Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR), afiliata la CNS "Cartel Alfa", a luat act cu ingrijorare de declaratia noului ministru al Sanatatii, conform careia salariatii din sanatate asimptomatici sau cei cu forme usoare de boala vor fi trimisi in spitale pentru acordarea asistentei medicale, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.
"Fara a analiza latura umana si morala a acestui anunt, consideram ca asemenea declaratii constituie o incalcare asumata a drepturilor pacientilor care, fara sa fie avertizati, vor fi pusi in situatia de a fi tratati de persoane contaminate. Consideram ca, in conditiile unei acute lipse de personal preconizate in cazul unui scenariu cu un numar extrem de mare de pacienti, ar putea fi vorba de cooptarea salariatilor care au fost contaminati, dar s-au vindecat si sunt deja imuni (lucru confirmat de doua teste consecutive), ori de salariatii asimptomatici, ori cu forme usoare de boala, cazati in preajma spitalelor (pentru a nu isi contamina propriile familii) si care isi exprima dorinta de a acorda in continuare asistenta medicala, dar cu informarea prealabila a pacientilor despre acest lucru si cu acordul lor", sustin reprezentantii CFSMR.
Pe de alta parte, potrivit sursei citate, in privinta initiativei de testare rapida a peste 10.000 de locuitori din Bucuresti, organizatia sindicala este de parere ca personalul medical ar trebui sa faca parte din grupul-tinta.
"In acelasi timp, autoritatile... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 12:35
Ministrul interimar al Sanatatii, Victor Costache, a declarat, joi, ca 82-85% dintre cazurile de pacienti infectati cu coronavirus fac o forma usoara sau moderata a bolii, mentionand ca "a fost o cantitate impresionanta de fake news" si ca, din pacate, situatia a fost folosita si ca o "arma electorala".
"Este foarte important de precizat ca la aceasta infectie cu coronavirus undeva intre 82 si 85% din cazuri au o forma usoara spre moderata, deci este o viroza respiratorie", a afirmat Costache la B1 TV.
El a spus ca a fost "o cantitate impresionanta de fake news" pe aceasta tema.
"A fost o cantitate impresionanta de fake news, a fost debitata, practic, circula de doua luni. (...) Ce este important de retinut, ca este o forma usoara sau moderata de viroza in majoritatea cazurilor si la nivel mondial zeci de mii de pacienti s-au vindecat si sunt sanatosi in acest moment. Suntem departe de scenariul apocaliptic care se prezinta in unele articole: virusul ucigas", a aratat Costache.
Potrivit acestuia, stirile false care au aparut au reprezentat "o reactie fireasca, o frica de necunoscut".
"Dar, inca o data, facem apel la calm si la ratiune, pentru ca, din datele pe care le detinem, este vorba de o alta viroza respiratorie. Sigur ca e o viroza pentru care nu exista vaccin, dar exista pe plan mondial si alte viroze pentru care nu exista vaccin.
Deja, in Romania exista doua sau trei tulpini de coronavirus care intotdeauna au existat si care dau viroze usoare.... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 09:34
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat luni ca renunta la mandatul de a forma viitorul guvern, dupa ce nu a reusit sa coaguleze o coalitie in urma unui scrutin parlamentar neconcludent.
Netanyahu, care este liderul partidului Likud, a spus ca ii returneaza mandatul primit presedintelui tarii, Reuven Rivlin. Termenul acordat lui Benjamin Netanyahu pentru formarea unei coalitii guvernamentale expira la 23 octombrie.
Rivlin a declarat ca va purta consultari cu partidele parlamentare, pe care le va informa ca intentioneaza sa il mandateze pe Benny Gantz, rivalul politic al lui Netanyahu, cu formarea unui nou guvern.
Este a doua oara in ultima jumatate de an cand Benjamin Netanyahu a esuat in incercarea de a forma un guvern dupa alegeri parlamentare. ...citeste mai departe despre "Benjamin Netanyahu renunta la mandatul de a forma noul guvern israelian" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 21:14
Premierul israelian Benjamin Netanyahu il indeamna pe principalul sau rival politic, Benjamin Gantz, sa formeze un guvern impreuna, in contextul rezultatelor alegerilor parlamentare din Israel.
Coalitia de centru-stanga Albastru & Alb, condusa de Benjamin Gantz, s-a clasat pe primul loc in scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmata de partidul Likud (dreapta), al lui Benjamin Netanyahu.
Schimbarea de strategie a lui Netanyahu reflecta pozitia slabita a acestuia dupa ce a esuat sa asigure o majoritate parlamentara, la aceste noi alegeri, potrivit Reuters.
"In timpul campaniei electorale, am cerut crearea unui guvern de dreapta, dar, din pacate, rezultatele alegerilor arata ca acest lucru este imposibil", a spus Netanyahu.
"Benny, trebuie sa formam un guvern, cat mai devreme. Natiunea se asteapta ca noi, amandoi, sa dam dovada de responsabilitate si cooperare", a adaugat premierul israelian.
Gantz a afirmat miercuri ca spera sa formeze un guvern de coalitie, insa a adaugat ca acest lucru nu se va intampla cat timp formatiunea politica Likud va fi condusa de Netanyahu.
Coalitia de centru-stanga Albastru & Alb se claseaza pe primul loc in scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmata de partidul Likud (dreapta), al premierului in exercitiu Benjamin Netanyahu, potrivit rezultatelor oficiale anuntate de Comitetul Central de Alegeri, dupa numararea a 90% din voturi.
Coalitia Albastru & Alb, condusa de fostul sef al Statului Major... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 11:58
Proportia persoanelor adulte in varsta de munca (15-64 ani), care iau parte la programe de educatie formala sau non-formala ori la programe de formare profesionala (training), a crescut in ultimul deceniu in Uniunea Europeana, de la 35,2% in 2007 la 45,1% in 2016, insa Romania se situeaza pe ultimul loc in UE, cu o rata de participare de doar 7%, arata datele publicate luni de Eurostat.
In 2016, cea mai ridicata rata de participare la programele de educatie sau formare profesionala se inregistra in Olanda (64,1%) si Suedia (63,8%).
In Austria, Ungaria, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Franta si Germania, rata de participare la programele de educatie sau formare profesionala era cuprinsa intre 50% si 60%.
Cele mai scazute rate de participare la programele de educatie sau formare profesionala se inregistrau in Bulgaria (24,6%), Grecia (16,7%) si Romania (7%).
Adultii participa in principal la programe de educatie non-formala, precum cursuri de pregatire profesionala care au legatura cu locul de munca, acestea fiind cele mai multe, precum si la cursuri de cultura generala sau deprinderi de viata, care sunt organizate in afara sistemului de educatie formala.
La nivelul Uniunii Europene, 42,6% dintre adulti au luat parte la programe de formare profesionala (training) non-formale in 2016, comparativ cu 5,8% dintre adulti care au participat la programe de educatie profesionala formale.
In Romania, 5,6% dintre adulti au luat parte la programe de formare... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 12:23
Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a aprobat, cu o majoritate simpla, duminica, inceperea unor negocieri oficiale cu conservatorii cancelarului Angela Merkel pentru formarea unei coalitii guvernamentale, relateaza Reuters, citata de News.ro.
Delegatii SPD, reuniti la Bonn, au aprobat negocierile cu 362 de voturi pentru si 279 impotriva. Unul dintre delegatii prezenti s-a abtinut.
Votul de duminica a fost urmarit cu interes de aliatii europeni ai germanilor, care spera ca Germania sa iasa din perioada de incertitudine politica in care se afla de la alegerile din 24 septembrie.
Anterior, potrivit Agerpres, liderul social-democrat german Martin Schulz a facut apel la partidul sau sa dea "unda verde" negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, relateaza agentia Reuters.
"SPD trebuie - si va fi - vizibil, auzibil si recognoscibil", a declarat Schulz in cadrul reuniunii delegatilor social-democrati la Bonn.
Circa 600 de delegati ai partidului s-au reunit intr-un congres special la Bonn pentru a dezbate si a se pronunta prin vot asupra proiectului liderilor lor de a demara negocieri pentru reinnoirea unei aliante cu conservatorii cancelarului Merkel, alianta ce s-a aflat la guvernare din 2013.
Potrivit DPA, Schulz a respins variata referitoare la alegeri anticipate, estimand ca organizarea de "noi alegeri nu este calea cea buna".
Martin Schulz (62 de ani), comenteaza Reuters, se confrunta... mai mult
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 18:24
Angela Merkel s-a declarat duminica "optimista" asupra sanselor de a ajunge la un acord de principiu pentru a forma un nou guvern cu social-democratii in Germania si a scoate prima economie europeana din impasul politic, relateaza AFP.
"Eu intru in discutiile care se deschid cu optimism, chiar daca sunt constienta de imensa munca ce ne asteapta", a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile intre familia sa politica conservatoare si social-democratii SPD.
"Cred ca putem ajunge la acest lucru", a adaugat ea, subliniind ca are drept scop "crearea conditiilor pentru a forma un guvern stabil" in tara.
Alegerile parlamentare din septembrie, marcate de un progres al extremei-drepte si un regres al partidelor traditionale, nu au permis formarea unei majoritati evidente in camera deputatilor.
Cancelarul si tabara sa crestin-democrata au incercat mai intai sa formeze un guvern de coalitie cu liberalii si ecologistii, dar fara succes.
Acum nu ii mai ramane Angelei Merkel ca formula de coalitie majoritara decat o alianta cu SPD, cu care a guvernat deja in guvernul precedent (2013-2017), care gestioneaza in prezent afacerile curente ale tarii.
"Trebuie sa cadem de acord", a declarat duminica la sosire Horst Seehofer, presedintele formatiunii conservatoare bavareze CSU, aliata CDU a dnei Merkel.
Subiectele de disputa cu social-democratii sunt insa numeroase, in special in ceea ce priveste politica migratorie,... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 13:41
Ar trebui ca un parlamentar sa stie totul despre tara pe care o reprezinta, insa, se pare ca nu este chiar asa.
Mai multi parlamentari au fost intrebati de reporterii Antena 3 ce forma de guvernamant are Romania. Raspunsurile au fost diverse, de la "parlamentara", la "republica parlamentara", "prezidentiala" sau "cum vrea fiecare".
Dar de departe cel care a atras cel mai mult atentia a fost deputatul PSD Rodica Tudorita Boboc, care a uimit prin raspunsul oferit.
Iata discutia dintre deputat si reporter:
Reporter: "Ce forma de guvernamant are Romania?"
Rodica Tudorita Boboc: "Cum ce forma de guvernamant?"
Reporter: "E o intrebare simpla, ce forma de guvernamant are Romania?"
Rodica Tudorita Boboc: "A Partidului Social Democrat".
Un alt parlamentar i-a reprosat jurnalistului ca ii adreseaza astfel de intrebari pentru a-i prinde in capcana si ca ii va raspunde "maine". A existat, totusi, si un parlamentar care a oferit raspunsul corect.
Poate pana la sfarsitul mandatului parlamentarii vor citi, totusi, Constitutia si vor afla ca Romania este o republica semiprezidentiala.
A.G. ...citeste mai departe despre "Raspunsul unui deputat social democrat cand a fost intrebat ce forma de guvernamant are Romania: A PSD-ului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 17:54
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri, ca va lansa un nou instrument de sprijinire a guvernelor care se confrunta cu dificultati financiare, noutatea fiind ca acest instrument nu implica bani.
In loc sa ofere credite ieftine, noul instrument al FMI va servi ca o dovada de recunoastere a programului de reforma al unui guvern. Beneficiind de aprobarea FMI, guvernele vor putea sa acceseze alte forme de finantare de la banci si de pe pietele de obligatiuni, sustine institutia financiara internationala.
"Noul instrument este conceput sa ajute tarile sa deblocheze finantare din partea creditorilor oficiali si a donatorilor privati (...) Permite tarilor sa trimita un semnal de angajament fata de reforme si sa catalizeze finantare din alte surse", informeaza FMI.
Potrivit FMI, la jumatatea lunii iulie, Consiliul de Administratie a aprobat noul Policy Coordination Instrument (PCI), care, spre deosebire de programele traditionale ale Fondului, nu va avea criterii eligibile, atat timp cat tara nu are intarzieri in rambursarea platilor catre FMI.
Astfel, in loc sa ofere credite in schimbul aderarii cu strictete la un program convenit de reforme economice si financiare si cu tinte de performante revizuite trimestrial, FMI se va concentra doar pe politicile guvernelor. "Politicile sprijinite de noul instrument vor trebui sa indeplineasca aceleasi standarde ca si cele impuse de un credit standard de la FMI", a precizat institutia.
Saptamana trecuta, FMI a... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 21:45