Situatia cu care se confrunta in prezent tara noastra este una care produce, inevitabil, o serie de consecinte, care impacteaza raporturile juridice, in general, si raporturile contractuale, in special, in conditiile in care exista numeroase situatii in care una din partile contractante nu-si mai poate indeplini, in tot sau in parte, obligatiile asumate.
Probabil ca una dintre cele mai des intalnite intrebari, zilele acestea, se refera la posibilitatea de a invoca forta majora sau alta institutie juridica, pentru a nu mai executa un contract care a devenit fie imposibil de executat, fie prea impovarator, ori pentru a obtine o reducere a prestatiilor.
Dat fiind ca exista importante deosebiri intre diversele institutii juridice aplicabile intr-o astfel de situatie, ne propunem ca, in prezenta analiza, sa ne referim la distinctiile dintre forta majora, cazul fortuit si impreviziune, la efectele acestora asupra obligatiilor asumate de catre parti si a caror executare este afectata de starea de urgenta decretata in Romania precum si, in concret, de situatia personala in care se pot afla partile contractante sau reprezentantii lor.
Nu vom trata acele efecte care sunt reglementate prin Decretul de instituire a starii de urgenta, si care se vor aplica per se, ci ne vom raporta la situatia concreta existenta, la impactul efectiv pe care masurile administrative si legale impuse il au, precum si la situatia economica generala cu impact asupra mediului de afaceri.
Trebuie... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:56
Administratorul judiciar al Hidrolectrica, Euro Insol, a anuntat ca producatorul de electricitate a renuntat, la 1 decembrie, la aplicarea clauzei de forta majora in contractele de furnizare a energiei, deoarece s-au imbunatatit conditiile hidrologice.
"In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal, in toate contractele aflate in derulare, dar prelungirea perioadei de seceta pe intreaga durata a anului 2012 va avea ca rezultat un minim istoric al productiei de energie electrica a Hidroelectrica sub 12 TWh", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.
Hidroelectrica s-a aflat in situatie de forta majora, care ii permite sa reduca livrarile catre clienti, atat in perioada octombrie 2011-aprilie 2012 cat si in august-noiembrie.
Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 15:40
Compania Hidroelectrica va suspenda clauza de forta majora invocata in contractele de vanzare a energiei electrice de la 1 decembrie 2012, urmand sa incheie anul cu pierderi cuprinse intre 70 si 80 milioane euro, a declarat, pentru Agerpres, administratorul judiciar al societatii, reprezentantul EuroInsol, Remus Borza.
"De la 1 decembrie vom suspenda clauza de forta majora, iar cumparatorii vor primi cantitatea intreaga de energie electrica contractata. Productia se va situa la 60% din capacitatea totala a companiei, adica 800 de GW in perioada decembrie 2012 - ianuarie, februarie 2013, fata de 1.500 GW. Productia estimata pentru anul 2012 este sub 12 TW, ceea ce reprezinta un minim istoric. Pentru anul 2013 am estimat o productie de 13 TW", a afirmat Remus Borza.
Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in contractele de vanzare a energiei electrice incepand cu 7 august 2012, din cauza secetei.
Pierderile Hidroelectrica pentru anul 2012, estimate initial la 200 milioane euro, vor fi de 70 - 80 milioane euro, potrivit administratorului judiciar al societatii.
"Teoretic, pierderile au fost estimate la 200 milioane euro pentru anul 2012, din cauza scaderii veniturilor. Insa, in urma masurilor aplicate, a obtinerii veniturilor suplimentare din suspendarea contractelor cu baietii destepti, pierderile la final de an vor fi de 70 - 80 milioane euro", a adaugat Remus Borza.
Compania Hidroelectrica a incasat venituri suplimentare de 33 de milioane de euro... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 10:57
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat joi mentinerea aplicarii clauzei de forta majora in contractul existent intre Hidroelectrica si Energy Holding, pana la judecarea pe fond a litigiului dintre producatorul de electricitate si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
"Hidroelectrica a actionat Camera de Comert in instanta, pentru a solicita suspendarea executarii unei Rezolutii prin care Biroul de Conducere al CCIR a dispus retragerea Avizului de existenta a fortei majore, care fusese eliberat in 27 septembrie 2011 pentru contractul incheiat cu Energy Holding", precizeaza compania intr-un comunicat transmis vineri.
De asemenea, Hidroelectrica arata ca avize similare, care certificau existenta situatiei de forta majora, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei electrice derulate de catre companie, astfel incat Hidroelectrica SA a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obtinuta in hidrocentralele proprii.
"Cererea de interventie a Energy Holding in acest proces, in apararea CCIR, a fost respinsa de catre instanta de judecata, sentinta pronuntata joi putand fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare", se mai spune in comunicat. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:47