Economia romaneasca se indreapta spre un record istoric in materie de exporturi in 2019, acestea urmand sa depaseasca pragul de 70 de miliarde de euro, impulsionate de constructia de automobile si piese auto, industria prelucratoare, agricultura si software-ul, potrivit analizei realizate de o companie specializata in plati internationale.
"In 2018, economia romaneasca a exportat bunuri si servicii de peste 67,7 miliarde de euro, in crestere cu 81,3% fata de 2010 (37,3 miliarde euro) si cu 8,1% peste nivelul din 2017. Estimarile privind evolutia din 2019 indica o crestere ceva mai temperata fata de anul precedent, de sub 7%, spre nivelul de 72,4 miliarde euro", arata analiza privind comertul international, prezentata de Moneycorp.
Potrivit sursei citate, sectorul automotive, cu Dacia-Renault, Ford si producatorii de piese auto in prim-plan, ar putea asigura, in acest an, principalul vector de crestere al exporturilor, dupa ce, in 2018, au asigurat 18,8% din volum (12,7 miliarde euro), in crestere cu aproximativ 13% fata de anul precedent. Exporturile de masini si aparate si echipamente electrice au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor din 2018, in crestere cu 9,1% fata de anul precedent.
"Lansarea noilor modele de automobile si extinderea afacerilor producatorilor de piese si subansamble auto vor reprezenta, in orizontul 2019-2020, un factor semnificativ in evolutia exporturilor Romaniei", estimeaza analistii de la Moneycorp.
Industria prelucratoare va... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:11
Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro.
In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR.
In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.
IMM-urile, factor al cresterii exporturilor
In luna decembrie 2011, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.
"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.
Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.
Anul trecut, exporturile Romaniei au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.
In primele sapte luni ale anului in curs... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:28
Valoarea investitiilor straine directe a scazut in primul trimestru al 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 19 milioane de euro, pana la 425 de milioane euro, arata raportul INS.
Chiar daca scaderea nu este foarte mare, aceste cifre ilustreaza incapacitatea Romaniei de a atrage investitorii.
In ciuda faptului ca nu se poate nega influenta mediului economic international asupra nivelului de investitii din Romania, nici nu putem pretinde ca problemele administrative din tara nu au contribuit asupra acestui aspect.
"Eu raman la parerea mea, pe care o spun de mai mult timp, ca nu ar trebui sa ne multumim cu faptul ca avem o scuza cu aceasta criza internationala. Romania are problemele ei pe care nu le rezolva si care nu vor putea sa fie un avantaj pentru investitori, atat timp cat ele nu sunt luate in seama de politica romaneasca", a declarat economistului Mircea Cosea pentru Business24.
El aminteste ca este vorba de o problema de stabilitate politica, anul acesta fiind marcat de doua runde de alegeri si o schimbare de guvern in urma caderii cabinetului precedent, care creeaza o stare de nesiguranta pentru investitorii straini.
"In al doilea rand, nu putem sa avem investitii de mare valoare in Romania pentru ca aceste investitii cer un mediu infrastructural pus la punct", mentioneaza economistul, care da ca exemplu cazul Ford de la Craiova, care cere de ceva timp construirea unei iesiri de autostrada pentru productia lor.
Mircea Cosea spune... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:37