Bulgaria, Romania, Ungaria si Grecia intentioneaza sa promoveze la nivelul Uniunii Europene un proiect de interconectare a retelelor nationale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor si pentru care vor solicita finantarea din partea Comisiei Europene.
"Ne preocupa in mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, astfel sa ridicam gradul de siguranta energetica zonala. In acest context, Romania, Bulgaria, Grecia si posibil Ungaria vor forma in cadrul grupului la nivel inalt un sub-grup responsabil de constructia Coridorului Vertical (proiectul Aegean Baltic Corridor - n.r.) care sa asigure inter-conectarea in domeniul gazelor naturale a acestor state", a declarat intr-un comunicat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, transmite Mediafax.
Gerea a participat luni la Sofia, Bulgaria, la o reuniune pe tema inter-conectarii regionale in domeniul gazelor naturale, la care au mai fost prezenti si Maros Sefcovic, vice-presedinte al Comisiei Europene, Miguel Arias Canete, comisar pentru Energie si Activitati Impotriva Schimbarilor Climatice, precum si delegati din tari central si est europene.
Proiectul Aegean Baltic Corridor ar avea rolul de interconecta sistemele de transport al gazelor naturale din Grecia, Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria, cu scopul de a creste securitatea alimentarii cu gaze naturale in Europa centrala si de Est.
La initiativa ministrului... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 12:04
GDF SUEZ Energy Romania a semnat un contract de cofinantare din fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea retelei de distributie in regim de medie presiune din Bucuresti si judetul Ilfov, proiectul urmand sa fie derulat in perioada 22 mai 2012 - 31 iulie 2015.
Valoarea totala estimativa a proiectului este de 65.941.798 lei si este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16.443.210 lei, iar contributia companiei este de 49.498.588 lei.
"Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea capacitatii tehnice a sistemului de distributie a gazelor naturale prin extinderea retelei in regim de medie presiune cu 16 tronsoane noi din polietilena, de inalta densitate, cu o lungime de 70 km", a declarat Bogdan Valter, director adjunct Strategie si Reglementare, GDF SUEZ Energy Romania si manager de proiect.
Bogdan Valter a precizat ca rezultatele vizate ale acestui proiect sunt: reducerea numarului mediu anual de intreruperi temporare in alimentarea cu gaze naturale, asigurarea unei presiuni optime in alimentarea cu gaze naturale a clientilor din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, reducerea emisiilor de gaze naturale degajate in atmosfera.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,4 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 12:16
Transgaz a demarat constructia conductei Giurgiu-Ruse, de interconectare a retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria. Acesta ar fi cel de-al doilea proiect privind interconectarea retelelor de gaze naturale dintre Romania si tarile vecine, potrivit NewsIn."Transgaz a finalizat formalitatile de achizitie a lucrarilor de executie a proiectului pe teritoriul Romaniei (adica a statiei de masurare gaze Giurgiu si segmentul terestru al conductei dintre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare al Dunarii de pe tarmul romanesc). Contractul a fost incheiat cu castigatorul licitatiei, respectiv, Inspet SA din Ploiesti, pe 8 iunie 2011, lucrarile fiind in desfasurare".De asemenea, au fost finalizate documentele aferente achizitiei comune Transgaz-Bulgartransgaz, a serviciilor de proiectare si executie lucrari (contract la cheie) pentru subtraversarea Dunarii."Estimam ca in cursul lunii septembrie 2011 va avea loc licitatia pentru serviciile de proiectare si executie lucrari de subtraversare a Dunarii", spun oficialii Transgaz.Acesta ar fi cel de-al doilea proiect privind interconectarea retelelor de gaze naturale dintre Romania si tarile vecine, dupa ce anul trecut a fost inaugurata, in luna octombrie, conducta Arad-Szeged, cu Ungaria. Gazoductul ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului viitor, altfel, Romania risca sa piarda fondurile europene alocate pentru aceasta investitie.Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 11:43