Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, si premierul Italiei, Paolo Gentiloni, s-au declarat favorabili propunerii Germaniei de conditionare a acordarii fondurilor UE de integrarea imigrantilor extracomunitari, avertizand tarile est-europene ca trebuie sa dea dovada de solidaritate.
Liderii tarilor din Grupul Visegrad - Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia - s-au exprimat, la reuniunea UE desfasurata saptamana trecuta la Bruxelles, impotriva impunerii vreunei conditionalitati intre primirea imigrantilor extracomunitari si accesarea fondurilor pentru coeziune acordate de Uniunea Europeana.
Ideea, propusa de Germania, a fost sustinuta de presedintele Parlamentului European, politicianul italian Antonio Tajani. "Regulile trebuie respectate de fiecare data", nu doar cand sunt avantajoase. "Asteptam ca tarile estice sa respecte principiul solidaritatii", a afirmat Antonio Tajani, citat de agentia ANSA.
"Nu exista dubiu ca, spre deosebire de bugetul elaborat acum cativa ani, in prezent prioritatea problemelor imigratiei trebuie sa devina o parte fundamentala a angajamentului financiar al Uniunii Europene", a declarat, la randul sau, Paolo Gentiloni, premierul Italiei.
Ce a stabilit Consiliul UE
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 22:40
Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Procurorii DNA efectueaza perchezitii, miercuri, la mai multe adrese, inclusiv Ministerul Agriculturii, intr-un caz in care exista suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie comise in legatura cu utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene in perioada 2014-2015.
"In cursul zilei de 25 noiembrie 2015, ca urmare a obtinerii autorizatiilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Suceava si Iasi, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane ...citeste mai departe despre "Perchezitii DNA la Ministerul Agriculturii: Fapte de coruptie legate de utilizarea fondurilor UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 10:50
Procurorii DNA efectueaza, marti dimineata, mai multe perchezitii in doua cauze penale ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2011-2015.
Procurorii au descins la 62 de adrese din Bucuresti si alte 5 judete, dintre care 5 sunt sedii ale unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice, potrivit unui comunicat DNA.
Agerpres, care citeaza surse ...citeste mai departe despre "DNA descinde la CJ Vaslui si mai multe primarii: Frauda cu fonduri UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 09:10
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca planul Guvernului este ca anul viitor Romania sa ajunga la un nivel al absorbtiei fondurilor europene de la 39 %, cat este in prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013.
"Astazi, suntem la un nivel de absorbtie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor sa recuperam aceste intarzieri si sa ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care Romania le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca Romania sa ajunga la 39%, cat este astazi. Romania a fost anul trecut primul stat in Europa la ce a insemnat rambursarea de fonduri catre un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere catre Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro in facturi, mai mult decat s-a trimis pe intreaga perioada de pana anul trecut. La fel, a intrat in tara o suma de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o crestere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record", a spus Teodorovici, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, citat de corespondentul Mediafax .
"Imi doresc foarte mult ca in acest an sa finalizam partea de reforma a sistemului. Chiar daca mai sunt unele situatii punctuale si intalnim beneficiari, poate nemultumiti de ceea ce intampina pe proiectele de care beneficiaza, sunt... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:25
Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.
Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".
Cine sunt companiile care au castigat licitatia
Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro).... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:02
Compania de stat Transelectrica (TEL) risca sa piarda fonduri europene de 70 milioane euro din cauza ca, de mai multi ani, nu poate expropria cateva terenuri in sud-estul tarii, de care are nevoie pentru a construi o linie de export a energiei in Serbia.
"Nu putem accesa aceste fonduri pentru ca nu putem expropria mai multe terenuri, de care avem nevoi pentru a construi linia de export Resita-Pancevo (Serbia), pe o distanta de 150 kilometri", a declarat joi directorul general al Transelectrica, Stefan Gheorghe, intr-un seminar pe teme energetice.
Transelectrica are o problema similara si la granita cu Ungaria. Compania nu figureza in Legea 2015/2011 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica printre persoanele juridice care pot reprezenta expropriatorul.
Gheorghe a adaugat ca legea exproprierii pentru instalatii de utilitate publica este blocata in Parlament.
Potrivit directorului, Transelectrica ar putea incepe imediat constructiei liniei de export spre Serbia, daca legea i-ar permite sa exproprieze terenurile respective.
Totodata, compania este presata de timp, intrucat ar putea primi fondurile europene cu conditia ca investitia sa fie finalizata pana in 2015.
"Daca am reusi sa facem aceste exproprieri, am finaliza proiectul pana in 2015. Daca am incepe la anul, am avea probleme. Oricum, pentru a primi banii ar trebui sa terminam investitia pana in 2015", a adaugat Gheorghe.
Pentru acest an, compania a programat investitii de 420... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 13:24
Seful statului a declarat ca a propus la Consiliul European sa se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene pana in 2016, flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul, precum si ca finantari BEI sa nu fie considerate componenta a deficitului.
"Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016.
Astfel am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013", a mentionat Basescu.
Presedintele Basescu a mai spus ca o alta propunere care vizeaza cresterea economica a Romaniei este legata de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.
"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbtie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente. In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor, care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.
Seful statului a mentionat in context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, va dau un exemplu, nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 09:16
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca functionarii "pe care ii aparam cu toate tunurile" pentru ca li se reduc salariile, angajati in ministere pe criterii politice, sunt incompetentii din cauza carora Romania nu absoarbe rapid fondurile europene, informeaza NewsIn.Seful statului a subliniat ca banii europeni pe care Romania ii poate utiliza pana in 2015 sunt o sansa ca tara noastra sa recupereze decalajele care o despart de alte state europene, aratand ca ministere precum Transporturile sau Mediu au cate 4,5 miliarde de euro la dispozitie, Dezvoltarea 3,7 miliarde iar Agricultura 14 miliarde.
"In momentul de fata acesta (Ministerul Dezvoltarii-n.r.) este ministerul cu numarul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate si date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract catre administratiile locale, dar as vrea sa se intample acelasi lucu la Transporturi", a aratat Basescu, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio.
Seful statului a aratat ca desi atunci cand vine vorba despre slaba absorbtie a fondurilor europene "foarte multi de regula tipa la ministri si presa ataca ministrii pe buna dreptate, pentru ca au raspundere politica", nu ministrii sunt cei care pregatesc proiectele pentru aprobare, ci functionarii din ministere.
"Ministrii nu stiu sau nu e treaba lor sa pregateasca proiectele pentru aprobare, asta o fac functionarii pe care ii aparam acum cu toate tunurile: Ceea ce se intampla cu... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:03