euro.
Poroshenko, lasat fara partener de dialog
Un capitol al discutiilor il reprezinta situatia crizei militare din estul Ucrainei. Presedintele Petro Poroshenko va avea sansa a-si expuna pozitia in fata liderilor din UE si Satele Unite, dar nu va putea purta o discutie cu omologul sau rus. Vladimir Putin a refuzat sa participle la intrunirea din acest an a Forumului Economic Mondial.
O alta tema fierbinte o... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 08:30
Interventia autoritatilor publice pentru reglementarea sectorului financiar s-a aflat in centrul discutiilor de la Davos, iar reprezentantii din domeniu incearca sa anticipeze ce consecinte ar putea avea aceasta pe termen lung.
Jamie Dimon, directorul JPMorgan Chase, a afirmat ca masurile luate de bancile centrale au reusit sa impiedice inrautatirea crizei, dar considera ca a venit momentul ca acestea sa vina si cu politici pentru reluarea cresterii, scrie Bloomberg.
"Cel mai important lucru din acest moment este (n.r. sa avem) o crestere sustenabila solida pentru a usura munca bancilor centrale. Realizarea unei bune politici fiscale este obligatorie pentru guverne", a declarat Dimon in cadrul unui panel de la Davos.
Paul Singer, fondatorul unui fond speculativ, a atras atentia, cu aceasta ocazie, ca politicienii au ajuns sa considere ca relaxarea cantitativa nu implica nici un cost, in timp ce industria bancara este, in continuare, "prea indatorata si insuficient de transparenta".
Federal Reserve a SUA a anuntat in septembrie ca isi va extinde programul de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri, pentru a stimula economia tarii. De asemenea, presedintele BCE, Mario Draghi a promis ca va cumpara nelimitat obligatiuni pentru a sprijini statele cu probleme si a acordat bancilor, pana acum, peste un trilion de euro in credite.
Astfel, sectorul bancar a fost salvat de "garantia explicita si implicita acordata de guverne", dar astazi exista inca... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:45
Cel mai mare risc al crizei datoriilor europene este "balcanizarea", adica fragmentarea intereselor economice in functie de criterii superficiale, in principal nationale, dupa cum a declarat, vineri, cancelarul britanic George Osborne.
"Cred ca mare risc al crizei euro este ... balcanizarea. Acest lucru s-a facut simtit si anul trecut, cand ne-am convins ca acest efect al crizei este dezastruos pentru omenire", a declarat Osborne intr-un interviu acordat mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 12:51
Noua serie de imprumuturi acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor din Europa a dus la evitarea unei crize majore a creditarii, insa sistemul ramane in continuare defectuos in unele parti ale zonei euro, a declarat, vineri, Mario Draghi, presedintele BCE, la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Riscul premium al bondurilor guvernamentale ale zonei euro va ramane, cel mai probabil, ridicat, mult timp de acum incolo, a adaugat Draghi, citat de mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 21:44
Aproximativ 5.000 de militari elvetieni au fost mobilizati pentru cea de-a 42-a editie a Forumului economic mondial care incepe miercuri in statiunea montana Davos.
Armata va sprijini autoritatile civile atat la sol, cat si pentru supravegherea spatiului aerian in timpul reuniunii liderilor politici si economici ai lumii, transmite swissinfo.
Zapada neobisnuit de abundenta a creat deja probleme organizatorilor, armata precizand ca a fost nevoie de inlaturarea unei mari cantitati pentru instalarea celor 18 km de gard necesari pentru securitatea Forumului.
Cei 5.000 de soldati reprezinta cea mai ampla desfasurare de forte cu ocazia vreunei editii a Forumului de la Davos. Anul trecut au fost mobilizati 4.000 de militari.
La eveniment, ce se va derula pana duminica cu tema "Marea transformare, construirea de noi modele", sunt asteptate mai mult de 2.600 de personalitati, printre care 40 de sefi de stat sau de guvern. Discursul inaugural urmeaza sa fie pronuntat in cursul dupa-amiezii de cancelarul german Angela Merkel.
In fiecare an, la Davos si in alte localitati au loc demonstratii impotriva Forumului. Sambata, 150 de persoane au fost amendate in urma unui protest organizat la Berna mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:20
O invitatie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat in Elvetia la sfarsitul lunii ianuarie, costa cel putin 71.000 de dolari, in timp ce pentru a avea acces la intalnirile private, costul incepe de la 156.000 de dolari.
"Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs si Bank of America, platesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru si 19.000 de dolari pentru fiecare invitatie, in limita a cinci.
Printre "partenerii strategici" se regasesc ArcelorMittal, ABB, Fundatia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters si Volkswagen.
In 2011, Forumul Economic de la Davos a costat organizatorii 156 de milioane de dolari
Editia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, in timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari, doar 0,3% din averea miliardarului american Warren Buffet.
Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos in 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimatii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestrictionat la conferinte si petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari, sau 5,7% din totalul miliardarilor la nivel global.
Costul unei calatorii cu limuzina de la Zurich la Davos costa 689 de dolari, in timp ce o intoarcere cu elicopterul are pretul de 9.000 de... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:24