Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat cea mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similara din 2018, conform datelor publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al fortei de munca a crescut in primele trei luni din acest an cu 2,6% in Uniunea Europeana si cu 2,4% in zona euro, comparativ cu perioada similara din 2018. In trimestrul patru din 2018 s-a inregistrat un avans de 2,8% in UE si de 2,3% in zona euro.
In primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat in Romania (16,3%) si Bulgaria (12,9%), singurul declin fiind in Grecia (minus 0,2%).
In primul trimestru din 2019, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza in principal cresterii cu 23,5% a costului orar al fortei de munca in domeniul non-business.
Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 18,6% in constructii, cu 12,7% in industrie si cu 13,5% in servicii. mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:19
Principalii vinovati pentru lipsa fortei de munca din Romania sunt oamenii de afaceri, nu statul, pentru ca noi ne-am obisnuit sa tot asteptam sa ni se dea, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germana (AHK Romania).
"Avem o problema cu forta de munca, fara doar si poate, dar nu suntem singurii. Germania are o problema si mai mare cu forta de munca. Eu cred ca principalii vinovati pentru aceasta chestiune sunt oamenii de afaceri, nu statul.
Noi ne-am obisnuit sa tot asteptam sa ni se dea, sa ni se faca, sa faca domnul ministru legi si reguli. Dar nu le facem pe ale noastre.
Un tanar sau un om care iubeste pleaca pentru ca primeste ceva mai multi bani in alta parte? Nu, nu pleaca! Cand esti indragostit, ramai. Acum vin si ii intreb pe antreprenorii romani: ii facem pe oamenii astia sa-si iubeasca meseria?
Profesorii din Romania ii fac pe copii sa-si iubeasca scoala, sa-si iubeasca invatatura? Orasele si-au pus problema daca oamenii iubesc orasul? In general, iubirea de tara exista... Unii si-o manifesta prin mitinguri, altii la biserica, altii acasa...
Dar noi, prin modul in care inteles sa ne comportam in general in ultimii 30 de ani, suntem prima generatie de antreprenori a Romaniei. Noi am facut oamenii sa-si iubeasca intr-adevar compania. Sa-si iubeasca meseria? Eu va spun ca nu.
Noi nu am facut lucru asta. Ne-am dus noi catre scoli active sa facem sistem dual, catre profesori?... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 11:44
Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat cea mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in trimestrul trei din 2018, comparativ cu perioada similara din 2017, conform datelor publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al fortei de munca a crescut in perioada iulie - septembrie 2018 cu 2,7% in Uniunea Europeana si cu 2,5% in zona euro, comparativ cu perioada similara din 2017. In trimestrul doi din 2018 s-a inregistrat un avans de 2,7% in UE si de 2,3% in zona euro.
In trimestrul trei din 2018, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat in Romania (13,9%), Letonia (13,2%) si Lituania (10,7%), iar cel mai redus ritm de crestere a fost Belgia (1,2%), Portugalia (1,5%), Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Este al zecelea trimestru consecutiv in care Romania inregistreaza cea mai mare crestere anuala a costurilor cu mana de lucru din UE, chiar daca este vorba de un ritm de crestere mai mic decat avansul anual de 15,5% inregistrat in trimestrul al doilea.
In trimestrul trei din 2018, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza in principal cresterii cu 22,9% a costului orar al fortei de munca in domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 14,6% in constructii si cu 10,1% in industrie si in servicii. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 13:50
Romania se confrunta cu o situatie dificila in ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca, atrage atentia Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
Este pentru prima data din 2015, de cand FIC realizeaza un indice de perceptie in randul membrilor sai, cand majoritatea respondentilor a declarat ca Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate. In urma cu doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca.
"De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca", se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.
In ceea ce priveste fiscalitatea, in martie 2017, o treime dintre respondenti declarau ca Romania este lipsita de competitivitate in domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativa in septembrie 2017 si martie 2018, cand doua treimi dintre respondenti au afirmat acelasi lucru.
"Consideram ca anunturile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fara a fi urmate de studii de impact si consultari adecvate, au condus la aceasta opinie", subliniaza FIC.
Insa, in ultimul sondaj se observa o imbunatatire a acestui indicator,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 16:25
In ultimii ani, companiile din Romania au inceput sa-si puna problema importului de angajati din tari non-UE, care sa asigure resursa umana in sectoarele in care exista deficit de personal si activitatea risca sa fie intrerupta din aceasta cauza, conform Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR.
In schimb, costurile ridicate asociate procedurii de angajare internationala, concomitent cu durata relativ mare de inchidere a proiectelor, reprezinta cele mai importante dezavantaje.
Printre dezavantaje se mai numara diferentele culturale si de limba vorbita; integrarea angajatilor straini intr-o noua cultura; un ciclu lung de angajare, incepand cu realizarea documentatiei si demararea procedurilor pentru a obtine avizele necesare din partea institutiilor statului; procesul de recrutare internationala; volatilitatea fortei de munca adusa.
Exista, insa, si avantaje pentru tarile in care traiesc si lucreaza o foarte mare populatie straina. Acestea se transforma treptat in centre multiculturale, cosmopolite, cu o serie larga de abilitati nou formate, care pot contribui la progresul societatii prin inovatie si creativitate.
"Fenomenul globalizarii a incurajat migratia, dar si importul fortei de munca mai ieftina. Este o practica des intalnita, valabila atat in cazul unor tari mari precum Statele Unite ale Americii, unde populatia latino-americana este preponderenta pe anumite sectoare de activitate, dar si in cazul tarilor mai mici, precum Romania.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 11:58
Romania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca, iar situatia se deterioreaza din ce in ce mai mult, a declarat, joi, Leonard Rizoiu, CEO al companiei de recrutare LeoHR, in cadrul conferintei "Economia digitala - ce poate sa castige Romania?".
"Piata fortei de munca nu isi revine si vorbim de toate pozitiile, de la operator de productie pana la director general, este o provocare sa gasesti un om care sa se potriveasca in compania ta, care sa aiba valori, principii, asa cum ti-ai dori", a sustinut Rizea.
El a citat un studiu potrivit caruia Romania se afla pe locul doi in lume, dupa Taiwan, ca deficit al fortei de munca.
"Suntem intr-o mare criza a fortei de munca, iar lucrurile se deterioreaza din ce in ce mai mult. Realitatea este foarte grava. Din zece oameni chemati la interviu, apare unul singur", a completat reprezentantul companiei de recrutare.
Rizea a comparat situatia cu experienta sa din 2002, cand, din pozitia de reprezentant al departamentului de resurse umane al uzinei Dacia de la Mioveni, primea candidati care erau dispusi sa strabata toata tara ca sa vina la interviu.
"Inginerii trimiteau CV prin posta, scris de mana. Din 10 ingineri din Satu-Mare, Botosani, Iasi, orase foarte indepartate, imi veneau 10 ingineri la interviu. Aceasta in conditiile in care aveau seara tren din Botosani, dimineata ajungeau in Bucuresti, schimbau trenul spre Pitesti, de unde luau o rata, un autobuz pana la Mioveni, iar, cum uzina Dacia este la cinci... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 17:35
Romania si Bulgaria au inregistrat anul trecut cele mai reduse costuri orare cu forta de munca din Uniunea Europeana, de 5 euro, respectiv 4,1 euro, cele mai ridicate fiind in Danemarca (41,3 euro pe ora) si Belgia (39,1 euro pe ora), potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, costul orar cu forta de munca (excluzand agricultura si administratia publica) a fost estimat la 25 de euro, de cinci ori mai ridicat ca in Romania, iar in zona euro la 29,5 de euro, potrivit News.ro.
Intre statele membre exista diferente mari ale acestor costuri.
Astfel, cel mai redus nivel a fost consemnat in Bulgaria (4,1 euro), tara care e urmata de Romania (5 euro), Lituania (6,8 euro), Letonia (7,1 euro) si Ungaria (7,5 euro). La polul opus se afla Danemarca (41,3 euro), Belgia (39,1 euro), Suedia (37,4 euro), Luxemburg ...citeste mai departe despre "Lucram pe bani putini: Cat de ieftina e mana de lucru in Romania comparativ cu UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 15:57
In 2014, costul mediu orar cu forta de munca a fost de 24,6 euro la nivelul Uniunii Europene si de 29,2 euro pentru zona euro.
Aceste medii mascheaza diferente foarte mari intre statele membre, unde, le nivel national, se regasesc costuri situate intre 3,8 euro/ora si 40,3 euro/ora, respectiv un ecart mai mare de 1 la 10.
Analiza Eurostat subliniaza si importanta evolutiei cursului de schimb pentru statele din afara zonei euro.
Romania ocupa penultimul loc din UE in clasamentul costului cu forta de munca pe anul trecut (media data publicitatii nu include agricultura si administratia publica), cu doar ...citeste mai departe despre "Inca avem forta de munca ieftina, dar se scumpeste accelerat. Cum stam in comparatie cu UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 09:40
Letonia, Romania si Bulgaria au inregistrat cea mare crestere a costului total al fortei de munca din randul statelor membre ale Uniunii Europene, in trimestrul doi al anului, comparativ cu perioada similara din 2014, conform datelor publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Indicele se refera la cheltuielile cu personalul ale angajatorilor.
Astfel, in perioada aprilie - iunie 2015, costul total al fortei de munca a urcat cu 1,9% in Uniunea Europeana si cu 1,6% in zona euro.
Romania, pe locul trei in UE la cresterea costului cu forta de munca
Cele mai mari ...citeste mai departe despre "Romania, intr-un top european referitor la piata muncii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 17:12