Slovacia, Cehia, Portugalia si Romania sunt tarile cu cele mai ridicate costuri cu mana de lucru, potrivit Oficiul European pentru Statistica (Eurostat). Costul orar al fortei de munca a crescut cu 1,8% in UE si cu 1,6% in zona euro, in trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019.
In trimestrul doi din 2020, costul orar al fortei de munca a crescut cu 3,5% in UE si cu 3,6% in zona euro.
In perioada iulie-septembrie 2020, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat in: Slovacia (6%), Cehia (5,9%), Portugalia (5,8%) si Romania (5,7%), iar cel mai semnificativ declin in Malta (minus 6,1%), Cipru (minus 3,8%) si Irlanda (minus 2,9%).
In trimestrul trei din 2020, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza cresterii cu 6,8% a costului orar al fortei de munca in domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 5,3% in constructii, cu 2,3% in industrie si cu 5,7% in servicii.
CIESTE SI:
Tara din apropierea Romaniei unde iti poti face concediul de iarna in siguranta. Ce alte destinatii mai poti alege ...citeste mai departe despre "Romania, printre tarile UE cu cel mai ridicat cost al fortei de munca" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 17:17
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Romania este una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si datorita costului redus, este concluzia la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL).
Unul dintre avantajele principale, la care au facut referire majoritatea reprezentantelor ABSL, este acela ca romanii cunosc mai multe limbi straine, iar un altul este cultura locala, care permite si o mai buna intelegere a altor culturi.
In acelasi timp, pe piata serviciilor pentru afaceri din Romania sunt si probleme, una dintre acestea fiind birocratia cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe acest segment al economiei romanesti.
Costurile, dimensiunea si pregatirea fortei de munca atrag companii
"Romania are costuri reduse si, chiar daca acestea sunt in crestere, inca se mentin la un nivel atractiv, sub cel din Polonia, de exemplu. In acelasi timp, marimea pietei fortei de munca permite companiilor care vin sa poate recruta angajatii necesari. De exemplu, in tari cu populatie mica, cum sunt cele baltice, companiile nu pot angaja mai mult de o suta de persoane. In acelasi timp, pregatirea fortei de munca este buna, atat a celor 'high-end', cat si a celor 'low-end' (muncitori - n.r.), aceasta din urma fiind atractiva", a spus Pawel Panczyj, Managing Director, ABSL Polonia.
El a subliniat ca datorita acestor trei motive,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:05
O serie de state de la marginea sau din apropierea Europei Occidentale devin noi centre de productie a confectiilor, odata cu cresterea salariilor din China, marile branduri descoperind furnizori adaptabili mai apropiati de tarile lor de origine.
Aprovizionarea din China devine mai costisitoare, dar este inca ieftina, astfel ca decizia de a trece la "Made in Morocco" sau "Made in Moldova" nu are legatura numai cu preturile.
Cererea din industria confectiilor este influentata in primul rand de comportamentul cumparatorilor, iar producatorii trebuie sa supravietuiasca in fata unor "supergrei" ca brandul Zara al grupului spaniol Inditex, care in cateva saptamani poate avea in magazine o rochie similara cu una de la prezentarile de moda si care fabrica 60% din produse in Europa sau in apropiere.
"Desigur ca este mai costisitor sa producem in Turcia sau Tunisia decat in China, dar nu cu mult, avand in vedere cu cat au crescut salariile angajatilor chinezi, si este mult mai convenabil sa producem mai aproape, astfel incat sa avem mai mult control asupra calitatii", a declarat Giovanni Bianchi, designer al companiei La Perla.
La sfarsitul anului trecut, La Perla, producator de lenjerie de lux, a transferat productia din China in Turcia si Tunisia, precum si in Portugalia.
Compania estimeaza ca pentru fiecare 10 euro cheltuit in China cu forta de munca, pentru aceeasi munca cheltuieste 15-16 euro in Tunisia sau Turcia, astfel ca China ramane in continuare mai... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 19:14
Dintr-o relatare a unui important ziar economic am aflat ca, in cadrul unui seminar desfasurat pe tema modului in care Romania poate reduce decalajele fata de Europa, Bogdan Murgescu, istoric al economiei, profesor la Universitatea din Bucuresti, a subliniat ca sanse de a se recupera decalajele este posibil sa existe, dar cu conditia sa se constientizeze ca avantajul costului redus al fortei de munca va fi pierdut pe masura ce decalajele se vor micsora. Iata citatul din d-l Bogdan Murgescu: "Sa ajungi de la 40% din media PIB-ului UE (cat este in prezent) la 60% este o mare realizare. Dar dupa? Aceasta este marea provocare pentru ca pierzi avantajul fortei de munca ieftine si trebuie sa te concentrezi pe realizarea unor lucruri cu valoare adaugata mai mare".
Foarte corect! Perfect logic din punct de vedere teoretic, strict pragmatic pentru abordarile din practica economica!
Numai ca intrebarea ar fi cat se potrivesc Romaniei aceste asertiuni! Desi constituie o realitate a decalajelor economice, nu este deloc sigur ca salariile scazute din tarile slab dezvoltate ar reprezenta vreun avantaj in sine sau macar vreunul in recuperarea decalajelor.
Mai degraba, salariile mici se opun acestei recuperari. Fiind un factor de descurajare a muncii, cantoneaza tara exclusiv in activitati cu valoare adaugata slaba si, insemnand de fapt o piata restransa, creeaza un blocaj pe calea dezvoltarii.
Oricum, in cazul Romaniei, lucrurile stau rau de tot din aceste puncte de vedere. Prin... mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 23:20
Eticheta "Made in Chine" a ajuns cunoscuta pe intreg mapamondul, insa ambitia statului chinez nu se opreste aici. Companiile chineze nu se mai rezuma la a fabrica jucarii ieftine, reproduse dupa personajele animate din Walt Disney, ci isi doresc branduri high-tech cunoscute la nivel mondial.Privind la ultimele vizite facute de premierul chinez Wen Jiabao, analistii internationali sunt de parere ca statul chinez isi doreste sa puna "un picior in Europa".
Calatoria Chinei spre taramul european devine mult mai usoara pe fundalul crizei datoriilor suverane.
In ciuda crizei datoriilor europene, China este atrasa de potentialul pe care il au de oferit statele membre UE.
Pietele europene sunt mature, pline de marci consacrate si cu usile deschise pentru investitii.
Statul european care i-a facut "cu ochiul" chinezilor a fost Marea Britanie.
Potrivit firmei de consultanta Dealogic, inca din 2008, companiile din China au cumparat actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline la 33 de firme din Marea Britanie.
Companiile britanice care au atras investitiile chineze activeaza in domeniul mineritului, logisticii si serviciilor financiare.
De exemplu, fabrica auto Longbridge din Birmingham face parte acum din Corporatia Shanghai Automotive Industry. Aceasta investitie a revigorat industria auto din Marea Britanie dar a si oferit corporatiei chineze un brand englezesc de renume.
China, in cautarea puterii
Achizitia unor branduri de renume este doar o mica parte... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:58
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12
Germania si Austria si-au deschis duminica piata muncii pentru cetatenii din opt state din centrul si estul Europei care au aderat la UE in 2004, dupa ce sindicatele si partidele de opozitie si-au exprimat teama ca masura ar putea duce la o scadere a salariilor informeaza NewsIn. Incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica, cetatenii din Estoania, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia au dreptul sa lucreze in Germania si Austria fara sa mai aiba nevoie de permise de munca."Din pacate exista angajatori germani care spera la forta de munca ieftina din Est si care cred ca isi pot evita indatoriile de a pregati angajatii si de a le oferi salarii corecte", a declarat presedintele Confederatiei germane al Sindicatelor, Michael Sommer.La un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 mai, la Kassel, Sommer si-a reiterat apelul pentru un salariu minim legal.Sindicatele austriece au adoptat o pozitie mai blanda, spunand ca, in mare, sunt satisfacute de noile legi care prevad amenzi pentru companiile care ofera salarii sub cele minime stabilite de sindicate si patronat.Potrivit estimarilor, circa 100.000 de imigranti ar urma sa intre anual in Germania, dupa ridicarea restrictiilor. In ceea ce priveste Austria, estimarile se ridica la 20.000 de imigranti.Guvernele din ambele tari considera aceasta ridicare a restrictiilor o sansa de a acoperi lipsa de mana de lucru calificata si au incercat duminica sa linisteasca temerile populatiei.Autoritatile... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:17