Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca s-a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.
CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut "eforturi considerabile" pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie.
POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:50
Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.
Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.
Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.
Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
Incalcarea regulilor de achizitii publice, inselaciunea, falsul si uzul de fals sunt printre cele mai intalnite infractiuni savarsite de beneficiarii de fonduri europene. Cu asa palmares, nu e de mirare ca reprezentantii UE se mai gandesc pana in toamna daca vor debloca banii pentru Competitivitate, dedicati mediului de afaceri.
Reprezentantii Comisiei Europene vor veni in Romania in luna septembrie pentru o misiune de audit care vizeaza Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In urma controlului, se va decide daca programul, presuspendat in toamna anului trecut, va fi suspendat sau deblocat. Practic, de un an, CE nu mai face plati prin program, tara noastra riscand sa piarda 1, 26 de miliarde de euro.
"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluarea selectiei si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a declarat la inceputul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Creativitatea beneficiarilor care au vrut sa insele sistemul este... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:50
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Platile pentru intreprinzatorii care au realizat proiecte prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice vor fi reluate la finalul lunii ianuarie 2013, a declarat ministrul pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, vineri, la o conferinta de presa.
"Prima grija este deblocarea POS CCE pentru IMM si mediul de afaceri. Noi am preluat proiectul blocat, sunt peste 500 milioane lei cu intarzieri de peste un an la unii intreprinzatori ce trebuie platite.
In urma unei discutii cu Ministerele Bugetului, Finantelor, Fondurilor Europene, am gasit o solutie ca la sfarsitul lui ianuarie sa incepem platile", a afirmat Maria Grapini.
Comisia Europeana (CE) a transmis in 25 octombrie 2012 autoritatilor romane o scrisoare de 'presuspendare' pentru trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE printre care si "Cresterea competitivitatii economice". mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 17:02
Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007 - 2013, de sub 10% in septembrie 2012, se explica si prin modalitatea defectuoasa de alocare a acestora. Doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize Volksbank Romania.
Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industrieri prelucratoare cu 38%.
De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 - 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.
"Nu doar ca n-avem aceasta crestere, dar, in ansamblul ei, economia a scazut cu aproape 12% fata de 2007. Iar gradul de absorbtie sub 10% este de-a dreptul ingrijorator", afirma reprezentantul Volksbank.
Balasu considera ca ponderea mica alocata beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explica performantele slabe.
Din alocarile nerambursabile de trei miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridica la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici si mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).
Cea mai mare suma a fost pusa la dispozitia IMM-urilor prin programul Regio, cu 1,22 de miliarde... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 11:01
Comisia Europeana va aplica Romaniei corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale, au anuntat reprezentantii ministerului Afacerilor Europene.
In perioada urmatoare, va incepe procesul de conciliere intre Comisia Europeana (CE) si partea romana cu privire la corectiile fic11 in cadrul celor patru programe pentru care s-au intrerupt platile la inceputul lunii iulie de catre Comisia Europeana: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national.
Comisia Europeana va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice, au declarat in data de 12 septembrie surse oficiale, potrivit Mediafax.
Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbtie pentru cele sapte programe operationale era la nivelul de 9,69%, insemnand fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispozitie Romaniei in exercitiul bugetar european... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:33
Comisarul pentru Dezvoltare Regionala, Johaness Hahn, i-a transmis lui Adriean Videanu, raspunzand scrisorii acestuia din urma, ca in principiu nu poate combina calitatea de ministru cu cea de proprietar al unei firme care sa acceseze fonduri europene, au declarat pentru MEDIAFAX surse UE."Comisarul Hahn a raspuns ministrului Videanu. I-a spus, in principiu, ca cele doua nu se pot combina. Dar nu este vorba despre situatia particulara a domnului Videanu, ci vizeaza pe oricine ar fi intr-o astfel de situatie", au afirmat sursele citate.
Ministrul Economiei, Adrian Videanu, i-a transmis, la 22 aprilie, comisarului european pentru Dezvoltare Regionala, Johaness Hahn, o scrisoare prin care ii cere opinia privind accesarea de fonduri europene de catre firma Marmosim, pe care o detine.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri este autoritatea de management a unui program european de investitii productive in companii mari, derulat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" si la care Marmosim vrea sa participe, se arata in scrisoarea respectiva, pe care Ministerul Economiei a postat-o atunci pe site.
"Circumstantele pe care vreau sa vi le aduc in atentie sunt legate de faptul ca Marmosim intentioneaza sa aplice pentru inscrierea in program, in timp ce eu, ca persoana fizica, sunt proprietarul/actionarul majoritar al acesteia", arata Videanu.
El mentioneaza ca asteapta opinia lui Hahn date fiind posibilele "conotatii sensibile"... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 00:22
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a precizat, joi, intr-un comunicat publicat pe pagina sa de internet, ca ministrul Adriean Videanu a fost informat de managementul societatii Marmosim, al carei actionar este, despre intentia de a accesa fonduri europene."Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a fost informat de managementul societatii Marmosim, companie al carei actionar este, ca intentioneaza sa aplice pentru accesarea de fonduri europene prin POS-CCE", se arata in comunicat.
In acesta se mai arata ca, "luand act de aceasta intentie, din dorinta de a nu exista nici un fel de suspiciune sau interpretare in privinta aplicarii pentru accesarea de fonduri europene si in deplina transparenta fata de Comisia Europeana, ministrul Videanu a solicitat si punctul de vedere al CE pe aceasta tema".
De asemenea, potrivit comunicatului, "nicio companie la care ministrul Adriean Videanu este actionar nu a depus niciun fel de proiect in vederea accesarii fondurilor europene".
Adriean Videanu a cerut, intr-o scrisoare trimisa CE, opinia comisarului european pentru dezvoltare regionala despre intentia firmei Marmosim, al carei proprietar este, de a lua fonduri UE printr-un program operational la care Ministerul Economiei este autoritate de management.
Scrisoarea este trimisa de Videanu comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, iar in text ministrul admite indirect ca este in conflict de interese,... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 23:26