Romania ar trebui sa directioneze fondurile europene disponibile, impreuna cu alte surse de finantare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane intr-un mod durabil, incluziv si competitiv, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind dezvoltarea urbana durabila pentru perioada de programare 2021-2027, elaborat impreuna cu Comisia Europeana si actorii relevanti din Romania, parte a initiativei "Catching-up Regions".
Cele mai dinamice regiuni din Uniunea Europeana (UE) fie au una sau mai multe zone metropolitane sau aglomerari urbane intre granitele acestora, fie sunt aproape de o astfel de zona dintr-o alta regiune.
Polonia si Romania au fost primele tari care au testat aceasta initiativa, activitatea fiind extinsa punandu-se accentul pe determinarea modului in care regiunile pot sa devina mai competitive si mai incluzive.
"Analiza noastra arata clar ca orasele si aglomerarile urbane sunt motoare de crestere in Romania si in UE in sens larg", a afirmat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, remis, marti, AGERPRES.
"Pentru a ajuta centrele urbane sa prospere, acestea au nevoie de o abordare globala a investitiilor si furnizarii de servicii, care sa evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltarii la limita administrativa a unei localitati", a adaugat ea.
Printre recomandarile facute de Banca Mondiala pentru perioada de programare 2021-2027 se numara: o... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:32
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
Autoritatile au identificat trei proiecte ce vizeaza punctele vamale, in valoare de 49,2 milioane euro, in vederea finantarii prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Aceste proiecte preidentificate se refera la reducerea timpului de stationare la punctele de comunicare transnationala, iar alocarea POIM, respectiv UE, plus contributie nationala, ajunge la 22,7 milioane euro.
Unul dintre proiecte vizeaza Biroul Vamal Constanta, in cazul caruia data estimata pentru semnarea primelor contracte de lucrari este trimestru I din 2018. Aceasta investitie se ridica la 37,2 milioane euro, iar finalizarea este asteptata in primul trimestru al anului 2020.
Celelalte doua proiecte in valoare de cate 6 milioane de euro fiecare se refera la birourile vamale Halmeu (finalizare in trimestrul I din 2020) si Siret (finalizare in ultimul trimestru al anului 2021).
1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor ...citeste mai departe despre "Vom sta mai putin la coada in vami? Investitii de 49,2 miliarde de euro din fondurile UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 14:05
Guvernul taie, prin a doua rectificare bugetara din acest an, aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrazi.
Cheltuielile bugetului de stat vor fi diminuate, pe sold, cu 1,6 miliarde lei, cu o crestere la transferuri intre unitti ale administratiei publice (2,4 miliarde lei), bunuri si servicii (282,9 milioane lei), subventii (212,3 milioane lei), capital (202,3 milioane lei) si Fondurile de rezerva (500 milioane lei) si scadere la capitolul privind dobanzile (557,3 milioane lei), proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (3,9 miliarde lei), asistenta sociala (223,5 milioane lei), programele cu finantare rambursabila (404,7 milioane lei), potrivit Mediafax.
Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei va fi taiat de la Secretariatul General al Guvernului, care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.
In acelasi timp, Guvernul anticipeaza deja o diminuare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat, cu 1,47 miliarde lei, respectiv la taxa pe valoarea adaugata (unde rezulta un minus de 813,1 milioane lei la bugetul de stat dupa ce Guvernul va transfera insa 1,16 miliarde lei din aceasta... mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 11:47
Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 17:31
Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.
Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:15
Un proiect de infrastructura, in valoare de 2,3 milioane de euro, finantat din fonduri europene, demareaza in Arad in perioada urmatoare. Este vorba despre construirea unei artere care va permite realizarea unei legaturi rutiere cu centura orasului.
Contractul de executie a acestor lucrari a fost semnat miercuri.
"Legatura rutiera dintre Campul Linistii si Centura Aradului va reprezenta o iesire spre o zona industriala noua, cu servicii si industrie", a declarat Gheorghe Falca.
Proiectul include cresterea capacitatii retelei de transport urban, prin realizarea unui tronson de drum de 1,1 kilometri, care sa preia fluxurile de trafic, in special trafic greu, de pe arterele din zona centrala si sa le dirijeze spre drumul de centura.
Proiectul va presupune si realizarea unei retele de canalizare pluviala care va colecta si dirija apele pluviale spre o statie de pompare, ce urmeaza sa fie amplasata in partea de nord a legaturii rutiere, in apropierea Centurii de Nord a orasului, si, de asemenea construirea unei retele de iluminat urban, care sa deserveasca noua legatura rutiera.
Lucrarile, care vor fi executate de firma Sylc Con Trans, vor incepe in perioada imediat urmatoare si au ca durata de executie 12 luni, valoarea acest lucrari fiind de 5,5 milioane de lei, fara TVA.
Valoarea totala a proiectului finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 se ridica la peste 10,3 milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 8,1... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20
Autoritatile si institutiile publice din judetul Arad au atras, anul acesta, aproximativ 230 de milioane de euro din fonduri europene, ponderea cea mai mare revenind Consiliului Judetean, care a atras finantari de peste 208 milioane euro, transmite corespondentul NewsIn.Prefectura Arad a realizat o situatie a proiectelor pe fonduri europene din judet initiate si atrase de catre autoritatile si institutiile publice, pana in luna iulie 2010.
Monitorizarea a fost facuta atat pentru proiecte depuse, aflate in faza de evaluare, cat si pentru initiativele de proiecte ale unitatilor administrativ-teritoriale.
Prefctul Aradului, Calin Bibart, a anuntat, joi, ca in judet au fost depuse spre evaluare, pana in luna iulie 2010, un numar de 43 proiecte avand ca beneficiari unitatile administrativ-teritoriale si 4 proiecte ale altor institutii publice, cu o valoare totala de 109.537.000 euro, ponderea cea mai mare avand-o proiectele depuse de consiliile locale, adica 103.755.000 euro.
"Pana acum au fost aprobate si s-au semnat contracte de finantare pentru 38 de proiecte, 18 fiind depuse de consilii locale si 20 de serviciile publice deconcentrate, din acestea majoritatea fiind depuse de unitati scolare pe programele Comenius si Leonardo da Vinci. Valoarea totala contractata se ridica la 228.022.000 euro, ponderea cea mai mare revenind Consiliului Judetean, care a atras finantari in valoare de 208.781.000 euro, pentu proiecte de mare anvergura pe programul sectorial de mediu cum ar... mai mult
Joi, 12 August 2010, ora 16:03
Uniunea Europeana (UE) a aprobat plata sumei de aproximativ 125 de milioane de euro pentru doua proiecte de infrastructura, respectiv autostrada Cernavoda Constanta si Centura Constantei, a declarat, marti, ministrul transporturilor si infrastructurii (MTI), Radu Berceanu, citat de NewsIn. "In sfarsit, autoritatea de management din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si cele doua unitati de implementare din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si CFR au terminat procedurile de auditare si toate documentele au fost trimise la UE, care ne-au informat ca sunt in regula.
Pot spune ca relatia cu UE poate sa se desfasoare normal, dar e pacat ca acest lucru se intampla abia dupa doi ani", a spus Radu Berceanu.
Oficialul de la transporturi a subliniat ca autostrada Cernavoda - Constanta va beneficia de o finantare din fonduri nerambursabile de la UE in valoare de circa 71 de milioane de euro, in timp ce alte 53 de milioane de euro vor fi dirijati catre centura Constanta.
"Pentru cele doua proiecte aprobate de UE totalul sumei finantarii este de circa 125 de milioane de euro.
Poate ca in alte tari aceasta suma este mare, in schimb, pentru MTI, este o suma mica.
Avem mai multe proiecte care sunt in diverse stadii si pentru care speram sa obtinem aprobari de la UE pana la sfarsitul acestui an", a precizat Berceanu.
"Aceste doua portiuni de autostrada pot fi realizate fara niciun fel de impediment, terenurile sunt... mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 13:55