Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri ca a atras fonduri suplimentare de 320 miliarde de dolari in actuala campanie de consolidare a capacitatii de creditare.
Fondurile suplimentare includ o contributie de opt miliarde de dolari de la Polonia si "o suma substantiala" de la Elvetia.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat ca a obtinut miercuri angajamente de 34 miliarde de dolari, inclusiv cele asumate de guvernul polonez si cel elvetian, transmite Reuters.
Lagarde spera sa atraga cel putin 400 miliarde de dolari de la oficialitatile prezente in aceasta saptamana la Washington la reuniuni patronate de G20, FMI si Banca Mondiala.
SUA a refuzat sa se angajeze cu fonduri suplimentare, considerand ca a contribuit suficient la efortul de combatere a crizei din zona euro prin asigurarea de lichiditate ampla in dolari pentru bancile europene. Totusi, Washingtonul a aratat miercuri ca sprijina procesul de refinantare a FMI.
Statele din Europa au anuntat deja ca vor suplimenta resursele FMI cu aproximativ 200 miliarde de dolari, iar Japonia a devenit marti prima tara non-europeana care a oferit o contributie suplimentara, de 60 miliarde de dolari.
Suedia a angajat 10 miliarde de dolari si a promis ca va suplimenta suma, ulterior, cu aproape 5 miliarde de dolari, iar Danemarca si Norvegia au promis 7 miliarde de dolari, respectiv 9,3 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 11:45
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat joi ca necesarul de suplimentare a resurselor financiare ale FMI este in prezent inferior celui de 500 de miliarde de dolari estimat in ianuarie.
"In prezent, marimea fondurilor suplimentare necesare ar putea sa nu fie atat de mare cat am estimat la inceputul acestui an", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington.
Ea a spus ca acest fapt se datoreaza masurilor adoptate intre timp de institutiile europene, referindu-se la decizia de la sfarsitul lunii martie a ministrilor de Finante din zona euro de a majora capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara si a Mecanismului European de Stabilitate la 700 de miliarde de euro.
In urma cu trei luni, FMI estima ca resursele sale financiare trebuie majorate cu 500 de miliarde de dolari, dar nu a primit vreun angajament ferm in acest sens, cu exceptia a 150 de miliarde de euro (198 miliarde dolari) promise de zona euro in decembrie.
Statele Unite au anuntat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa isi suplimenteze contributia la FMI, iar tarile emergente nu au dat inca un raspuns.
Problema urmeaza sa fie discutata pe 20 aprilie la o reuniune de la Washington a ministrilor de Finante si a reprezentantilor bancilor centrale din G20 si apoi la reuniunea semestriala a FMI. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 20:17
Ministrii europeni de Finante au cerut o decizie prompta in privinta suplimentarii resurselor FMI pentru combaterea crizei, dupa ce vineri au convenit sa creasca cu 200 de miliarde de euro fondul de urgenta al zonei euro destinat statelor cu probleme de finantare.
Dupa doua zile de discutii asupra masurilor anticriza, ministrii de Finante din cele 27 de state membre si guvernatorii de banci centrale au afirmat ca, in pofida semnelor de stabilitate si reducere a tensiunilor pe pietele financiare, nu trebuie sa apara o stare de relaxare, potrivit Wall Street Journal.
Ministrul danez al Economiei, Margrethe Vestager, care a gazduit reuniunea, a declarat ca este cruciala ajungerea la un acord pentru majorarea resurselor FMI.
"Este important sa ne asiguram ca FMI are resurse suficiente pentru a-si juca rolul sistemic in economia globala. Decizia (de a creste fondul de urgenta al zonei euro, n.r.) este foarte importanta. Speram la un acord la Washington", a spus Vestager.
Ministrii de Finante au hotarat suplimentarea capacitatii uniunii monetare de a imprumuta statele cu probleme de finantare
Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a cerut, de asemenea, un acord de suplimentare a resurselor FMI la intalnirea din aceasta luna a tarilor G20, FMI si Bancii Mondiale.
"Trebuie sa vedem o intarire a resurselor FMI. Vor exista multe dezbateri, dar trebuie sa existe o decizie la reuniunea anuala G20 si FMI. Inregistram o stabilizare a crizei, iar un mecanism de... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:15
Anglia a refuzat sa participe la planul de suplimentare a resurselor Fondului Monetar International pentru sustinerea zonei euro, astfel ca ministrii de finante din UE au fost nevoiti sa revizuiasca suma tinta de la 200 la 150 de miliarde.
Banii ar putea fi folositi pentru a ajuta tarile din zona euro care intampina dificultati in plata datoriilor lor, relateaza BBC News.
Tarile din zona euro, inclusiv Germania, Italia si Spania, precum si mai multe care nu au aderat la moneda unica si-au oferit sustinerea.
Marea Britanie: Rolul FMI e sa sustina tari, nu monede
Pe de alta parte, guvernul britanic vrea o suplimentare a resurselor FMI in cadrul unui proces mai amplu, care sa implice toate tarile G20.
"Marea Britanie a fost intotdeauna dornica sa analizeze (alocarea - n.r.) de resurse suplimentare pentru FMI, dar pentru rolul sau global si in cadrul unui acord acord", a explicat Ministerul de Finante intr-un comunicat.
Potrivit corespondentului BBC, Marea Britanie insista ca rolul FMI este sa sustina tari, nu monede. Insa unii vor vedea aceasta decizie ca inca un exemplu de lipsa de solidaritate din partea Londrei, intr-o perioada in care zona euro incearca sa depaseasca lunile de criza economica.
Fondul suplimentar FMI va fi finantat si de tari din afara zonei euro
Cei mai importanti contribuitori la fondul suplimentar sunt Germania si Spania. Tarile din zona euro care au acceptat deja pachete internationale de salvare, precum Grecia si Irlanda, nu... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:18
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble crede ca nu exista nicio sansa ca SUA sa-si majoreze contributia la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta Uniunea Europeana, din cauza opozitiei din Congres.
Liderii din zona euro au cazut de acord sa ofere 150 de miliarde de euro in imprumuturi bilaterale catre FMI pentru a-i crestere capacitatea de a lupta impotriva crizei, in timp ce ministrii de finante ai statelor din uniunea monetara vor avea luni incepand cu ora 14.30 GMT o teleconferinta care va include discutii asupra valorii imprumuturilor fiecarei tari.
Pietele vor asigurari ca zona euro are suficiente fonduri la dispozitie pentru a proteja statele mari precum Italia sau Spania in cazul in care acestea nu vor putea sa atraga fonduri noi.
Alti 50 de miliarde de euro suplimentari sunt asteptati din partea tarilor din UE, dar care nu folosesc moneda unica si posibil alti bani din afara Europei, insa Casa Alba a precizat vineri ca FMI, cu sediul la Washington, are "resurse substantiale" pentru a rezolva criza euro si ca platitorii americani de taxe nu vor mai contribui.
Bundesbank va contribui la fondurile "generale" ale FMI
"Washingtonul nu mai poate pune la dispozitie imprumuturi bilaterale catre FMI fara aprobarea din partea Congresului, asa merg lucrurile din SUA. Si nu exista nicio sansa sa se intample acest lucru, iar guvernul american a transmis intotdeauna foarte clar asta", a declarat Schauble pentru un post german de radio.
Jens... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:25
Acordul de finatare internationala cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare impune si o rectificare bugetara, in conditiile in care Exeutivul de la Bucuresti a construit un buget pe niste cifre foarte optimiste in raport cu estimarile creditorilor.Cel mai probabil, prima rectificare se va realiza in luna aprilie, cel mai tarziu in mai, chiar inainte ca Romania sa poata trage din cele 5 miliarde euro pe care FMI ni le acorda in prima transa din acest an. In urma rectificarii, bugetul va fi "reasezat" pe un deficit de 4,6% din PIB si o scadere economica de 4%, fata de bugetul actual care a fost elaborate pe un PIB estimate de 579 miliarde de lei (+2,5 crestere economica), un deficit bugetar de 2% din PIB si o rata a inflatiei de 5%. In cifre, deficitul se va adanci de la 11,8 miliarde lei (2% din PIB-ul de 579 miliarde lei), in bugetul actual, la aproximativ 24 miliarde lei (4,6% din PIB-ul revizuit la 531 miliarde lei). Executivul va rectifica bugetul pe 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta in care se va mentiona o reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat cu aproximativ 6 miliarde lei.
Astfel, cheltuielile din bugetul de stat ar urma sa scada cu 3,99 miliarde lei, bugetul asigurarilor sociale cu aproape 1,5 miliarde lei, iar cheltuielile de mediu cu circa 670 milioane lei, potrivit unor surse citate de NewsIn. In contextual sporirii numarului de someri, guvernantii au in vedere o... mai mult
Sambata, 28 Martie 2009, ora 09:40