Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).
Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.
"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"
Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.
Cum au evoluat IMM-urile la nivel european
In urma unui studiu care evalueaza realizarile in... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
Autoritatile de Management ale programelor operationale vor finaliza, in acest an, contractarea fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru actuala perioada de programare, iar faptul ca nivelul de contractare a fondurilor UE era de 93% la data de 31 decembrie 2013 nu duce la pierderea niciunui euro din fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Mult mai important, in 2013, Romania a evitat riscul de dezangajare automata a fondurilor structurale si de coeziune alocate de UE, datorita adoptarii regulii 'N+3' pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012 si in acelasi timp datorita masurilor implementate de Guvernul Romaniei pentru accelerarea absorbtiei. Aplicarea regulii 'N+3' pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. Subliniem ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare a ramas neschimbat: suma alocata Romaniei pentru actuala perioada de programare trebuie cheltuita pana la data de 31 decembrie 2015", arata MFE.
Rata de absorbtie a atins 33,47% la finalul anului
Ministerul reaminteste ca rata de absorbtie curenta a ajuns la 33,47% la sfarsitul anului 2013, de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012, aceasta crestere datorandu-se in primul... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 08:27
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 24,56% in octombrie, fata de 21,17% in septembrie, ceea ce reprezinta o crestere cu 3,39%, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, platile intermediare de la Comisia Europeana erau de 4,71 miliarde de euro, fata de 4,06 miliarde de euro, in septembrie.
In ceea ce priveste declaratiile de cheltuieli transmise CE, acestea se ridica la 4,96 miliarde de euro (25,85%), dupa ce la sfarsitul lunii septembrie erau in valoare de 4,56 miliarde de euro (23,77%).
Cel mai mult a crescut absorbtia pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), de la 6,77% (172 milioane de euro) la 14,45% (369 milioane de euro).
Comisia Europeana a anuntat deblocarea POS CCE la 8 octombrie, dupa ce presuspendase programul la 25 octombrie 2012, alaturi de Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transport (POS T).
Cea mai redusa crestere - de 0,17% - s-a inregistrat pe Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT).
La capitolul plati interne catre beneficiari, nivelul de absorbtie a ajuns la 32,48% (31,21 miliarde de lei), fata de 30,94% (29,5 miliarde de lei) in septembrie.
Ministrul Eugen Teodorovici si-a propus la preluarea mandatului, in decembrie 2012, o rata de absorbtie de 50% pana la sfarsitul anului 2013.
In luna martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici,... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:48
Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.
Contextul infiintarii MAEur
Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.
"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern, ca Romania are nevoie de mai multi bani din fondurile europene, in perioada 2014-2020.
"Va rog sa ramaneti conectati la ceea ce se intampla pe plan european si a va urmariti domeniul. Suntem in faza in care se ajunge la detalii", a spus Victor Ponta, care s-a adresat ministrilor prezenti la sedinta de Guvern.
"Un detaliu ne poate aduce 2 miliarde de euro. Un detaliu ne poate costa 2 miliarde de euro", a spus premierul.
Victor Ponta a mai afirmat ca fondurile si platile pentru agricultura trebuie marite, pana la nivelul medie din Uniunea Europeana.
"Diferentele sunt foarte mari intre tarile care au fondat Uniunea Europeana si noi", a afirmat Victor Ponta.
"Aceasta politica se reflecta in mod direct asupra competitivitatii agriculturii romanesti", a zis premierul.
Romania a accesat mai putini bani din fondurile europene decat contributia platita la bugetul UE, din 2007 pana in prezent.
Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate pentru Romania, noi am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro, o suma putin mai mica decat cea cu care am contribuit la bugetul UE, adica 7,9 miliarde de euro, potrivit Ziare.com. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:55
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata, duminica, de PRO TV, ca absortia fondurilor europene reprezinta prioritatea zero a Guvernului roman, el adaugand ca astfel poate fi finantat si un program de infrastructura.
"Am remarcat un efort important la Guvern sa ridice rata de absorbtie, dar evident ca aceasta nu este suficienta astazi si consider ca este prioritatea zero pentru Guvernul Romaniei sa faca fata acestei provocari. Este necesar sa fie luate masuri suplimentare pentru a ridica rata de absorbtie si cred ca este o experienta buna in Europa de Est, cea a Poloniei, iar Romania ar putea urma acest exemplu", a spus ambasadorul britanic.
De asemenea, el a aratat ca fondurile europene reprezinta pentru Romania si un avantaj in privinta cresterii competitivitatii, prin care ar putea fi rezolvata si problema lipsei unei infrastructuri performante.
"Romania are un avantaj specific, o alocatie mare de fonduri europene. Noi nu avem asa ceva in Marea Britanie, dar aceasta alocatie dau un avantaj mare pentru Romania si in privinta competitivitatii. Lipsa de infrastructura este unul dintre dezavantajele Romaniei privind competitivitatea. Un program de infrastructura finantat de UE este si o sursa de locuri de munca, dar si de competivitate si o baza pentru cresterea economiei in viitor", a apreciat ambasadorul Harris.
De asemenea, ambasadorul britanic a remarcat ca in prezent tara sa detine locul 10 in... mai mult
Duminica, 27 Mai 2012, ora 12:14
Statul roman ar trebui sa-si asume in urmatorul an posibilitatea pierderii a 400 milioane euro din fondurile structurale ca urmare a unei analize privind utilizarea banilor contractati pe fiecare program in parte, a explicat vicepresedintele AsociatiEI Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene, Marian Dobrila.
"Aproximativ 300 - 400 milioane de euro vor fi asumate ca pierdere de catre statul roman in cazul fondurilor structurale, fiind vorba de toate programele din finantare. In cazul POSDRU este vorba de banii care au fost dati fara avans, fara garantie, iar acestia nu pot fi recuperati", a spus vicepresedintele Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Marian Dobrila.
El a declarat ca o rezolvare a problemelor este o realocare a banilor din resurse umane la inceputul anului viitor pentru proiecte noi dupa o analiza in urmatoarele luni a proiectelor care sunt fezabile si care vor avea impact. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 16:43
Romania a reusit sa absoarba numai 10% din totalul fondurilor structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013, a declarat Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Economiei, citat de Mediafax.La jumatatea perioadei (2007-2013, n.r.) platile efectuate sunt la numai 10% din cele 20 miliarde euro, exclusiv agricultura, care pot fi atrase, de fapt, pana la 31 decembrie 2015, pentru ca exista doi ani in care expira termenul limita de depunere a facturilor", a spus Dragoi.
El a aratat ca au fost depuse proiecte in valoare totala estimata de 40 miliarde euro, din care s-au contractat 7.000 de proiecte, estimate la 15 miliarde euro, si s-au semnat 5.000 de proiecte, de aproximativ 10 miliarde euro.
"La evaluare, trebuie spus ca peste jumatate din proiecte sunt foarte slabe, in niciun caz bancabile. Sunt foarte multi consultanti care lucreaza cu beneficiari fara expertiza si fac niste proiecte neaplicabile. (...) Consultantii sa-si consilieze beneficiarii intr-un mod mai corect!", a afirmat Dragoi.
Oficialul Ministerului Finantelor recunoaste ca au fost facute mai multe planuri de relansare care nu au adus efectul dorit, dar spera ca ultimele masuri care vor fi adoptate impreuna cu Comisia Europeana vor asigura indeplinirea obiectivului stabilit de Romania, de a atrage 90% din fondurile structurale pana in anul 2015.
El a vorbit despre reducerea numarului de documente atat in faza de depunere a proiectelor, cat si in cea de contractare si de semnare. mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:40
Romania are aprobate 4.000 de proiecte din fonduri structurale, in valoare de 9 miliarde euro, din care Autoritatile de Management au semnat 2.400 de proiecte cu o valoare de piata de 5 miliarde euro, a spus, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi."Platile efective se cifreaza la 700 milioane euro", a mai spus Dragoi, care a precizat ca abia din 2009 a demarat procesul de absorbtie.
"2007 a fost un an al negocierilor, 2008 a fost unul al inceperii implementarii, iar in 2009 s-a reusit demararea procesului de absorbtie, care este unul de lunga durata", a precizat Dragoi.
Oficialul MFP a mai spus ca, pana in prezent, Romania a trimis Comisiei Europene 22 de proiecte majore de 2 miliarde euro, cele mai multe fiind in sectorul mediului, urmat de sectorul transporturilor si cel energetic.
El a adaugat ca din 2010 trebuie accelerat ritmul de semnare si ulterior de implementare a fondurilor, dupa ce anul trecut au fost remediate mai multe blocaje in ce priveste absorbtia de fonduri europene, mai ales pentru a sprijini cofinantarea autoritatilor locale si IMM-urilor.
Este vorba, printre altele, si de flexibilizarea criteriilor de eligibilitate, simplificarea ghidurilor de finantare, scheme de garantare si de ajutor de stat. Dragoi a mai spus ca trebuie dezvoltate parteneriatele public-private, care sunt "o forma de stimulare a economiei, cea mai ieftina metoda de dezvoltare". mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 10:58