Mii de cetateni straini au solicitat autoritatilor permise de munca in Romania, in acest an. Potrivit unui raport al Inspectoratului General de Imigrari (Igi), in prima jumatate a anului, peste 15.200 de straini, cei mai multi asiatici, au primit aviz de munca in tara noastra.
"Inspectoratul General pentru Imigrari a mentinut activitatea de primire a cererilor pentru obtinerea avizului de munca pe toata perioada de pandemie, astfel angajatorii au avut posibilitatea depunerii tuturor documentelor necesare obtinerii avizului de munca pentru cetatenii strainii.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrari, au fost depuse 15.724 cereri de eliberare a avizelor de angajare, insa doar 15.281 dintre cetatenii straini au obtinut aviz in vederea admiterii pe piata fortei de munca din Romania", se arata intr-un raport transmis de IGI.
Cele mai multe solicitari, in luna martie
Evolutia lunara a cererilor privind eliberarea avizelor de munca cetatenilor straini, a variat, astfel ca cele mai putine cereri au fost depuse in luna mai (1.164), iar cele mai multe in luna martie (4.134).
Strainii au ales sa munceasca in toate zonele tarii. Bucurestiul fiind pe primul loc in topul alegerilor acestora (5.346 de avize), urmat de judetele Constanta cu 1.709 de avize emise, Ilfov cu 1.639, Iasi cu 736 si Timis cu 687. Totodata, un numar mare de tipuri de avize au fost emise pentru lucratori permanenti (14.808) si detasati (724).... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 07:00
Angajatii britanici nu sunt in acest moment o optiune viabila pentru inlocuirea fortei de munca venita din spatiul european, avertizeaza reprezentantii unor industrii din Regatul Unit.
Prezenti in fata membrilor comisiei pentru Afaceri Economice din Camera Lorzilor, oamenii de afaceri din Marea Britanie au mentionat ca inlocuirea strainilor cu angajati din randul localnicilor ar putea fi o eroare fatala, relateaza The Telegraph.
Aproximativ 3 milioane de cetateni UE lucreaza in acest moment in Marea Britanie, iar patronii lor cred ca inlocuirea acestora cu forta de munca locala ar putea dauna grav afacerilor lor.
Sectorul industrial, turismul, sanatatea si invatamantul superior ar urma sa fie cel mai afectate de o eventuale blocada impusa lucratorilor recrutati din alte tari, fapt care i-a facut pe angajatori a solicite inca o data pastrarea liberei circulatii a fortei de munca intre UE si Regatul Unit.
46.000 de reprezentanti din industria serviciilor hoteliere au semnalat faptul ca angajarea localnicilor ar insemna asigurarea unor salarii mai mari, lucrui greu de indeplinit in contextul in care fenomenul Brexit isi pune deja amprenta pe economia Marii Britanii.
"Operam deja la un nivel de profit minim. Va fi o adevarata catastrofa, daca va trebui sa angajam forta de munca locala si sa platim salarii mai mari", s-au plans hotelierii.
La fel, reprezentantii parcurilor tematice care impanzesc tara au atras atentia asupra faptului ca multe dintre locatii se... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:22
Forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit, iar daca vrem sa vorbim de salarii trebuie sa rezolvam problemele cu drumurile, productia si justitia, sustine Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul national brut, n.red.), iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta?
Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017".
In opinia acestuia, trebuie sa rezolvam problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie.
"Noi in Romania trebuie sa invatam ca, daca vrem sa vorbim despre salarii, trebuie sa lovim alte popice cu bila noastra, si anume sa rezolvam cu drumurile, cu infrastructura, cu productia, justitia si asa mai departe. Pana cand vom face aceste lucruri, nu avem decat sa stam aici, sa facem conferinte, sa ne laudam ce ne merge capitalul", a mai aratat economistul BNR.
Seful Reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a sustinut miercuri, la conferinta de... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:37
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Romania este una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si datorita costului redus, este concluzia la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL).
Unul dintre avantajele principale, la care au facut referire majoritatea reprezentantelor ABSL, este acela ca romanii cunosc mai multe limbi straine, iar un altul este cultura locala, care permite si o mai buna intelegere a altor culturi.
In acelasi timp, pe piata serviciilor pentru afaceri din Romania sunt si probleme, una dintre acestea fiind birocratia cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe acest segment al economiei romanesti.
Costurile, dimensiunea si pregatirea fortei de munca atrag companii
"Romania are costuri reduse si, chiar daca acestea sunt in crestere, inca se mentin la un nivel atractiv, sub cel din Polonia, de exemplu. In acelasi timp, marimea pietei fortei de munca permite companiilor care vin sa poate recruta angajatii necesari. De exemplu, in tari cu populatie mica, cum sunt cele baltice, companiile nu pot angaja mai mult de o suta de persoane. In acelasi timp, pregatirea fortei de munca este buna, atat a celor 'high-end', cat si a celor 'low-end' (muncitori - n.r.), aceasta din urma fiind atractiva", a spus Pawel Panczyj, Managing Director, ABSL Polonia.
El a subliniat ca datorita acestor trei motive,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:05
Cea mai importanta implicatie pe termen lung a scoaterii la suprafata politic a statutului de colonie la care ajunsese Romania pe plan economic este in legatura cu ocuparea fortei de munca.
Pe termen lung este nu tocmai exact spus, pentru ca in doi-trei ani pot aparea deja consecinte dramatice in domeniul ocuparii fortei de munca.
Sa analizam care este in mare situatia acum! Dobandind controlul asupra exploatarii resurselor minerale principale precum si asupra rulajului banului in economie ca urmare a preluarii distributiilor de energie si bancilor, capitalul strain a redus Romania la statutul de colonie. Si a realizat acest lucru folosind doar vreo 15% din forta de munca ocupata pe plan intern.
Desigur, acestui procentaj - altfel infim - trebuie sa i se adauge cel reprezentand forta de munca romaneasca migrata in strainatate, care, in numar de circa 3 milioane (cu varste intre 18 si 40 de ani), ajunge sa constituie cam 35% din populatia totala apta de munca avand originea in Romania. Deci, una peste alta, ar fi vorba in total de vreo 50%!
Pentru capitalul strain, cealalta parte de 50% din forta de munca originara din Romania este balast. Pur si simplu pentru ca poate lua practic totul din Romania chiar si numai cu actuala forta de munca utilizata. Este de prevazut deci ca din partea capitalului strain nu va veni o crestere a nivelului ocuparii fortei de munca romanesti.
Forta de munca romaneasca, balast pentru capitalul strain
Problema este ca grosul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 09:14
Dintr-o relatare a unui important ziar economic am aflat ca, in cadrul unui seminar desfasurat pe tema modului in care Romania poate reduce decalajele fata de Europa, Bogdan Murgescu, istoric al economiei, profesor la Universitatea din Bucuresti, a subliniat ca sanse de a se recupera decalajele este posibil sa existe, dar cu conditia sa se constientizeze ca avantajul costului redus al fortei de munca va fi pierdut pe masura ce decalajele se vor micsora. Iata citatul din d-l Bogdan Murgescu: "Sa ajungi de la 40% din media PIB-ului UE (cat este in prezent) la 60% este o mare realizare. Dar dupa? Aceasta este marea provocare pentru ca pierzi avantajul fortei de munca ieftine si trebuie sa te concentrezi pe realizarea unor lucruri cu valoare adaugata mai mare".
Foarte corect! Perfect logic din punct de vedere teoretic, strict pragmatic pentru abordarile din practica economica!
Numai ca intrebarea ar fi cat se potrivesc Romaniei aceste asertiuni! Desi constituie o realitate a decalajelor economice, nu este deloc sigur ca salariile scazute din tarile slab dezvoltate ar reprezenta vreun avantaj in sine sau macar vreunul in recuperarea decalajelor.
Mai degraba, salariile mici se opun acestei recuperari. Fiind un factor de descurajare a muncii, cantoneaza tara exclusiv in activitati cu valoare adaugata slaba si, insemnand de fapt o piata restransa, creeaza un blocaj pe calea dezvoltarii.
Oricum, in cazul Romaniei, lucrurile stau rau de tot din aceste puncte de vedere. Prin... mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 23:20
In nuvela unui celebru scriitor american, un suedez ajunge intr-un orasel minuscul de provincie, iar vestea evenimentului se raspindeste cu repeziciune. Treptat aceasta veste ia proportii apocaliptice, se crede ca localitatea geme de suedezi iar acestia incep sa fie considerati vinovati pentru tot ceea ce se intimpla rau in acel loc uitat de Dumnezeu. Criza mondiala a ajuns, pentru noi, un soi de "suedezi" care justifica mai toate problemele grave din economia romaneasca.In primul rind, sa vedem despre ce criza mondiala mai vorbim la doi ani si jumatate de la declansarea acesteia.
Desi relansarea este departe de a fi robusta, economia globala a crescut semnificativ in anul 2010, pe toate componentele sale: productie industriala, comert international, etc.
Uniunea Europeana este in aceeasi situatie, in particular, per ansamblu. Asia si America Latina au traversat suprinzator de bine perioada de furtuna globala, chiar si anumite zone din Africa - Ghana, de pilda - au un dinamism ce merita analizat cu atentie.
Mai ales pentru europeni, ramine marea problema a unei cresteri exponentiale a datoriilor suverane, dar este discutabil daca fie si macar aceasta chestiune se datoreaza evolutiilor globale din ultimii ani sau, in mare parte, este urmarea unei risipe publice a carei nota de plata urma sa soseasca, fie ca exista o criza mondiala, fie ca nu.
Sa fim bine intelesi: economia mondiala este departe de a fi o pasune inverzita, pe imasurile careia leul si mielul pasc impreuna,... mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 23:41
Redresarea rapida a economiei germane revitalizeaza piata fortei de munca europene. Multe companii doresc sa recruteze personal calificat, inclusiv romani.Numai ca socoteala nemtilor nu se potriveste cu cea din targ. De ce nu este Germania atractiva pentru forta de munca europeana, si nu numai?Industria germana duce lipsa, de ani de zile, de personal calificat. Economia putea fi mult mai puternica daca industria germana ar fi beneficiat de tehnicieni bine calificati, ingineri si cercetatori, dupa cum analizeaza dw-world.Conform studiilor Institutului German pentru Cercetare Economica, acest deficit al tehnicienilor este discutabil. O privire, aruncata asupra salarizarii arata ca problema nu este atat de acuta. Anya Ketner, cercetator la acest institut, a studiat indeaproape piata fortei de munca germane si a ajuns la urmatoarele concluzii:Exista o penurie sau nu?"Din cunostintele mele, nu exista o baza de date sigura, care sa ateste trendul castigului salarial acordat inginerilor nou-angajati. Se cunoaste, in mod cert, salariul mediu al angajatilor germani. Nu se stie in mod sigur ce salariu propun firmele germane nou-angajatilor, din moment ce acestea simt o lipsa acuta de tehnicieni. Ketner sustine, de asemenea, ca in domeniul ingineriei nu se resimte penuria fortei de munca calificate. In industria constructoare de masini, de exemplu, anual, se elibereaza 9.000 de locuri de munca pentru ingineri, in conditiile in care in anul universitar 2009-2010 au... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:56