MApN intentioneaza sa achizitioneze inca cinci avioane F16 din Portugalia pentru a completa escadrila de 12 aparate de acest tip aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane si va promova o lege in Parlament pentru a putea continua acest program, a anuntat vineri ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.
"In urma cu cateva zile, domnul secretar de stat Mircea Dusa a efectuat o vizita in Portugalia. A avut loc acolo o discutie, pe care eu am continuat-o in cadrul Summitului NATO cu partenerii portughezi, de unde noi am achizitionat cele 12 aparate F16 din dotarea Fortelor Aeriene Romane.
Intentionam sa mai achizitionam inca cinci astfel de aparate, in prima faza, tot de la colegii portughezi, pentru a putea sa avem completa escadrila de F16 din dotarea Fortelor Aeriene, urmand ca in perioada viitoare sa discutam despre cele 36 de aparate F16 despre care v-am informat la momentul potrivit, aparate pe care ne dorim sa le achizitionam pentru Fortele Aeriene Romane", a declarat Fifor, intr-o conferinta de presa, la sediul MApN.
Intrebat ce buget este alocat pentru achizitia aparatelor F16, ministrul a spus: "Discutam despre alocare bugetara in momentul in care suntem absolut convinsi ca putem avea aceste aparate de zbor".
"Este prematur sa discutam despre evaluare, nici nu ar fi corect din partea noastra sa discutam despre o astfel de suma pana nu avem o intelegere ferma cu cei care vor livra aceste aparate.
Va reamintesc, sunt mai multe posibilitati luate in... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 14:57
Anuntul facut la jumatatea acestei luni de catre presedintele rus Vladimir Putin privind retragerea fortelor aeriene din Siria a starnit destule speculatii privind jocurile politice efectuate de Kremlin inainte de inceperea negocierilor de pace de la Geneva.
Exista insa si oficiali care nu cred in varianta prezentata de Moscova, asa cum sunt cei din fortele aeriene ale Israelului, care sustin ca aeronavele Moscovei sunt in continuare prezente in numar mare in bazele din Siria, conform portalului Defense News.
Rotire de trupe
Comandantii fortelor aeriene ale Israelului sustin ca rusii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le inlocui cu elicoptere de atac, prezenta militara a Rusiei in aceasta tara fiind in continuare substantiala.
" (Putin - n.red.) a schimbat formatiile de lupta, dar nu a evacuat (trupele - n.red.) ", a explicat un oficial al armatiei israeliene referindu-se la presedintele rus.
"A adus diverse echipamente de lupta si a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune si mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de lupta", a explicat ofiterul de rang inalt din cadrul fortelor aeriene israeliene.
Acesta a refuzat sa precizeze un numar al aeronavelor pe care Rusia le-ar mentine in bazele din Siria, dar a precizat ca sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad ramane robust.
"Nu intram in detalii privin numarul aeronavelor, dar inca mentin o forta semnificativa acolo cu care pot face ce... mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:00
Armata rusa nu a utilizat toate mijloacele militare in Siria si ar putea recurge la "capabilitati suplimentare" in caz de necesitate, avertizeaza presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
"Vedem cat de eficient pilotii si agentii nostri de informatii isi coordoneaza eforturile cu Fortele terestre, cu Fortele navale, folosind cele mai moderne tipuri de armament", a declarat Vladimir Putin, sambata, referindu-se la operatiunile ruse in Siria, intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei serviciilor de securitate.
Forta Rusiei in Siria, vazuta de la bordul unei super-nave de razboi
"Vreau sa subliniez ca acestea nu sunt nici pe departe capacitatile noastre. Avem capabilitati suplimentare. Si le vom folosi daca va fi nevoie", a subliniat liderul rus.
Rusia a lansat, incepand din septembrie, raiduri aeriene in Siria, pentru a ajuta Administratia Bashar al-Assad. Ulterior, armata rusa a trimis un numar ...citeste mai departe despre "Putin: Rusia ar putea utiliza capacitati militare suplimentare in Siria" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 18:01
Lokchheed Martin F-35 Lightning II este impresionant: un avion de vanatoare ajuns la a cincea generatie, dotat cu tehnologie "stealth", care-l face invizibil in fata radarelor inamice. In acelasi timp, este un simbol al cheltuielilor nemarginite facute de guvernul american, atunci cand vine vorba de dotarile armatei, potrivit The Atlantic.F-35 reprezinta baza flotei de avioane a armatei americane, avand trei versiuni diferite pentru Fortele Aeriene, Fortele Navale si Puscasi Marini.Fiecare avion costa aproximativ 90 de milioane de dolari. Washington-ul intentioneaza sa cumpere 2.443 de astfel de avioane, costurile ridicandu-se la 382 de miliarde de dolari. Daca se face adunarea cu cele 650 de miliarde de dolari, suma estimata pentru operarea si mentenanta flotei aeriene, costurile totale depasesc mia de miliarde de dolari.In alte cuvinte, America va plati pe avioanele F-35 mai mult decat PIB-ul Australiei, care este de 924 de miliarde de dolari.Dotarea cu F-35 reprezinta unul din cele mai scumpe programe de aparare din istorie. Programul de achizitionare, care este deja in intarziere, ar trebui sa se incheie in 2016. Potrivit oficialilor americani, in termen de 10 ani, SUA va avea de 15 ori mai multe avioane decat China si de 20 de ori mai multe, in comparatie cu Rusia. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:20