Grupul Ford a inregistrat pierderi de 1,993 miliarde dolari in primul trimestru din 2020 si estimeaza ca rezultatul din al doilea trimestru va fi chiar mai slab, cu pierderi de cinci miliarde dolari, ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19, informeaza agentia EFE.
Ford a incetat sa mai produca autovehicule in a doua jumatate a lunii martie, la finele primului trimestru, iar fabricile sale au ramas inchise toata luna aprilie.
Compania a anuntat ca fabricile europene vor incepe sa isi reia activitatea din 4 mai, dar, in America de Nord, o piata cheie pentru profitul Ford, planul de redeschidere a fabricilor este inca in negociere cu autoritatile si angajatii.
In pofida acestor dificultati, presedintele si CEO al grupului, Jim Hackett, a subliniat intr-o conferinta telefonica avuta cu analistii si mass-media ca Ford implementeaza masuri pentru a iesi intarita din aceasta criza provocata de pandemie.
"La fel ca in 2008-2009, unul dintre obiective este nu doar sa infruntam furtuna, ci sa iesim din criza pregatiti pentru a construi un viitor mai bun", a spus Hackett.
Acesta a explicat ca "desi luam masuri pentru pastrarea lichiditatilor, vom continua sa avansam cu planul nostru si acesta va viza un nou portofoliu de vehicule, un angajament pentru vehicule autonome si electrice, parteneriate globale si o mai buna experienta pentru clienti".
La randul sau, potrivit EFE, noul director de operatiuni al Ford, Jim Farley, a precizat ca "vom iesi din aceasta... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 23:15
Productia modelului B-Max va fi oprita de Ford Romania pentru o saptamana in martie si pentru inca trei zile lucratoare in aprilie, dupa ce a sistat asamblarea de automobile la fabrica din Craiova si in februarie pentru patru zile lucratoare, ca urmare a conditiilor din piata.
"Ford Romania continua sa isi ajusteze volumul de productie in functie de cererea de pe piata si va opri activitatea in Sectia de Operatiuni Vehicule timp de cinci zile in luna martie, respectiv trei zile in luna aprilie. In ceea ce priveste Sectia de Productie Motoare, nu anticipam zile fara productie in perioada urmatoare. Datorita flexibilitatii sistemelor noastre, putem reactiona in timp util la cererile din piata inclusiv prin majorari de productie", a declarat Ana-Maria Timis, purtatorul de cuvant al Ford Romania, citat de Mediafax.
Anul trecut, productia de automobile a fabricii din Craiova a fost oprita pentru aproximativ 35 de zile, in timp ce la motoare productia a fost sistata timp de sapte zile.
Ford produce in prezent la Craiova modelul B-Max si motoare pe benzina EcoBoost de 1,0 litri si 1,5 litri, acesta din urma echipand modele produse in America de Nord si Asia. Modelul B-Max este produs doar la fabrica din Craiova, asamblarea fiind lansata la jumatatea anului 2012.
Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, in 2017, o parte din productia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile in contextul pierderilor masive inregistrate de operatiunile europene ale... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 09:53
Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, in 2017, o parte din productia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile in contextul pierderilor masive inregistrate de operatiunile europene ale companiei dupa scaderea puternica a vanzarilor auto de pe continent.
Informatia a fost publicata luni de ziarul german Bild, care citeaza surse apropiate Ford. Mutarea ar urma sa aiba loc in anul 2017 si va afecta aproximativ 1.000 de angajati ai fabricii din Köln, potrivit Bild.
Sunt vizati in principal salariatii din schimbul de noapte, care castiga mai mult decat colegii din celelalte ture.
Salariile si costul energiei, principalul motiv al transferului la Craiova
Ford a inregistrat anul trecut in Europa pierderi de 1,6 miliarde de dolari, fata de 1,75 miliarde de dolari in 2012, potrivit raportului financiar al grupului.
Piata auto europeana a scazut cu peste 25% incepand din 2008, la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.
Transferul partial al productiei modelului Fiesta de la Köln la Craiova este motivat in principal de costurile cu salariile, dar si cu energia.
Ford produce in prezent la Craiova modelul B-Max si motoare pe benzina EcoBoost de 1,0 litri si 1,5 litri, acesta din urma echipand modele produse in America de Nord si Asia.
Ford Romania a anuntat recent ca are planificate patru zile fara productie de automobile in luna februarie, pe fondul cererii scazute.
Anul trecut, productia de automobile a fabricii din Craiova a... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 16:00
Fabrica Ford din Craiova a demarat din luna septembrie a acestui an procesul de intrerupere temporara a productiei de autoturisme B-Max si motoare EcoBoost ca urmare a cererii tot mai scazute de pe piata europeana, angajatii fiind trimisi periodic in somaj tehnic.
Acest proces a inceput mai intai la sectia operatiuni vehicule, in perioada 20 septembrie-4 octombrie, si a continuat in fiecare luna cu cate 7-10 zile lucratoare pana la sfarsitul anului. Pe perioada somajului tehnic, angajatii au primit 80% din salariul de baza, conform contractului colectiv de munca.
Odata cu acest proces, in perioada noiembrie-decembrie la fabrica din Craiova a fost deschisa o lista de plecari voluntare pe care s-au inscris circa 240 de angajati, ei luand decizia sa plece din fabrica in schimbul a pana la 24 de salarii compensatorii. Lista a fost deschisa pana la 11 decembrie, iar aceasta reprezinta o modalitate de reducere a schemei de personal fara disponiblizari impotriva vointei angajatilor.
Intreruperea productiei, reactie la situatia precara a pietei europene
Reprezentantii Ford au anuntat la sfarsitul lunii august ca oprirea temporara a productiei de masini la fabrica din Craiova este o reactie la situatia precara a pietei europene.
Ford Romania a demarat productia la fabrica din Craiova in 2012, odata cu lansarea modelului B-Max care este primul produs al acestei fabrici si prima masina romaneasca de 5 stele EuroNCAP. Tot in 2012, Ford Romania a inceput sa produca la... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:49
Ford Motor Co., al doilea mare producator auto din SUA, vrea sa restranga reteaua de furnizori cu pana la 40%, de la 1.260 la 750 de companii, pentru a reduce costurile de productie a autovehiculelor.
Unul dintre obiectivele pe termen lung ale Ford este sa se aprovizioneze cu piese de la aproximativ 750 de furnizori, fata de 1.260 anul trecut, a declarat Hau Thai-Tang, care a devenit in august vicepresedinte responsabil cu achizitiile la nivel global, transmite Bloomberg.
Compania a luat masuri pentru reducerea numarului de platforme pe care sunt construite autovehiculele sale, pentru scaderea costurilor de dezvoltare si restrangerea retelei de furnizori.
"Credem ca exista multe oportunitati sa ajungem la numarul de 750 de firme si sa existe totodata o concurenta suficienta pentru a obtine cele mai bune idei de la cei mai inovatori furnizori", a afirmat Thai-Tang intr-o conferinta in Dearborn, Michigan, orasul de origine al Ford.
Cum doreste compania sa implementeze aceste schimbari
Directorul general al grupului, Alan Mulally, a reusit sa imbunatateasca profitabilitatea prin reducerea numarului de platforme pentru autovehicule la 14, fata de 27 in 2007, primul an dupa numirea sa la conducerea companiei. Pana in 2017, Ford va lucra cu numai 9 platforme, a precizat Thai-Tang.
Reducerile de cheltuieli realizate in urma renuntarii la unele platforme au imbunatatit marja de profit si au permis companiei sa lanseze mai frecvent modele noi sau variante... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 10:52
Reprezentantii Ford Craiova au anuntat ca, incepand din noiembrie, productia uzinei o sa scada la jumatate din cauza ca se renunta la unul dintre cele doua schimburi.
Astfel, daca pana acum se produceau 500 de masini pe zi, acum numarul va fi de 250. Practic, constructorul american va ajunge in acest an la sub 30.000 de masini, arata Ziarul Financiar.
"Ford isi reechilibreaza operatiunile de productie din Craiova pentru a raspunde actualelor conditii de piata din Europa. In urma lansarii productiei noului B-Max la uzina de la Craiova, Ford trece la un program de lucru intr-un singur schimb in cadrul sectiei de asamblare", au declarat oficialii Ford Romania, citati de sursa mentionata.
500 de masini Ford B-Max, produse zilnic in Craiova
Acestia au adaugat ca nu vor face disponibilizari, deoarece noul program de lucru va putea sustine cererea pentru motorul EcoBoost de 1,0 litri si viitoarea lansare a noului motor de 1,5 litri.
Citeste mai multe despre Ford Craiova va produce cu 50% mai putine masini pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:24
Capacitatea de productie a Ford Motor din Europa depinde de cat de lunga va fi perioada in care cererea de pe piata din regiune va ramane redusa, a declarat Stephen Odell, seful diviziei europene a celui mai mare producator auto din SUA.
Ford are fabrici in mai multe tari europene, intre care Romania, Germania, Franta, Spania, Belgia, Marea Britanie si Rusia.
Grupul are nevoie de capacitate disponibila pentru a profita de o eventuala revenire a pietei, insa grupul are un istoric de "adaptare" a productiei si va evalua viitorul fabricilor daca situatia o va impune, a spus Odell, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Vanzarile auto din 30 de tari europene au totalizat 13,6 milioane de unitati anul trecut, mai putin fata de maximul record de 19 milioane de unitati atins in 2007 si sub nivelul, mai "normal", de 17 milioane de unitati, despre care Odell crede ca nu va fi atins inca 4-5 ani.
Ford analizeaza reducerea locurilor de munca si lansarea unor noi modele
Pe termen scurt, Ford va analiza reducerea numarului de locuri de munca si se va baza pe noi modele pentru a-si creste vanzarile, a adaugat el.
"Este treaba noastra sa fim profitabili la orice nivel se afla piata. Renuntam la muncitorii temporari, reducem orele de munca si vom continua sa facem asta. In privinta capacitatii vom fi atenti. Va trebui sa abordam o viziune pe termen lung referitor la cum evolueaza industria in jurul cifrei de 14 milioane de unitati" , a spus seful Ford Europa.
Ford renunta... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 09:30
Tata, grupul indian care detine Jaguar Land Rover, a renuntat marti la cererile de sprijin financiar adresate guvernului britanic, dupa ce a obtinut ajutor din partea sectorului privat pentru salvarea companiei, scrie Financial Times, citat de NewsIn. Grupul a anuntat ca a obtinut imprumuturi de la banci si garantii ce ii vor permite sa primeasca finantare din partea Bancii Europene pentru Investitii si sa protejeze cei 15.000 de angajati.
Compania Jaguar Land Rover, care a fost cumparata de la Ford pentru 1,7 miliarde lire sterline, in iunie 2008, a inceput sa se confrunte cu dificultati din cauza scaderii cererii pentru masini.
Stirea vine dupa ce Jaguar Land Rover a anuntat in iulie ca va reduce cu 300 numarul angajatilor de la fabrica Halewood, nordul Marii Britanii, si va opri productia modelului X-Type, din cauza problemelor din sector.
Jaguar Land Rover a inregistrat pierderi dupa plata taxelor de 306 milioane lire sterline (501,5 milioane dolari) in cele zece luni incheiate in martie, cand a avertizat, de asemenea, asupra altor reduceri ale personalului.
De asemenea, Tata Motors, cel mai mare constructor auto din India, a afisat vineri primele pierderi anuale din ultimii noua ani, din cauza scaderii cererii si pierderilor inregistrate de diviziile Jaguar si Land Rover.
Constructorul auto a raportat pierderi nete consolidate in anul fiscal incheiat in martie 2009 de 25,05 miliarde rupii (520 milioane dolari), fata de profitul net de 21,68 miliarde rupii, cu un an... mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 17:11