Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Romania a absorbit fonduri europene in valoare totala de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentand o rata de 30%, a declarat, joi, Roxana Manzatu, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa.
"Romania are o alocare totala de 31 miliarde de euro in zona de politica de coeziune si zona agricola, iar din aceasta suma Comisia Europeana ne-a rambursat 9,25 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de 30% la jumatatea anului 2019", a spus Manzatu.
Spre comparatie, rata de absorbtie medie in UE este de 33%.
"Imi doresc sa depasim media europeana si sa avem 100% absorbtie pana in 2023. Pentru acest an ne propunem sa cheltuim 2,3 miliarde de euro si monitorizam saptamanal indeplinirea acestui target", a aratat Manzatu.
Totodata, au fost deschise apeluri de proiecte in valoare de 25 de miliarde de euro pana la aceasta data, a adaugat ea.
"Din aceste 25 miliarde de euro puse pe masa, avem contracte de finantare semnate de 23,6 miliade de euro, insemnand o rata de contractare de 79%", a continuat oficialul guvernamental.
Pentru urmatoarea alocare bugetara, respectiv 2021-2027, propunerea de buget pentru Romania este de 30,6 miliarde de euro, propunere care va fi negociata intre Comisia Europeana si Parlamentul European.
Cea mai mare alocare, de 17,3 miliarde de euro, este prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, urmand ca prin Fondul Social European sa fie alocata o suma de 8,5 miliarde de euro, prin Fondul de... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 14:18
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat miercuri patru acorduri de finantare in Romania, prin care tara noastra va beneficia de fonduri de peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si pentru a credita studentii care vor sa-si continue cursurile in strainatate.
Astfel, FEI si institutia financiara nebancara FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din Romania, in valoare de 4,5 milioane de euro, care va permite FINS sa crediteze studentii care vor sa continue studiile la master in strainatate.
Astfel, aproximativ 450 de studenti vor beneficia de credite in conditii favorabile pentru a studia in alta tara din UE, precum si in Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia si Turcia.
Totodata, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank (25 de milioane de euro), Deutsche Leasing Romania IFN (80 de milioane de euro) si Libra Internet Bank (65 milioane de euro), care vor facilita accesul la credite si finantari de leasing pentru aproape 3.000 de IMM-uri.
"Pentru prima data in Romania, FEI va sprijini accesul la finantare pentru 450 de studenti care vor putea obtine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatea de instruire pentru o gama mai larga de studenti. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vom imbunatati conditiile de finantare pentru 3.000 de IMM-uri. Astfel, se va imbunatati competitivitatea unui segment important al economiei romanesti, care constituie motorul cresterii... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:00
Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat ca obtinut in cadrul intalnirii cu comisarul european pe domeniu, asigurari ca orasul sau va putea accesa direct de la Bruxelles fonduri europene in cadrul programului Europa Digitala.
"In intalnirea bilaterala cu Comisarul European responsabil pentru economie si societate digitala, dna Mariya Gabriel, am discutat despre posibilitatea de atragere si finantare din fonduri europene a unor importante proiecte din domeniul inovarii. Programul Europa Digitala ne va permite, in perioada 2021-2027 sa atragem fonduri europene pentru dezvoltarea abilitatilor digitale, inteligenta artificiala, blockchain, securitate cibernetica si pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare.
Am prezentat Comisarului European proiectul Cluj Innovation City, care se califica pentru finantare in cadrul programului Digital Europe | Europa Digitala", a anuntat joi Emil Boc, intr-o postare pe Facebook.
In plus, acesta a mai mentionat ca in cadrul intrevederii s-au discutat mai multe aspecte legate de profilul Clujului, oras "consacrat in Europa Centrala si de Est ca hub de cercetare, dezvoltare, inovare si IT".
Cele mai stralucite minti din Europa, celebrate la Cluj-Napoca
Intrevederea a avut loc cu ocazia desfasurarii, in premiera in Romania, a summit-ului Startup Europe, organizat la Cluj-Napoca de Comisia Europeana in parteneriat cu MCSI si Primaria Cluj-Napoca.
Startup Europe Summit este "un eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 20:28
Romania si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa atraga fonduri europene in valoare de 12,5 miliarde de euro, insemnand cu 4 miliarde de euro mai mult decat in prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu presa.
"Tinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale si de investitii. Aceasta inseamna investitii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investitii in infrastructura educationala, in sanatate, inseamna investitii la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale", a spus Plumb.
Potrivit acesteia, Romania a atras pana acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentand 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.
"Vreau sa multumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus si pentru modul cum gestioneaza implementarea proiectelor, precum si echipei mele de la MFE", a adaugat ministrul.
Tarile care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocarilor pentru fiecare in parte sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50%, Austria - 49%. La polul opus sunt Croatia - 21%, Malta - 22%, Italia - 23% si Spania - 24%.
Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Polonia se afla la egalitate cu Romania, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate. mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:15
Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1Fondurile europene pentru agricultura care au intrat in Romania pana la aceasta data se ridica la 3,3 miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant.
"Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro.
Acesta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie, multa munca si staruinta in asa fel incat sa ne facem datoria", a spus Daea.
In ceea ce priveste FEPAM, ministrul a anuntat ca pe ultima suta de metri s-a reusit absorbtia unei sume de 11 milioane de euro.
"Prin FEPAM, am reusit sa luam zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat in tara. Este un succes pe ultima suta de metri", a spus ministrul Agriculturii.
Prin FEGA, pana in prezent s-au platit 964,8 milioane de euro unui numar de 749.315 beneficiari, reprezentand avansul de 70% din subventiile pe suprafata. mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:17