Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat cea mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similara din 2018, conform datelor publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al fortei de munca a crescut in primele trei luni din acest an cu 2,6% in Uniunea Europeana si cu 2,4% in zona euro, comparativ cu perioada similara din 2018. In trimestrul patru din 2018 s-a inregistrat un avans de 2,8% in UE si de 2,3% in zona euro.
In primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat in Romania (16,3%) si Bulgaria (12,9%), singurul declin fiind in Grecia (minus 0,2%).
In primul trimestru din 2019, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza in principal cresterii cu 23,5% a costului orar al fortei de munca in domeniul non-business.
Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 18,6% in constructii, cu 12,7% in industrie si cu 13,5% in servicii. mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:19
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu a pus niciodata in discutie si nici nu va pune libertatile fundamentale pe care se bazeaza Uniunea Europeana, printre care libera circulatie.
Teodorovici sustine ca declaratia sa referitoare la dreptul de a munci in Uniunea Europeana viza necesitatea de a standardiza procedurile, astfel incat sa fie aparate si promovate interesele romanilor si ale companiilor, iar accesul sa se faca in mod egal.
"Aceste declaratii au fost facute in contextul in care Romania se confrunta cu o criza acuta de forta de munca, intentia mea fiind aceea de a propune solutii care sa vina in sprijinul nostru al tuturor, atat din punct de vedere economic cat si social.
NU am pus, NU pun si nici NU voi pune vreodata in discutie cele patru libertati fundamentale pe care se bazeaza Uniunea Europeana: libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalurilor. Dar daca o problema nu este discutata la nivel european, toate celelalte state membre considera ca lucrurile sunt perfecte.
Astfel, din Romania au plecat sute de mii de tineri catre alte state, efectele fiind oportunitati de dezvoltare diminuate, iar economia tarii noastre fiind afectata", a scris Teodorovici, marti seara, pe Facebook.
Acesta sustine ca declaratiile lui au vizat necesitatea de a standardiza la nivel european legislatia si procedurile privind accesul pe piata muncii in statele europene, astfel incat sa existe conditii egale de acces pentru... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 08:21
In ultimii ani, companiile din Romania au inceput sa-si puna problema importului de angajati din tari non-UE, care sa asigure resursa umana in sectoarele in care exista deficit de personal si activitatea risca sa fie intrerupta din aceasta cauza, conform Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR.
In schimb, costurile ridicate asociate procedurii de angajare internationala, concomitent cu durata relativ mare de inchidere a proiectelor, reprezinta cele mai importante dezavantaje.
Printre dezavantaje se mai numara diferentele culturale si de limba vorbita; integrarea angajatilor straini intr-o noua cultura; un ciclu lung de angajare, incepand cu realizarea documentatiei si demararea procedurilor pentru a obtine avizele necesare din partea institutiilor statului; procesul de recrutare internationala; volatilitatea fortei de munca adusa.
Exista, insa, si avantaje pentru tarile in care traiesc si lucreaza o foarte mare populatie straina. Acestea se transforma treptat in centre multiculturale, cosmopolite, cu o serie larga de abilitati nou formate, care pot contribui la progresul societatii prin inovatie si creativitate.
"Fenomenul globalizarii a incurajat migratia, dar si importul fortei de munca mai ieftina. Este o practica des intalnita, valabila atat in cazul unor tari mari precum Statele Unite ale Americii, unde populatia latino-americana este preponderenta pe anumite sectoare de activitate, dar si in cazul tarilor mai mici, precum Romania.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 11:58
Vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formatiunii extremiste Partidul Libertatii (FPO), pledeaza pentru reformarea reglementarilor Uniunii Europene, contestand venirea angajatilor din Europa de Est in tari vest-europene.
"Trebuie sa avem o discutie deschisa despre faptul ca nu este benefic pentru dezvoltarea Europei ca toti intelectualii, toate persoanele bine-educate, intregul potential din tarile est-europene, sa fie atrasi spre Europa Occidentala", a declarat Heinz-Christian Strache, citat de site-ul Nachrichten.at.
Liderul de extrema-dreapta a admis ca Uniunea Europeana refuza revizuirea normelor privind libera circulatie. "Insa eu vreau sa ma asigur ca nu ajung in Europa de Vest toate asistentele medicale, in timp ce in tari precum Slovacia nu mai ramane niciuna", a adaugat el.
"Situatia nu este benefica nici pentru Europa de Est, dar nici pentru noi, pentru ca au loc transformari - oameni cu inalte calificari si care castiga bine sunt fortati sa devina someri (...) ", a subliniat Heinz-Christian Strache. ...citeste mai departe despre "Vicecancelarul Austriei contesta migrarea fortei de munca in UE dinspre Est spre Vest si cere modificarea reglementarilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 22:02
O mare parte din angajatii cu inalta calificare din Bulgaria, Croatia, Estonia, Portugalia si Romania a plecat in ultimii ani sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana.
Angajatii au profitat din plin de libertatea de circulatie din Europa Centrala si de Est (CEE) catre Europa Occidentala, arata un studiu dedicat "Migratiei si mobilitatii in UE", publicat de think tank-ul Bruegel.
Pentru statele care au aderat la UE in 2004, varful a fost in 2006. Dar si perioada de varf a migratiei din Romania si Bulgaria a fost tot in 2006, cu un an inainte de intrarea lor in blocul comunitar.
In 2006, cresterea semnificativa a migratiei din Romania si Bulgaria a fost determinata in mare masura de migratia spre Italia si Spania, datele sugerand ca cetatenii romani si bulgari isi doreau foarte mult sa se mute in Europa Occidentala inainte de aderarea tarilor lor la comunitatea europeana.
Totusi, este de retinut ca intrarile nete din Bulgaria si Romania in perioada 2003 - 2005, inaintea aderarii celor doua tari la UE, au fost practic la fel (chiar usor mai ridicate) comparativ cu migratia din intervalul 2008 - 2012.
Evident, multi romani si bulgari au gasit metode de a se muta in Europa Occidentala cu mult inainte de aderarea tarilor lor, desi nivelul redus al emigrarii din perioada 2008 - 2012 ar putea fi explicat prin restrictiile temporare la adresa mobilitatii fortei de munca, impuse de tarile care primeau migranti, si de majorarea somajului in principalele tari de... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 16:59
2Barbarii sunt la portile Europei, iar batranul continent pare depasit de situatie, civilizatia si prosperitatea sa fiind puse in pericol. In esenta, cam aceasta este panica raspandita in Europa de fluxul masiv de refugiati ajunsi pe continent.
Sentimentul este pe deplin eronat: In loc sa ii priveasca ca pe o amenintare, localnicii ar trebui sa se bucure de aportul pe care acestia il pot aduce in consolidarea Europei, reflecta comentatorii revistei Foreign Policy.
Lacrimi si panica
Lacrimilor care au umplut ochii europenilor la vestea tragediilor petrecute in Marea Mediterana le-au luat locul temerile privind impactul pe care noii veniti il vor avea asupra Europei.
Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii, a dat avertismente asupra valului de imigranti "pusi pe jafuri" in Franta, la Calais, in timp ce isi asteapta randul pentru a se strecura in Regatul Unit.
"Europa nu se poate apara singura in scopul de a-si pastra nivelul de trai si infrastructura sociala daca va fi nevoita sa absoarba milioane de imigranti din Africa", a replicat oficialul britanic.
Nicolas Sarkozy, fostul si potentialul viitor presedinte al Frantei, speculeaza si el intens aceasta teama, comparand invazia refugiatilor cu inundarea propriei locuinte.
Partidele de extrema dreapta sustin, de asemenea, ca Europa a ajuns la un punct critic.
Picaturi intr-un ocean
Este incontestabil faptul ca o multime de straini disperati cauta sansa unei vieti mai bune in Europa. In... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 16:07
3Noua criza umanitara desfasurata la granitele Europei ameninta ca, in paralel cu paralizia manifestata de oficialitati, sa reflecte si o lipsa a memoriei europenilor, considera fostul ministru de Externe al Germaniei, Joschka Fischer.
Intr-un editorial publicat pe portalul Project Syindicate, fostul ministru de Externe al Germaniei reflecta pe indelete asupra modului in care europenii au ales sa intoarca spatele dramelor traite de refugiatii veniti din Orientul Mijlociu si Africa.
Refugiati in ipocrizie
Vreme de secole, continentul European a fost zguduit de razboaie, foamete si saracie.
Impinsi din spate de aceste plagi sociale, milioane de europeni si-au gasit un camin in cele doua Americi sau in Australia, in cautarea unei vieti mai bune pentru ei si familiile lor.
Cu totii au fost, in acceptiunea moderna a termenului, imigranti economici, reaminteste fostul oficial.
Pe intreaga durata a secolului XX persecutia rasiala, opresiunea politica si ravagiile stranite de cele doua conflicte mondiale au fost principalele cauze ale migratiei.
Astazi insa, Uniunea Europeana este una dintre cele mai potente regiuni economice ale lumii.
De decenii bune, majoritatea europenilor traiesc in tari democratice, unde saracia si migratia intalnita in secolele trecute au devenit o amintire indepartata, daca nu chiar uitata.
Cu toate acestea, Europa este cuprinsa de un sentiment de spaima, nu in fata Rusiei, desi aceasta se extinde agresiv pe teritoriile vecine, ci... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 18:06
1Costurile totale pentru o ora de munca in Romania au crescut in cel de-al trimestru din 2010 cu 5% fata de perioada similara din 2009, fiind al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, arata datele publicate marti de Eurostat, transmite NewsIn.Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 6,2% pe an, in constructii cu 1,7% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 4,4%.La nivelul UE, costurile cu forta de munca au avansat in perioada aprilie-iunie cu 1,6%, aceeasi crestere inregistrandu-se si in zona euro.
Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in UE cu 1,1% in industrie, cu 1,1% in constructii si cu 1,8% in servicii, in timp ce in zona euro, costurile au fost cu 1,1%, 1,7%, respectiv 1,0% mai mari.Dintre tarile membre ale UE, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca in trimestrul II din 2010, de 8,6%%, fata de aceeasi perioada din 2009.
Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Lituania (-7%), Letonia (-5,8%) si Estonia (-2,6%). mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 14:15