Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) indica o tendinta generala in cresterea nesigurantei locului de munca la nivel mondial inca de la declansarea crizei economice de acum 7 ani.
ILO estimeaza ca doar un sfert din angajatii la nivel global au contracte stabile de munca, restul fiind angajati cu contracte temporare, in sistem part-time, fara nicio forma legala sau sunt persoane casnice neplatite, arata un articol din ziarul The Guardian.
Nesiguranta sociala
Este o tendinta globala de a renunta treptat la contractele de munca stabile, riscul fiind de a perpetua consumul redus la nivel global si limitarea aparitiei unor noi locuri de munca, arata expertii ILO.
In analiza pentru 2015, agentia arata ca se intrevede o crestere a contractelor part-time, in special pentru femeile tinere.
Cu toate ca unii angajati apreciaza libertatea oferita de un program de lucru partial sau cea de liber-profesionist, acest lucru reflecta si lipsa unor alternative, considera reprezentantii ILO.
"In unele cazuri, contractele de munca atipice pot ajuta personalul sa dobandeasca experienta intr-un domeniu. Dar aceste tendinte incep sa reflecte raspandirea nesigurantei care afecteaza multi angajati in prezent", crede Guy Ryder, director general ILO.
Pe fondul saraciei
"Schimbarea de la relatiile traditionale de munca la unele non-standard este asociata de cele mai multe ori cu gresterea gradului de inegalitate sociala si a saraciei din multe tari ale... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 14:31
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Romania este una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si datorita costului redus, este concluzia la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL).
Unul dintre avantajele principale, la care au facut referire majoritatea reprezentantelor ABSL, este acela ca romanii cunosc mai multe limbi straine, iar un altul este cultura locala, care permite si o mai buna intelegere a altor culturi.
In acelasi timp, pe piata serviciilor pentru afaceri din Romania sunt si probleme, una dintre acestea fiind birocratia cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe acest segment al economiei romanesti.
Costurile, dimensiunea si pregatirea fortei de munca atrag companii
"Romania are costuri reduse si, chiar daca acestea sunt in crestere, inca se mentin la un nivel atractiv, sub cel din Polonia, de exemplu. In acelasi timp, marimea pietei fortei de munca permite companiilor care vin sa poate recruta angajatii necesari. De exemplu, in tari cu populatie mica, cum sunt cele baltice, companiile nu pot angaja mai mult de o suta de persoane. In acelasi timp, pregatirea fortei de munca este buna, atat a celor 'high-end', cat si a celor 'low-end' (muncitori - n.r.), aceasta din urma fiind atractiva", a spus Pawel Panczyj, Managing Director, ABSL Polonia.
El a subliniat ca datorita acestor trei motive,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:05
O serie de state de la marginea sau din apropierea Europei Occidentale devin noi centre de productie a confectiilor, odata cu cresterea salariilor din China, marile branduri descoperind furnizori adaptabili mai apropiati de tarile lor de origine.
Aprovizionarea din China devine mai costisitoare, dar este inca ieftina, astfel ca decizia de a trece la "Made in Morocco" sau "Made in Moldova" nu are legatura numai cu preturile.
Cererea din industria confectiilor este influentata in primul rand de comportamentul cumparatorilor, iar producatorii trebuie sa supravietuiasca in fata unor "supergrei" ca brandul Zara al grupului spaniol Inditex, care in cateva saptamani poate avea in magazine o rochie similara cu una de la prezentarile de moda si care fabrica 60% din produse in Europa sau in apropiere.
"Desigur ca este mai costisitor sa producem in Turcia sau Tunisia decat in China, dar nu cu mult, avand in vedere cu cat au crescut salariile angajatilor chinezi, si este mult mai convenabil sa producem mai aproape, astfel incat sa avem mai mult control asupra calitatii", a declarat Giovanni Bianchi, designer al companiei La Perla.
La sfarsitul anului trecut, La Perla, producator de lenjerie de lux, a transferat productia din China in Turcia si Tunisia, precum si in Portugalia.
Compania estimeaza ca pentru fiecare 10 euro cheltuit in China cu forta de munca, pentru aceeasi munca cheltuieste 15-16 euro in Tunisia sau Turcia, astfel ca China ramane in continuare mai... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 19:14
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
Muncitorii chinezi, specializati in industrie
O mare parte din cei care... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:59
Munca angajatilor ar putea cat de curand sa nu mai fie atat de necesara, pe masura ce companii precum Apple, Sony si chiar Nokia apeleaza la roboti pentru liniile de asamblare a gadgeturilor lor.Foxconn a anuntat deja intentia de a folosi 1 milion de astfel de roboti in fabricile sale din China, miscare benefica pentru companie, dar care ameninta siguranta locului de munca pentru cei implicati.
Dupa o serie de sinucideri petrecute anul trecut in China din cauza conditiilor improprii de munca si o explozie la una din fabricile unde se producea iPad-ul, gigantul Foxconn a hotarat ca robotii ar trebui sa faca o mare parte din sarcinile angajatilor.
“Foxconn va inlocui cativa dintre angajatii sai cu 1 milion de roboti in urmatorii trei ani, urmarind astfel o reducere a costurilor cu forta de munca si o sporire a eficientei”, a declarat, vineri, Terry Gou, CEO Foxconn, citat de English Xihuanet.
Robotii vor fi folositi pentru activitati de rutina precum vopsire, sudura si asamblare, sarcini care in acest moment sunt atribuite angajatilor.
Foxconn, cel mai mare producator de componente pentru PC, care asambleaza dispozitive pentru Apple, Sony si Nokia, detine in acest moment 10.000 de astfel de roboti si va ajunge la 300.000 in 2012 si 1 milion de roboti in trei ani, potrivit declaratiilor directorului general.
Compania Foxconn cu sediul in Taiwan are 1,2 milioane de angajati, dintre care aproximativ un milion se afla pe teritoriul chinez.
Piata muncii din China,... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 15:56
Eticheta "Made in Chine" a ajuns cunoscuta pe intreg mapamondul, insa ambitia statului chinez nu se opreste aici. Companiile chineze nu se mai rezuma la a fabrica jucarii ieftine, reproduse dupa personajele animate din Walt Disney, ci isi doresc branduri high-tech cunoscute la nivel mondial.Privind la ultimele vizite facute de premierul chinez Wen Jiabao, analistii internationali sunt de parere ca statul chinez isi doreste sa puna "un picior in Europa".
Calatoria Chinei spre taramul european devine mult mai usoara pe fundalul crizei datoriilor suverane.
In ciuda crizei datoriilor europene, China este atrasa de potentialul pe care il au de oferit statele membre UE.
Pietele europene sunt mature, pline de marci consacrate si cu usile deschise pentru investitii.
Statul european care i-a facut "cu ochiul" chinezilor a fost Marea Britanie.
Potrivit firmei de consultanta Dealogic, inca din 2008, companiile din China au cumparat actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline la 33 de firme din Marea Britanie.
Companiile britanice care au atras investitiile chineze activeaza in domeniul mineritului, logisticii si serviciilor financiare.
De exemplu, fabrica auto Longbridge din Birmingham face parte acum din Corporatia Shanghai Automotive Industry. Aceasta investitie a revigorat industria auto din Marea Britanie dar a si oferit corporatiei chineze un brand englezesc de renume.
China, in cautarea puterii
Achizitia unor branduri de renume este doar o mica parte... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:58
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
In nuvela unui celebru scriitor american, un suedez ajunge intr-un orasel minuscul de provincie, iar vestea evenimentului se raspindeste cu repeziciune. Treptat aceasta veste ia proportii apocaliptice, se crede ca localitatea geme de suedezi iar acestia incep sa fie considerati vinovati pentru tot ceea ce se intimpla rau in acel loc uitat de Dumnezeu. Criza mondiala a ajuns, pentru noi, un soi de "suedezi" care justifica mai toate problemele grave din economia romaneasca.In primul rind, sa vedem despre ce criza mondiala mai vorbim la doi ani si jumatate de la declansarea acesteia.
Desi relansarea este departe de a fi robusta, economia globala a crescut semnificativ in anul 2010, pe toate componentele sale: productie industriala, comert international, etc.
Uniunea Europeana este in aceeasi situatie, in particular, per ansamblu. Asia si America Latina au traversat suprinzator de bine perioada de furtuna globala, chiar si anumite zone din Africa - Ghana, de pilda - au un dinamism ce merita analizat cu atentie.
Mai ales pentru europeni, ramine marea problema a unei cresteri exponentiale a datoriilor suverane, dar este discutabil daca fie si macar aceasta chestiune se datoreaza evolutiilor globale din ultimii ani sau, in mare parte, este urmarea unei risipe publice a carei nota de plata urma sa soseasca, fie ca exista o criza mondiala, fie ca nu.
Sa fim bine intelesi: economia mondiala este departe de a fi o pasune inverzita, pe imasurile careia leul si mielul pasc impreuna,... mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 23:41