Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Negociatorii Parlamentului European si cei ai Consiliului au ajuns joi, 5 noiembrie, la un acord in ceea ce priveste conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre UE. O conferinta de presa pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora Romaniei.
Anuntul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.
Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.
password: ruleoflaw- CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020
Deputatii europeni au reusit sa se asigure ca noua lege nu se aplica numai atunci cand fondurile UE sunt utilizate in mod abuziv, cum ar fi cazurile de coruptie sau frauda. Se va aplica, de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie sa le respecte, precum libertatea, democratia, egalitatea si respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor, se arata intr-un comunicat emis de Parlamentul European.
Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, ca frauda fiscala si evaziunea fiscala sunt considerate posibile incalcari, incluzand atat cazuri individuale, cat si probleme raspandite si recurente.
Pentru a se asigura ca beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studentii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiti pentru actiunile guvernelor lor,... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 12:36
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, ca Romania este de acord sa fie legata acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, insa specialistii mai au foarte mult de lucru pana cand elaboreaza criterii concrete.
"Este destul de complicat de legat finantarea pe fonduri europene de statul de drept, insa trebuie sa va spun foarte clar din capul locului: Romania nu se opune acestui mecanism. Deci noi suntem de acord sa se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, insa specialistii mai au foarte mult de lucru pana cand elaboreaza criterii foarte concrete, care se pot aplica. Insa noi suntem de acord, noi sprijinim aceasta initiativa si, daca se ajunge la o procedura clara, noi suntem OK cu ea", a declarat presedintele Klaus Iohannis.
In ceea ce priveste discutiile de la Bruxelles, pe tema bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Romania are asteptari legate de fondurile dedicate politicii de coeziune.
"Sunt mai multe fonduri care vin in aceasta categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergenta acceptabila cat mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii si pe aceste doua capitole suntem foarte hotarati si sunt foarte hotarat sa negociez la sange, cum se spune, ca sa obtinem cat mai multi bani pentru Romania. Dar sunt si anumite conditionalitati care pentru noi sunt importante.
De exemplu, flexibilitatea intre fonduri ar fi foarte... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 14:54
Niciun stat membru al Uniunii Europene - nici Ungaria si nici Polonia - nu se opune in mod direct legarii cadrului financiar al blocului european de performanta membrilor acestuia in domeniul statului de drept, o propunere careia atat Budapesta, car si Varsovia i s-au opus aprig pana acum, a anuntat duminica premierul finlandez Antti Rinne, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.
Legatura intre viitorul buget plurianual al UE si statul de drept nu vizeaza "sa puna niciun stat membru la zid", a declarat la postul public YLE Antti Rinne.
Aceasta legatura intre buget si statul de drept este una dintre prioritatile presedintiei finlandeze a UE si a condus la tensiuni, mai ales cu Ungaria care, impreuna cu Polonia, sunt vizate deja de actiuni disciplinare UE din cauza unor presupuse incalcari ale reglementarilor si valorilor Uniunii.
Premierul finlandez Antti Rinne urmeaza sa efectueze luni o vizita la Budapesta, pentru a discuta cu premierul suveranist Viktor Orban.
Citeste si:
Ungaria ameninta ca va bloca bugetul UE daca alocarea banilor va fi conditionata de respectarea statului de dreptUE vrea sa inghete fondurile europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de dreptParlamentul European a votat conditionarea fondurilor UE de statul de drept ...citeste mai departe despre "Toate statele membre UE, inclusiv Ungaria si Polonia, sunt de acord cu legarea bugetului european de statul de drept" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 21:37
Comisia Europeana si Partidul Socialistilor Europeni (PES) nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie, a declarat, in cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele CE si candidat la postul de presedinte al Executivului UE.
In cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat de o persoana din audienta de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie dura fata de Polonia si Ungaria, dar abordarea este mai blanda fata de Romania, condusa de un Guvern social-democrat.
"Problema in Romania este lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta impotriva coruptiei; acest lucru este inacceptabil, iar Comisia Europeana va spune 'nu', chiar si familia noastra politica va spune 'nu' in aceasta situatie", a raspuns Timmermans la dezbaterea Euronews.
Iata si mesajul transmis, vineri, de Joseph Daul, presedintele PPE, privind modificarea Codurilor Penale
"Este un fapt ca atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verificari si echilibru, coruptia va creste", a precizat Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
Citeste si:
Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 18:58
Eurodeputatii au votat joi, la Bruxelles, un proiect legislativ ce conditioneaza acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept si de combaterea eficienta a fraudelor si coruptiei, potrivit unui comunicat de presa al PE.
Conform proiectului legislativ, Comisia Europeana va fi insarcinata cu stabilirea "deficientelor generalizate cu privire la statul de drept" si va decide asupra masurilor respective, care ar putea include suspendarea platilor de la bugetul UE sau reducerea prefinantarii.
De indata ce statul membru respectiv remediaza deficientele identificate de Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pot debloca fondurile.
Proiectul trebuie insa votat si la nivelul Consiliului Uniunii Europene, care pana la sfarsitul lunii iunie e prezidat de Romania. Cum actualul Parlament isi incheie mandatul, cel mai probabil negocierile dintre Consiliu si PE vor avea loc dupa instalarea noii legislaturi.
Amintim ca atat din partea Comisiei Europene, cat si de la conducerea Parlamentului European au venit in aceasta saptamana avertismente dure si ferme catre Guvernul Romaniei in legatura cu amenintarile la adresa statului de drept si a independentei justitiei.
Dupa cazurile Poloniei, Ungariei si Romaniei, liderii UE vor reguli dure si clare in ce priveste statul de dreptTimmermans avertizeaza Guvernul Dancila sa nu dea azi ordonantele pe Justitie: Comisia va actiona imediat. Nu e timp de pierdut!Socialistii europeni o sustin pe... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 12:54
Comisia Europeana a propus, miercuri, ca bugetul pentru perioada 2021-2027 al statelor UE sa fie conditionat de finantarea europeana de respectarea statului de drept.
Practic, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantare in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept.
"Respectarea statului de drept reprezinta o conditie prealabila esentiala pentru buna gestiune financiara si pentru eficacitatea finantarii din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre", se arata intr-un comunicat al CE.
Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept. O astfel de decizie ar urma sa fie propusa de Comisie si adoptata de Consiliu prin vot cu majoritate calificata.
Comisia Europeana a propus, miercuri, bugetul pentru perioada 2021-2027, care este "un raspuns onest la realitatea actuala, in care se asteapta ca Europa sa joace un rol mai important in asigurarea securitatii si a stabilitatii intr-o lume instabila, intr-un moment in care Brexit va lasa un gol considerabil in bugetul nostru".
Propunerea Comisiei raspunde acestei duble provocari prin reduceri... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 15:49
Tarile din UE afectate de criza financiara si care respecta principiile statului de drept ar putea primi un ajutor suplimentar de la Comisia Europeana, care intentioneaza sa redirectioneze fonduri de coeziune de zeci de miliarde de euro de care beneficiaza state central si est-europene spre acestea.
Aceste reforme vor fi parte a proiectului de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, care urmeaza sa fie prezentat in luna mai, marcand reconfigurarea semnificativa a politicilor de coeziune in valoare de 350 de miliarde de euro, afirma surse de la Bruxelles citate de Financial Times.
Astfel, Comisia Europeana vrea sa puna capat practicii acordarii fondurilor de coeziune doar pe baza cuantumului Produsului Intern Brut, introducand criterii noi, precum rata somajului in randul tinerilor, starea educatiei, situatia mediului, numarul de imigranti extracomunitari si dezvoltarea inovatiilor.
Printre conditiile suplimentare introduse de Bruxelles se va numara respectarea principiilor statului de drept, urmand sa apara si mai multe restrictii privind modul de utilizare a fondurilor comunitare primite.
"Bruxellesul intentioneaza sa redirectioneze fonduri de coeziune de zeci de miliarde de euro dinspre centrul si estul Europei, din tari precum Polonia, Ungaria si Cehia, spre state afectate grav de crize financiare, de genul Spaniei si Greciei. Detaliile reformelor inca sunt elaborate in culise. Dar diplomati si alti oficiali UE se asteapta ca rezultatul sa fie o... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 17:51
Statele membre care nu indeplinesc standardele Uniunii Europene in ceea ce priveste statul de drept ar putea pierde accesul la anumite fonduri europene.
Acest lucru reiese din propunerile guvernului german referitoare la reformarea sistemului fondurilor de coeziune, consultate marti de Reuters.
Documentul de 7 pagini sugereaza ca platile fondurilor de coeziune ar putea fi blocate, daca standardele in domeniul statului de drept ale unei tari membre au fost criticate de Comisia Europeana.
Ungaria si Polonia, ambele tari fiind beneficiare ale unor sume importante din fondurile de coeziune ale UE, s-au confruntat in repetate randuri cu astfel de critici, aminteste Reuters.
"Trebuie analizat daca primirea de fonduri de coeziune ale UE poate fi conditionata de ralierea la norma fundamentala a principiilor de drept", se mentioneaza in propunerile citate.
Citeste si:
Ambasadorul Frantei la Bucuresti: Statul de drept este "santier in lucru" peste tot. Nu are legatura cu lupta anticoruptieDepartamentul de Stat al SUA: Masurile adoptate de Guvernul Grindeanu submineaza statul de dreptKlaus Iohannis, dupa lovitura data de Guvern: Astazi este o zi de doliu pentru statul de dreptKelemen Hunor: Nu functioneaza nici statul de drept, nici democratia in RomaniaAmbasadorul Germaniei ne cere sa continuam lupta anticoruptie si consolidarea statului de drept. De asta depind investitiile nemtilor ...citeste mai departe despre "Germania propune ca tarile care nu respecta statul de... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 22:42