Tensiunile inregistrate intre Rusia si grupul tarilor NATO, ca si cele ridicate de tendintele expansioniste ale Chinei lasa loc pentru o noua cursa a inarmarii sustinuta de cele mai puternice state din punct de vedere militar.
In topul fortelor militare la nivel global, SUA isi mentin pozitia de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica in cativa ani acest clasament, informeaza IB Times.
Armata Statelor Unite numara 1,4 milioane soldati, 13.000 aeronave de lupta si aproximativ 9.000 de tancuri, iar intentia presedintelui Trump de a impulsiona activitatea in sectorul Apararii cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori si mai mult puterea militara a SUA.
Pe locul II se claseaza Rusia, a carei forta armata numara 1 milion de soldati, 3.500 de avioane si elicoptere de lupta si 15.000 de tancuri.
China ocupa ultimul loc pe podium, cu o armata compusa din 2,3 milioane de soldati si aproximativ 3.000 de aeronave militare.
Din punct de vedere al finantarii sectorului de Aparare, americanii conduc detasat in topul investitiilor in domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocati pentru armata SUA, iar rectificarea bugetara propusa de Donald Trump ar marca o crestere de 9% a bugetului.
Beijingul a anuntat, de asemenea, o crestere a bugetului Apararii cu 7%, coborand usor stacheta fata de anii precedenti, cand majorarile au fost de 10-12 procente. Insa, cand nivelul cheltuielilor de Aparare este al doilea din lume, cu 145 miliarde,... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 10:26
China incepe sa devin o super-putere si in ceea ce priveste armata. A investit mult, iar rezultatele se vad deja. Astfel, armata Chinei a ajuns sa numere la fel de multi membri precum cea din tarile occidentale, arata un raport al International Institute for Strategic Studies.
China a investit mai ales in ceea ce priveste fortele aeriene, unde se poate compara deja cu SUA si cu alti aliati ai acesteia, se arata in raportul citat de Business Insider.
China are propriile avioane de lupta, J-20 si J-31, "realizate, in parte, cu ajutorul unor detalii tehnice furate de la aparate precum F-22 sau F-35", se mai arata in raport.
China pare sa-si fi schimbat strategia si nu mai incearca sa imite tehnologia ruseasca, ci investeste in dezvoltare si cercetare. Marina militara din China e deja evoluata, avand, printre altele, 13 distrugatoare, se mai arata in raport.
Si in urma cu doi ani presa observa cum China se inarmeaza pana in dinti, intrebandu-se daca astfel de investitii sunt normale sau ne putem astepta la o amenintare.
A.S. ...citeste mai departe despre "Armata Chinei a crescut spectaculos si s-a modernizat - a ajuns din urma statele occidentale" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 11:18
Centrul Beijingului a fost acoperit, joi, de roiuri de avioane de vanatoare si elicoptere, si peste 12.000 de militari au marsaluit in evenimentul care a marcat cea de-a 70-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
China a reusit, astfel, sa realizeze cea mai mare "expozitie" de efective militare din istoria sa.
La prezidiu s-a aflat presedintele chinez Xi Jinping, cel mai puternic lider al tarii din ultimele decenii, care a tinut sa sublinieze ca tara sa ramane fidela caii de "dezvoltare pacifista" si a surprins auditoriul cu promisiunea sa de a renunta la 300.000 de militari din cei 2,3 milioane pe care armata chineza ii are, anunta CNN.
Parada a fost prima din 2012 si pana acum, de cand presedintele Xi a urcat la carma Chinei, si a fost ocolita de liderii occidentali, printre care si de fostii aliati de razboi ai Chinei, Statele Unite si Marea Britanie.
Presedintele rus, Vladimir Putin, presedintele sud-coreean, Park Geun-hye, si scretarul general al ONU, Ban Ki Moon, au fost demnitarii de cel mai inalt rang care insa au acceptat sa ia parte la evenimentul din Piata Tiananmen, inima Chinei inca din vechime.
Chiar inainte ca parada sa inceapa pe Bulevardul Chang'an, presedintele Xi Jinping a salutat multimea si trupele militare din limuzina sa neagra cu steagul chinezesc pe ea.
Rachete balistice si porumbei
Sute de rachete balistice, tancuri, vehicule amfibiu de asalt, drone si alte echipamente militare a facut spectacol in fata... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 12:08
In ultima saptamana, fortele armate din China au facut un adevarat show din afisarea noilor dotari in diverse intreventii din teatrele de operatiuni internationale.
Demonstratia de forta a culminat cu interventia fregatei Lin Yi in portul yemenit Aden, pentru extragerea unui grup de 225 de refugiati.
A fost si prima interventie maritima internationala a marinei militare chineze, ceea ce reflecta intrucatva si ambitiile manifestate de Armata de Eliberare a Poporului (PLA), observa reporterii Financial Times.
Debut pe piata de armament
Saptamana trecuta, cateva cadre surprinse de satelitii militari au fost facute publice de televiziunea de stat.
Ele infatisau un grup de trei submarine nucleare 093G, ultimul produs de top al industriei de armament din China.
De altfel, chinezii au reusit chiar sa incheie un acord de 5 miliarde de dolari pentru furnizarea a 8 astfel de submarine catre Pakistan, marcand cel mai profitabil contract in calitate de furnizor de armament.
In ultimii cinci ani, exporturile de arme din China au crescut cu 143%, plasand tara pe locul al treilea in randul exportatorilor de tehnica militara din lume, conform ultimului studiu al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei.
Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Ministerului Apararii, fiind totusi mult in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 15:35
1Ministrul japonez al Apararii a declarat marti ca incursiunile maritime chineze in apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninta pacea.
"Cred ca intruziunile Chinei in teritoriile (apele teritoriale, n.r.) din jurul insulelor Senkaku constituie o zona gri" intre "perioada de pace si situatia de urgenta", le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalisti, la o zi dupa o noua incursiune a navelor Pazei de Coasta chineze in aceasta zona foarte sensibila aflata in centrul unui diferend japonezo-chinez.
"Aceasta 'zona gri' va fi discutata in cadrul Consiliului national de securitate care se va reuni curand" la Tokyo, a precizat ministrul japonez.
In ultimele zile, tonul declaratiilor a fost tensionat intre cele doua state care isi disputa Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.
Sambata, cu ocazia unui defilari a Fortelor de Autoaparare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat ca Tokyo "nu va tolera nicio schimbare prin forta a statu quo-ului" in ceea ce priveste arhipelagul.
In aceeasi zi, evocand faptul ca avioane japoneze de vanatoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apararii a declarat ca orice actiune aeriana impotriva avioanellor sale va constitui "un act de razboi".
Aflate sub administratie japoneza, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:34
Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, in vederea evitarii unei crize a imbatranirii populatiei, intr-un context in care forta de munca se afla intr-un declin accentuat.
Potrivit agentiei oficiale de presa Xinhua, Comisia de Planificare Familiala pregateste propuneri de ridicare a interdictiei privind nasterea unui al doilea copil, daca oricare dintre parinti este un copil unic, relateaza The Daily Telegraph.
Purtatorul de cuvant al agentiei a declarat ca scopul acestor masuri vizeaza "imbunatatirea" politicii privind familia si confirma informatiile scurse catre presa, potrivit carora se pregateste o schimbare majora in acest sens.
Potrivit The Daily Telegraph, se asteapta ca noile norme sa intre in vigoare la inceputul anului viitor si ar putea fi extinse la toate familiile pana in 2015.
Politica copilului unic dateaza, in forma sa originala, din 1971, si a condus pana in prezent la 336 de milioane de avorturi si la 222 de milioane de sterilizari, de multe ori prost executate in regiunile sarace. Abuzurile recente au provocat scandal, in conditiile in care pe internet au circulat fotografii cu o tanara mama, intinsa alaturi de un copil pe deplin dezvoltat, dupa ce a fost luata de politie pentru ca nu si-a putut platit "taxa de compensare sociala" pentru un copil ilegal. Tanara a fost nevoita sa faca avort, chiar inainte de nasterea naturala.
In 2012, China a pierdut trei milioane de lucratori
Premierul Li... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:12
Cifrele arata ca statul chinez este noua putere mondiala, depasind SUA la toti indicatorii economici. Germania, Franta, Marea Britanie si chiar o parte din locuitorii Statelor Unite sunt incantati de avansul Chinei, insa nu vad cu ochi buni cresterea fortei armate a statului comunist.Conform studiului "Proiectul Pew al Atitudinii Globale", 47% din populatia lumii crede ca SUA a fost inlocuita sau ca va fi inlocuita in curand de China in topul puterilor mondiale. In 2009, doar 40% sustineau acest lucru.
Un procent de 36% dintre cei intervievati cred ca surclasarea nu se va intampla niciodata, comparativ cu 44% in 2009.
De fapt, soarta Statelor Unite este motiv de ingrijorare pentru toata lumea, locuitorii din vestul Europei fiind cei mai pesimisti in acest sens.
Super-China
Rezultatele economice inregistrate de SUA si China arata clar cine este noul "sef".
Insa studiul a demonstrat ca populatitia Chinei este cel mai putin convinsa ca tara lor este deja cea mai mare putere din lume, crezand ca acest lucru urmeaza sa se intample.
Astfel, doar 6% dintre chinezi cred ca tara lor a depasit SUA, cu 5% mai putin decat americanii care cred in suprematia Chinei.
Cei mai convinsi de acest lucru sunt francezii (23%) si polonezii (21%).
O concluzie foarte importanta este ca cele mai mari puteri europene (Germania, Marea Britanie, Franta) considera ca statul chinez este noua putere mondiala. Spre exemplu, 7 din 10 francezi cred acest lucru.
Chiar daca nu mai este "pamantul tuturor... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:42
Daca este adevarat ca imitatia este cea mai inalta forma de flatare, atunci China nu inceteaza sa flateze armata americana.Incercand sa recupereze zeci de ani de moleseala militara, China a construit propriul portavion, avion invizibil si o drona controlata de la distanta.
Iata noile jucarii ale armatei din China, potrivit Business Insider.
Portavionul Shi Lang
Noul carrier, un portavion ucrainean din 1985 reconditionat, este gata sa plece la razboi oricand.
Chinezii au cumparat vasul in 2005 si de atunci au lucrat continuu pentru a-l dota cu cele mai noi arme si tehnologii.
Timp de ani de zile, oficialii au afirmat cu convingere ca nava urmeaza sa fie transformata intr-un casino plutitor, neavand niciun scop miltiar.
Pana de curand, cand s-a facut public numele vasului: Shi Lang, un general din era Ming, ultimul om care a cucerit Taiwanul.
A cincea generatie J-20
In ciuda spuselor secretarului de aparare american, potrivit caruia China nu va avea un avion de generatia a 5-a pana in 2020, fotografiile cu J-20 au aparut inca din decembrie anul trecut.
Pentru a-si dota arma, chinezii au dezasamblat si reconstruit un avion F-117 Nighthawk american, doborat in Serbia, in 1999.
Generatia a 5-a de avioane de vanatoare inseamna dotarea cu sisteme de camuflaj, facandu-l invizibil pentru radarele inamice.
Drona chineza
In stilul "pur intamplator" al chinezilor, au iesit la iveala o serie de poze cu o drona controlata de la distanta.
Pozele au fost facute de pe o nava japoneza de... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 09:52
La inceputul lunii decembrie, autoritatile chineze au facut publice o serie de poze cu primul portavion facut in China. Cateva saptamani mai tarziu, au aparut zvonuri despre construirea unor rachete antiportavion aflate in dotarea armatei chineze. Lista a continuat cu prezentarea primului avion invizibil de productie interna.Oficialii chinezi au anuntat cresterea cu 12,7% a investitiilor in armata, intorcandu-se la cifrele de dinaintea recesiunii.Desi Beijingul cheltuieste mult mai putin decat americanii pe aparare, puterea militara a Chinei creste cu o rapiditate de speriat. Premierul Wen Jiabao spune ca militarizarea are scopuri de aparare, insa a fost de ajuns pentru a-si speria vecinii. India a anuntat la randul ei o crestere de 12% a cheltuielilor militare.Iata ce trebuie sa stii despre armata chineza, potrivit Business Insider.China are cea mai mare armata din lume, ce numara 2,3 milioane de militari activi si 1,2 milioane, in rezerva. America are sub 3 milioane militari, activi si in rezerva la un loc.In mod oficial, China a cheltuit 98,8 miliarde de dolari pe fortele armate, in 2009. Analistii spun ca suma adevarata ar fi de trei ori mai mare.Fortele terestre chineze sunt alcatuite din 1,9 milioane de militari, 14 000 de tancuri, 14 500 de unitati de artilerie si 453 de elicoptere.Fortele aeriene chineze: 470 000 de oameni, 2 556 de avioane de lupta.Fortele marine: 250 000 de militari, 66 de submarine, 27 de distrugatoare, 52 de fregate. Arsenalul de rachete:... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 22:17