Romania ar trebui sa directioneze fondurile europene disponibile, impreuna cu alte surse de finantare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane intr-un mod durabil, incluziv si competitiv, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind dezvoltarea urbana durabila pentru perioada de programare 2021-2027, elaborat impreuna cu Comisia Europeana si actorii relevanti din Romania, parte a initiativei "Catching-up Regions".
Cele mai dinamice regiuni din Uniunea Europeana (UE) fie au una sau mai multe zone metropolitane sau aglomerari urbane intre granitele acestora, fie sunt aproape de o astfel de zona dintr-o alta regiune.
Polonia si Romania au fost primele tari care au testat aceasta initiativa, activitatea fiind extinsa punandu-se accentul pe determinarea modului in care regiunile pot sa devina mai competitive si mai incluzive.
"Analiza noastra arata clar ca orasele si aglomerarile urbane sunt motoare de crestere in Romania si in UE in sens larg", a afirmat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata intr-un comunicat al Bancii Mondiale, remis, marti, AGERPRES.
"Pentru a ajuta centrele urbane sa prospere, acestea au nevoie de o abordare globala a investitiilor si furnizarii de servicii, care sa evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltarii la limita administrativa a unei localitati", a adaugat ea.
Printre recomandarile facute de Banca Mondiala pentru perioada de programare 2021-2027 se numara: o... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:32
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
Primaria Mangalia a finalizat achizitia pentru lucrarile de modernizare a statiunii Saturn, in valoare de 20 de milioane de lei, cu finantare de la Uniunea Europeana, iar in perioada urmatoare se va semna ordinul de incepere a lucrarilor, pe toate arterele supuse reabilitarii, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de primarul Cristian Radu.
Conform sursei citate, in functie de activitatile turistice este posibil ca in unele zone ale statiunii lucrarile sa inceapa dupa 1 septembrie si vor consta in modernizarea a patru strazi unde vor fi amenajate parcari, trotuare si piste de biciclete si sistemul de iluminat public, va fi amenajat spatiul verde din intersectii si de la marginea trotuarelor si vor fi montate diverse elemente de mobilier urban.
"Documentatia aferenta a durat aproape trei ani, intrucat astfel de proiecte cu finantare europeana necesita proceduri speciale, achizitia fiind supervizata de Ministerul de Finante, prin Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) . Primele documente le-am intocmit in toamna anului 2016 si reusim abia anul acesta, pana la sfarsitul verii, sa intram in teren, ca urmare a birocratiei stufoase si termenelor lungi specifice impelmentarii proiectului cu finantare UE. Ne bucuram ca reusim, totusi, sa modernizam inca o statiune din sudul litoralului cu fonduri europene nerambursabile si contributie minima de la bugetul local", precizeaza primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.
Potrivit documentatiei tehnice... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 17:57
Zece social-democrati romani au votat, joi, impotriva raportului referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept, propus de Eider Gardiazabal Rubial (social-democrati) si Petri Sarvamaa (crestin-democrati).
Din grupul S&D au votat "impotriva" Andi Cristea, Doru Frunzulica, Maria Grapini, Dan Nica, Ioan-Mircea Pascu, Emilian Pavel, Razvan Popa, Ciprian Tanasescu, Claudia Tapardel si Gabriela Zoana.
Desi liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a fost "pentru", Norica Nicolai si estonianul Igor Grazin au fost singurii din grup care au respins ideea.
"Pentru" au votat Monica Macovei (ECR), cea mai mare parte a grupurilor PPE, intre care romanii Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Muresan, Cristian Preda si Theodor Stolojan, si S&D, cu Damian Draghici singurul roman.
Cei mai multi europarlamentari unguri din grupul PPE au respins propunerea, noteaza News.ro.
"Banii europeni, instrument de control"
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat, joi, ca nu accepta transformarea banilor europeni intr-un instrument de control asupra statelor membre cu drepturi depline.
"Am sperat ca Parlamentul European sa dezbata cat mai rational acest dosar. Motivul e unul simplu - nu acceptam sa transformam banii europeni intr-un instrument de control asupra Statelor Membre cu drepturi depline. Cred ca e periculos sa acceptam interventii directe in politica interna a statelor membre, sub orice forma.
Dezbaterea din... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:23
Portalul cu date despre alocarea fondurilor europene a fost actualizat, a anuntat, vineri, Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala. Pe acesta sunt afisate cele mai recente date despre sumele din fonduri europene care au fost accesate de catre fiecare tara.
"Portalul pe care l-am creat pentru o mai buna transparenta - Platforma de date deschisa (Open Data Platform) - a fost actualizat de catre colegii mei si poate fi vizualizat pe site-ul Comisiei Europene. Fiecare cetatean poate vedea evolutia din fiecare tara a Fondurilor Structurale si de Investitii pentru perioada 2014-2020", a scris Corina Cretu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Acest portal ofera acces la date despre planificarea si implementarea fondurilor disponibile, platile Uniunii Europene catre fiecare tara si realizarile la nivelul fiecarei tari.
Romania are alocata o suma de 30,88 miliarde de euro, pentru perioada 2014 - 2020, prin intermediul a opt programe, ceea ce reprezinta o medie de 1.548 de euro de persoana. La aceasta suma, statul roman trebuie sa se adauge in jur de 5,86 miliarde de euro.
Cele mai recente date, cele de vineri, arata ca din totalul sumei alocate, 36,71 de miliarde de euro, era aprobata o suma de 20,81 de miliarde de euro, reprezentand 57%, dar plati au fost facute in valoare de 6,54 miliarde de euro (18%).
Din cele 30,88 de miliarde de euro, Romania a accesat 26% (7,89 miliarde de euro), din care cea mai mare parte, 20% (6,12 miliarde de euro), o... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 23:46
Primaria Sectorului 3 a contractat fonduri europene nerambursabile de peste 38 de milioane de euro pentru reabilitarea termica a blocurilor, pana acum fiind si singura primarie din Capitala care a reusit sa puna mana pe banii europeni.
Primaria a obtinut fondurile prin Programul Operational Regional 2014-2020, AXA 3 - Eficienta energetica 3.1. A Cladiri rezidentiale, conform informatiilor publicate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI).
Aceasta este singura primarie din zona Bucuresti-Ilfov care a reusit sa-si vada proiectele aprobate si contractate, pana la sfarsitul lunii august.
Din cele 76 de proiecte depuse pentru fondurile disponibile prin POR 2014-2020 au fost aprobate 43, din care 26 au fost deja contractate, toate avand ca beneficiar Primaria Sectorului 3.
Acestea vor primi finantare europeana nerambursabila in valoare de 175.875.139,64 lei, deci peste 38 de milioane de euro, iar primaria va contribui cu inca 120.908.036,28 lei, deci cu peste 26 de milioane de euro.
Inca 17 proiecte depuse in cadrul acestui program au fost aprobate si vor primi o finantare de circa 30 de milioane de euro din fonduri UE, dar acestea nu au fost contractate pana pe 28 august 2017, conform ADRBI. mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 15:22
Avem garantia ca 2017 va insemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atat pe proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si din incasarile exercitiului curent, a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan.
"Fondurile europene au fost un esec total in 2016. Aseara, pe la ora 23:00, am avut o discutie la Ministerul Dezvoltarii si al Fondurilor Europene si toata lumea era foarte multumita de concluzia la care ajunsesera. Dansii au garantia ca anul 2017 va insemna 21 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro - n.r.) fonduri intrate de la Uniunea Europeana pe programele europene, vizand atat proiectele fazate din exercitiul financiar precedent, cat si incasari din exercitiul curent pe fonduri europene. Sunt doua surse foarte importante pe care mizam in constructia acestui buget si vom fi foarte rigurosi in urmarirea lor in executie", a precizat Stefan.
Pe de alta parte, seful de Finante a afirmat ca din punct de vedere ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor se bazeaza in 2017 pe 21 de miliarde lei din fonduri UE: avem garantia ca vor intra" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 14:25
Frauda la proiectele finantate din fonduri UE, derulate in Romania in cadrul exercitiului financiar 2007-2013, este de 230 de milioane de euro, potrivit datelor Oficiului European Antifrauda (OLAF).
Institutia a constatat suspiciuni de fraudare a banilor europeni la 566 de proiecte in valoare totala de 1,3 miliarde de euro.
Astfel, paguba constatata ar fi de 231 milioane de euro, transmite Digi 24.
Datele au fost dezvaluite, miercuri, de Departamentul pentru Lupta Antifrauda din tara noastra, institutia care reprezinta interfata cu OLAF.
In bilantul ...citeste mai departe despre "Fraude de peste 230 de milioane de euro la proiectele din fonduri UE in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 12:53
Autoritatile au identificat trei proiecte ce vizeaza punctele vamale, in valoare de 49,2 milioane euro, in vederea finantarii prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Aceste proiecte preidentificate se refera la reducerea timpului de stationare la punctele de comunicare transnationala, iar alocarea POIM, respectiv UE, plus contributie nationala, ajunge la 22,7 milioane euro.
Unul dintre proiecte vizeaza Biroul Vamal Constanta, in cazul caruia data estimata pentru semnarea primelor contracte de lucrari este trimestru I din 2018. Aceasta investitie se ridica la 37,2 milioane euro, iar finalizarea este asteptata in primul trimestru al anului 2020.
Celelalte doua proiecte in valoare de cate 6 milioane de euro fiecare se refera la birourile vamale Halmeu (finalizare in trimestrul I din 2020) si Siret (finalizare in ultimul trimestru al anului 2021).
1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor ...citeste mai departe despre "Vom sta mai putin la coada in vami? Investitii de 49,2 miliarde de euro din fondurile UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 14:05