Sutele de muncitori sezonieri romani ajunsi in aceste zile in Germania si Marea Britanie fac subiectul unor ample comentarii si articole de presa in contextul nu doar al deplasarilor in vreme de pandemie, ci si al solutiilor pe piata muncii pe care le au tarile instarite din Vest.
Presa internationala remarca faptul ca este nevoie de muncitori sezonieri din estul Europei, cu precadere din Romania si Bulgaria, pentru a putea fi culese culturile de fructe, legume sau sparanghel in conditiile in care nu se gasesc localnici care sa faca aceasta munca pentru aceiasi bani.
Spre exemplu, Frey Lindsay scrie pentru Forbes, ca "muncitorii romani zboara sa umple golurile de pe piata muncii din Marea Britanie, iar remainers (cei care au votat pentru ramanerea tarii in Uniunea Europeana - n.red.) adora asta".
Sursa citata noteaza ca avioanele care duc culegatorii romani de fructe si legume au inceput sa aterizez in Regatul Unit pentru a ajuta sectorul agricol zbuciumat. Fermierii tarii se confrunta cu mari lipsuri ale fortei de munca, din cauza pandemiei de coronavirus. In acest context, muncitorii sezonieri din UE, care reprezinta majoritatea fortei de munca din UK, sunt impiedicati sa calatoreasca.
Forbesc mai precizeaza ca romanii si bulgarii au fost mult timp tinta defaimarii in Marea Britanie, mai ales de cand au fost ridicate restrictiile de imigratie, in anul 2014.
Comentatorii britanici anti-Brexit nu sunt nici ei prea linistiti. "Ce inseamna Brexit in practica:... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 11:26
Angela Merkel a fost desemnata cea mai puternica femeie din topul Forbes si pentru anul 2019, cancelarul german ocupand aceasta pozitie din anul 2006, cu exceptia anului 2010, cand titlul a fost adjudecat de Michelle Obama.
Jurnalistii de la Forbes au dat publicitatii clasamentul care ia in considerare realizarile femeilor din pozitii de conducere din diferite colturi ale lumii, in politica, afaceri sau divertisment.
Merkel s-a remarcat de aceasta data prin "retinerea hotarata, fie ca a fost vorba sa ii faca fata lui Donald Trump ori sa primeasca peste un milion de refugiati sirieni in Germania".
Pe locul doi s-a clasat Christine Lagarde, care conduce Banca Centrala Europeana, dupa ce s-a ocupat de Fondul Monetar International si a incheiat anul 2018 pe locul 22.
A treia in clasament este Nancy Pelosi, prima femeie care a ajuns presedintele Camerei Reprezentantilor in Stalele Unite. La inceputul lunii decembrie, ea a anuntat ca in Camera Reprezentantilor din SUA vor fi elaborate articolele pentru inculparea presedintelui Donald Trump in cadrul procedurii parlamentare pentru eventuala demitere
Tanara activista Greta Thunberg, numita personalitatea anului de revista Time s-a clasat pe locul 100 in clasamentul Forbes. ...citeste mai departe despre "Angela Merkel, cea mai puternica femeie si in topul Forbes din 2019, pentru al noualea an consecutiv" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 20:25
Ion Tiriac este singurul roman inclus in cea mai recenta editie a topului miliardarilor, publicat marti de revista americana Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, care il plaseaza pe locul 1.818 la nivel mondial.
Comparativ, anul trecut, Ion Tiriac ocupa locul 1.867 la nivel mondial in topul Forbes, tot cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.
Potrivit AFP, la varf, nu exista modificari in clasamentul celor mai bogati oameni ai lumii, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, ramanand cel mai bogat am al lumii, in fata lui Bill Gates si Warren Buffett, insa Mark Zuckerberg a pierdut trei pozitii iar Michael Bloomberg a castigat doua pozitii.
Potrivit clasamentului anual publicat marti de Forbes, averea lui Jeff Bezos, 55 de ani, s-a marit cu 19 miliarde de dolari in ultimul an, pentru a ajunge la 131 miliarde de dolari. Jeff Bezos si-a majorat avantajul care il separa de numarului doi, Bill Gates, a carui avere a urcat pana la 96,5 miliarde de dolari, de la 90 miliarde dolari anul trecut.
Urmeaza in ordine, Warren Buffett, cu o avere de 82,5 miliarde de dolari, in scadere cu 1,5 miliarde dolari, si francezul Bernard Arnault, presedintele grupului francez LVMH, cel mai bogat om din Europa.
In schimb, fondatorul retelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, a cazut de pe locul 5 pe locul 8, in conditiile in care averea sa este cu aproape noua miliarde de dolari mai mica. Chiar daca este cel mai bogat dintre primii 10 cei mai bogati oameni ai lumii, Mark... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 16:41
Anual, Forbes reuneste cei mai de succes tineri si le recunoaste meritele prin conceptul 30 Under 30 - o lista cu 30 dintre cei mai talentati si inovatori antreprenori care au varste de pana la 30 de ani.
In 2019, printre nominalizatii din Europa se numara si un start-up din Romania: Planable este un business fondat de trei tineri cu varste cuprinse intre 22 si 26 de ani. Afla in continuare povestea Planable, cum a inceput si unde se indreapta acest business recunoscut la nivel international.
Cum s-a lansat Planable
Povestea Planable a inceput la Startup Weekend Moldova in 2015, acolo unde Nicu Gudumac a vorbit pentru prima data de conceptul ce urma sa devina Planable.
In aceeasi zi, Vlad Calus si Xenia Muntean i s-au alaturat pentru ca au rezonat amandoi cu ideea. Cumva, si Xenia simtea nevoia unei astfel de aplicatii pentru ca la momentul respectiv avea propria agentie de creatie. Dupa acel weekend, proiectul lor a fost castigator, iar cei trei au mers mai departe la Spherik Accelerator in Cluj-Napoca si de acolo lucrurile au devenit serioase.
Astazi, Planable se imparte intre Bucuresti si Chisinau. La Bucuresti se afla echipa de business, marketing si sales, iar la Chisinau este echipa de programatori.
"Planable a venit dintr-o nevoie si cred ca acest lucru i-a adus si succesul. Cand am vorbit prima data despre Planable, eu insumi ma confruntam cu corvoada de a schimba mailuri cu clientii si a pune concepte creative in spreadsheet-uri si PPT-uri. Era... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 16:03
Valoarea criptomonedelor a atins, intr-un interval de timp scurt, culmi la care nici fondatorii lor probabil ca nu au visat. Cei care le-au vazut potentialul, dar si cei care au fost pur si simplu atrasi de noutate, adica destul de multi oameni, au devenit peste noapte milionari si miliardari.
Cine a facut cel mai mult si cat? In premiera, Forbes a publicat in aceasta saptamana topul celor mai bogati oameni din domeniul monedelor virtuale. Topul include jucatori diversi din econsistem, de la creatorii monedelor si fondatorii companiilor care se ocupa cu minarea la dezvoltatorii platformelor de tranzactionare si investitori.
Cifrele se bazeaza pe estimarile privind numarul de criptomonede detinute (conversia in dolari fiind facuta la valoarea acestora din 19 ianuarie 2018), profiturie obtinute din tranzactionari si participatiile la companiile din domeniu.
Introducing the first ever list of the world's richest people in cryptocurrency: visionaries, investors, geeks and freaks who rode the crypto wave to amazing highs https://t.co/OnhJ4UiOai pic.twitter.com/ayT4bo4M23- Forbes (@Forbes) 7 februarie 2018
Estimarile sunt facute in linii largi, de inteles tinand cont de natura opaca a acestei lumi.
In plus, jurnalistii Forbes nu garanteaza ca au identificat toti marii castigatori si recunosc ca estimarile lor pot fi in unele cazuri departe de adevar. Iata care sunt, aproximativ cel putin, primii zece oameni dupa marimea averilor facute in lumea criptomonedelor.... mai mult
Duminica, 11 Februarie 2018, ora 10:08
Averea presedintelui american Donald Trump a scazut cu 600 de milioane de dolari, ajungand la 3,1 miliarde de dolari, estimeaza Forbes. Astfel, miliardarul republican coboara cu 92 de locuri in top 400 cei mai bogati americani, ajungand pe pozitia 248.
Trump se clasa anul trecut pe locul 156 in acest clasament.
Declinul averii locatarului Casei Albe este atribuit de revista "unei piete imobiliare dure la New York, mai ales in cazul amplasamentelor de vanzare cu amanuntul, unui proces costisitor si unei campanii prezidentiale scumpe".
Trump a ajuns la o intelegere in valoare de 25 de milioane de dolari intr-un proces in care universitatea detinuta de el, Trump University, este acuzata de frauda.
Insa, pe ansamblu, cei mai bogati americani sunt si mai instariti decat erau cu un an in urma, scrie Forbes.
Bill Gates se afla in fruntea listei - al 24-lea an consecutiv - cu o avere estimata la 89 de miliarde de dolari.
Fondatorul si CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, se afla pe pozitia a doua, cu 81,5 miliarde de dolari, la fel ca anul trecut.
Warren Buffett ramane pe locul trei.
Vezi si declaratia de avere a lui Trump, facuta publica in vara aceasta. ...citeste mai departe despre "Trump e mai "sarac" cu 600 de milioane de dolari de cand e presedinte, estimeaza Forbes" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:54
Forbes a publicat topul celor mai valoroase cluburi din fotbalul european, in care Manchester United ocupa locul intai dupa ce a depasit Real Madrid.
Valoarea gruparii de pe Old Trafford la finalul sezonului 2015-2016 este estimata de Forbes la 3,69 miliarde dolari (3,27 miliarde euro), in crestere cu 11% fata de anul anterior.
Clubul englez, care a castigat in acest sezon competitia Europa League si s-a clasat pe locul 6 in Premier League, le devanseaza pe FC Barcelona (3,64 miliarde dolari) si Real Madrid (3,58 miliarde), locurile urmatoare fiind ocupate de Bayern Munchen (2,71 miliarde) si Manchester City (2,08 miliarde).
Desi pe plan sportiv a dezamagit in ultimii ani, Manchester United domina in schimb fotbalul european cu rezultatele sale financiare.
Conform Forbes, echipa pregatita in prezent de portughezul Jose Mourinho a generat in sezonul 2015-2016 o cifra de afaceri de 765 milioane dolari, cu 77 milioane in plus decat cele generate de FC Barcelona si Real Madrid, care s-au stabilit la 688 milioane dolari.
Manchester United a inregistrat un beneficiu operational de 288 milioane dolari, cu 107 milioane mai mult decat Real Madrid, care a castigat sambata prestigioasa Liga a Campionilor, pentru al doilea an consecutiv.
Clubul englez isi domina, de asemenea, rivalii si in privinta retetelor de sponsorizare si marketing, cu 405 milioane dolari, fara a dispune insa de cel mai bine remunerat contract de sponsorizare a tricoului (214 milioane fata de... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 13:01
Surorile Andresen si Gustav Magnar Witzoe din Norvegia domina clasamentul dupa varsta al miliardarilor, realizat de Forbes, cu averi transferate de parinti, fiind urmati de numele cunoscute din domeniul IT, precum Spiegel, cofondatorul Snapchat si fratii Cllinson, fondatorii Stripe.
Alexandra Andresen este cea mai tanara miliardara din topul Forbes, in varsta de 20 de ani, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ocupand locul 1.678 in clasamentul general al miliardarilor Forbes. Sora sa, mai mare cu un an, ocupa al doilea loc in clasamentul tinerilor, cu o avere similara. Cele doua norvegience sunt fiicele lui Johan H. Andresen jr, proprietarul unei companii de investitii care a transferat in 2007 participatii de cate 42% pentru fiecare dintre fiice. Familia Andresen este cunoscuta pentru brandul de tutun Tiedemanns. In 2005, familia si-a vandut participatia din afacerea cu tutun pentru 480 de milioane de dolari.
Norvegianul Gustav Magnar Witzoe, in varsta de 23 de ani, completeaza clasamentul Forbes al celor mai tineri miliardari, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. Gustav Witzoe detine 47% din Salmar ASA, o companie piscicola din Norvegia, participatie pe care tatal lui i-a cedat-o in 2013. Producatorul norvegian de somon este unul dintre cei mai mari din tara.
Evan Spiegel, fondatorul aplicatiei Snapchat, in varsta de 26 de ani, cu o avere de 5 miliarde de dolari, ocupa locul al patrulea in clasamentul celor mai tineri miliardari si locul 441 in clasamentul... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 19:05
Donald Trump a coborat 100 de pozitii in topul Forbes al miliardarilor din 2017, pe locul 544, averea sa neta, de 3,5 miliarde de dolari, fiind cu aproximativ o treime mai mica fata de ceea ce pretindea el in timpul campaniei pentru presedintia Statelor Unite.
Declinul a fost provocat in mare parte de impactul scaderii pietei imobiliare din New York asupra valorii proprietatilor sale, relateaza Reuters.
"Valoarea proprietatilor imobiliare din Midtown Manhattan a scazut, la fel si averea lui Trump", a scris luni revista americana.
Dezvoltatorul imobiliar transformat in politician, care anul trecut s-a plasat pe locul 205 in topul Forbes, a coborat mult in urma lui Bill Gates, care a ramas lider pentru al patrulea an consecutiv.
Gates, co-fondatorul Microsoft transformat in filantropist, este urmat in topul din 2017 de presedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, si de fondatorul Amazon, Jeff Bezos.
Romania este reprezentata in topul Forbes de un singur om, Ion Tiriac, plasat pe pozitia 1.795, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari..
In timp ce averea lui Donald Trump a scazut, topul Forbes din acest an include un numar record de 2.043 de miliardari, in crestere cu 13%, de la 1.810 in 2016.
"Cresterea burselor, a preturilor marfurilor si a afacerilor au contribuit la acest record", au aratat editorii Forbes Luisa Kroll si Kerry Dolan.
Averea actuala a lui Trump, de 3,5 de miliarde de dolari, este sub nivelul de 3,7 de miliarde de dolari din... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 11:56