Situatia cu care se confrunta in prezent tara noastra este una care produce, inevitabil, o serie de consecinte, care impacteaza raporturile juridice, in general, si raporturile contractuale, in special, in conditiile in care exista numeroase situatii in care una din partile contractante nu-si mai poate indeplini, in tot sau in parte, obligatiile asumate.
Probabil ca una dintre cele mai des intalnite intrebari, zilele acestea, se refera la posibilitatea de a invoca forta majora sau alta institutie juridica, pentru a nu mai executa un contract care a devenit fie imposibil de executat, fie prea impovarator, ori pentru a obtine o reducere a prestatiilor.
Dat fiind ca exista importante deosebiri intre diversele institutii juridice aplicabile intr-o astfel de situatie, ne propunem ca, in prezenta analiza, sa ne referim la distinctiile dintre forta majora, cazul fortuit si impreviziune, la efectele acestora asupra obligatiilor asumate de catre parti si a caror executare este afectata de starea de urgenta decretata in Romania precum si, in concret, de situatia personala in care se pot afla partile contractante sau reprezentantii lor.
Nu vom trata acele efecte care sunt reglementate prin Decretul de instituire a starii de urgenta, si care se vor aplica per se, ci ne vom raporta la situatia concreta existenta, la impactul efectiv pe care masurile administrative si legale impuse il au, precum si la situatia economica generala cu impact asupra mediului de afaceri.
Trebuie... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:56
Fortele proturce au blocat, duminica, principala autostrada care leaga estul si vestul teritoriului sirian kurd, izoland astfel orasul Kobani, relateaza cnn.com, citat de news.ro.
Catre Kobani, unde sunt trupele americane, este blocata acum principala cale - si posibil singura.
Mai multe transportatoare blindate pentru trupe au fost vazute de reporterii CNN pe autostrada M4, intre Tal Tamr si Ain Issa, parcate pe marginea drumului. Acestora li s-au alaturat alte vehicule blindate, parcate la zece metri de sosea.
Pe de alta parte, un oficial american a declarat ca fortele SUA din Siria sunt pregatite sa se retraga, dar inca nu au prinit un ordin in acest sens. El a precizat ca situatia din nord-estul Siriei se deterioreaza rapid si a confirmat ca fortele proturce, intre care se numara si extremisti, au avansat pe autostrada M4 si au stabilit mai multe puncte de control. Oficialul a mentionat ca fortele poarta uniforme ale Fortelor Democrate Siriene (SDF) si ucid civili pe autostrada. Fortele americane si SDF nu mai controleaza liniile de comunicare.
"Fortele americane risca izolarea si exista un risc ridicat de confruntari intre proturci si fortele americane, daca Turcia nu va inceta imediat sa avanseze", a adaugat oficialul.
Secretarul american al Apararii: Fortele turce par sa fi comis crime de razboi in nordul Siriei
Fortelor turce par sa fi comis crime de razboi in cursul operatiunii militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apararii de la... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:55
Liderii de business se asteapta ca solutiile de automatizare precum robotii, sistemele care pot invata (machine learning) si procesarea limbajului natural sa dezvolte forta de munca cu 27% in urmatorii trei ani, conform celui mai recent studiu Deloitte Automation with Intelligence, efectuat in randul a peste 500 de organizatii din 26 de tari, inclusiv din Romania.
Aceasta crestere reprezinta echivalentul suplimentarii cu 2,4 milioane de angajati cu norma intreaga in cele 500 de organizatii din toata lumea care au participat la studiul Deloitte, avand asadar un potential semnificativ de a creste productivitatea si de a imbunatati experienta angajatilor la locul de munca, in contextul in care rolurile sunt redefinite.
Peste jumatate (58%) dintre organizatii au implementat cel putin o solutie de automatizare, mai arata studiul. Desi inca mic, numarul companiilor care au extins solutiile de automatizare s-a dublat in ultimul an.
Conform studiului, 8% dintre echipele de management au implementat peste 50 de astfel de solutii in companiile lor, fata de 4%, in 2018.
Totusi, in ciuda cresterii gradului de adoptie a tehnologiilor de automatizare, o proportie semnificativa de lideri de business nu au prognozat impactul acestor tehnologii asupra angajatilor lor, releva raportul.
Astfel, 60% dintre echipele de management inca nu au analizat daca automatizarea va necesita organizarea de noi traininguri pentru angajati, iar 44% dintre ei nu au evaluat daca automatizarea... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 10:34
Franta a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a forta retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit pe 12 aprilie, daca nu vor aparea propuneri semnificative din partea Londrei, afirma surse UE.
Conform unor functionari UE citati de cotidianul britanic The Guardian, Administratia Emmanuel Macron a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a refuza cererea Guvernului Theresa May de amanare a Brexit. "Probabil vom accepta amanarea cu cel mult cateva saptamani pentru a ne pregati de efectele asupra pietelor financiare", a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeana.
Guvernul Theresa May a cerut din nou vineri amanarea Brexit pana pe 30 iunie, pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE fara niciun acord pe 12 aprilie. Conform unor surse UE, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi dispus sa acorde amanarea Brexit aproximativ un an, in cadrul unui mecanism numit "extindere flexibila" ("flextindere") care ar permite Marii Britanii sa se retraga din Blocul comunitar imediat dupa o eventuala aprobare si ratificare a Acordului Brexit, respins pana acum de Camera Comunelor.
Insa Franta si Austria au semnalat ca nu sunt de acord cu amanarea Brexit. O decizie de amanare poate fi luata in unanimitate de cele 27 de state membre UE.
Amelie de Montchalin, secretar de stat in cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: "Consiliul European a luat o decizie clara pe 21... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 21:14
Solutia de a aduce forta de munca din Asia in industria ospitalitatii din Romania este una pe termen scurt, iar noi trebuie sa ne gandim la variante pe termen mediu si lung, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Cristina Ionela Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului.
"Avem in vedere sa rezolvam, printre altele si lipsa stringenta a fortei de munca din domeniul turismului. Ne bucuram ca exista si crestere in turism, datorita masurilor pe care le-a luat ministerul in ultimii ani, cum ar fi voucherele de vacanta sau TVA de 5%. Avem o serie de proiecte la care ne-am gandit si pe care le avem in derulare. Vorbim despre doua proiecte in colaborare cu Centrul National de Invatamant Turistic, pe fonduri europene pentru beneficiari din Vrancea si Brasov, pentru calificare si competente. Mai avem in plan un proiect de instruire profesionala despre care nu va pot spune acum foarte multe. Toti stiu ca este nevoie imperioasa de forta de munca in turism, la fel cum si tarile din Vest s-au confruntat cu acest lucru. Astazi ne confruntam si noi cu aceasta problema si incercam sa gasim metode de rezolvare a problemei prin aducerea fortei de munca din Asia. Acestea sunt metode doar pentru termen scurt, deci trebuie sa ne gandim si la variante de rezolvare pe termen mediu si lung", a spus Tarteata.
Potrivit presedintelui Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, deficitul de pe piata fortei de munca din industria turismului din Romania este... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:37
Romania se confrunta cu riscuri crescute sub forma deteriorarii deficitului de cont curent si accelerarea costurilor cu forta de munca iar deciziile guvernamentale recente au sporit riscurile in sectorul financiar si ar putea afecta in mod negativ investitiile private, arata Comisia Europeana in raportul de tara referitor la Romania, publicat miercuri.
"Recentele initiative legislative risca sa ameninte functionarea normala a sectorului financiar. Aceste initiative includ o lege adoptata de Parlament care plafoneaza retroactiv dobanzile la creditele ipotecare si o ordonanta de urgenta a Guvernului care impune o taxa pe activele bancare, legata de dobanda interbancara. Mai mult, masurile care vizeaza Pilonul II de pensii, adoptate, de asemenea, prin ordonanta de urgenta, ar putea afecta semnificativ dezvoltarea pietelor de capital, care sunt deja foarte limitate in Romania.
Noile riscuri pentru sectorul bancar, slabirea investitorilor institutionali si cresterea lipsei de predictibilitate a procesului de elaborare a politicilor ar putea afecta, de asemenea, investitiile private", subliniaza Comisia Europeana in documentul intitulat "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale".
Potrivit Executivului comunitar, aceste decizii ar putea genera o reducere a creditului disponibil, mai putini investitori pe termen lung si un climat de elaborare a... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 14:13
Costul total al fortei de munca in Romania a inregistrat cea mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in trimestrul trei din 2018, comparativ cu perioada similara din 2017, conform datelor publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Costul orar al fortei de munca a crescut in perioada iulie - septembrie 2018 cu 2,7% in Uniunea Europeana si cu 2,5% in zona euro, comparativ cu perioada similara din 2017. In trimestrul doi din 2018 s-a inregistrat un avans de 2,7% in UE si de 2,3% in zona euro.
In trimestrul trei din 2018, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat in Romania (13,9%), Letonia (13,2%) si Lituania (10,7%), iar cel mai redus ritm de crestere a fost Belgia (1,2%), Portugalia (1,5%), Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Este al zecelea trimestru consecutiv in care Romania inregistreaza cea mai mare crestere anuala a costurilor cu mana de lucru din UE, chiar daca este vorba de un ritm de crestere mai mic decat avansul anual de 15,5% inregistrat in trimestrul al doilea.
In trimestrul trei din 2018, avansul costurilor cu forta de munca in Romania se datoreaza in principal cresterii cu 22,9% a costului orar al fortei de munca in domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 14,6% in constructii si cu 10,1% in industrie si in servicii. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 13:50
Autoritatile din Romania au parafat, miercuri, un Memorandum de colaborare in domeniile muncii si protectiei sociale cu ministerul de resort din Vietnam, in vederea aducerii de forta de munca din aceasta tara pe teritoriul national.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), intelegerea de colaborare dintre cele doua state a fost semnata in conditiile in care Romania traverseaza o criza acuta a fortei de munca, iar Republica Vietnam are o populatie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de munca.
"Va garantez ca drepturile lucratorilor extra-comunitari, printre care se numara, evident, si cetatenii vietnamezi, au fost, sunt si vor fi respectate in Romania in aceleasi conditii in care sunt si cele ale angajatilor romani. Legislatia romaneasca nu face discriminare intre angajati, lucratorii vietnamezi au aceleasi drepturi ca si cei romani in tara noastra", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budai.
La randul sau, Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor si Afacerilor Sociale din Vietnam, a precizat ca, in prezent, "pe teritoriul Romaniei lucreaza aproximativ 3.000 de cetateni vietnamezi, care se declara multumiti atat de conditiile de munca, cat si de salariile primite'.
Cetatenii vietnamezi lucreaza in Romania in constructii, industrie, agricultura si turism.
Memorandumul dintre Romania si Vietnam a fost incheiat in conditiile in care mediul de afaceri din Romania... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 14:27
John Kelly, seful de cabinet de la Casa Alba, a semnat un ordin prin care extinde autoritatea militarilor de la granita cu Mexicul, permitand utilizarea fortei, detentia temporara si perchezitii.
Decizia Administratiei de la Washington vine in contextul in care se doreste protejarea militarilor. Conform noului ordin, militarii vor putea folosi si forta letala impotriva migrantilor, relateaza site-ul Axios.
"Personalul militar al Departamentului Apararii va putea apela la masurile de protectie pe care le considera necesare", a declarat Kelly.
Conform declaratiilor lui John Kelly, aceasta masura era necesara din cauza amenintarii pe care o prezinta un grup de zeci de mii de migranti care se apropie de punctul de trecere din Tijuana, Mexic.
La momentul actual, aproximativ 5.900 de militari si 2.100 de ofiteri ai Gardei Nationale sunt prezenti la granita dintre Statele Unite si Mexic.
O parte dintre noile permisiuni, printre care detentia si controlul multimilor de migranti, pot intra in conflict cu prevederile Legii Posse Comitatus, adoptata in 1898, care are ca scop limitarea puterii Guvernului de a implementa politici folosind amenintarea armatei.
In urma cu o saptamana, autoritatile au implementat mai multe masuri de securitate la granita cu Mexic pentru a opri valul de migranti, precum ridicarea de baricade si amplasarea de garduri cu sarma ghimpata.
Donald Trump a promis in campania electorala ca va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 20:27