Jakob Kratsch este un simplu ucenic in varsta de 20 de ani la o fabrica de truse de barbierit din Germania, dar compania la care lucreaza a dorit atat de mult sa il angajeze incat i-a oferit o escapada gratuita de trei zile la New York in pachetul de recrutare, transmite Bloomberg.
"Ce tanar poate sa mearga la New York pe banii companiei?" se intreaba retoric Kratsch.
"Aceasta oportunitate creeaza o legatura solida cu compania", a adaugat tanarul.
Cautarea de muncitori calificati a devenit o chestiune vitala pentru companiile germane care ofera stimulente variind de la sejururi peste hotare si vacante de schi pana la locuinte subventionate si carnati.
Dupa mai multi ani de crestere economica robusta, rata somajului a atins un minim istoric de 5,4% iar in prezent in Germania exista 1,2 milioane locuri de munca vacante, echivalentul populatiei orasului Munchen.
Cele mai afectate sunt sectoarele manufacturier, constructii si sanatate, iar un sfert din companii ar putea fi nevoite sa isi restranga productia ca urmare a crizei de personal.
"Recrutarea este o provocare uriasa si acesta este un lucru pe care il avem in comun cu toate companiile din Germania", declara Maren Kroll, director de resurse umane la fabrica de la Eisfeld unde lucreaza Jakob Kratsch.
"Persoanele calificate sunt greu de gasit astfel incat trebuie sa cream conditii care sunt atractive", a adaugat Maren Kroll.
Fabrica de truse de barbierit pe care firma americana Harry's Inc o are la... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 16:30
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
"Cine are batrani sa-i puna la treaba!", pare sa fie noua deviza adoptata de germani. Acestia se confrunta cu o forta de munca nespecializata in randul populatiei active, motiv pentru care pensionarii sunt atrasi inapoi, la vechile locuri de munca.
Fenomenul este de asteptat sa ia amploare in urmatoarele decenii, pe fondul unui spor natural negativ inregistrat in Germania, scrie Financial Times.
Apel catre pensionari
In vreme ce o parte din colegii sai se bucura de avantajele unei pensii bune si de foarte mult timp liber, fostul instructor de personal de la Daimler, Christian Gerloff, nu a refuzat sa munceasca in continuare dupa ce s-a pensionat in 2008. La inceput a lucrat pe cont propriu, din pozitia de consultant independent, dupa care, in 2013, a profitat de eliberarea unor posturi in organigrama Daimler, revenind in firma in cadrul unui program dedicat "expertilor pensionari".
"Au fost cateva schimbari de personal si aveau nevoie de oameni cu un anumit grad de experienta. Noi, expertii varstnici, cunoastem destul de multa lume in cadrul companiei si putem rezolva problemele mai repede", explica Gerloff. Daimler a readus in firma peste 120 de pensionari in posturi cu un program de lucru flexibil, se arata intr-un reportaj din Financial Times.
Fara forta de munca
Cel mai probabil, exceptiile acestea vor deveni reguli in Germania deceniilor urmatoare, daca este sa luam in calcul rata scazuta de nasteri inregistrata in tara. Populatia trecuta de... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 16:40
Guvernul german a prelungit miercuri cu doi ani, pana la sfarsitul lui 2013, restrictiile impuse pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cu calificare redusa.
Muncitorii din constructii, curatenie si decorari interioare din cele doua tari nu vor avea acces pe piata muncii din Germania pana la sfarsitul lui 2013. In schimb, urmeaza sa fie facilitata imigratia absolventilor de studii superioare, informeaza AFP, citat de Agrepres.
Cercetatorii, cetatenii straini absolventi ai unei universitati germane sau care urmeaza cursuri profesionale in Germania vor putea, la randul lor, sa obtina mai usor permisul de sedere.
Guvernul de la Berlin intentioneaza, de asemenea, sa transpuna directiva UE privind "carta albastra", care va permite imigrantilor din afara UE care au studii superioare si castiga mai mult de 44.000 de euro anual sa imigreze in Germania. In domeniile profesionale cu forta de munca deficitara (tehnologii, informatica, telecomunicatii, medicina), bariera va fi coborata la 33.000 de euro pe an. Conform estimarilor Ministerului de Interne, formula ar putea interesa anual 350.000 de persoane.
Obiectivul aceste reforme este inlaturarea obstacolelor birocratice, instaurarea unui sistem transparent, bazat pe criterii clare, si cresterea atractivitatii Germaniei pentru mana de lucru straina, a explicat Ministerul Economiei. mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:49
Ponderea persoanelor de peste 55 de ani pe piata fortei de munca din Romania a scazut cu 9% in ultimii 10 ani.
Romania si Portugalia sunt singurele tari ale Uniunii Europene care au redus in ultimii 10 ani numarul persoanelor varstnice angajate, se arata intr-un raport Eurostat.
In celelalte tari din zona euro numarul persoanelor din categoria de varsta 55-64 ani care au un loc de munca este mai mare fata de anul 2000.
Cei mai activi cetateni ai Uniunii Europene din categoria 55-64 de ani sunt locuitorii Suediei. Ei sunt urmati de germani, danezi si britanici. Un salt remarcabil l-a facut Bulgaria de la 20% popoulatie varstnica angajata in 2000 la 43,5% in prezent.
Intarirea pietei fortei de munca sustine capacitatea tarilor respective de a acoperi fondul de pensii.
In Romania insa, criza financiara si nesiguranta economica a dus la reducerea numarului de persoane de peste 55 ani de pe piata fortei de munca. Daca in anul 2000 50% dintre persoanele varstnice aveau un loc de munca, in prezent doar 41% lucreaza. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 17:57
Olanda cauta muncitori tineri din alte tari pentru a compensa efectul imbatranirii propriei populatii, potrivit Mediafax.In plus, Olanda va trebui sa intre in competitie cu alte state membre UE pentru muncitorii imigranti din centrul si estul Europei, au subliniat mai multi oratori, informeaza site-ul DutchNews.nl.
Comisia studiaza impactul imigrantilor polonezi pentru a putea gestiona mai bine deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari, probabil in 2012.
Frank van Gool, de la agentia de recrutare Otto Workforce, specializata in muncitori din centrul si estul Europei, a declarat in fata comisiei ca olandezii nu trebuie sa se mai gandeasca la Olanda ca la un paradis.
Salariile sunt mai mari in Scandinavia, Germania si Austria sunt mai aproape de casa, iar declaratiile critice despre forta de munca imigranta in Olanda au determinat multe persoane sa creada ca nu sunt binevenite aici, a declarat Van Gool.
Rob Slagmolen, din cadrul organizatiei angajatorilor VNO-NCW, a cerut Olandei sa isi deschida piata muncii in 2012.
"Asigurati-va ca muncitorii imigranti isi pot gasi calea aici", a declarat el. Comisia va audia numerosi experti toata saptamana. mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 00:06
Germania si Austria si-au deschis duminica piata muncii pentru cetatenii din opt state din centrul si estul Europei care au aderat la UE in 2004, dupa ce sindicatele si partidele de opozitie si-au exprimat teama ca masura ar putea duce la o scadere a salariilor informeaza NewsIn. Incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica, cetatenii din Estoania, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia au dreptul sa lucreze in Germania si Austria fara sa mai aiba nevoie de permise de munca."Din pacate exista angajatori germani care spera la forta de munca ieftina din Est si care cred ca isi pot evita indatoriile de a pregati angajatii si de a le oferi salarii corecte", a declarat presedintele Confederatiei germane al Sindicatelor, Michael Sommer.La un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 mai, la Kassel, Sommer si-a reiterat apelul pentru un salariu minim legal.Sindicatele austriece au adoptat o pozitie mai blanda, spunand ca, in mare, sunt satisfacute de noile legi care prevad amenzi pentru companiile care ofera salarii sub cele minime stabilite de sindicate si patronat.Potrivit estimarilor, circa 100.000 de imigranti ar urma sa intre anual in Germania, dupa ridicarea restrictiilor. In ceea ce priveste Austria, estimarile se ridica la 20.000 de imigranti.Guvernele din ambele tari considera aceasta ridicare a restrictiilor o sansa de a acoperi lipsa de mana de lucru calificata si au incercat duminica sa linisteasca temerile populatiei.Autoritatile... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:17
Autoritatile Uniunii Europene vor monitoriza costurile fortei de munca din fiecare stat mebru pentru a ajuta economiile nationale sa fie competitive, a declarat comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, citat de Handelsblatt, preluat de Mediafax."In viitor vom verifica regulat evolutia costurilor fortei de munca din fiecare stat membru. Acesta va fi un element cheie al politicii economice a UE", a declarat Rehn intr-un interviu publicat in editia de luni a cotidianului german de afaceri Handelsblatt.
Un document oficial al UE pregatit pentru summit-ul liderilor europeni din 11 martie, menit sa abordeze criza datoriilor de stat, arata ca evolutia costului fortei de munca si a productivitatii ar trebui sa stea la baza evaluarii progresului catre cresterea competivititatii economice.
Costurile fortei de munca ar trebui monitorizate si comparate intre statele membre, dar si cu indicatorii principalilor parteneri comerciali ai UE, potrivit documentului semnat de consilierii presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ai presedintelui Consiului European, Herman van Rompuy.
Rehn a confirmat ca politica salariala va juca un rol cheie in pactul de competivititate al zonei euro, deoarece ponderarea costurilor fortei de munca in functie de productivitate este de importanta capitala.
"Cel mai bine ar fi sa permitem, in interiorul cadrului larg al scalelor salariale colective, acorduri salariale descentralizate modelate dupa evolutia... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 16:43
Redresarea rapida a economiei germane revitalizeaza piata fortei de munca europene. Multe companii doresc sa recruteze personal calificat, inclusiv romani.Numai ca socoteala nemtilor nu se potriveste cu cea din targ. De ce nu este Germania atractiva pentru forta de munca europeana, si nu numai?Industria germana duce lipsa, de ani de zile, de personal calificat. Economia putea fi mult mai puternica daca industria germana ar fi beneficiat de tehnicieni bine calificati, ingineri si cercetatori, dupa cum analizeaza dw-world.Conform studiilor Institutului German pentru Cercetare Economica, acest deficit al tehnicienilor este discutabil. O privire, aruncata asupra salarizarii arata ca problema nu este atat de acuta. Anya Ketner, cercetator la acest institut, a studiat indeaproape piata fortei de munca germane si a ajuns la urmatoarele concluzii:Exista o penurie sau nu?"Din cunostintele mele, nu exista o baza de date sigura, care sa ateste trendul castigului salarial acordat inginerilor nou-angajati. Se cunoaste, in mod cert, salariul mediu al angajatilor germani. Nu se stie in mod sigur ce salariu propun firmele germane nou-angajatilor, din moment ce acestea simt o lipsa acuta de tehnicieni. Ketner sustine, de asemenea, ca in domeniul ingineriei nu se resimte penuria fortei de munca calificate. In industria constructoare de masini, de exemplu, anual, se elibereaza 9.000 de locuri de munca pentru ingineri, in conditiile in care in anul universitar 2009-2010 au... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:56